Close
Categorii
Meniu

Ce trebuie sa stii despre sistemele de supraveghere wireless

Sistemele de supraveghere wireless au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Principalele motive pentru aceasta popularitate sporita sunt:
-progresele tehnologice din domeniul WiFi
-scaderea semnificativa a preturilor pentru aceste echipamente
-comoditatea si usurinta instalarii unui astfel de sistem

In continuare gasiti un ghid recomandat celor care se gandesc la un sistem wireless. Ghidul contine informatiile pe care trebuie neaparat sa le cunoasteti inainte de a face o achizitie cu aparatura wireless. In plus, va oferim si cateva recomandari de kit-uri supraveghere wireless complete pe care va puteti baza, testate si utilizate de catre tehnicienii nostri.


1. De ce sunt utile camerele wireless?


Camerele si sistemele de supraveghere wireless sunt utile urmatoarelor persoane:
    •    celor ce doresc sa evite fire si cabluri inestetice pozate pe pereti.
    •    celor ce nu au posibilitatea fizica sa traga cabluri pana in locul unde doresc sa monteze camere de supraveghere.
    •    celor ce au de montat camere de supraveghere pe distante foarte mari, caz in care costul cablurilor necesare va fi foarte ridicat.
    •    celor ce doresc un sistem de supraveghere modern si estetic.


2. Cum functioneaza o camera de supraveghere wireless?


Ca si camerele pe fir, camerele wireless sunt de doua tipuri: analogice (camere ce se conecteaza la un DVR) si digitale (camere IP ce se conecteaza la o retea locala de internet).


Camerele wireless analogice nu mai exista pe piata datorita multiplelor probleme de transmisie si securitate de care au dat dovada. Semnalul acestor camere putea fi foarte usor bruiat si interceptat. Din acest motiv, solutia wireless analog nu era una fiabila, iar standardele de securitate moderne au impus scoaterea acestei variante de pe piata.

Solutia sigura si eficienta este cea a camerelor de supraveghere wireless IP.
O camera de supraveghere wireless IP foloseste comunicare prin protocoale wireless de retea (protocoale care sunt foarte bine codate si securizate digital) pentru a transmite semnalul video si audio catre un router sau access point din locatia respectiva. Aceasta comunicare se face fara pierderi si intr-un mod foarte sigur (cat timp suntem atenti sa avem parole solide la WiFi si sa nu le divulgam persoanelor straine).

O camera wireless functioneaza ca oricare alt dispozitiv cu wireless pe care l-ati mai intalnit (laptop, telefon mobil, tableta) si pe care il puteti conecta la reteaua wireless prin cautarea retelei disponibile in locatie si introducerea parolei wireless.

schema functionare camere wireless


3. Avantajele camerelor IP wireless


- Distanta mare pe care pot transmite semnalul video. Semnalul wireless poate parcurge distante de pana la 150 metri in camp deschis sau 30 metri la interior, prin pereti 2-3 pereti.
- Calitate HD, FullHD, chiar si UltraHD a imaginilor. Datorita principiului de functionare, camerele IP ofera cele mai bune rezolutii si imagini dintre toate camerele de supraveghere de pe piata. O camera IP wireless este in primul rand o camera IP, deci beneficiaza de aceleasi avantaje. Rezolutiile inalte, profunzimea in detaliu, contrastul, culorile, calitatea imaginilor pe timp de noapte, toate sunt superioare camerelor analog (fara suparare fanilor HDTVI, AHD, HDCVI, dar asa este).
- Multiple optiuni de configurare. Datorita modului de functionare de sine statator, o camera IP poate fi configurata in cel mai mic amanunt pentru a se obtine imaginea ideala, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Pe langa calitatea imaginilor zi / noapte, putem programa direct in camera: functionarea iluminatorului IR, detectia de miscare, avertizare prin email, si multe altele. Practic, nu exista multe lucruri pe care nu le puteti face cu o camera IP de calitate.
- Sunt disponibile atat in varianta de interior, cat si de exterior. Acest aspect ne ofera versatilitate. Putem deci construi solutii de la cap la coada folosind doar camere wireless.
- Audio si video simultan. Camerele IP WiFi cu microfon inclus (nu toate camerele IP au obligatoriu microfon) transmit sunetul impreuna cu semnalul video, toate prin aceeasi legatura wireless, fara alte accesorii, mufe RCA sau alte complicatii.
- Unele modele permit comunicarea audio in ambele sensuri prin folosirea unui difuzorului incorporat in camera. Cu o simpla apasare pe butonul telefonului veti vorbi in telefon si veti fi auzit in incaperea in care se afla camera de supraveghere, de oriunde din lume.
- Monitorizare de pe telefon, tableta, PC. Aceasta facilitate nu putea lipsi. Orice camera IP wireless poate fi accesata folosind telefonul mobil. Pe langa imaginile live, aveti acces la inregistrari, avertizare detectie miscare, poze snapshot instant zoom in imagine, si multe altele.


4. Dezavantajele camerelor IP wireless

- Pretul unei camere IP wireless este peste pretul unei camere IP pe fir si mult peste pretul unei camere analog pe fir. O camera wireless de calitate porneste de pe la 200RON pentru un model de interior si ajunge la 400-500RON pentru un model bun de exterior.
- Securitatea poate fi o problema daca reteaua wireless sau camera nu sunt parolate corespunzator. Pentru a evita accesul neautorizat, aveti grija sa parolati corespunzator reteaua WiFi si toate dispozitivele wireless pe care le folositi.
- Daca reteaua wireless nu este eficienta veti avea probleme de conexiune, sacadari si intarzieri in imagine si sunet. Un router de calitate, cu procesor bun si raza de acoperire mare, este obligatoriu pentru a evita astfel de probleme.


5. Din ce este compus un sistem wireless?

Puteti gandi un sistem wireless in 2 moduri:

5.1. Doar camerele de supraveghere wireless, fara unitate de stocare.

In aceasta varianta camerele wireless se monteaza in punctele in care avem nevoie de ele, se alimenteaza de la cea mai apropiata sursa de curent (o priza adica) si se conecteaza la router-ul wireless al locatiei respective. Practic, vor functiona ca un telefon mobil conectat la wifi, doar ca telefonul are baterie, iar camerele de supraveghere au nevoie de alimentare din priza pentru ca au un consum mai mare.

Odata conectate la reteaua wireless, camerele transmit informatia video catre router, de unde clientul le poate accesa din locatie sau de la distanta (prin internet), folosind un telefon mobil, laptop, PC, tableta.

Deoarece o camera IP poate functiona pe cont propriu nu avem nevoie obligatoriu de o unitate de stocare (cum este cazul cu camerele analogice) pentru a beneficia de vizualizare live, acces de pe telefon, detectie miscare, avertizare prin email, audio, etc. Totul este disponibil prin conectarea directa la camera.

Pentru a beneficia si de stocarea inregistrarilor avem cateva optiuni:
- Stocare pe un laptop sau calculator, folosind aplicatia oferita gratuit de producator. Calculatorul pe care instalam aplicatia va trebui sa fie mereu in functiune daca dorim sa stocam inregistrari. Calculatorul poate fi in locatia unde se afla camerele sau poate fi in alta locatie si sa primeasca semnalul video de la camere, prin internet. Aceasta varianta este una greoaie. Laptopul / PC-ul respectiv va deveni practic inutil pentru alte functii. Nu recomandam.
- Stocare pe un card SD inserat in camera. Aceasta optiune este valabila doar daca avem camera cu slot card SD. Aceasta varianta este buna daca nu dorim stocare pe termen lung (un card SD se va umple in maxim 3-4 zile). In rest, informatia stocata pe card poate fi accesata direct din telefon sau calculator, deci nu trebuie sa scoatem cardul din camera.
- Stocare pe un server in retea. Putem folosi un server NAS sau un spatiu online inchiriat pentru a directiona inregistrarile video catre acel spatiu. Avantajul este ca nu mai trebuie sa investim in alte aparaturi. Dezavantajele sunt mai multe. Trebuie sa stim sa configuram camerele pentru comunicarea catre server, iar de cele mai multe ori aceste spatii online de stocare sunt si contra-cost.
- Ultima varianta este cea a folosirii unei unitati dedicate de stocare, unitate denumita NVR (Network Video Recorder). Aceasta optiune ne conduce la al doilea mod in care putem folosi un sistem wireless, si anume ...


5.2. Cu camere de supraveghere wireless si unitate de stocare dedicata.


Folosirea unei unitati de stocare NVR este recomandata, dar va creste costul total al proiectului. Pe termen lung noi consideram ca investitia merita, pentru ca stocarea pe alte medii (asa cum am descris mai sus) implica anumite costuri mai mici, dar constante. Cu un NVR aveti din start solutia completa pentru toata durata de viata a sistemului video.
Un NVR este o unitate relativ asemanatoare cu un DVR. In interiorul NVR-ul se monteaza un Hard Disk pentru stocare. NVR-ul se conecteaza la router-ul locatiei (de obicei va sta chiar langa router) si primeste, prin router, informatia video si audio de la camere. NVR-ul va gestiona si stoca pe Hard Disk informatia pe care o primeste de la camere.
Principalul avantaj al unui NVR este centralizarea foarte eficienta a intregului sistem video. Veti beneficia cu adevarat de acces rapid si eficient la imaginile live si la inregistrari. Puteti efectua cautari dupa data si ora, dupa miscare, dupa alarma. De asemenea, veti avea acces la multiple functii ajutatoare: zoom in inregistrari, cautari avansate de evenimente, avertizari pe telefonul mobil in caz de miscare, etc. In plus, consumul de curent al NVR-ului este foarte scazut, deci operarea 24 din 24 nu este o problema. Alte costuri lunare nu exista.


Va prezentam mai jos, la punctul 6. un sistem complet, cu tot cu preturi, pentru o solutie de supraveghere wireless pe care echipa noastra de instalatori o foloseste cu succes.


6. Un exemplu concret de sistem wireless

In link-ul de mai jos gasiti un sistem complet, cu tot cu preturi, pentru o solutie de supraveghere wireless pe care echipa noastra de instalatori o foloseste cu succes.

Sistemul este construit pe baza de camere wireless, dar suporta si camere de supraveghere pe fir, in caz ca veti dori sa construiti o solutie mixta.

Exemple complet sistem video wireless


Pentru cei interesati de achizitia unui pachet avantajos de supraveghere cu camere wireless, iata cateva kit-uri asamblate de tehnicienii nostri, recomandate pentru diverse situatii. Toate pachetele sunt complete si includ suport tehnic si configurarea sistemului de catre un tehnician, prin aplicatia TeamViewer.

Kit-uri wireless de exterior (ideale pentru curti, case, vile)

Kit complet cu 1 camera wifi de exterior

Kit complet cu 2 camere wifi de exterior

Kit complet cu 3 camere wifi de exterior

Kit complet cu 4 camere wifi de exterior

Kit-uri wireless fullHD de interior cu audio la fiecare camera (ideale pentru monitorizare birouri, gradinite, after-school, bone)

Kit complet cu 1 camera wifi de interior cu audio

Kit complet cu 2 camere wifi de interior cu audio

Kit complet cu 3 camere wifi de interior cu audio

Kit complet cu 4 camere wifi de interior cu audio

Kit-uri wireless HD de interior cu audio la fiecare camera (ideale pentru apartamente, supraveghere bone si copii)

Kit complet cu 1 camera wifi pentru bone si copii

Kit complet cu 2 camere wifi pentru bone si copii

Kit complet cu 3 camere wifi pentru bone si copii

Kit complet cu 4 camere wifi pentru bone si copii


7. Sfaturi finale


In incheiere, cateva sfaturi utile:


7.1. Atentie la puterea semnalului wireless in punctele in care doriti sa montati camerele. Numarul de pereti, grosimea acestora, numarul de usi, distantele, materialul din care este construita cladirea, toate aceste aspecte influenteaza puterea semnalului wireless. Este foarte important sa avem o legatura WiFi solida intre camere si router pentru a avea imagini video fluide si de calitate. Este o risipa sa cumparati o camera wireless fullHD si sa nu o puteti folosi la performante maxime datorita semnalului wireless slab. Faceti o verificare rapida cu telefonul mobil. Mergeti cu telefonul in punctele unde ati dori sa montati camerele si verificati ce semnal WiFi "prinde" telefonul. Daca este peste mediu, atunci este ok sa instalati o camera in acel punct.


7.2. Camerele wireless nu sunt complet fara fir. Orice dispozitiv electronic consuma curent electric. Din acest motiv si camerele de supraveghere au nevoie de o sursa de alimentare. Luati asta in considerare cand va ganditi la un sistem de acest gen. Ganditi pozitia camerelor astfel incat sa aveti o sursa de curent 220V undeva la indemana. Exista si camere wireless pe baterii, dar acestea au alte scopuri si au autonomie de doar cateva ore, limitand astfel utilitatea lor.


7.3. Folositi toate sursele de alimentare posibile din locatie. Camerele IP wireless nu trebuie sa primeasca toate alimentare de la un punct comun. Putem alimenta o camera de la priza din spatele televizorului, alta camera de la priza aerului conditionat, alta camera de la priza din spatele dulapului.


7.4. Tineti minte ca orice legatura wireless este vulnerabila daca parola este slaba sau daca parola este cunoscuta si de alte persoane. Parolati corespunzator router-ul, toate camerele si unitatea de stocare. Folositi parole cu complexitate cat mai ridicata, compuse din litere mari, litere mici, cifre si caractere speciale.


7.5. Pretul camerelor wireless este mai mare decat pretul camerelor IP pe fir, insa nu uitati ca veti economisi bani prin eliminarea cablului din ecuatie si prin nivelul de munca mult mai redus.


Speram ca ghidul nostru v-a fost de ajutor. Pentru sfaturi si raspunsuri nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.

Parerile si sugestiile dumneavoastra sunt foarte importante si le puteti plasa in sectiunea de comentarii de mai jos.

Va multumim!

Istrate Alexandru

Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 07.08.2017 18:50
Esti inteligent rau, semnalul "analog" pe cablu poate fi interceptat si bruiat iar cel al camerelor IP wireles (probabil chinezariile vandute de catre tine) nu ! Misto. Dar din "experienta ta" ai auzit si de semnal digital, ai auzit de HDCVI ? Poate ca numai IP sti tu ! Care nu poate fi bruiat ! Ha, ha, tare rau ! De meserie ce esti ? Zugrav presupun ! Este ? Hai fi macar acum corect.
Creat pe: 02.11.2017 5:41
Multumim! Sfaturile ne sunt de mare folos in alegerea unei solutii eficiente si rezonabile ca pret. Numai bune, va dorim!
Creat pe: 02.11.2017 5:42
Multumim! Sfaturile ne sunt de mare folos in alegerea unei solutii eficiente si rezonabile ca pret. Numai bune, va dorim!
Creat pe: 09.09.2019 14:53
Foarte bune explicatiile. Pe mine m-au lamurit cum sa fac alegerea pentru un sistem de supraveghere al casei.
Creat pe: 23.03.2020 20:35
Multumim pentru detalii
Am si eu o camera si nu vrea sa vada cardu
Ma puteti ajuta cu un sfat
Creat pe: 04.12.2020 23:56
AM LUAT O CAMERA DE SUPRAVEGHERE JORTAN IPC 360 WIFI.DAR NU AM NICI UN FEL DE DISPOZITIV .DE VERIFICARE..VREAU SA O PUN PE TELEFON ..DAR..NU STIU CE PROGRAM SA BAG SA O POT SA MEARGA..MI-A DAT CAMERA SI ATAT..NU STIU CE PROGRAM SA -I BAG SA POT SA O FAC PE TELEFON..
Creat pe: 09.12.2020 23:39
Bună
am o cameră cu wi-fi si cum să fac sa mă pot conecta la camera de pe telefon cu date mobile
De pe wi-fi  o pot conecta
Creat pe: 16.04.2021 12:24
- desi imaginea transmisa catre mobil este full HD, 1920x1080, imaginea primita de la senzor sigur nu este full HD, ci interpolata, cel mai probabil de la 1024x768, se cunoaste imediat lipsa de detaliu si efectul de sharpen care nu se poate dezactiva;
- imaginea este comprimata puternic, si ce vezi este ce se inregistreaza in aplicatie si pe cardul SD. Nu ai de unde sa scoti variantele necomprimate;
- camera se misca ceva mai mult de  3 sferturi de cerc pe orizontala si putin mai mult de cerc pe verticala, deci nici vorba de 360, oricum asta nu e o problema in practica;
- pentru configurarea camerei trebuie sa instalezi aplicatia, obligatoriu;
- aplicatia are NEVOIE de acces internet, si trebuie sa-ti creezi un cont la firma din China (adica Jortan). Pica firma, iti pica si camera;
- latenta este URIASA, mai mult de jumatate de secunda, din cauza ca tot streamul trece prin internet. Aplicatiile pentru mobil si PC iti afiseaza imaginea si trimit miscarea (swipe pe mobil) prin tot internetul de la si catre serverul Jortan;
- poti avea o conversatie cu cel din fata camerei, dar este HALF DUPLEX adica atunci cind vorbesti nu auzi, ceea ce nu e prea rau, dar ai nevoie de aproape o secunda inainte si dupa ce ai tinut "microfonul" apasat ca sa fii sigur ca interlocutorul aude de la inceput pina la sfirsit;
- volumele de voce si alerta pot fi foarte puternice, ceea ce e bine;
- recomand conectarea si configurarea de la un hotspot mobil (functia hotspot de pe smartphone) si dupa ce camera apare in aplicatie si se poate vedea, ar trebui cuplata la un cablu ethernet;
Creat pe: 26.10.2021 13:43
Bună ziua...as vrea o cameră de vedere pentru acasă. Problema e că am curent dar,nu am wifi. Eu plec pentru foarte mult timp de acasă și nu am pe nimeni. Ce pot face?
Creat pe: 05.09.2022 21:44
Cum sa fac activez o care If wifi fara sa fi lângă ea
Creat pe: 21.10.2022 16:21
Cell Cycle 8, 909 915 2009 <a href=http://buylasixon.com/>metolazone before lasix</a> Lauren JBPKmCNqWoYkkLeSWZq 5 20 2022
Creat pe: 07.12.2022 9:22
Foarte util. Eu am montat o camera jortan wifi ip camera. Nu reușesc sa primesc alerta când detectează mișcare. Oare de ce???
Creat pe: 01.09.2023 22:33
Bună seara d-le inginer.Va rog puteți să îmi spuneți dacă avind internet și router wireless într-o locație aflată la 400 M de domiciliu unde locuiesc pot monta un sistem de supraveghere hikvision cu hdd,nvr și 2 camere ip în prima locație?! Mă pot conecta prin telefon la locația aflată la 400 M de domiciliul actual,unde nu am internet wireless ,am doar internet pe telefon.Multumesc și aștept vă rog un răspuns,dacă se poate pe telefonul mobil.Nr meu de mobil este 0722371324.
Creat pe: 16.11.2023 19:35
Bună seara, am șters camera de pe camera de supraveghere cum o mai pot instala.
Arhiva blog
Copyright © 2023 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.