Close
Categorii
Meniu

Supraveghere Video de Calitate pe Timp de Noapte

In majoritatea cazurilor in care suntem contactati pentru construirea unui sistem de supraveghere, principala solicitare este: "Am nevoie de imagini foarte bune pe timp de noapte".

Cei mai multi posesori de sisteme de supraveghere s-au lovit deja de urmatoare problema: camerele au imagine buna pe timp de zi, dar oribila pe timp de noapte. Articolul acesta contine:

- cum compune o camera de supraveghere imaginile zi si noapte.

- motivele pentru care unele camere, desi au iluminator infrarosu, nu reusesc sa ofere imagini clare noaptea.

- ce dotari obligatorii trebuie sa aiba o camera pentru a oferi imagini de calitate noaptea.

- sfaturi pentru alegerea aparaturii corecte pentru supraveghere pe timp de noapte,

- recomandari concrete de sisteme de supraveghere eficiente in intuneric.

Explicatii initiale importante

Inainte de a intra in detalii este important sa prezentam cateva aspecte esentiale.

1. Pentru a obtine imagini video avem nevoie de o sursa de lumina. Lumina este cea care transporta informatie din mediul inconjurator la camera si este deci indispensabila. Cand se vorbeste de lumina insa, cei mai multi dintre noi se gandesc la lumina de la soare, sau lumina de la becul de pe strada. De fapt, aceea se numeste tehnic lumina vizibila (deoarece ochiul uman o poate percepe).

2. Pentru camerele de supraveghere exista varianta folosirii unei surse de lumina invizibila, anume lumina infrarosu (invizibila pentru ca ochiul uman nu o poate percepe). Aceasta lumina infrarosu, sau radiatie infrarosu, este produsa de orice obiect sau corp cald. Cu cat mai cald obiectul, cu atat mai mare cantitatea de radiatie IR care se emite. (obiecte precum becuri aprinse, plite incinse, etc, produc pe langa lumina vizibila si o cantitate mare de radiatie IR).

3. Nu toate camerele sunt concepute pentru functionarea eficienta pe timp de noapte. Camerele concepute pentru zi si noapte se numesc camere “day & night”. Deoarece nu este indicat sa se amestece cele doua tipuri de lumina atunci cand se formeaza o imagine (are loc distorsionarea culorilor), cand lumina vizibila este suficienta, camerele de supraveghere folosesc un filtru IR ce impiedica radiatia infrarosu sa ajunga la senzorul camerei. In aceasta situatie camera foloseste numai lumina vizibila (cea neoprita de filtru). Cand lumina vizibila dispare, camerele video concepute pentru asa ceva pot indeparta acel filtru IR si pot folosi radiatia infrarosu pentru alcatuirea imaginilor. Camerele cu aceasta functie se numesc camere cu functie “day & night” ( camere “zi si noapte”).

Analiza conditiilor de mediu

Pentru a gasi cea mai buna solutie de supraveghere pe timp de noapte trebuie sa pornim de la o analiza a conditiilor de lumina din zona pe care dorim sa o monitorizam. Alegerea camerelor video trebuie sa se faca in functie de aceste conditii, anume: daca avem lumina abundenta, daca avem o cantitate decenta de lumina, daca avem lumina putina, daca nu avem lumina deloc.

Am facut aceasta clasificare a conditiilor exterioare de iluminat datorita variantelor multiple de camere disponibile pentru diverse situatii.

Exista camere concepute numai pentru operarea pe timp de zi (“day cameras”). Aceste camere au nevoie de lumina vizibila abundenta (lumina de la soare, de la becuri, de la proiectoare, de la iluminatul stradal, etc) pentru a putea oferi imagini de calitate.

Exista camere concepute pentru operarea pe timp de zi si noapte (day & night). Aceste camere, asa cum am discutat in prima parte a articolului, sunt capabile sa foloseasca lumina IR pentru a forma imagini. In continuare, camerele “day&night” exista in varianta cu sau fara proiector IR. Cele fara proiector IR au nevoie sa obtina toata radiatia IR necesara din mediul inconjurator, iar cele cu proiector IR se bazeaza pe acele LED-uri IR din proiector pentru a le oferi radiatia infrarosu necesara.

In plus, la fiecare model ce apartine uneia din clasificarile de mai sus i se adauga si o sumedenie de posibile setari si configuratii. Nu toate sunt cruciale pentru imagini de calitate, insa cele care sunt vor fi discutate mai jos.

Un prim set de concluzii pentru supravegherea pe timp de noapte

Daca avem o locatie unde lumina este abundenta nu este necesar sa cheltuim bani pe camere cu functii sofisticate de noapte sau LED-uri infrarosu.

Daca avem o locatie unde lumina este decenta spre slaba (iluminat stradal, proiectoare, o noapte senina cu luna plina, etc) indicat ar fi sa cautam un echipament de supraveghere “day & night” care sa permita cat mai multe reglaje pe timp de noapte (vom discuta subiectul in amanunt imediat).

Daca avem o locatie unde lumina este slaba spre inexistenta avem nevoie de camere de supraveghere “day & night” cu iluminator IR. Prin simplul fapt ca la aparat nu ajunge radiatie IR din orice alta sursa, este nevoie sa o oferim noi prin acel iluminator. Si in aceasta situatie, calitatea imaginilor video va depinde de complexitatea setarilor de noapte disponibile.

Proiectorul IR sau Proiectorul cu lumina normala?

Desigur ca nu este absolut necesar sa privim IR-ul ca singura solutie pentru obtinerea de imagini noaptea. Sunt trei solutii de iluminat pentru camerele video:

  • cu proiector de lumina normala. O solutie ce poate fi mai ieftina initial, dar cu un consum mult mai mare de curent in timp.
  • cu proiector IR. Proiectoarele infrarosu eficiente sunt mai scumpe, dar isi recupereaza investitia prin consumul foarte redus de curent electric.
  • o solutie combinata intre cele doua de mai sus. O camera cu tun infrarosu integrat, deci deja o camera “day & night”, va fi ajutata foarte mult de orice alta sursa de iluminat din zona in care este montata (datorita radiatiei IR emanata chiar de sursele de lumina normala). Iata cum o camera ieftina si cu un proiector IR mic reuseste sa formeze imagini noaptea datorita luminii ambientale.

Acolo unde radiatia IR ramane singura solutie pentru obtinerea de imagini, este important sa stim de ce cantitate de radiatie IR avem nevoie. Proiectoarele IR sunt si ele de 2 tipuri: integrate in camera video si auxiliare. Cele din camera video sunt mai putin performante (dar vin la pachet cu camera), cele auxiliare sunt puternice si eficiente (dar mai scumpe).

Ce alegem? Clasificarea de mai jos va va fi de folos. Atentie, recomandarile sunt valabile in conditii de bezna totala. Orice sursa suplimentara de lumina va imbunatati drastic imaginile pe timp de noapte.

  • pentru distante mici (sub 15 metri) puteti opta pentru camerele clasice cu led-uri mici. 24 de led-uri sunt suficiente pentru o iluminare pe 5 metri, 36 led-uri pentru 8 metri 42 led-uri pentru 12 metri, si 72 led-uri pentru 15 metri.
  • pentru distante medii (intre 15 si 30 metri) sugeram sa optati pentru camere cu IR integrat de tip ARRAY. Sunt de o calitate mult mai buna si ofera o cantitate mult mai mare de radiatie IR si o dispersie mult mai buna. Un exemplu in imaginea de mai jos:
camera cu array in mod night

Reglajele finale

Acum ca avem aparatura corecta, este momentul sa ne asiguram ca obtinem maximul din investitia noastra. Aici intervin setarile fine ale acelor caracteristici pentru care ati scos bani din buzunar. Mai exact, avem de reglat comportamentul echipamentului in modul noapte si senzorul / senzorii de imagine al camerei / camerelor pe care le-am achizitionat.

In cazul imaginilor pe timp de zi, reglajele din fabrica sunt in general suficiente pentru o imagine de calitate. Desigur ca si aici se pot face anumite setari in functie de lumina disponibila, de perioada zilei (dimineata sau seara, rasarit sau apus), dar de obicei nu avem prea mult de lucru cand vine vorba de setarile pentru zi.

Pe timp de noapte insa, reglajele senzorului de imagine devin foarte importante deoarece orice fluctuatie minora a conditiilor de iluminat afecteaza calitatea imaginii finale. Nu obtinem nimic daca investim bani multi intr-un proiector IR performant, dar nu reglam camera sa foloseasca eficient radiatia emanata de acel proiector. Aveti mai jos imagini cu diferenta intre o camera “day & night” pe setarile din fabrica, comparat cu aceeasi camera cu setarile senzorului de imagine optimizate.

Cele mai importante setari (si cele care ofera rezultate imediate) pe care le puteti face pentru imagini de calitate pe timp de noapte

1. Modul de operare al irisului camerei (la acele echipamente cu aceasta setare), fie de interior, fie de exterior (indoor / outdoor).

2. Programarea trecerii in mod “noapte” a camerei. In mod normal, echipamentele de supraveghere cu functie “day & night” au un senzor de lumina integrat ce face declanseaza trecerea automata la modul de operare corespunzator. Numai in mod “noapte” (night mode) se indeparteaza filtrul IR activ in timp zilei si camerei i se permite folosirea radiatiei infrarosu.

Uneori, datorita unor surse de lumina izolate si suficient de puternice (ex: un bec ramas aprins ce bate direct in obiectivul camerei), camera este pacalita in a crede ca este zi si nu face trecerea automat la modul de noapte. Pentru cei ce se implica in solutia de supraveghere, si acolo unde aparatura ofera aceste setari desigur, sugeram sa se faca o programare dupa orar a trecerii in mod zi / noapte. Exemplu: iarna sa se seteze manual trecerea in mod noapte in intervalul 17:00 - 09:00, iar vara in intervalul 21:00-05:00.

In imaginile de mai jos aveti setarile de noapte, respectiv imaginea rezultata, pentru o camera montata in locatie cu lumina decenta (un stalp de iluminat stradal si un proiector mic de gradina), cu IR dezactivat si reglaje doar din setari

setari noapte
camera night cu setari

3. Setarea expunerii (Exposure Time). Aceasta setare dicteaza cat timp va acorda camera pentru a capta lumina pentru un cadru. Desigur, cu cat este expunerea mai mare, cu atat mai multa lumina, deci cu atat mai luminoasa imaginea. O expunere prea mare insa va crea probleme la captarea obiectelor in miscare datorita numarului mai mic de cadre pe secunda captate. Trebuie sa experimentati si sa gasiti echilibrul.

setari senzor noaptea comparatie expunere camere supraveghere noaptea

 

4. Izolarea obiectivului camerei de radiatia IR reflectata din geamul de protectie al camerei. Pentru a evita situatia din imaginea de mai jos, este indicat sa cumparati camere ce au obiectivul mascat printr-un manson de cauciuc. Acel manson impiedica radiatia reflectata din geamul camerei sa patrunda in obiectiv, stricand aproape complet imaginea.

ir reflectat

In imaginea alaturata se observa reflectarea radiatiei IR din geamul de protectie al camerei.

Contactati-ne!

Speram ca ati inteles cum sa obtineti imagini foarte bune pe timp de noapte si ca veti face alegerea corecta pentru a achtizitiona un sistem de supraveghere potrivit nevoilor voastre. Pentru orice alte neclaritati, nu ezitati sa ne contactati, va oferim Consultanta Gratuita chiar daca nu cumparati sistemul de supraveghere de la noi.

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 20.04.2015 15:12
Un Tutorial foarte bine facut. Sfaturi si pareri pertinente. Am sa tin cont cand voi face comanda de camere de supraveghere.
Creat pe: 21.04.2015 14:17
Va multumim pentru aprecieri. Va asteptam si cu pareri si sugestii despre subiecte pe care v-ar interesa sa le dezvoltam.
Creat pe: 11.07.2018 22:45
  Bună ziua! Am un sistem de supraveghere cu camere mai vechi pe linii. Am observat în ultima perioadă că inflarosul camerelor funcționează la jumătate din capacitate, cealaltă jumătate rămânând stinsă pe timpul nopții.  Care poate fi motivul?  Mulțumesc anticipat! Aștept răspunsul dumneavoastră! Toate cele bune!
Creat pe: 14.12.2018 21:57
PLACUT COMENTARIUL SI BINE FACUT
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.