Close
Categorii
Meniu

Tot ce trebuie sa stii despre camerele rotative speed dome

Cand avem nevoie de un sistem de supraveghere pentru o casa, o curte, o parcare ne gandim imediat la 2, 3, 4 camere de supraveghere simple si eficiente.

Ce facem insa cand locatia care necesita supraveghere este o suprafata intinsa, de dimensiuni mari?

Putem gandi o solutie cu multe camere fixe imprastiate cu care sa acoperim fiecare coltisor al locatiei, insa in acel moment solutia devine foarte complexa, ineficienta si costisitoare. De ce? Pentru ca va trebui sa gandim trasee de cablu pentru fiecare camera, va trebui sa gasim pozitii si puncte de prindere pentru camere, iar in final va rezulta un sistem cu multe camere imprastiate, dificil de urmarit.

Iata o mica simulare. Sa ne imaginam ca avem o curte de 100m pe 100m pe care trebuie sa o supraveghem. Ca regula, cu o camera fixa de calitate putem acoperi eficient distante liniare de aproximativ 20-30 metri. In schema de mai jos vedem de cate camere ar fi nevoie pentru acoperirea intregii suprafete.

camere fixe vs camere speed dome

Avem nevoie de cel putin 9 camere imprastiate pe toata suprafata pentru o acoperire decenta, dar totusi insuficienta.
Cele 9 camere implica trasee expuse si costisitoare de cablu, trasee uneori imposibil de implementat datorita lungimilor foarte mari pe care semnalul se pierde. In plus, aceste cabluri vor fi expuse intemperiilor si vandalismului. In final, in cel mai fericit caz, daca trecem peste toate piedicile enumerate anterior, vom avea un sistem cu 9-10 camere destul de dificil de urmarit datorita numarului mare de camere.

Solutia eleganta vine din partea camerelor rotative tip speed-dome. O camera tip speed-dome are avantajul de a se putea adapta oricarei distante si oricarei pozitii. Se poate roti si misca pe toate axele, iar lentila poate fi setata pentru cadru larg sau zoom foarte mare in functie de necesitati. Solutia eleganta consta in utilizarea a 1-2 camere tip speed-dome cuplate cu 1-2 camere fixe care sa acopere permanent punctele cele mai vulnerabile ale locatiei. Camerele speed-dome vor fi programate cu patrule inteligente si eficiente, iar camerele fixe vor pastra mereu “sub observatie” puncte cheie precum: zone acces, rezervoare motorina, utilaje scumpe, etc.



Cum functioneaza camerele tip speed-dome?



O camera tip speed-dome este o camera mobila motorizata, capabila de rotire pe toate axele, sus-jos si stanga-dreapta, cu miscare libera 360 grade. Pentru zoom-uri eficiente pe distante foarte mari (de pana la 200 metri) aceste camere sunt dotate cu obiective varifocale motorizate foarte performante.

In plus, pentru imagini impecabile pe timp de noapte, camerele speed-dome sunt construite cu iluminatare IR LED cu lupe pentru proiectia radiatiei infrarosu pe distante mari. IR-ul camerei este sincronizat automat cu zoom-ul camerei. De exemplu, daca avem setata imaginea pe zoom la 100 metri, atunci si IR-ul este proiectat automat la 100 metri. Daca largim cadrul, se adapteaza si IR-ul automat pentru a lumina eficient cadrul selectat. In acest mod obtinem intotdeauna imagini excelente pe timp de noapte.

cum se roteste un speed dome   componente speed dome

In filumetul de mai jos puteti vedea cum arata o astfel de camera, proaspat scoasa din cutie



Iata cum se transforma solutia de supraveghere pentru aceeasi locatie discutata anterior, daca utilizam camere speed-dome.

camere fixe vs camere speed dome

In aceasta ecuatie avem nevoie de doar 1 punct inalt in care sa putem instala camere. (recomandat ca aceste puncte sa fie la intaltime de cel putin 5-6 metri).
Traseele de cablu necesare vor fi doar 2, cate un traseu de date si alimentare pentru fiecare speed-dome.
Camerele rotative vor putea fi programate sa acopere intreaga suprafata folosind o serie de patrule programate in amanunt. Aceste patrule se construiesc din pozitii prestabilite pe care camera le memoreaza si le parcurge in serie, conform dorintelor clientului.

Iata cum ar functiona o patrula eficienta pentru unul din speed-dome-urile din exemplul nostru.

Am definit mai intai pozitiile prestabilite pe care camera sa le memoreze. O astfel de pozitie memorata se numeste “preset”.

Preset 1 - camera incadreaza cu obiectivul distanta 0-30 metri
Preset 2 - camera monitorizeaza cu obiectivul distanta 30-60 metri
Preset 3 - camera monitorizeaza cu obiectivul distanta 60-100 metri

Odata definite aceste pozitii tip preset, definim patrula in sine prin stabilirea urmatoarelor aspecte:
- ordinea in care speed-dome-ul parcurge preset-urile
- viteza cu care se deplaseaza speed-dome-ul intre un preset si altul
- timpul pe care il petrece speed-dome-ul stationar in fiecare preset

Pentru exemplul nostru vom programa patrula primului speed-dome astfel:
Preset 1 timp de 10 secunde, deplasare rapida la Preset 2
Preset 2 timp de 10 secunde, deplasare rapida la Preset 3
Preset 3 timp de 10 secunde, deplasare rapida la Preset 2
Preset 2 timp de 5 secunde, deplasare rapida la Preset 1

Pasii de mai sus reprezinta un ciclu. Ciclul va reincepe cu prima iteratie. Patrula functioneaza in bucla. Adica odata parcurse toate punctele preset acestea vor fi reluate iar si iar.

Utilizatorul are posibilitatea sa intervina manual asupra camerei si poate controla oricand pozitia si zoom-ul acesteia dupa nevoi. Camera va reveni automat la patrula definita daca utilizatorul nu intervine cu nicio comanda timp de 20 secunde.

Iata cateva exemple cu camere rotative, programate cu diverse patrule.





Dezavantajele camerelor rotative



Pana acum am discutat pe larg despre avantajele si utilitatea camerelor rotative, dar care sunt si dezavantajele?

Acestea sunt:

Pretul. Camerele rotative, datorita constructiei si functiilor disponibile, sunt mai scumpe decat camerele fixe. In functie de calitatea echipamentului, o camera rotativa fiabila pleaca de la 1000 RON si poate ajunge pana la 10.000 RON. Din acest motiv camerele speed-dome nu sunt accesibile oricarui doritor.

Imposibilitatea de a fi simultan in toate pozitiile. Este evident ca o camera speed-dome care este configurata sa acopere succesiv 3 zone distincte nu va putea acoperi simultan toate cele 3 zone. Atunci cand camera va fi orientata spre stanga nu va putea “vedea” spre dreapta si invers. Din acest motiv se recomanda utilizarea de 2 camere tip speed-dome, care sa se completeze una pe alta, astfel incat sa nu ramana niciodata zone descoperite.

Probleme de fiabilitate la modelele ieftine. Pentru ca vorbim de echipamente complexe, cu multe piese in miscare, este bine sa constientizati si pretul corect pentru o astfel de camera. Un model foarte ieftin, care include in pret impozit, transport, costuri de import, etc, nu poate oferi o calitate solida pe termen lung. Riscati in acest caz sa aveti neplacerile unui model care se va defecta in cateva luni de utilizare.



Recomandari camere Speed-Dome eficiente



Iata cateva recomandari de camere tip Speed-Dome, utilizate cu succes de tehnicienii nostri, ordonate dupa pret si utilitate practica.

Camera speed dome analog 2 megapixel full HD - echipament excelent, cu raport pret / calitate optim. Necesita obligatoriu un DVR compatibil pentru functionare.

Camera speed dome IP 2 megapixel full HD - varianta IP a camerei de mai sus. Cea mai buna alegere pentru un sistem digital. Ofera toate avantajele unei camere IP.

Camera speed dome IP 3 megapixel - solutie IP pentru pretentiosi. Rezolutie foarte mare si zoom optim mare.

Consultati oferta noastra completa de camere rotative pentru multe alte modele.

Speram ca acest articol v-a fost de folos in a lamuri “misterul” camerelor rotative. Daca aveti intrebari sau nelamuriri va rugam sa postati intrebarile dumneavoastra in sectiunea de comentarii.

Cu stima,
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate


Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 10.02.2023 0:28
Comentariu  foarte  util ❗🙏🙏🙏Sănătate maximă ‼️
Creat pe: 22.09.2023 15:50
Poate ma ajutați cu preset - ul, din aplicația camhi pro nu reușesc sa fac nimic de ex setez pe o poziție 150, salvez. Apoi mișc camera in alt unghi apoi merg sa apăs pe 150 și nu se duce unde am setat-o
Poate nu știu sa folosesc acest preset șia. Ajutați dumneavoastră.
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.