In aceasta prima parte a seriei noastre de patru tutoriale despre conectarea unui sistem de supraveghere la internet vom face o prezentare pe scurt a intregului proces, vom enumera toti pasii necesari si vom explica in ce consta conectarea fizica a sistemului de supraveghere la internet.
In partea a doua (link Tutorial 2) vom discuta despre setarile pe care trebuie sa le facem la unitatea de inregistrare (DVR sau NVR).
In partea a treia (link Tutorial 3) vom explica pe larg etapa in care se intampina cele mai multe dificultati, anume setarile de retea la router-ul de internet pentru ca routerul sa permita accesul din internet catre sistemul video.
In ultima parte, partea a patra (link Tutorial 4), dupa ce toate setarile la DVR si la router au fost facute, vom instala pe telefon aplicatia de care avem nevoie, o vom configura si ne vom conecta la sistemul video prin internet. In plus, va vom arata cum sa folositi un browser web pentru a va conecta prin internet la camerele dumneavoastra.
Aceste patru tutoriale au fost concepute pentru a fi utile tuturor persoanelor care au un sistem video si doresc sa il conecteze la internet, indiferent de nivelul de pregatire tehnic. Inevitabil insa, se vor folosi o serie de termeni tehnici despre care ar trebui sa cunoasteti macar cate ceva. Acesti termeni sunt: adresa ip, adresa ip interna, adresa ip externa, router, port http, port media, masca de retea, gateway. Daca acesti termeni va sunt straini, iata un link catre un articol compus de echipa noastra ce explica pe intelesul tuturor toti termenii de mai sus.
Pentru a pune in practica aceste tutoriale veti avea nevoie de un laptop sau PC conectat in reteaua locala unde aveti DVR-ul instalat. Va mai recomandam sa parcurgeti tutorialele in ordine pentru a avea o intelegere mai buna a intregului proces si pentru a nu omite vreo etapa importanta.
Sa incepem cu o descriere genearala a conectarii sistemului de supraveghere la internet.
Conectarea unui sistem de supraveghere la internet, fie el analogic sau ip, implica urmatorii pasi:
- legatura fizica dintre unitatea de inregistrare si router-ul de internet, etapa pe care o vom detalia in acest tutorial.
- stabilirea tipului de adrese de internet pe care reteaua in care avem DVR-ul montat o foloseste. Acest pas il gasiti in tutorialul nr 2.
- alegerea adresei ip pentru DVR, a porturilor de conectare la DVR si configurarea DVR-ului pe parte de retea. Acest pas il gasiti tot in tutorialul nr 2.
- configurarea router-ului de internet folosind ip-ul DVR-ului si porturile alese. Setarile pe care le facem la router sunt menite sa instruiasca router-ul sa permita accesul utilizatorilor din exteriorul locatiei, prin internet, la unitatea DVR. Acest pas il gasiti in tutorialul nr 3.
- pregatirea browserului web si a aplicatiei de telefon pentru monitorizarea camerelor, conectarea la camere folosind browserul si telefonul smartphone. Acest ultim pas este detaliat in tutorialul nr 4.
Asa cum am mentionat mai sus, acum vom discuta despre legaturile fizice:
In general, sistemele de supraveghere de pe piata sunt de 2 tipuri: sistem analogic / sistem digital ip.
1. Sistem Analogic. In cazul unui sistem analogic acesta este compus dintr-un DVR si camere de supraveghere legate la acel DVR prin cablu coaxial si mufe BNC (sau cablu UTP si adaptori video balun). Acesta este cel mai intalnit tip de sistem de supraveghere de la noi.
Conectarea fizica la internet a sistemului de supraveghere se face prin conectarea portului de retea LAN al DVR-ului la unul din porturile de retea LAN ale router-ului de internet folosind un cablu de retea sertizat. Acest cablu UTP, cu mufe de retea la capete, il puteti mufa dumneavoastra, daca aveti cleste de sertizat, sau il puteti cumpara direct mufat. Codul de culori, T568B, de care aveti nevoie, il gasiti AICI.
Exista si varianta conectarii DVR-ului la router fara fir, prin wireless, legatura ce implica un access point wireless conectat la DVR. Access point-ul va face legatura cu router-ul wireless. Aceasta solutie este utila, de exemplu, cand aveti unitatea de stocare in pod si doriti sa conectati unitatea de inregistrare la router-ul din casa fara sa mai gauriti peretii pentru a poza un cablu UTP.
2. Sistem IP. In cazul unui sistem digital IP avem o unitate de stocare tip NVR, camere IP , un switch central ce face legatura intre toate echipamentele si cablu de retea ce conecteaza toate dispozitivele. In acest caz, conectarea fizica la internet a sistemului video se face prin conectarea switch-ului la router-ul de internet (switch-ul “colecteaza” camerele si NVR-ul). Ca si in cazul sistemului analogic, exista posibilitatea apelarii la dispozitive wireless pentru a elimina cablul din ecuatie.
In ambele cazuri, analog sau ip, router-ul poate fi un router cu legatura la internet prin fir sau poate avea legatura la internet fara fir, prin 3g/4G. Exista mai multi operatori de telefonie mobila care ofera aceste dispozitive in abonamentele lor. Aceste solutii 3G/4G sunt foarte practice in locatiile izolate unde nu exista posibilitatea apelarii la un abonament pe fir.
Atat despre legaturile fizice. Mai jos gasiti si varianta video a acestui tutorial.
Click AICI pentru partea 2, tutorialul cu setarile de retea necesare la DVR.
Va amintim ca echipa noastra va sta la dispozitie cu consultanta si suport gratuit in orice problema de IT si securitate. Pentru orice problema va rugam sa ne trimiteti un mail pe adresa comenzi@supraveghere24.ro
Nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile si sugestiile dumneavoastra despre acest articol.
Cu stima, Echipa Supraveghere24
Multumesc!