V-ati gandit bine si ati decis sa alegeti un sistem de supraveghere cu camere IP. Dupa ce v-ati informat din diverse surse si ati studiat toate avantajele si dezavantajele, ati tras concluzia ca un sistem IP este mai performant decat un sistem analog asemanator. Ati inceput sa cautati oferte, dar din pacate a aparut o surpriza neplacuta...pretul. Se pare ca orice model de camera IP ori are pretul foarte mare, ori are pretul accesibil, dar nu inspira calitate.
Pana sa renuntati la proiectul “sistemul meu cu camere IP” va recomandam sa cititi acest articol pana la capat. Dupa multi ani in domeniul sistemelor de securitate va putem oferi, bazat pe experienta noastra de instalatori, o lista cu recomandari concrete de camere IP, unitati de inregistrare si accesorii, cu care sa alcatuiti un sistem de supraveghere IP complet si performant, la un pret decent.
Pentru a va putea orienta mai usor catre modelul de camera de care aveti nevoie am decis sa structuram sugestiile noastre in functie de 2 criterii.
1. Distanta liniara pe care modelul respectiv de camera ofera eficienta maxima.
2. Conditiile de lumina ambientala in care modelul respectiv de camera functioneaza optim.
In plus, pentru cei ce simt ca au nevoie de o camera mobila tip PTZ, am lasat si o sugestie de camera rotativa la un pret excelent.
Multa lume a auzit de producatori mari de camere IP, Hikvision, Dahua, Vivotek, insa acesti producatori, desi ofera o calitate excelenta a produselor, ofera acea calitate la preturi piperate. Pentru acest articol noi va recomandam cu incredere gama de produse IP a celor de la Envio, un producator cu care colaboram de ani de zile pentru sisteme de supraveghere IP de calitate, la preturi accesibile.
Asa deci, pentru inceput, ca pentru orice sistem de supraveghere , fie el analog sau IP, trebuie mai intai sa ne stabilim pretentiile si asteptarile pe care le avem de la sistem.
Trebuie sa facem un facem un exercitiu de imaginatie si, cunoscand locatia unde se doresc a fi montate camerele, sa ne intrebam ce distante dorim sa acoperim eficient, zi si noapte, cu fiecare camera din sistem. Pentru a evita orice ambiguitate, “distanta acoperita eficient” se refera la distanta pana la care putem obtine din imaginile camerelor detalii importante, fie ca vorbim de fata unui individ, de un numar de inmatriculare, poate doar culoarea unei masini in trecere. Nu conteaza. Fiecare client are o nevoie clara de la sistemul de supraveghere pe care il instaleaza, iar camerele si restul echipamentelor se aleg in functie de aceste nevoi.
In orice locatie (casa , vila, depozit, magazin, etc) spatiile si distantele care necesita monitorizare eficienta sunt diferite, deci si pretentiile de la camerele montate pentru acele spatii si distante vor fi diferite. De exemplu, poate doriti o camera de supraveghere care sa acopere un loc de parcare aflat la 15 metri distanta fata de pozitia camerei (astfel incat sa puteti recunoaste orice persoana care se apropie de masina), dar in acelasi timp doriti alta camera de supraveghere care sa acopere o usa aflata la 5 metri distanta fata de pozitia camerei. Este evident ca cele 2 camere nu au nevoie de aceeasi calitate pentru ca au “sarcini” diferite si distante diferite de acoperit.
Asa cum mentionam mai sus, ca sa puteti alege camera potrivita pentru “sarcina” potrivita, am impartit recomandarile in functie de distanta si conditii de lumina.
I. Recomandari camere IP
1. Am iluminat bun in zona unde montez camera. Doresc acoperire de ansamblu si detalii pe distante mici 5-10 metri.
Daca nu aveti nevoie de detalii marunte va recomandam 2 modele de camere IP HD de 1.3 megapixel. Aceste camere ofera recunoastere faciala pana la 10 metri si o imagine curata si clar conturata atat ziua cat si noapte. Peste 10 metri imaginea ramane de calitate, insa nu veti mai putea recunoaste trasaturile persoanelor.
Camera tip dome, HD 1 Megapixel IP-ATX24-1.3 (utilizata de obicei la interior, dar poate functiona si la exterior)
Camera tip bullet cu picior, HD 1 Megapixel IP-ZEM36-1.3 (utilizata de obicei la exterior datorita sistemului de prindere foarte flexibil)
2. Am iluminat slab spre inexistent in zona unde montez camera. Doresc acoperire de ansamblu si detalii pe distante mici 5-10 metri.
In aceasta situatie nu aveti nevoie de rezolutie mare pentru ca nu va intereseaza detaliile marunte. Aveti insa nevoie de camere cu un iluminator IR puternic si cu senzor de imagine dedicat pentru functionare in infrarosu. Cu un astfel de senzor imaginile vor fi clare si obiectele din imagine mereu conturate, iar pixelii bine definiti.
Camera de exterior, HD 1 Megapixel, IP-ZEN42W-1.3 (IR puternic, lentila varifocala)
3. Am iluminat bun in zona unde montez camera. Vreau sa pot recunoaste persoane pana la 15-20 metri.
In aceasta situatie aveti nevoie de o rezolutie full HD de 2 megapixel. Pentru o camera IP, 2 megapixeli este o rezolutie suficienta pentru recunoasterea persoanelor pana la 20 metri.
Camera IP de exterior, Full HD 2 Megapixel, IP-ZEM36-2.0
4. Am iluminat slab spre inexistent in zona unde montez camera. Vreau sa pot recunoaste persoane pana la 15-20 metri.
In aceasta situatie aveti nevoie de o rezolutie full HD de 2 megapixel. Aveti insa nevoie de camere cu un iluminator IR puternic si cu senzor de imagine dedicat pentru functionare in infrarosu. Un astfel de senzor, combinat cu iluminatorul eficient si rezolutia mare, ofera imagini de calitate zi si noapte, pana la 20 metri.
Camera IP de exterior, FullHD 2 Megapixel, IR puternic si lentila varifocala IP-ZEN72-2.0
Exemple imagini:
5. Am iluminat bun in zona unde montez camera. Doresc acoperire foarte buna si detalii pana la 30-40 metri.
Pe masura ce pretentiile in materie de distante cresc, trebuie sa marim si rezolutia camerelor. In aceasta situatie aveti nevoie de o rezolutie UltraHD. 5 megapixeli sunt necesari pentru recunoasterea de persoane pana la 40 metri. Pentru ca iluminatul este bun nu aveti nevoie de infrarosu puternic.
Exemple cu imagini de 5 megapixel sunt greu de oferit pe Youtube. Canalul coboara automat rezolutia imaginilor la un nivel usor de manevrat online. Va putem oferi, la solicitare, link-uri cu acces direct pe camere montate de societatea noastra.
Camera IP 5 megapixel, senzor imagine cu WDR, 3DNR, unghi larg, IR pe 20-30 metri, Envio IP-ZAC30W-50P .
6. Am iluminat slab spre inexistent in zona unde montez camera. Doresc acoperire foarte buna si detalii pe 30-40 metri, zi si noapte.
In aceasta situatie aveti nevoie de o rezolutie UltraHD de 5 megapixel, dar si de camere dotate cu iluminator IR puternic si cu senzor de imagine dedicat pentru functionare in infrarosu. Un astfel de senzor, combinat cu iluminatorul eficient si rezolutia mare, ofera imagini de calitate zi si noapte, pana la 40 metri.
Camera IP 5 megapixel, senzor imagine cu WDR, 3DNR, lentila varifocala, IR pe distante mari, Envio IP-ZAC40W-50P .
7. Doresc o camera mobila la pret bun, pe care sa o pot controla si cu telefonul.
Va recomandam un model de camera IP rotativa, ideala pentru curti si parcari mici si medii. Envio IP-PTZ4X-2.0
II. Recomandari unitati de stocare (NVR)
Din clasificarea de mai sus ar trebui sa aveti acum o idee destul de clara despre camerele potrivite locatiei dumneavoastra. Urmeaza sa alegem unitatea de stocare cu care aceste camere vor functiona.
Minunat la unitatile de stocare ale sistemelor IP (unitatile se numesc NVR-uri) este ca acestea sunt mult mai ieftine decat DVR-urile analog cu acelasi numar de canale. Intr-un sistem IP camerele sunt cele care “fac munca grea”. Camerele construiesc imaginile, le comprima, apoi le trimit prin retea catre unitatea de stocare, unde sunt indexate si ordonate pentru o mai buna gestionare.
Iata recomandarile noastre pentru NVR-uri cu diverse canale. Numarul de canale limiteaza numarul maxim de camere pe care le puteti conecta la NVR, deci alegeti un NVR care sa fie compatibil cu rezolutia camerelor alese, dar si cu suficiente canale pentru toate camerele pe care le veti adauga la sistem.
NVR 4 canale cu rezolutie maxima de 2 megapixel per canal. Functioneaza cu toate camerele de 1 si 2 megapixel recomandate mai sus.
NVR 8 canale cu rezolutie maxima de 2 megapixel per canal. Functioneaza cu toate camerele de 1 si 2 megapixel recomandate mai sus.
NVR 4 canale cu rezolutie maxima de 5 megapixel per canal. Functioneaza cu toate camerele de 1, 2, 5 megapixel recomandate mai sus.
NVR 8 canale cu rezolutie maxim de 5 megapixel per canal. Functioneaza cu toate camerele de 1, 2, 5 megapixel recomandate mai sus.
III. Accesorii suplimentare
Pentru ca un sistem sa fie complet avem nevoie si de cateva accesorii.
HDD pentru stocare inregistrari
HDD-ul se monteaza in interiorul NVR-ului si se alege in functie de numarul de camere, de rezolutia acestora si de cadrepe pe secunda cu care se inregistreaza. Va recomandam sa parcurgeti articolul Ce Hard Disk Sa Aleg Pentru Sistemul Meu De Supraveghere , unde discutam pe larg subiectul. Hard Disk-urile pe care noi le folosim la propriile montaje si pe care le recomandam sunt AICI.
Sursa alimentare pentru camere
Camerele IP sunt echipamente care pot fi dotate cu multe functii si facilitati suplimentare care nu au impact asupra calitatii imaginii. Pentru a se axa pe calitatea imaginii si pe un cost cat mai redus, Envio a dotat toate camerele recomandate mai sus doar cu optiunea alimentarii prin 12V, deci fara PoE. Pentru punerea in functiune a sistemului va fi necesara o sursa de 12V cu amperaj suficient pentru toate camerele. Pe scurt, sursa poate fi orice alimentator 12V sau sursa metalica 12V. Iata un Articol Detaliat Despre Alimentarea Camerelor De Supraveghere. In articol veti gasi si link-uri directe catre sursele de alimentare recomandate.
Switch pentru interconectarea echipamentelor
Switch-ul este nodul central care asigura comunicarea intre: camere, NVR, router internet. Prin switch, toate aceste dispozitive vor putea transmite date intre ele. Pentru un sistem IP nu aveti nevoie de un switch special, imaginile video sunt comprimate cand pleaca de la camere, deci traficul prin retea nu este mare. O camera IP de 5 Megapixel, setata pe rezolutie maxima, in compresie H.264, va genera un trafic de aproximativ 10Mbps.
Deoarece switch-ul trebuie sa conecteze si NVR-ul si Router-ul de internet este evident ca 2 porturi fizice alte switch-ului sunt ocupate din start. Restul de porturi disponibile vor putea fi folosite pentru camere.
Iata o recomandare de Switch cu 5 Porturi pentru un sistem cu maxim 3 camere (3 porturi pentru camere + 2 porturi pentru NVR si Router).
Pentru un sistem cu 4-6 camere veti avea nevoie Switch cu 8 Porturi (6 porturi pentru camere + 2 porturi pentru NVR si Router).
Pentru un sistem cu peste 6 camere veti avea nevoie de un Switch de 16 Porturi.
Cablu de retea UTP sau FTP pentru cablaj
Cablul de retea (UTP sau FTP) este necesar pentru legatura de date dintre camere si restul sistemului. Dar ce facem cu alimentarea?
Desigur, putem sa folosim un al doilea cablu (un cablu de alimentare separat care sa conecteze sursa de alimentare cu intrarile de alimentare ale camerelor), insa aceata nu este singura optiune.
Chiar daca alimentarea acestor camere IP se face cu 12V nu este obligatoriu sa folosim si cablu de alimentare suplimentar. Putem apela la un artificiu prin care sa folosim cablul de date pentru alimentare. Din cele 4 perechi de fire din cablul de retea, doar 2 perechi sunt folosite pentru date (perechea portocalie si cea verde). Perechile maro si albastru raman pasive, ceea ce inseamna ca le putem extrage inainte de mufa RJ-45 si le putem folosi, impreuna cu un conector alimentare tip tata, pentru alimentarea cu 12V a camerelor. De exemplu, perechea albastra pentru PLUS 12V si perechea maro pentru MINUS 12V.
Cat despre tipul de cablu de retea indicat ... Daca avem trasee de cablu la interior folosim cablu UTP. Daca avem trasee de cablu la exterior, dar pozate protejat pe cladiri, folosim tot UTP. Daca avem trasee la exterior, expuse pe distante mari, folosim cablu FTP (are un invelis mai solid si o folie suplimentara pentru ecranare).
Conectori
Conectorii necesari pentru sistemele IP sunt conectorii alimentare tip tata (pentru alimentarea camerelor) si conectorii de retea RJ-45 (pentru conexiunea de date dintre camere si switch).
Toate accesoriile marunte prezentate mai sus pot fi achizitionate si de pe site-ul nostru. Iata link direct catre Pagina De Accesorii Camere IP.
IV. Concluzii
Am inclus in acest articol toate componentele, mici si mari, necesare pentru punerea in functiune a unui sistem de supraveghere IP. Daca luati in considerare sugestiile noastre veti obtine un sistem de calitate, fara a cheltui o avere.
Desigur, veti avea si intrebari, speram si recomandari. Toate acestea le puteti plasa in sectiunea de comentarii de mai jos. Daca doriti sa discutati telefonic cu un tehnician puteti apela 0728 08 70 08. Daca nu gasiti un tehnician disponibil va rugam sa faceti un efort si sa plasati solicitarea dumneavoastra prin email la adresa: comenzi@supraveghere24.ro
Cu stima
Ing. Istrate Alexandru
Supraveghere24.ro