Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ce sunt FPS-urile unei camere sau unui DVR? De cate FPS-uri am nevoie pentru sistemul meu?

Daca sunteti interesat de un sistem de supraveghere si doriti sa faceti alegerea cea mai buna, este important sa cunoasteti raspunsul la intrebarea de mai sus. Eficienta sistemului de supraveghere pe care il construiti va depinde mult de acest lucru.

In acest articol vom explica pe intelesul tuturor

- Ce sunt FPS-urile?

- De ce sunt importante pentru supravegherea video?

- De cate FPS-uri avem nevoie pentru sistemul nostru de supraveghere?


Ce inseamna "FPS" si ce legatura are cu supravegherea video?

Pe scurt, "FPS" este acronimul din limba engleza pentru "Frames Per Second" (in traducere: Cadre Pe Secunda), si reprezinta numarul de cadre pe secunda cu care pot opera unitatile de inregistrare si camerele de supraveghere.

Veti gasi "un numar de FPS-uri" atat in fisa tehnica a unei camere de supraveghere (analogica sau IP), cat si in fisa tehnica a unei unitati de stocare (DVR sau NVR). Toate detaliile despre FPS-uri camere si unitate de stocare le discutam in putin mai jos.

Un video, un film, o inregistare, nu este altceva decat o insiruire de imagini derulate cu viteza foarte mare. Un film la care va uitati la televizor foloseste aproximativ 30 de imagini pe secunda, derulate una dupa alta foarte repede. Asta inseamna ca dumneavoastra va uitati intr-o secunda la 30 de poze, una dupa alta, afisate cu viteza foarte mare. La aceasta viteza creierul uman este pacalit in a crede ca urmareste miscare continua, nu doar o poza dupa alta.

Inregistrarile pe care sistemele de supraveghere le produc sunt tot filme alcatuite din imagini derulate cu viteza. Din acest motiv, calitatea inregistrarilor unui sistem de supraveghere este strans legata de numarul de cadre pe secunda cu care lucreaza sistemul respectiv.

Iata un exemplu de miscare obtinuta prin derularea rapida a mai multor imagini:

Dar de ce sunt importante FPS-urile?

Intr-o inregistrare, cu cat avem mai multe imagini derulate intr-o secunda, cu atat mai fluida va fi miscarea pentru ochiul uman.

In industria video, inclusiv in domeniul sistemelor de supraveghere, imaginile care alcatuiesc o inregistrare se numesc cadre, iar viteza de afisare a cadrelor se masoara in cadre pe secunda - “FPS” (eng: Frames per second - ro: Cadre pe secunda).

Spuneam mai sus ca vom intalni un numar de FPS-uri atat in fisa tehnica a camerelor de supraveghere, cat si in fisa tehnica a unitatilor de stocare tip DVR sau NVR.

Numarul de FPS-uri din descrierea tehnica a unei camere ne indica numarul de FPS-uri pe care le regasim in semnalul video de la camera respectiva. Numarul de FPS-uri pe care o camera il poate oferi este strans legat de rezolutia la care opereaza camera. De obicei, cu cat rezolutia imaginilor este mai mare, cu atat mai putin cadre pe secunda va putea camera sa ofere la acea rezolutie. De exemplu, veti intalni camere de supraveghere cu rezolutie maxima de 5 Megapixel ce ofera semnal video cu 12 FPS la rezolutia 5 Megapixel si 25 FPS la rezolutia 2 Megapixel. Numarul de FPS-uri cu care camera opereaza este numarul de FPS-uri pe care il va putea folosi un DVR / NVR pentru alcatuirea inregistrarilor. Daca DVR-ul suporta inregistrari de 2 Megapixel la 25 FPS si camera ofera 2 Megapixel la doar 12 FPS, atunci inregistrarile vor fi de doar 12FPS. Aceeasi regula este valabila si invers.

Numarul de FPS-uri din fisa tehnica a unui DVR ne indica numarul de FPS-uri cu care DVR-ul respectiv poate construi inregistrari. Un sistem de supraveghere construit cu camere de supraveghere ce ofera 30 FPS si cu un DVR capabil sa inregistreze la doar 12 FPS, va avea inregistrari cu doar 12 FPS. Deci, este important sa alegeti camerele si DVR-ul la acelasi nivel de performante, ambele capabile sa lucreze cu numarul de FPS-uri de care aveti nevoie.

Dar cate FPS-uri sunt necesare?

Un sistem de supraveghere cu FPS-uri mai multe va fi capabil sa stocheze inregistrari mai clare cu obiecte aflate in viteza. Cu cat mai mare viteza obiectelor monitorizate, cu atat mai multe FPS-uri vor fi necesare pentru recunoasterea de detalii din acele inregistrari. Imaginati-va un autoturism care trece prin fata unei camere de supraveghere cu viteza mare. Daca acea camera de supraveghere ar capta 1 FPS, atunci este probabil ca autoturismul nici macar sa nu apara pe inregistrari. Daca marim numarul de FPS-uri captate, atunci marim sansele sa surprindem autoturismul. Ca regula, adaptam numarul de FPS-uri oferite de sistemul de supraveghere la viteza obiectelor si persoanelor din zona monitorizata.

Daca sistemul dumneavoastra este pentru o locatie unde miscarea se face cu viteza mica (mers normal), atunci puteti apela fara probleme la un sistem de supraveghere cu inregistrari la 10-12 FPS. Locatiile unde se recomanda 10-12 FPS sunt in general locatiile cu camere la interior: magazine, birouri, locuinte, restaurante, baruri, etc.

Daca sistemul de supraveghere este pentru o locatie exterioara, unde pot aparea autoturisme sau persoane in alergare, atunci recomandat este sa apelati la 20-25FPS-uri.

Sistemele de supraveghere pentru trafic auto, unde obiectele urmarite se deplaseaza cu viteza mare, folosesc 50-60 FPS.

DVR-ul si camerele de supraveghere trebuie sa "lucreze impreuna" daca dorim sa obtinem imagini live si inregistrari de un anumit numar de FPS-uri. Camerele trebuie sa ofere cadre pe secunda suficiente scopului pentru care sunt montate, iar DVR-ul trebuie sa fie capabil sa stocheze inregistrari care pot fi utilizate cu succes.

Ca reper, pentru un sistem de supraveghere actual, inregistrarile cu 25 de cadre pe secunda (25FPS) sunt considerate inregistrari “real-time” (“in timp real”). Asta inseamna ca avem un sistem de supraveghere de calitate

Un numar mai mare de cadre pe secunda are avantajul unor inregistrari mai fluide, mai eficiente, insa exista si dezavantaje. Cu cat mai multe FPS-uri, cu atat mai mult spatiu pe HDD va fi necesar pentru stocarea inregistrarilor. Mai multe despre spatiul ocupat de inregistrari si despre alegerea HDD-ului potrivit gasiti in articolul nostru dedicat:

Ce HDD sa aleg pentru sistemul meu de supraveghere?

De asemenea, pentru inregistrari cu FPS-uri multe va trebui sa apelam la unitati de stocare mai performante si mai scumpe.

Iata un exemplu de DVR cu 4 canale, care inregistreaza la rezolutia de 2 Megapixel cu 12 FPS. Si iata si un exemplu de DVR cu 4 canale, care inregistreaza la rezolutia de 2 Megapixel cu 25 FPS. Observati diferenta de pret.

In urmatorul filmulet va este prezentata o comparatie in paralel intre inregistrari video la 1, 5, 7, 15 si 30 FPS-uri. Observati diferentele.

Cand cititi specificatiile unui DVR tineti cont ca puteti gasi mentionat numarul cadre pe secunda cu care lucreaza DVR-ul pentru fiecare canal, sau pentru toate canalele cumulate. Daca specificatia este pentru fiecare canal atunci lucrurile sunt clare. Dar, daca gasim un DVR cu 8 canale care specifica 200 FPS, atunci acel DVR va putea inregistra cu 200 FPS / 8 canale = 25 FPS / canal. Alte DVR-uri pot avea 8 canale si 100 fps, adica 100 FSP / 8 canale = 12.5 FPS / canal.

Intotdeauna este bine sa stabiliti mai intai numarul de cadre pe secunda (FPS) de care aveti nevoie pentru solutia de supraveghere potrivita, apoi sa achizitionati un sistem care acopera acele cerinte. Nu va grabiti. Un sistem nepotrivit problemei pe care incercati sa o rezolvati nu este altceva decat o investitie inutila.

Pentru orice alte neclaritati nu ezitati sa ne contactati. Ne gasiti pe site-ul Supraveghere24.ro , tel: 0728 08 70 08 sau la adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro .

Cu stima,

Istrate Alexandu

Ing. Sisteme Securitate - Echipa Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.