Close
Categorii
Meniu

Ghid achizitie sistem supaveghere video exterior: Avantaje, Pasi, Sfaturi

In acest articol oferim indrumare si mai multe sfaturi pentru cei ce se gandesc sa isi monteze un sistem de supraveghere de exterior si doresc sa se informeze inainte de a cumpara. Vom enumera avantajele si beneficiile unui astfel de sistem, vom prezenta pasii prin care puteti stabili singuri ce sistem vi se potriveste, si, nu in ultimul rand, vom oferi cateva recomandari si sfaturi utile pentru implementare.

Avantajele unui Sistem de Supraveghere de Exterior


 • Aveti posibilitatea sa va urmariti propria curte sau spatiul din jurul locuintei si afacerii in timp de sunteti in casa, pe canapea, de pe televizor sau monitor. Acest lucru ofera control si liniste.
 • Simpla prezenta a camerelor de supraveghere descurajeaza raufacatorii. Cu camerele montate la vedere, oricine ar avea vreun gand malitios se va gandi de doua ori.
 • Cand plecati in vacanta, sau pur si simplu cand nu sunteti acasa, va puteti urmari locuinta de oriunde, de pe telefon, tableta, laptop. Veti fi mai linistiti si va veti bucura mai mult de concediu stiind ca totul este in regula.
 • Afacerea dumneavoastra depinde de eficienta angajatilor. Urmariti-le activitatea si fiti sigur ca stiu ca cineva ii urmareste cand sunt la munca. Veti fi surprins de rezultatele pozitive.
 • In situatia in care are loc un eveniment neplacut puteti sa verificati inregistrarile video si sa obtineti informatii utile despre cauza problemei sau despre persoana responsabila.
 • Cu functia de detectie la miscare a camerelor puteti folosi sistemul video pe post de sistem de alarma. Activati detectia la miscare si de fiecare data cand cineva trece prin cadrul camerei veti fi anuntat.
 • Reduceti bugetul alocat pentru paza umana implementand un sistem video centralizat. Un post de monitorizare permanenta impreuna cu un post de interventie pot inlocui cu succes nevoia multor posturi de paza costisitoare. Societatea noastra a implementat deja cu succes aceasta solutie la multi clienti, iar rezultatele sunt excelente.

Cum imi alcatuiesc sistemul de exterior? Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati


1. Alegeti un DVR potrivit

Incepeti alcatuirea sistemului de supraveghere cu unitatea de inregistrare, nu cu camerele. In cadrul unui sistem de supraveghere, DVR-ul este elementul central, echipamentul care va ofera toate functiile de care aveti sau veti avea nevoie vreodata. DVR-ul este responsabil de calitatea imaginilor pe care le vedeti pe monitor. Cea mai performanta camera va fi inutila daca nu este conectata la un DVR potrivit. Prima grija este ca DVR-ul pe care il alegeti sa suporte rezolutiile camerelor pe care doriti sa le montati. De exemplu. Dorim camere de 2 megapixel? Trebuie sa luam un DVR care sa suporte rezolutii de la 2 Megapixel in sus. Daca dorim camere de 5 megapixel trebuie sa luam un DVR care sa suporte rezolutii de la 5 Megapixel in sus. Toate aceste informatii sunt in fisa tehnica a DVR-ului sau in pagina de prezentare a produsului (asa ar trebui sa fie pe un site serios). Nu adaugati nimic in cosul de cumparaturi pana cand nu sunteti sigur pe aceasta specificatie.

Alegeti un DVR cu cateva canale video in plus. Daca sunteti de parere ca 4 camere sunt suficiente pentru sistemul dumneavoastra nu ar fi rau sa cumparati un DVR cu 8 canale pentru a avea si o rezerva. In timp puteti observa ca ati mai avea nevoie de 1-2 camere, dar nu mai aveti loc in unitatea DVR. In plus, in timp se pot defecta unele canale video ale DVR-ului (descarcarile electrice pe cablul video sunt principalele cauze) si atunci puteti utiliza canalele suplimentare pentru a pastra toate camerele in functiune.

Pe langa procesarea semnalului de la camere, DVR-ul este cel care va pune la dispozitie: conectarea prin internet la sistemul video, detectia de miscare, stocarea inregistrarilor, aplicatia de monitorizare pentru telefon si calculator pe care o veti folosi zilnic, suport pentru conectarea de microfoane, intrari si iesiri de alarma pentru atasarea de senzori de miscare, etc. Pe piata sunt disponibile deja modele foarte performante de DVR-uri, la preturi avantajoase. Alegeti DVR-ul in functie de caracteristicile si facilitatile de mai sus. De multe ori puteti realiza ca doreati ceva de la sistemul video si DVR-ul pe care l-ati ales in graba nu ofera acele facilitati. Documentati-va si nu va feriti de intrebari. Furnizorii de echipamente de supraveghere care nu sunt dispusi sa va ofere toate detaliile merita ignorati. Daca doriti, puteti apela direct la ajutorul nostru. Va promitem consultanta si suport in alegerea DVR-ului ideal. Puteti studia si oferta noastra de DVR-uri. Am gandit oferta astfel incat sa putem oferi un DVR potrivit pentru orice buget.

Alegeti un DVR, nu o placa de captura. Placile de captura (acum nu prea se mai gasesc) se monteaza intr-un calculator si folosesc resursele acestuia pentru stocare si redare. Acest compromis rezulta de multe ori intr-o lipsa grava de fiabilitate si performanta. Alegeti o unitate de sine statatoare tip DVR. Sunt mult mai stabile si mai performante, iar preturile au scazut foarte mult.

2. Alegeti camerele de supraveghere potrivite

Cu DVR-ul ales este timpul sa ne ocupam de camerele de supraveghere. Cand discutam despre alegerea camerelor potrivite de exterior avem cateva lucruri de urmarit:

 • Camerele de exterior trebuie in primul rand sa functioneze in conditii exterioare grele. Praf, umezeala, frig, caldura, nimic nu trebuie sa afecteze functionarea camerei. Camerele de exterior, fie ele capsulate din fabrica sau montate in carcase de protectie, vin cu un indicator protectie numit "IP" (eng. Ingress Protection). Acesta este un standard international de etanseitate a aparaturii la factori precum praf, umezeala ,etc, pe care toti producatorii de echipamente sunt obligati sa il ataseze produselor lor.

  Veti vedea ca acest indice "IP" este format dintr-un numar cu doua cifre. Ex: IP55, IP65, etc. Prima cifra reprezinta protectia aparaturii la praf pe o scara de la 0 la 6. A doua cifra este protectia aparaturii la umezeala pe o scara de la 0 la 8. Incercati sa cumparati camere cu indice IP cat mai ridicat. Cele mai indicate standarde pentru camerele de exterior sunt: IP55, IP65, IP66.

  IP55: protectie buna impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii fara foarte mult praf in atmosfera sau cantitati mari de apa: curti, parcari auto, etc.

  IP65: protectie completa impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii cu praf mult, dar fara expunere directa la cantitati mari de apa.

  IP66: protectie completa impotriva prafului, protectie foarte buna impotriva cantitatilor mari de apa. Pentru medii cu praf mult si cantitati mari de umezeala si ploaie: porturi, silozuri, cariere de piatra, etc.

 • Alegeti rezolutia camerelor de supraveghere in functie de distantele pe care doriti sa le monitorizati eficient. Exista o legatura stransa intre rezolutia pe care o camera o poate oferi si distantele pe care dorim sa folosim camera respectiva. O camera cu rezolutie HD de 1MP sau 1.3MP (rezolutie 1280 x 720 pixeli) ofera detalii maxime (recunoastere faciala si numar de inmatriculare) pe distante de pana la 10 metri. O camera cu rezolutie de 2MP (rezolutie 1920 x 1080 pixeli) va ofera detalii semnificative pe distante de pana la 15-20 metri, iar daca dorim sa obtinem detalii peste 20 metri avem nevoie de rezolutii de 3, 4, chiar 5 MP. Iata cateva exemple:                                                                              Camere analogice vechi, 1000TVL, eficienta reala pe distante de maxim 5 metri:             Camere analog HD, 1.3 megapixel, eficienta reala pe distante de maxim 10 metri:           Camere analog HD, 2 megapixel, eficienta reala pe distante de maxim 20 metri:            Sunt si alti factori ce determina calitatea imaginii unei camere, cum ar fi:                                                             - dimensiunea senzorului de imagine (cu cat senzorul este mai mare cu atat cadrul camerei va fi mai larg). Ca o analogie, senzorul de imagine poate fi comparat cu o ferestra pe care ne uitam spre exterior. Daca fereastra este mica vom vedea spre exterior intr-un unghi mic. Daca fereastra este mare, atunci vom vedea spre exterior intr-un unghi mare. La fel este si la camerele de supraveghere. In ordine, de la mic la mare, marimile senzorilor de imagine cei mai intalniti sunt: 1/4",  1/3",  1/2.8",  1/2.5".                                               - calitatea senzorului de imagine (calitatea electronicii este foarte importanta). Scopul senzorului de imagine este sa transforme imaginile reale pe care noi el vedem cu ochiul liber in impulsuri electrice. Calitatea imaginii finale (contrastul, culorile, claritatea pixelilor, etc) este direct legata de capacitatea senzorului de imagine de a face o conversie cat mai eficienta de la natural la digital. Degeaba avem rezolutii mari daca pixelii sunt gri si nu respecta cu exactitate lumea reala pe care dorim sa o monitorizam. Recomandarea noastra este sa optati pentru senzori de la producatori internationali - Sony, Hikvision, Dahua).

 • Daca lumina este o problema in locatia unde montati camerele apelati la camere cu iluminator infrarosu si senzor de imagine Day&Night

  Multe persoane stiu ca acolo unde nu este lumina se pot folosi camere cu infrarosu. Acest lucru este partial corect. Pe langa iluminatorul cu radiatie infrarosu, o camera cu infrarosu are si un senzor de imagine sensibil si eficient in lumina IR. Acest senzor este cheia obtinerii unor imagini de calitate pe timp de noapte, iar functia care garanteaza o imagine clara in infrarosu este functia "Day & Night". Iata 2 exemple de imagini video de la camere cu iluminator infrarosu identic (72 LED-uri IR), dar cu senzori de imagine diferiti. In stanga avem camera cu IR 72LED, dar cu senzor imagine slab, ieftin, fara nume. In dreapta avem camera cu IR 42LED, dar cu senzor de imagine Day&Night Hikvision. Puteti observa foarte usor diferenta de calitate.                                                   La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste radiatia infrarosu din jurul ei pentru a forma imaginile. Pentru ca radiatia IR din atmosfera este de multe ori insuficienta, se ataseaza camerei un iluminator IR conceput special sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.                                                                                                        Trebuie sa stiti ca imaginile captate pe timp de noapte cu aceasta tehnologie sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR, deci in mod alb/negru. Mai nou, o sa gasiti pe piata camere cu tehnologie "Starlight". Aceste camere se "lauda" ca ofera imagini color pe timp de noapte. Partial adevarat. Imaginile acestor camere vor fi color pe timp de noapte cat timp exista totusi un minim de iluminat ambiental (proiector, iluminat stradal, etc) in zona unde montam camerele. Daca avem bezna totala, imaginea va fi tot alb-negru.

 • Tehnologia IR nu trebuie confundata cu tehnologia “day&night”. De tinut minte ca si pe timp de noapte exista o cantitate mica de lumina (de la stalpi de iluminat, luna, stele, etc), deci in unele situatii o camere “day&night” poate fi suficienta. Aici intervine senzorul de lumina al camerei, care masoara constant cantitatea de lumina. Cand lumina ambientala coboara sub pragul de declansare al senzorului de lumina, modul IR este activat, tunul infrarosu se aprinde, iar imaginea devine alb/negru. Cea mai buna cale de a avea un sistem eficient pe timp de noapte este de a folosi camere cu senzor de imagine day&night si de a “inunda” zona de interes cu radiatie IR. Acest lucru se realizeaza de obicei folosind camere cu iluminatoare IR cat mai mari sau chiar proiectoare cu IR de sine statatoare. In specificatiile camerelor dotate cu iluminatoare IR veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Luati acea distanta cu putina rezerva. Ca regula generala, eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei declarate de producator. Mai exact, o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.

 • Alegeti lentila potrivita pentru fiecare camera in functie de unghiurile pe care doriti sa le acoperiti. Lentilele sunt caracterizate de o specificatie numita "distanta focala". Aceasta distanta focala este responsabila de marimea unghiului de acoperire al camerei. Cu cat distanta focala a unei lentile este mai mica, cu atat mai mare va fi unghiul de acoperire al camerei. Avem:                                            - lentila 2.8mm : deschidere stanga-dreapta intre 89-100 grade (in functie si de marimea senzorului)          - lentila 3.6mm : deschidere stanga-dreapta intre 70-89 grade.                                                                                - lentila 6mm : deschidere stanga-dreapta intre 60 -70 grade.                                                                                   - lentila reglabila manual 2.8-12mm (varifocala) : deschidere reglabila manual intre 110 si 28 grade.

3. Alegeti sursa de alimentare potrivita

Alimentarea unui sistem de supraveghere de exterior implica folosirea unei surse de alimentare cu resurse suplimentare. Acest lucru se datoreaza consumului de obicei mai mare pentru camerele de exterior fata de camerele de interior. De obicei, camerele de supraveghere de exterior folosesc trasee de cablu mai lungi si au in dotare iluminatori infrarosu mai puternici, deci au un consum mai mare.

Alimentarea camerelor si alegerea cablurilor si sursei de alimentare potrivite sunt detaliate in ghidul nostru complet despre "Cum alimentam camerele de supraveghere?".

4. Alegeti Hard Disk-ul potrivit

Alegerea Hard Disk-ului potrivit sistemului de supraveghere pe care il instalam se face in functie de 2 factori:

- capacitatea de stocare (de aici rezulta si numarul de zile de inregistrari pe care le vom avea la dispozitie)

- fiabilitatea (de aici rezulta durata de viata a hard-ului)

Hard Disk-urile, pe langa capacitatea de stocare mai mare sau mai mica, difera unul fata de celalalt din multe alte puncte de vedere. Hard disk-urile sunt construite din fabrica cu anumite scopuri si intrebuintari. Hard Disk-ul gandit pentru stocarea de inregistrari video functioneaza fara oprire, se roteste non-stop, stocheaza non-stop informatie, deci are nevoie de o constructie mai robusta pentru a face fata utilizarii mai intense.

Alegerea Hard Disk-ului potrivit, in functie de numarul de zile de inregistrare si fiabilitate, este detaliata in ghidul nostru complet despre "Ce Hard Disk (HDD) sa aleg pentru sistemul meu de supraveghere video". Daca sunteti interesat de achizitia unui Hard Disk special pentru supraveghere video va sugeram ACESTE HDD-uri.

Sfaturi Montaj Sistem de Supraveghere Exterior

Acum ca v-ati format o idee despre cum sa alegeti componentele potrivite sistemului de supraveghere, este timpul sa facem si montajul. Pasii detaliati mai jos sunt un rezumat. Pentru un tutorial complet despre instalarea unui sistem de supraveghere va sugeram articolul "Instalarea unui sistem de supraveghere - Ghid complet"

Alegeti locatia unde veti monta DVR-ul. Acesta trebuie sa fie instalat intr-un loc protejat, ferit de umezeala si temperaturi extreme, cu acces la o sursa stabila de curent electric. Se recomanda chiar folosirea unui UPS pentru stabilizarea tensiunilor de pe priza si pentru un plus de autonomie in cazul unei pene de curent. Daca va permite locatia si bugetul puteti monta toata aceasta aparatura intr-un tablou metalic cu lacat pentru mai multa siguranta.

Odata ales punctul central al sistemului trebuie sa va ganditi care vor fi traseele pentru firele de alimentare si date ale camerelor. Incercati sa pozati firele cat mai ferit si mai ascuns, de preferat prin interiorul cladirilor (prin pod de exemplu). Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa pozati firele la inaltime suficient de mare pentru a nu fi usor accesibile.

Folositi cablu si conectori de calitate (cablu neaparat de cupru, evitati aluminiul si aliajele cu aluminiu). Cablul si conectorii sunt elementele ce vor purta informatia video de la camere la unitatea de inregistrare. Este foarte important pentru obtinerea unei imagini de calitate ca acea informatie sa ajunga la DVR intacta si fara pierderi.

Va mai sugeram ca la locatie sa pozitionati camerele de supraveghere cat mai central si orientate spre exterior. Evitati montarea camerelor pe colturile perimetrului, privind spre interior. Camerele vor fi expuse. Exemplu: Daca aveti o locuinta incercati sa montati camerele pe peretii casei, orientate spre laterale si exterior, cu traseele de cabluri protejate de structura cladirii.

Cu siguranta ca veti alege camere de exterior pentru acest sistem, insa si aceste camere pot suferi in fata conditiilor meteo. Incercati sa le montati in locuri ferite de ploaie si zapada. Zapada se poate depune pe lentila camerei, iar apa de la ploaie poate ingheta pe obiectiv, obturand partial sau chiar complet imaginea. Incercati sa folositi locuri cat mai ferite, iar daca acest lucru nu este posibil, alegeti camere cu protectii solare. Montati aceste protectii astfel incat sa acopere cat mai bine obiectivul camerei.

In incheiere

Daca v-ati hotarat sa instalati un sistem de supraveghere de exterior va sugeram cu tarie sa studiati cu atentie locatia, sa va consultati cu specialistii nostri (veti primi solutii personalizate pe locatia dvs.), apoi sa treceti la achizitie. Noi am alcatuim o serie de pachete de supraveghere complete, fiecare pachet gandit pentru o solutie specifica. Le puteti gasi AICI. Daca aveti nevoie de sfaturile noastre nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.

Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.


Multumim
.

Istrate Alexandru

Ing. Sisteme Securitate

Echipa Supraveghere24


Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 27.01.2016 9:29
Destul de clar, dar dacă nu pot trage cablu?
Creat pe: 09.10.2016 17:53
Daca nu puteti trage cablu va recomandam tutorialul nostru despre alcatuirea unui sistem wireless de la 0.
http://www.supraveghere24.ro/exemplu-sistem-de-supraveghere-wireless
Creat pe: 05.03.2017 13:05
Felicitarile mele pentru toate aceste articole utile si intersante !!!!
Ionut S.
Creat pe: 12.04.2018 11:45
Exista router fara fir prin care se transmite pe telefon imaginea camerei de supraveghere,se poate primi imaginea direct de pe DVR ,am casa intr-o zona fara internet,trebuie si DVR si router,as dori o mica lamurire
Creat pe: 12.04.2018 20:07
dvr fara fir nu, dar puteti atasa un access point dvr-ului. Legatura wireless se face intre access point si router, iar acess point-ul se conecteaza pe fir la DVR.
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.