Acest articol reprezinta un ghid pentru instalarea unui sistem de supraveghere folosind camere analogice si cablu coaxial. Pentru clientii fara experienta, pasii de mai jos vor reprezenta un real ajutor in instalarea propriului sistem.
Pentru detalii suplimentare, sfaturi si explicatii va stam la dispozitie la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro
Cuprins:
- Ce echipamente si materiale sunt necesare?
- Ce scule trebuie sa folosesc?
- Planificarea anterioara montajului
- Instalarea DVR-ului
- Trasare cablu alimentare si date
- Legaturi si conexiuni
- Pozitionare camere
- Punere in functiune
1. Ce echipamente si materiale sunt necesare?
Un scurt inventar al echipamentelor si materialelor necesare montajului arata astfel:
- unitate inregistrare DVR cu alimentator, mouse si manual
- Hard Disk SATA pentru stocare inregistrari. In general nu conteaza producatorul hard-ului, insa noi va recomandam: Seagate si Western Digital (evitati seria Blue)
- camere supraveghere analog. Camerele analog, dupa cum ar trebui sa stiti, au o conexiune date pe mufa video BNC si o conexiune de alimentare pe jack de 12V
- sursa alimentare 12V cu amperaj suficient pentru toate camerele. Poate fi o sursa tip placa, un alimentator pentru toate camerele sau alimentator pentru fiecare camera in parte. Indiferent de varianta, cel mai important aspect de retinut este faptul ca alimentarea camerelor se face la 12V curent continuu (niciodata mai mult, decat daca este detaliat acest lucru explicit pe camera), iar sursa de alimentare trebuie sa ofere suficienti amperi pentru a acoperi consumul camerelor. Exemplu: 4 camere cu consum de 0,5 Amperi ar trebui montate pe o sursa de alimentare de 5A. 4 camere x0,5A / camera + 1A rezerva (rezerva de 1 Amper este o marja ce garanteaza ca sursa nu este suprasolicitata)
- pereche conectori BNC pentru fiecare camera. Se face o mufa BNC la camera si o mufa BNC la intrarea video a alimentatorului
- cablu coaxial pentru supraveghere video tip RG59. Veti avea nevoie de cate o lungime de cablu pentru fiecare distanta camera-DVR. Cablul il puteti achizitiona de la noi sau il gasiti la orice magazin de desfacere electrice
- cablu alimentare cupru. Puteti folosi cablu de orice grosime, insa incercati sa nu coborati sub cablul de cupru 2x0,5mm. Desigur, daca veti instala camerele in aer liber, cu lungimi de cablu mari si treceri expuse intre stalpi, indicat este sa folositi cablu cu grosime suficienta pentru ca traseul sa aiba rezistenta
2. Ce scule si materiale trebuie sa folosesc?
In functie de locatia unde veti face instalarea veti avea nevoie de:
- surubelnita stea si surubelnita dreapta
- banda pentru izolat
- cleste sau cutit pentru taiat fire
- bormasina cu sau fara percutie (pentru pereti de beton veti folosi varianta cu percutie)
- accesorii: dibluri, holsuruburi, cravate prindere, etc.
- doza aparenta protectie mufe pentru camerele de exterior
- un monitor PC pentru reglaje si setari DVR
3. Planificarea anterioara montajului
Daca nu ati facut inca planul exact al pozitionarii camerelor si DVR-ului, este momentul sa il faceti:
- stabiliti pozitia unitatii de inregistrare. Alegeti un loc cu acces la alimentare de curent 220AC, ferit de umezeala si caldura excesiva (ex: pod, birou, cabinet metalic, etc)
- luati in considerare ca de la fiecare camera veti ajunge cu un cablu coaxial la unitatea de inregistrare
- in cazul in care doriti sa faceti conectarea sistemului la internet, va fi nevoie de un cablu de retea (UTP sau FTP) ce va lega portul LAN al unitatii de inregistrare de router-ul dumneavoastra
- alegeti locatia pentru sursa de alimentare a camerelor. Acest loc poate fi in apropierea DVR-ului sau in orice alt punct in care aveti alimentare cu 220AC si doriti sa plasati alimentarea camerelor. Din acel loc veti avea cate un cablu de alimentare care va ajunge la fiecare camera sau un singur traseu de cablu de alimentare ce va "trece" pe la fiecare camera si o va alimenta. Alegerea modalitatii de alimentare o veti face in functie de pozitionarea camerelor. Daca aveti camere "in linie" puteti ajunge cu un singur cablu la toate camerele. Daca aveti camerele imprastiate in directii diferite, cel mai intelept va fi sa plecati cu un traseu de cablu alimentare pentru fiecare camera
- alegeti locatia camerelor de supraveghere. In cazul camerelor de exterior este bine sa incercati asezarea acestora in locuri cat mai ferite de intemperii. La fiecare camera de supraveghere trebuie sa ajungeti cu un cablu coaxial si un cablu de alimentare. Cablul coaxial vine de la unitatea de inregistrare, cablul de alimentare vine de la locatia aleasa pentru sursa de alimentare
4. Instalarea DVR-ului
DVR-ul are ca scop procesarea si stocarea semnalului video venit de la camere. Odata asezat pe pozitia lui finala, la DVR veti conecta un monitor de calculator pentru a putea face setarile sistemului. Monitorul nu trebuie sa ramana conectat la DVR si dupa ce terminati setarile. Puteti monitoriza camerele folosind si un televizor (daca DVR-ul are iesire TV sau HDMI) sau folosind un calculator, telefon mobil, tableta (dupa ce ati conectat sistemul video la reteaua de internet).
DVR-ul vine din fabrica fara Hard Disk montat. Pentru montarea aceastuia trebuie sa folositi o surubelnita stea si sa desfaceti carcasa DVR-ului (carcasa este tinuta in pozitie de 4-8 suruburi, in functie de model). Odata indepartata carcasa veti vedea in interiorul DVR-ului placa de captura, un spatiu liber unde se va aseza Hard-Disk-ul si mufele de conectare a Hard-Disk-ului la placa de captura. Veti conecta Hard-Disk-ul la mufele de date si alimentare, apoi il veti aseza pe pozitie respectand orificiile de insurubare aflate pe partea metalica inferioara a DVR-ului. Insurubati ferm Hard- Disk-ul pe pozitie si prindeti panoul de protectie inapoi pe DVR.
Configurarea setarilor DVR-ului se face dupa ce camerele sunt conectate la DVR. Acolo este util sa urmati manualul din cutia DVR-ului. Pe scurt, veti avea de setat data si ora, formatarea hard-ului si initializarea inregistrarii, setarea rezolutiei de inregistrare si a cadrelor pe secunda pentru fiecare camera, setarea adresei de internet pentru integrarea DVR-ului in reteaua dumneavoastra de internet.
5. Trasare Cablu alimentare si date
Asa cum am mentionat mai sus, fiecare camera de supraveghere trebuie sa primeasca un cablu de date (coaxial) si o legatura de alimentare.
Puteti porni trasarea cablajului de la camera sau de la DVR, oricum va este mai comod.
Aveti grija sa pozati firele cat se poate de sigur, fara puncte in care firele sa aiba frecare cu o suprafata ascutita. In astfel de situatii, din cauza vantului si a miscarii cablurilor puteti avea probleme cu ruperea cablurilor in timp.
Pastrati-va o lungime de cablu suplimentar la capatul unde instalati camerele pentru mufarea mai simpla camerelor. Este mai usor sa lucrati de la sol, fara sa faceti legaturi pe scara, la inaltime.
6. Legaturi si conexiuni
Odata ajunsi cu firele in pozitiile unde vor fi plasate camerele este timpul sa realizam conexiunile. Alegem sa facem legaturile inainte de a pune camerele pe pozitie datorita usurintei de a lucra la sol.
Pentru camerele de exterior, conectorii de date si alimentare vor trebui sa fie protejati de o doza aparenta ce va proteja legaturile de umezeala. Luati acest lucru in considerare inainte de efectuarea mufelor. Trebuie sa treceti firele prin doza de protectie inainte de mufare.
Conexiunea de date BNC se face foarte usor, ca orice mufa video, prin indepartearea a 1-2 centimetri din invelisul protector al cablului coaxial si prin insurubarea conectorului BNC pe cablul coaxial. Camasa metalica a cablului trebuie sa faca contact cu mufa BNC pentru ca circuitul sa fie inchis si functional. Odata facuta mufa BNC la cablul coaxial puteti sa o prindeti pe mufa video a camerei de supraveghere.
Legatura de alimentare se face prin taierea mufei de 12V de la un alimentator si conectarea firelor astfel:
- pozitia + a mufei la firul de + al cablului de alimentare.
- pozitia - a mufei la firul de - al cablului de alimentare.
Daca nu aveti conector de alimentare cu rigleta + / - inclusa va trebui sa izolati legatura folosind banda de izolat.
Ne intoarcem acum la DVR si la partea de alimentare.
Veti repeta mufarea conexiunilor de date BNC. Odata facuta o mufa BNC puteti sa o prindeti pe una din intrarile video BNC ale DVR-ului.
Pentru legarea alimentarii camerelor regula este aceeasi ca mai sus:
- firul de + al alimentatorului la partea de + a cablului de alimentare
- firul de - al alimentatorului la partea de - a cablului de alimentare
7. Pozitionare camere
Cu conexiunile facute la camera este momentul sa prindem camera pe pozitie fixa. Camera trebuie sa fie ferm prinsa, fara joc. Este ideal sa alegeti pozitii protejate pentru camere, de preferat privind dinspre centrul locatiei inspre exterior.
8. Punere in functiune
Acum putem sa punem in priza alimentarea camerelor si sa pornim DVR-ul.
Alimentati si DVR-ul folosind alimentatorul propriu din cutie.
Daca totul a decurs bine veti avea imaginile pe ecranul monitorului si veti putea trece la partea de setari.
Daca parte din camere (sau chiar toate) va lipsesc, nu va panicati.
Posibile probleme:
- alimentarea camerelor nu este corect facuta. Puteti sa fi inversat polaritatea alimentarii.
- mufele BNC nu sunt bine facute.
- sursa de alimentare poate fi defecta sau cu siguranta arsa.
Contactati-ne!
Speram ca este util acest Ghid de Instalare a Camerelor de Supraveghere Analog utilizand cablu Coaxial. Pentru alte sfaturi sau orice alte neclaritati, nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro, va oferim Consultanta Gratuita chiar daca nu cumparati sistemul de supraveghere de la noi.