Close
Categorii
Meniu

FPS-uri si sisteme de supraveghere

In fisa tehnica a unei camere de supraveghere (fie IP, AHD, TVI, CVI sau CVBS), dar si in fisa tehnica a unui DVR sau NVR, exista o specificatie foarte importanta, care ramane de cele mai multe ori neglijata. Majoritatea celor care se documenteaza in vederea alegerii unui sistem de supraveghere studiaza rezolutia, spatiul de stocare, iluminarea IR, dar fac greseala sa uite de FPS-uri. In acest articol vom raspunde la:

- Ce inseamna FPS si ce sunt FPS-urile unui sistem de supravegere?

- De ce este aceasta specificatie atat de importanta?

- Ce FPS ar trebui sa aiba sistemul meu de supraveghere?


Ce inseamna "FPS" si care este legatura cu sistemele de supraveghere?

"FPS" este acronimul pentru "Frames Per Second" (in traducere: "Cadre Pe Secunda"). Dar ce inseamna acest lucru? Un video, un film, o inregistare, nu este altceva decat o insiruire de "poze" statice derulate cu viteza foarte mare, astfel incat sa se creeze iluzia de continuitate. Acele "poze" poarta denumirea de cadre. Un film la care va uitati la televizor deruleaza aproximativ 30 de cadre pe secunda, unul dupa altul, foarte repede. Asta inseamna ca dumneavoastra va uitati intr-o secunda la 30 de poze, schimbate una dupa alta cu mare viteza. La aceasta viteza ochiul uman este pacalit in a crede ca urmareste miscare continua.

In domeniul sistemelor de supraveghere veti gasi un numar de FPS-uri atat in fisa tehnica a unei camere de supraveghere (analogica sau IP), cat si in fisa tehnica a unei unitati de inregistrare. In cazul unei camere de supraveghere FPS-urile fac referire la numarul de cadre pe secunda cu care camera poate filma, iar pentru o unitate de inregistrare FPS-urile fac referire la numarul de cadre pe secunda cu care unitatea poate stoca inregistrari.

Dar de ce sunt importante FPS-urile?

Scopul inregistrarilor unui sistem de supraveghere este de a ne putea oferi informatii despre evenimente care s-au petrecut si pe care dorim sa le analizam. De cele mai multe ori dorim sa putem recunoaste persoane sau numere de inmatriculare. Dar persoanele nu stau pe loc ca la poza, iar numerele de inmatriculare sunt atasate de autoturisme care se deplaseaza in viteza. Aici intervin FPS-urile. Cand dorim sa recunoastem detalii statice (persoane care stau pe loc, masini care stau pe loc) avem nevoie doar de inregistrari de rezolutie mare. Dar cand dorim sa recunoastem detalii in miscare (persoane in alergare, masini in viteza) avem nevoie de inregistrari de rezolutie mare + multe cadre pe secunda. Intr-o inregistrare, cu cat avem mai multe cadre derulate intr-o secunda (mai multe FPS-uri), cu atat mai fluide si mai inteligibile vor fi detaliile in miscare. Exact cate FPS-uri sunt necesare pentru ca detaliile sa fie inteligibile depinde de viteza persoanelor sau obiectelor. Vom discuta acest aspect ceva mai jos.

Numarul de FPS-uri pe care o camera il poate oferi si pe care un DVR il poate stoca este strans legat de rezolutia la care se lucreaza. De obicei, cu cat rezolutia imaginilor este mai mare, cu atat mai putine cadre pe secunda va putea camera sa ofere si DVR-ul sa stocheze. De exemplu, veti intalni camere de supraveghere capabile de 12FPS-uri la rezolutia de 5 Megapixel, dar aceeasi camera sa fie capabila de 25 FPS-uri la rezolutia de 2 Megapixel. Aceasta proportie inversa se datoreaza in principal performantelor superioare necesare pentru a se transmite foarte multe cadre complexe intr-o secunda. Numarul de FPS-uri cu care camera opereaza este numarul de FPS-uri pe care il va putea folosi un DVR / NVR pentru alcatuirea inregistrarilor. Daca DVR-ul este capabil de inregistrari cu 12FPS la rezolutie de 2 Megapixel, iar camera ofera 25FPS la rezolutie de 2 Megapixel, inregistrarile stocate vor fi 2 Megapixel la 12FPS. Aceeasi regula este valabila si invers. Deci, atentie ca specifiatiile camerelor sa se alinieze cu specificatiile DVR-ului.

Dar cate FPS-uri sunt necesare?

Am stabilit ca un sistem de supraveghere cu FPS-uri mai multe va fi capabil sa stocheze inregistrari mai clare cu obiecte si persoane aflate in viteza. Cu cat mai mare viteza cu atat mai multe FPS-uri vor fi necesare pentru recunoasterea de detalii din acele inregistrari. Imaginati-va un autoturism care trece prin fata unei camere de supraveghere cu viteza mare. Daca acea camera de supraveghere ar capta 1 FPS, atunci este foarte probabil ca autoturismul nici macar sa fie surprins de camera. Ca extrema opusa, camerele de supraveghere ale Politiei Rutiere sunt capabile de 60FPS, facand practic imposibila ratarea unui numar de inmatriculare, indiferent de viteza cu care circula automobilul. Deci, daca marim numarul de FPS-uri captate, marim sansele sa surprindem detalii in miscare.

Deci, e clar, ne cumparam cu totii camere si DVR-uri cu rezolutii mari si FPS-uri multe si gata. Ar fi frumos sa fie atat de simplu. Problema echipamentelor capabile de rezolutii foarte mari la FPS-uri foarte multe este ca sunt foarte scumpe. Ajungem astfel la sfaturile cu adevarat utile. Trebuie sa alegem numarul optim de FPS-uri cu care sistemul de supraveghere sa opereze in functie de viteza obiectelor si persoanelor care trec prin zona monitorizata.

Daca sistemul dumneavoastra este gandit pentru o locatie unde vitezele de deplasare sunt mici (maxim 20 Km / h) puteti folosi fara probleme 10-12 FPS. Locatiile unde sunt recomandate 10-12 FPS sunt locatiile cu camere de interior (magazine, birouri, locuinte, restaurante, baruri) sau curti de case si vile.

Daca sistemul de supraveghere este pentru o locatie unde vitezele de deplasare sunt mai mari (intre 20 si 70 Km / h) trebuie sa folositi cel putin 25 FPS. Locatiile unde 25 FPS sunt indicate: monitorizare stradala, parcari auto).

Daca vitezele de deplasare depasesc 70 Km / h si doriti sa puteti distinge detalii la aceste viteze trebuie sa va orientati catre aparatura profesionala cu 50-60 FPS.

Pentru un proiect de succes DVR-ul si camerele de supraveghere trebuie sa "lucreze impreuna". Camerele trebuie sa ofere cadre pe secunda suficiente scopului pentru care sunt montate, iar DVR-ul trebuie sa fie capabil sa stocheze inregistrari la numarul de cadre pe secunda pe care camerele il ofera.

Un numar mare de cadre pe secunda are avantajul inregistrarilor fluide si eficiente, insa exista si dezavantaje. Pe langa pretul mai mare al echipamentelor, cu cat folosim mai multe FPS-uri cu atat mai mult spatiu pe Hard Disk va fi necesar pentru stocarea inregistrarilor.

Pentru a face mai evidente diferentele vizuale dintre inregistrari cu diferite FPS-uri va sugeram sa urmariti clipul de mai jos. Veti vedea o comparatie intre 1, 5, 7, 15 si 30 FPS-uri.

Pentru majoritatea DVR-urilor veti gasi in fisele tehnice ale acestora numarul de FPS-uri cu care este capabil DVR-ul sa inregistreze pentru fiecare canal si la diferite rezolutii. Exista insa si cazuri rare unde veti gasi numarul de FPS-uri cu care este capabil DVR-ul sa inregistreze cumulat pentru toate canalele. Daca specificatia este pentru fiecare canal atunci lucrurile sunt clare. Dar, sa spunem ca gasiti un DVR cu 8 canale care specifica 100 FPS. Ce inseamna asta? In acest caz trebuie sa stiti ca acel DVR va putea inregistra cu 100 FPS impartit la 8 canale = 12 FPS / canal. Alte DVR-uri pot avea 4 canale si 100 fps, adica 100 FSP / 4 canale = 25 FPS / canal. Si asa mai departe.

Intotdeauna este bine sa stabiliti mai intai rezolutia de care aveti nevoie in functie de distantele pe care doriti sa le acoperiti eficient (folositi ghidul nostru - Cum aleg rezolutia unei camere de supraveghere), apoi sa alegeti numarul de cadre pe secunda (FPS) pentru acea rezolutie folosind acest articol. De exemplu, sa spunem ca aveti o casa si doriti sa supravegheati strada din fata casei. Folosind articolul nostru despre alegerea rezolutiei potrivite veti stabili mai intai ca pentru distanta de 10-15 metri pe care doriti sa o acoperiti aveti nevoie de camere si DVR de 2 Megapixel. Apoi, pentru ca doriti sa puteti recunoaste numerele de inmatriculare ale autoturismelor care trec pe strada stiti din acest articol ca aveti nevoie de 25FPS. Deci, sistemul dvs. de supraveghere trebuie sa fie capabil sa inregistreze in rezolutie minima de 2 Megapixel, la cel putin 25FPS.

Va rugam sa lasati intrebarile si impresiile dumneavoastra in sectiunea de comentarii. Daca aveti nevoie de sfaturile noastre in alegerea modelelor exacte de camere si DVR potrivite locatiei dumneavoastra nu ezitati sa ne contactati. Ne gasiti la telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.

Cu stima,

Istrate Alexandu

Ing. Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 15.07.2023 11:26
Super articol.felicitari!
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.