Close
Categorii
Meniu
RSS

Blog

Ce cablu sa folosesc pentru camerele de supraveghere? Coaxial sau UTP? Cum este mai bine?

- 31 decembrie 2020

Daca instalarea prin cablu a camerelor de supraveghere IP implica automat folosirea de cablu UTP sau FTP, pentru sistemele de supraveghere clasice (cele cu DVR si camere analog) exista doua variante posibile de cablaj. In acest articol vom prezenta cele doua variante, impreuna cu avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.

1. Cablu coaxial cu mufe BNC + cablu alimentare cu mufe alimentare

2. Cablu UTP/FTP cu mufe video-balun si mufe alimentare

Dar care este mai buna, mai eficienta? Ce modalitate de cablaj este recomandata?

Iata ce trebuie sa stiti despre cele 2 modalitati, apoi puteti lua singur decizia.

In primul rand, ambele modalitati de cablaj si mufare functioneaza perfect daca sunt respectati pasii corecti de instalare. Calitatea imaginilor va fi identica, deci discutia nu trebuie sa fie despre care modalitate este mai buna, ci care modalitate de cablaj este mai potrivita pentru fiecare persoana si locatie.

Sa discutam pe rand despre fiecare modalitate si sa prezentam ce avantaje / dezavantaje are, si cand este mai indicat sa se foloseasca.1. Cablu UTP / FTP + video baluni + mufe alimentare- cablul de internet (fie el UTP sau FTP) poate fi folosit simultan atat pentru legatura video cat si cea de alimentare, deci vorbim despre 1 singur cablu atat pentru video cat si alimentare.
- calitatea imaginilor folosind cablul UTP / FTP este strans legata de calitatea materialului din interiorul cablului (cupru sau aluminiu). Evitati aluminiul / aluminiul cuprat cu orice pret. Alegeti numai cablu UTP / FTP din cupru integral.
- desi structura de baza este identica intre UTP si FTP, UTP-ul este un cablu mai subtire, gandit in general pentru interior, in timp ce FTP-ul este un cablu mai solid si gros, gandit pentru exterior. Mentionam aceste lucruri pentru ca folosind cablu UTP puteti conecta corect o camera de supraveghere pe distante de pana la 25-30 metri. Cu FTP aceasta distanta este de 30-40 metri, deci FTP-ul permite pozarea de lungimi mai mari, pentru ca FTP-ul...

Comentarii (0)

Meniul OSD al unei camere de supraveghere - ce este si cum il folosim?

- 30 noiembrie 2020

camera supraveghere cu OSD

De obicei, clientul care isi cumpara un sistem de supraveghere pune camerele pe pozitie, le conecteaza, le orienteaza si, daca totul a mers bine, obtine imagine pe monitor (eventual si telefon daca reuseste conectarea la internet a sistemului) si...asta e. Imaginile pe care le vede pe monitor sunt tot ce se poate de la camere si asta este sistemul de supraveghere. Unii clienti sunt multumiti de calitatea imaginilor, dar multi sunt dezamagiti, mai ales de imaginile pe timp de noapte. Ce nu stiu acesti clienti (din pacate si multi instalatori) este ca acele imagini initiale de pe monitor / telefon nu sunt cele mai bune imagini pe care camerele de supraveghere le pot oferi. Exista multe setari si reglaje de facut pentru "a se scoate" tot ce se poate din camere. Pe langa obligatoriile reglaje corecte de orientare a camerelor pentru a se evita reflexiile infrarosu si utilizarea eficienta a rezolutiei (pentru toate informatiile despre orientarea camerelor stanga/dreapta si sus/jos va recomandam ACEST articol) exista multe setari si functii de imagine ce se fac direct la camere, setari ce nu sunt disponibile din DVR. Dar atunci de unde?

Majoritatea camerelor de supraveghere au ceea ce se numeste “meniu OSD” (acronim pentru On Screen Display), un meniu care permite accesul la setarile interne ale camerei. Neutilizarea setarilor din meniul OSD este egala cu utilizarea pe jumatate a camerelor cumparate. In meniul OSD exista setari ce permit configurarea imaginilor camerelor in functie de conditiile de lumina, reglaje anti-orbire, setari pentru utilizarea eficienta a infrarosului si a lentilei camerei, si multe altele. Mai mult, unele camere nici nu vin setate la rezolutia maxima din fabrica si este necesara accesarea meniului OSD pentru ridicarea rezolutiei la cea maxima. De exemplu, camerele de 5 megapixel de la Hikvision (seria 16H0T) sunt camere de 5 megapixel, dar din fabrica sunt setate pe 4 megapixel. Pentru rezolutia maxima trebuie sa accesati OSD-ul si...

Comentarii (0)

Ce tastatura sa aleg pentru sistemul meu de alarma Paradox?

- 31 octombrie 2020

top 5 tastaturi Paradox

In cadrul unui sistem de alarma, tastatura este echipamentul care permite utilizatorului interactiunea completa cu sistemul. Cu o tastatura se armeaza / dezarmeaza sistemul, se configureaza sistemul, se verifica erorile tehnice, se modifica parola, etc.

Tastatura este indispensabila oricarui sistem de alarma. Chiar si pentru sistemele utilizate complet folosind aplicatia de mobil sau telecomanda, tot este necesara o tastatura pentru posibile modificari de setari, interventii tehnice si raportari de evenimente. Plus, o telecomanda se poate pierde, comunicarea prin internet se poate intrerupe, si atunci tastatura devine varianta sigura si de baza prin care sistemul de alarma poate fi accesat.

Tastatura potrivita se alege in functie de cateva criterii:

-numarul de zone pe care le va avea sistemul - unele tastaturi sunt capabile sa gestioneze zone mai putine, altele mai multe. Tastatura potrivita trebuie sa poata gestiona toate zonele care vor fi definite. Ce este o zona? Cititi articolul nostru "Cauti un sistem de alarma? Iata ce trebuie sa stii!"
-daca se doreste o tastatura wireless sau pe fir - cele mai eficiente tastaturi sunt cele pe fir, dar pentru acele situatii unde pozarea de cabluri este imposibila exista si variante de tastaturi wireless.
-bugetul alocat - exista tastaturi cu preturi mici si tastaturi mai scumpe; o tastatura scumpa va avea functii suplimentare si display-uri sau ecrane tactile.
-estetica dorita - pentru cei ce doresc un design minimalist si modern exista tastaturile cu ecran tactil, iar pentru cei cu gusturi clasice exista tastaturile cu butoane; exista optiuni pentru orice preferinta.
-daca utilizarea de baza a sistemului se va face folosind tastatura sau alte modalitati (telecomanda, aplicatie pe mobil, comunicare prin SMS); daca planul este sa folositi sistemul utilizand o aplicatie instalata pe mobil, atunci nu aveti nevoie de o tastatura foarte performanta; in schimb, daca tastatura va fi modalitatea de baza prin care sistemul va fi folosit ...

Comentarii (0)

DVR sau NVR? Care sunt diferentele si asemanarile?

- 30 septembrie 2020

diferente intre dvr si nvr

Imi doream sa scriu acest articol de mult timp, dar mereu aparea un proiect urgent care avea nevoie de atentie. Imi doream sa scriu acest articol pentru ca intrebarea “Ce diferente sunt intre un DVR si un NVR?” este o intrebare la care raspund foarte des la telefon, deci stiam ca raspunsul ar trebui pus in scris, la indemana tuturor celor ce doresc sa-l afle.

Am facut mai multe cautari online si am observat ca exista diverse articole care abordeaza subiectul “DVR vs NVR”, insa informatiile oferite sunt fragmentate, prezentate superficial, uneori chiar eronat. Asa deci, in paginile ce urmeaza veti afla: ce este un NVR, ce este un DVR, ce diferente exista intre un DVR si un NVR, ce asemanari exista intre un DVR si un NVR. Sa incepem...Ce este un NVR?


Un NVR (Network Video Recorder) este o unitate de inregistrare construita special pentru a stoca si gestiona inregistrari de la camere IP, si doar de la camere IP. Camerele IP sunt camere de supraveghere care se conecteaza folosind mufe de retea RJ-45 si cablu de internet (UTP sau FTP). Nu confundati camerele IP cu camerele analog care folosesc cablu UTP si video baluni. Doar pentru ca si camerele analog pot fi conectate folosind cablu de internet nu inseamna ca sunt camere IP. O camera IP are obligatoriu mufa de internet. Acesta este cel mai simplu mod de a diferentia vizual o camera IP de una analog.

Sa revenim la NVR-uri. Spuneam ca un NVR are ca scop gestionarea (afisarea, stocarea, decodarea) imaginilor video pe care le primeste de la camere IP. Un NVR nu functioneaza cu camere analog. Daca gasiti o unitate de inregistrare care suporta ambele tipuri de camere (IP si analog) sa stiti ca acea unitate nu este un NVR, ci este un HVR (sau DVR hibrid, dar despre DVR-uri discutam separat).

Un NVR poate fi de 2 tipuri. Putem gasi NVR-uri cu PoE si putem gasi NVR-uri simple, fara PoE. PoE (Power over Ethernet) este o tehnologie care permite alimentarea camerelor de supraveghere IP prin acelasi cablu ...

Comentarii (0)

Top 3 sirene alarma pentru exterior

- 31 august 2020

top 3 sirene alarma exterior

Sirena de exterior este un element de baza pentru orice sistem de alarma (mai putin alarmele de apartament unde se folosesc sirene de interior). In schimb, pentru orice casa, sediu de firma, depozit, afacere, sirena de exterior este indispensabila si are mai multe sarcini foarte importante. Cu totii stim ca sirena trebuie sa sune foarte tare ca sa sperie persoanele rau intentionate, dar sirena de exterior face mai multe lucruri. Iata cateva din acele lucruri pe care probabil nu le stiati:

-informeaza cand a fost armat sau dezarmat sistemul de alarma printr-un semnal sonor specific. In acest mod veti sti mereu daca ati armat sau dezarmat corect sistemul.
-detecteaza si semnaleaza tentativele de sabotaj. Cand se incearca sabotarea unei componente din sistem (senzor, centrala, sirena, chiar si cablurile care conecteaza aceste componente), sirena declanseaza automat.
-ofera posibilitatea programarii duratei de alarmare (de obicei intre 3 si 10 minute). In acest mod, daca stiti ca veti mai avea alarme false (poate datorita unor animale de companie), veti seta durata de alarmare la minim.

Sirena de exterior se monteaza intotdeauna la exterior (evident), la o inaltime recomandata de peste 3 metri, orientata catre o strada sau zona circulata. De ce peste 3 metri? Pentru ca nu doriti sa fie usor accesibila si pentru ca doriti ca sunetul generat de sirena sa fie cat mai eficient distribuit. De ce catre o zona circulata? Pentru ca o sirena de exterior nu proiecteaza sunetul in toate directiile, ci doar in directia in care este orientata. Din acest motiv, pentru ca sirena sa fie auzita, este foarte important ca sunetul sirenei sa ajunga spre zona de interes. De obicei se orienteaza catre strada la care are acces imobilul.1. Paradox PS-128, alegerea noastraUn model extrem de dotat si sigur, la un pret bun. Aceasta este prima noastra alegere. Este o sirena de calitate, compatibila cu orice model de centrala. O puteti folosi in combinatie cu orice sistem de alarma, de la orice...

Comentarii (0)

Top 5 greseli grave comise la instalarea unui sistem de supraveghere

- 31 iulie 2020

top greseli montaj camere sistem supraveghere

Asa cum spune si titlul, in acest articol discutam despre cele mai serioase si frecvente erori de montaj care apar atunci cand persoana care instaleaza camerele de supraveghere nu are experienta in domeniu. Erori de montaj pot fi multe, insa cele prezentate mai jos sunt importante din 2 motive. 1 - sunt foarte frecvente. 2 - conduc la inutilitatea sistemului video sau la defectiuni grave. Acest material va fi de mare ajutor pentru 2 categorii de persoane. 1 - cei ce aleg sa isi instaleze pe cont propriu sistemul de supraveghere achizitionat online. 2 - instalatorilor incepatori care nu au experienta sau baze solide in domeniu. Mai mentionam doar ca acest articol este menit sa ajute, nu sa condamne, deci speram ca orice persoana care va citi sfaturile noastre va invata ceva si, eventual, va lasa si un comentariu.
Odata cu fiecare greseala de instalare enumerata am prezentat si sfaturile noastre pentru a evita sau corecta acea greseala. Nu am ordonat greselile dupa importanta sau frecventa de aparitie. Toate sunt situatii de evitat, pe care le-am intalnit foarte des atunci cand am fost chemati sa revizuim sisteme instalate fie direct de proprietarul sistemului, fie instalate de catre un “meserias” care nu mai poate fi contactat telefonic. Sa incepem.1. Fixarea camerelor de supraveghere in pozitii unde anumite corpuri sau obiecte obstructioneaza radiatia infrarosu emanata de camere pe timp de noapteRezultatul? Iluminare IR total ineficienta si orbirea camerei de radiatia infrarosu reflectata de obiecte. Iata cateva exemple concrete:

reflexie IR camere supraveghere

Acest fenomen se poate intampla cu orice camera care foloseste infrarosu pentru iluminare pe timp de noapte, indiferent daca vorbim de o camera montata la exterior sau la interior. Problemele pot fi evitate doar printr-o planificare atenta si corecta a pozitiei si orientarii fiecarei camere. Desigur, planificarea pozitiilor camerelor se face inainte de a se trasa cablurile. De cele mai multe ori insa, pentru ca montajul ...

Comentarii (1)

Cum primim avertizari pe telefon de la sistemul de alarma?

- 30 iunie 2020

Primirea de notificari de la sistemul anti-efractie in caz de alarma, armare, dezarmare, erori tehnice, este o functie foarte utila, care da valoare si utilitate reala intregului sistem. Un proprietar care nu afla in timp real, si de oriunde, despre orice eveniment detectat de sistemul de alarma, este un proprietar care risca foarte mult.

Dar cum putem primi notificari pe telefon de la sistemul de alarma? Solutiile disponibile sunt 3.1. Primirea de mesaje text folosind un modul SMSAceasta varianta implica instalarea unui modul de comunicare cu cartela de telefonie inclusa. Modulul acesta se conecteaza direct la centrala sistemului de alarma. In momentul in care centrala detecteaza un eveniment, pe langa pornirea sirenei, va transmite evenimentul si acestui modul SMS, care il va transforma intr-un mesaj text si il va trimite catre telefonul / telefoanele dumneavoastra. Modulul poate fi programat sa comunice cu multe numere de telefon, in caz ca doriti ca si alte persoane sa primeasca mesajele.
Module SMS de acest gen sunt mai multe pe piata, dar atentie la ce cumparati. Pentru o functionare corecta trebuie sa existe o compatibilitate sigura intre modul si centrala de alarma. Cel mai bine este ca producatorul modulului de internet sa fie acelasi cu producatorul centralei de alarma. De exemplu, un sistem de alarma Paradox, care foloseste centrale Paradox (evident), are nevoie de modulul PCS250G de la Paradox. Alt exemplu, in cazul unei centralele DSC modulul de comunicare SMS este modulul B-TEL de la DSC.2. Comunicare prin internet folosind un modul IP si o aplicatie instalata pe telefonAceasta solutie este una mai moderna, aparuta odata cu progresul urias al internetului si aplicatiilor de mobil. Practic, putem face orice acum de pe telefon folosind internetul si o aplicatie dedicata, iar comunicarea cu un sistem de alarma nu face exceptie. Aveti nevoie de un modul IP care functioneaza ca un intermediar intre centrala de alarma si router-ul dvs. de internet. O...

Comentarii (0)

Top 5 senzori si detectoare de miscare pentru interior

- 29 mai 2020

top 5 senzori si detectoare miscare PIR interior pentru alarma

9 din 10 sisteme de alarmare anti-efractie instalate folosesc doar senzori si detectoare de miscare montate la interior. Fie ca vorbim de case, vile, birouri sau hale depozitare, peste tot gasim doar senzori si detectoare de interior. Dar de ce? Din 3 motive semnificative.

1. Detectoarele si senzorii de interior au preturi mult mai accesibile fata de senzorii si detectoarele de exterior. Orice detector de exterior, care trebui sa functioneze eficient in conditii de praf, ploaie, zapada, caini si pisici in curte, etc, este construit cu materiale si tehnologii mult mai costisitoare decat cele fololiste pentru detectorii de interior.

2. Detectoarele si senzorii de interior produc alarme false mult mai rar fata de senzorii si detectoarele de exterior. Detectoarele de exterior, care automat trebuie sa functioneze in ploaie, frig, zapada, vegetatie miscata de vant, produc inevitabil si alarme false.

3. Firmele de paza care preiau sisteme de alarma spre monitorizare prefera sistemele cu senzori si detectoare de interior. O firma de paza va accepta spre monitorizare doar sisteme complete, dar si cu risc minim de alarme false. Nici o firma de paza nu vrea sa trimita echipa de interventie de 3 ori pe noapte pentru alarme false.

Pentru ca detectoarele de interior sunt atat de raspandite ne-am gandit sa va prezentam o lista cu recomandarile noastre pentru cei mai buni 5 senzori de miscare de interior la care ar trebui sa va uitati atunci cand va ganditi sa cumparati un sistem de alarma. Fiecare din cei 5 detectori de miscare prezentati are propriile avantaje, dezavantaje si recomandari, iar lista nu este un top bazat pe calitate, ci mai mult pe raportul optim pret / calitate pe care fiecare detector il ofera. Ideea este sa puteti studia avantajele si dezavantajele fiecarui detector si sa ii combinati astfel incat sa obtineti cel mai bun sistem de alarma pentru dumneavoastra.

Locul 5 - Paradox DG75. Probabil cel mai performant detector de miscare pentru interior pe...

Comentarii (0)

Cum configuram un sistem de supraveghere sa inregistreze doar la detectie miscare?

- 30 aprilie 2020

inregistrare la detectie miscare - camere supraveghere

Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are obligatoriu integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.

Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am construit o serie de 3 articole dedicate acestui subiect.

In primul articol am discutat despre principiile de functionare, avantajele si dezavantajele detectiei de miscare, dar si despre tipurile de detectie miscare disponibile pentru un sistem de supraveghere.

In al doilea articol am prezentat un tutorial complet despre activarea alarmelor la detectie miscare pe telefonul mobil.

Acum vom configura un DVR sa inregistreze doar la miscare. Cu aceste setari, sistemul de supraveghere va stoca inregistrari doar atunci cand camerele detecteaza miscare.

Sa incepem.

Inregistrarea la miscare este o functie care se activeaza cu cateva setari destul de simple, accesibile din meniul DVR-ului (sau NVR-ul daca vorbim de un sistem de supraveghere IP). Meniul DVR-ului poate fi accesat in mai multe moduri. Putem folosi un mouse si un monitor conectate direct la DVR. Putem folosi un calculator cu aplicatia CMS a producatorului (ivms-4200 in cazul sistemelor Hikvision). Sau putem folosi un browser de internet cu care sa accesam meniul web al DVR-ului prin internet sau prin reteaua locala.

In acest tutorial prezentam 2 metode. Atentie! Exemplele oferite folosesc DVR-uri Hikvision. Daca aveti un DVR de la alt producator veti avea o interfata diferita.

Metoda 1. Direct din meniul DVR-ului folosind un monitor si mouse. Pentru persoanele care nu au laptop sau care nu prea se pricep la calculatoare aceasta varianta este cea mai facila.

Metoda 2. Cu browser-ul Internet Explorer, disponibil pe orice calculator sau laptop cu Windows instalat. Da, orice Windows (chiar si cele mai moderne) ...

Comentarii (0)

Cum configuram un sistem de supraveghere sa trimita alarme pe telefon la detectie miscare?

- 8 martie 2020

alarme telefon detectie miscare hikvision

Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.

Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am gandit o serie de 3 articole individuale dedicate acestui subiect. In acest articol va prezentam un tutorial practic (cu imagini incluse) despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa trimita alarme catre telefonul mobil atunci cand detecteaza miscare.

In primul articol am discutat despre principiile de functionare, avantajele si dezavantajele detectiei de miscare, cat si despre tipurile de detectie miscare disponibile pentru un sistem de supraveghere.

In al treilea articol vom prezenta un tutorial complet despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa inregistreze doar atunci cand camerele detecteaza miscare.

Sa revenim la articolul de astazi.

Mai jos aveti toti pasii necesari pentru configurarea si activarea alarmelor la detectie miscare pentru un sistem Hikvision.

Ce aveti nevoie:

-un telefon mobil cu internet si aplicatia Hikvision ivms-4500 instalata. O puteti descarca gratuit de pe AppStore sau Google Play.
-sistemul de supraveghere de la care dorim sa primim alarme la miscare sa fie conectat la internet in mod corect si accesibil de pe telefon prin ivms-4500 (acesta este un tutorial despre activarea alarmelor pe telefon, nu despre cum conectam un sistem de supraveghere la internet. Daca nu aveti sistemul conectat la internet acest articol nu va fi de folos si va recomand sa parcurgeti tutorialul nostru pentru conectarea unui sistem de supraveghere la internet. Il gasiti AICI.
-un laptop sau calculator cu aplicatia ivms-4200 de la Hikvision instalata, pe care il vom folosi sa configuram DVR-ul. Puteti descarca aplicatia ivms-4200 de 

Comentarii (2)
1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima
Arhiva blog
Copyright © 2021 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.