Close
Categorii
Meniu

Utilizarea aplicatiei de monitorizare IVMS-4200 Hikvision

Clientii Hikvision au posibilitatea de a se conecta la dispozitivele lor Hikvision folosind orice laptop, calculator, PC sau Mac. Conectarea se poate face folosind un browser web sau folosind aplicatia IVMS-4200, construita special de Hikvision pentru clientii lor.

Numele meu este Istrate Alexandru, si va prezint astazi un tutorial detaliat despre utilizarea aplicatiei IVMS-4200, cea mai flexibila si sigura solutie cu care putem interactiona cu un sistem de supraveghere Hikvision de pe calculator sau laptop.

Ca sa clarificam de la inceput, cand spun sistem de supraveghere Hikvision, ma refer la orice DVR cu camere conectate, orice NVR cu camere IP conectate, sau orice camera IP de sine statatoare, de la Hikvision.

Mai devreme am ca IVMS-4200 este “cea mai flexibila si sigura solutie de interactiune cu sistemele Hikvision” pentru ca, desi exista si posibilitatea accesarii unui sistem Hikvision printr-un browser de internet (gen Mozilla, Internet Explorer Google Chrome), aplicatia IVMS-4200 ramane singura care ofera garantat compatibilitate cu orice sistem de operare (windows, linux, MacOS) si care pune la dispozitia clientului absolut toate facilitatile pe care sistemul Hikvision le are de oferit (detectie miscare, avertizare sonora, inregistrare direct pe calculator, etc).

Utilizarea unui browser pentru conectarea la sistemul video de pe laptop sau calculator este o varianta rapida, insa nu este mereu funtionala. Pentru utilizatorii de MacOS varianta monitorizarii de camere prin browser-ul Safari nici nu exista, iar pentru utilizatorii de Windows, la momentul dezvoltarii acestui tutorial singurul browser care mai permite utilizarea completa si corecta a sistemelor Hikvision este Internet Explorer si unele versiuni mai vechi de Mozilla Firefox. Asta pentru ca browserele web sunt intr-o modificare permanenta si foarte rapida, astfel incat producatorii de sisteme de supraveghere nu reusesc sa tina pasul, iar rezultatul este o incompatibilitate intre soft-ul echipamentului de supraveghere si browser-ul respectiv. Aici intervine aplicatia IVMS-4200, iar astazi va prezint in detaliu cum sa o instalati, cum sa o configurati si cum sa o folositi pentru a va conecta la camerele dumneavoastra Hikvision.

Aplicatia IVMS-4200 este un soft complex, cu foarte multe facilitati, dintre care cele mai cautate de clienti sunt:
- monitorizarea live de camere Hikvision de pe mai multe dispozitive simultan
- accesare si vizualizare inregistrari
- control camere PTZ Hikvision
- stocarea de inregistrari si pe calculatorul unde aplicatia este instalata
- configurarea de la distanta a sistemelor monitorizate
- funcionare pe multiple sisteme de operare

Sa pornim.



1. Descarcarea si instalarea aplicatiei



Deschidem orice browser web (in acest exemplu eu am folosit Mozilla Firefox), intram pe pagina de cautare Google si cautam “ivms-4200 Hikvision download”.
Primul link ne duce direct catre pagina IVMS-4200 de la Hikvision.
Gasim aici variante de ivms-4200 pentru mai multe sisteme de operare.
Click pe varianta corespunzatoare sistemului nostru de operare (cele mai multe calculatoare folosesc Windows).

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision

Ajungem la fereastra cu informatii despre aplicatie, derulam in partea de jos si gasim butonul “download”, pe care il apasam si salvam pe calculator arhiva cu aplicatia.
Gasim arhiva descarcata in folderul de "Downloads" al browserului folosit (exista si o scurtatura catre acest folder in partea dreapta-sus a meniul browserului) si deschidem arhiva (avem nevoie de o aplicatie pentru arhivare / dezarhivare; in acest exemplu eu am folosit WinRar. Il puteti descarca de AICI).
Dupa dezarhivare gasim fisierul de instalare al aplicatiei IVMS-4200.
Dublu-click pe acest fisier si incepem instalarea

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision

Unul din pasii instalarii (instalare care este foarte facila, se parcurg doar pe rand ferestrele cu butonul “Next”), este alegerea modulelor IVMS-4200 pe care le doriti instalate. IVMS-4200 este o aplicatie pachet, cu 3 componente: Client, Storage-Server si Stream-Server.


IVMS-Client este aplicatia de baza, din care clientul gestioneaza toata functiile si facilitatile aplicatiei. De aici se vizualizeaza camerele, se cauta inregistrari, se descarca inregistrari, se configureaza sistemul de supraveghere, tot.
IVMS-Client este “ajutat” de 2 module suplimentare.
IVMS-Storage-Server, un modul care permite transformarea calculatorului nostru in mediu de stocare pentru un sistem de supraveghere sau o camera. Concret, cu Storage-server putem aloca o parte din spatiul de pe HDD-ul calculatorului nostru pentru ca o camera de supraveghere sa inregistreze in acel spatiu. Este o varianta utila pentru camere IP, atunci cand nu dorim sa achizitionam si un NVR pentru stocare, ci sa stocam direct pe un laptop sau PC cu IVMS-4200 instalat.
Stream-Server, un modul rar folosit in Romania, care permite transformarea calculatorului pe care este instalat modulul in server de vizualizare a sistemului video pentru foarte multe persoane. Un sistem de supraveghere suporta un numar limitat de persoane care se pot conecta simultan. Aici intervine Stream-Server, care permite conectarea unui numar mult mai mare de persoane simultan la sistemul video.

Noi am bifat toate cele 3 componente si le vom instala pe toate. Dumneavoastra puteti alege ce sa folositi.
IVMS-4200 Client daca doriti doar monitorizare live si acces inregistrari de la distanta.
IVMS-4200 Storage Server daca doriti si sa inregistrati pe calculator
IVMS-4200 Stream Server daca doriti sa folositi calculatorul dvs. pe post de “statie de distributie” a semnalului video catre alte persoane.


Dupa instalare vom avea pe desktop 3 iconite, cate una pentru fiecare modul.

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision



2. Lansarea pentru prima data a aplicatiei



Lansam IVMS-Client si suntem intampinati, la prima rulare a aplicatiei, de o mica fereastra unde trebuie sa alegem un utilizator si o parola pentru aplicatie.

Atentie! Utilizatorul si parola pe care le alegem aici nu au legatura cu utilizatorul si parola DVR-ului , NVR-ului sau camerei pe care dorim sa o monitorizam. Aici alegem doar utilizator si parola pentru aplicatia IVMS-4200. Este important sa stim ca numai noi putem accesa de pe acel calculator camerele de supraveghere, nu alte persoane care ne-ar putea folosi calculatorul.

Dupa ce alegem un utilizator si o parola solida putem bifa optiunea de “Auto-login”, astfel incat aplicatia sa nu ne ceara autentificare de fiecare data cand o lansam. Bifam aceasta casuta daca stim ca numai persoane de incredere folosesc calculatorul.

Apasam pe “Register” si aplicatia se lanseaza. Prima lansare a aplicatiei dureaza ceva mai mult. Nu va speriati, doar prima lansare este mai de durata.

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision


3.  Adaugarea unui dispozitiv nou



Dupa autentificare suntem intampinati de o fereastra ca cea din imaginea de mai jos. Gasiti explicatii editate in imagine despre rolul fiecarui meniu.

ivms-4200 Hikvision

Pentru ca aplicatia a fost instalata de la zero, nu avem inca niciun sistem de supraveghere adaugat, deci trebuie sa incepem cu acest lucru.

Mergem in meniul Device Manager. Acesta este meniul de gestionare (adaugare, stergere, modificare, configurare) a tuturor dispozitivelor Hikvision la care aplicatia IVSM are acces.

ivms-4200 Hikvision

Pentru ca nu avem niciun dispozitiv adaugat, tabelul din Device Manager este gol.
Apasam pe “Add” in partea de sus si completam tabelul care se deschide cu informatiile de conectare ale dispozitivului nostru.
O sa vedeti ca exista mai multe variante de conectare la dispozitive Hikvision. Prima varianta, cea din stanga sus, este cea mai populara si stabila varianta, adica pe baza de IP sau domeniu DDNS.
Apoi, a doua cea mai utilizata solutie este cea prin Cloud-ul Hik-Connect. Aceasta varianta nu foloseste un IP de internet pentru conectarea la sistemul de supraveghere, ci foloseste un ID de conectare si o parola obtinute direct pe site-ul Hikvision. Gasiti AICI un tutorial detaliat despre conectarea folosind Cloud-ul HikConnect.

ivms-4200 Hikvision

Ne intoarcem la conectarea prin IP / Domeniu. Asa cum ati vazut si in imaginea de mai sus, conectarea corecta necesita cateva informatii clare despre DVR-ul, NVR-ul sau camera IP pe care incercam sa o adaugam.

Nickname - un nume sugestiv pe care il alegeti dvs. Poate fi orice.
Address - adresa IP sau domeniul dispozitivului pe care doriti sa il accesati. Daca incercati sa accesati un dispozitiv aflat in alta locatie trebuie sa folositi un IP public de internet (ex: 89.43.24.105 sau 84.38.29.64, etc). Daca incercati sa accesati un dispozitiv aflat chiar in locatia unde se afla si calculatorul cu IVMS, atunci puteti folosi un IP intern (ex: 192.168.1.65, 192.168.0.55, etc). Un tutorial complet si foarte popular despre setarea corecta a IP-urilor pentru un sistem de supraveghere gasiti AICI.
Port - portul media al dispozitivului. Din fabrica dispozitivele Hikvision folosesc portul 8000, dar acesta poate fi schimbat.
User Name - utilizatorul DVR-ului (sau NVR sau Camera IP) la care doriti sa va conectati.
Password - parola DVR-ului (sau NVR sau Camera IP) la care doriti sa va conectati.

Atentie! Nu confundati “User Name” si “Password” din acest tabel cu utilizatorul si parola de conectare la aplicatia IVMS-4200. Aici folosim datele de autentiicare ale dispozitivului de supraveghere.

Atentie! Aveti grija ca bifa “Export to Group” sa fie pusa, astfel incat echipamentul pe care il adaugati sa poata fi direct accesat din meniul de vizualizare (ajungem acolo in cateva randuri).

Finalizam procesul de adaugare prin apasarea butonului “Add”.

Dupa cateva secunda in care aplicatia face conectarea la sistemul adaugat de noi, o sa apara in tabelul anterior gol, dispozitivul nostru, asa cum vedeti in imaginea de mai jos.
Daca ati gresit din informatiile de conectare, in acest tabel vor aparea notificari (parola gresita, IP gresit, etc).

ivms-4200 Hikvision



4. Lansarea camerelor



Acum ca am adaugat DVR-ul putem sa lansam si monitorizarea live.
Mergem in meniul “Main View”. Acolo o sa vedem ca in tabelul din partea stanga a aparut dispozitivul adaugat de noi, sub forma unui folder. Dublu-click pe acel folder si pe ecranul principal vor porni camerele.

ivms-4200 Hikvision
ivms-4200 Hikvision

Din fereastra de “Main View” avem acces la multe facilitati de vizionare.
In partea de jos a imaginii gasim butoane pentru impartirea ecranului in mai multe patratele, pe diverse sabloane. Prin dublu-click pe un patrat de vizionare cu o camera putem mari acea camera pe tot ecranul. Dublu-click inca o data pentru revenire la dimeniunea mica.
Prin drag-and-drop putem inversa pozitiile camerelor.
Tot de acolo putem opri camerele cu butonul “Stop”.
Putem activa audio, daca sistemul are asa ceva.
Putem mari imaginea pe tot ecranul.

In partea stanga, sub tabelul cu dispozitive adaugate, avem un meniu “PTZ”.
De acolo putem controla functiile de rotatie si patrula ale camerelor mobile, daca avem astfel de camere.
Tot in partea stanga, deasupra tabelului cu dispozitive adaugate, avem un meniu “Default View”. De acolo alegem numarul de canale de vizionare pentru momentul cand lansam aplicatia. Alegeti desigur un numar corespunzator  numarului de camere pe care sistemul le are.



5. Cautarea si redarea de inregistrari



Un sistem de supraveghere este pe jumatate util daca nu putem accesa si inregistrarile de pe calculator / laptop.
Pentru aceasta etapa trebuie sa intram intr-un meniu separat.
Ne intoarcem la “Control Panel” si alegem de acolo “Remote Playback

ivms-4200 Hikvision

Ne apare o fereastra noua, de unde putem cauta, viziona, derula si salva inregistrarile salvate pe DVR-ul nostru.

ivms-4200 Hikvision

Mai intai trebuie sa cautam inregistrarile.
In partea stanga-sus avem un calendar, de unde alegem intervalul pe care il cautam.
Ziua / luna / anul de pornire - ziua / luna / anul de oprire.
Ora pornire - ora oprire

Cu aceasta selectie facuta ramane doar sa alegem si camerele pentru care dorim sa vizionam intervalul selectat.
Selectam un patratel negru gol din meniul de vizionare si dam dublu-click pe camera pentru care dorim inregistrari. Alegerea camerelor se face din folder-ul cu DVR-ul nostru, din partea stanga. In patratelul selectat vor porni inregistrarile camerei alese, exact de la intervalul de pornire ales.
Daca dorim sa lansam inregistrari de pe mai multe camere simultan trebuie doar sa alegem alt patratel gol si sa facem dublu-click pe a doua camera de pe care dorim sa vizualizam inregistrari.

ivms-4200 Hikvision

Vizualizarea inregistrarilor va incepe. Asta doar daca inregistrarile exista in memoria DVR-ului).
Daca dorim sa sarim prin intervalul selectat sau sa parcurgem mai repede inregistrarile avem mai multe variante:
- putem sa folosim lista verticala de fisiere din partea dreapta.
- putem sa facem o selectie mai precisa folosind banda orizontala albastra din partea de jos. Avem acolo posibilitatea sa alegem cu exactitate minutul si secunda. Dublu click pe ora si minutul dorit si imaginea va sari la acel moment.



6. Descarcarea inregistrarilor in calculator.



Sa spunem ca am gasit informatia care ne interesa, am vizionat si derulat, acum dorim sa salvam aceste inregistrari pentru a le folosi mai tarziu (predare Politiei sau alt scop).
Avem nevoie de o varianta de descarcare.
Tot in meniul “Remote Playback” avem si aceasta facilitate.
Selectam un patratel in care sunt incarcate inregistrarile de la camera pentru care dorim sa descarcam inregistrarile si mergem pe butonul “Download”.

ivms-4200 Hikvision

Din fereastra de “Download” putem selecta folosind multiple filtre intervalul pe care dorim sa il descarcam: din ora in ora, dupa ora selectat de utilizator, etc.

ivms-4200 Hikvision

ivms-4200 Hikvision

Atentie! Cu acest procedeu se vor descarca doar inregistrarile pentru camera selectata.

Daca dorim sa descarcam inregistrari de pe mai multe camere simultan trebuie sa mergem pe butonul de “Download All” si acolo vom gasi posibilitatea de descarcare de inregistrari de pe ultimele camere pentru care s-au vizionat inregistrari.



7. Concluzie



Informatia prezentata astazi a fost multa si stufoasa si sper sa fie cat se poate de inteligibila. Am incercat sa exemplific cat mai concret cele mai utilizate functii ale aplicatiei IVMS-4200. Cu sigurata mi-au scapat detalii, asa ca rugamintea este sa lasati toate intrebarile si nelamuririle in sectiunea de comentarii.

De asemenea, echipa Supraveghere24 va sta la dispozitie pentru construirea de solutii de securitate profesionale. Trebuie doar sa ne trimiteti un mail la comenzi@supraveghere24.ro sau sa ne dati un telefon la 0728 08 70 08.

Va multumim

Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 24.04.2018 22:19
Cu stima . Inteleg ca prin acest program pot sa vizionez camerele  mele de  supraveghere de la distanta , pentru un Kit  HIKVISION 7208 ? Imi pare mult mai accesibil pentru cei mai putin initiati in acest domeniu . Multumesc.
Creat pe: 24.09.2018 12:54
excelenta prezentarea, dar cum pot sa adaug o camera ip Dahua sau Navaio la sistemul IVMS 4200, am incercat si nu am reusit poate ma puteti ajuta inacest sens. multumesc
minich_ge@yahoo.com
Creat pe: 24.10.2019 20:34
Cu acest soft putem accesa doar aparatura HIKVISION sau permite si adaugarea DVR...NVR  de la alti producatori? Va multumesc.
Creat pe: 07.03.2022 10:32
Buna ziua .Am instalata aplicatia si DVR sunt camarele conectate dar cand dau dublu clik nu se deschid . Ce pot sa fac . Ele functionau si dintr-o data nu se mai deschid pentru vizualizare !!!!
Ma putetu  ajuta!
Arhiva blog
Copyright © 2023 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.