Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are obligatoriu integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.
Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am construit o serie de 3 articole dedicate acestui subiect.
In primul articol am discutat despre principiile de functionare, avantajele si dezavantajele detectiei de miscare, dar si despre tipurile de detectie miscare disponibile pentru un sistem de supraveghere.
In al doilea articol am prezentat un tutorial complet despre activarea alarmelor la detectie miscare pe telefonul mobil.
Acum vom configura un DVR sa inregistreze doar la miscare. Cu aceste setari, sistemul de supraveghere va stoca inregistrari doar atunci cand camerele detecteaza miscare.
Sa incepem.
Inregistrarea la miscare este o functie care se activeaza cu cateva setari destul de simple, accesibile din meniul DVR-ului (sau NVR-ul daca vorbim de un sistem de supraveghere IP). Meniul DVR-ului poate fi accesat in mai multe moduri. Putem folosi un mouse si un monitor conectate direct la DVR. Putem folosi un calculator cu aplicatia CMS a producatorului (ivms-4200 in cazul sistemelor Hikvision). Sau putem folosi un browser de internet cu care sa accesam meniul web al DVR-ului prin internet sau prin reteaua locala.
In acest tutorial prezentam 2 metode. Atentie! Exemplele oferite folosesc DVR-uri Hikvision. Daca aveti un DVR de la alt producator veti avea o interfata diferita.
Metoda 1. Direct din meniul DVR-ului folosind un monitor si mouse. Pentru persoanele care nu au laptop sau care nu prea se pricep la calculatoare aceasta varianta este cea mai facila.
Metoda 2. Cu browser-ul Internet Explorer, disponibil pe orice calculator sau laptop cu Windows instalat. Da, orice Windows (chiar si cele mai moderne) inca are Internet Explorer instalat, doar ca este putin ascuns si trebuie cautat cu bara de search si nu trebuie confundat cu Edge (noul browser Microsoft). De ce Internet Explorer si nu alt browser? Pentru ca Internet Explorer ofera cea mai mare compatibilitate cu majoritatea DVR-urilor de pe piata. Cu orice alt browser veti gasi ca interfata DVR-ului nu va fi afisata complet.
Metoda1. Cu mouse si monitor / televizor conectate direct la DVR
Pentru aceasta metoda aveti nevoie de:
- un mouse
- un monitor sau televizor conectat la DVR
- putina rabdare
(1) Intram in meniul DVR-ului. In fereastra principala unde vedem camerele facem click dreapta si ne apare o fereastra derulanta cu mai multe optiuni. Din acea fereastra alegem “Menu”.
(2) Cel mai probabil va trebui sa introducem USER si PAROLA pentru acces. Acestea sunt informatii pe care orice posesor de sistem supraveghere trebuie sa le cunoasca.
(3) Vom avea in fata meniul principal al DVR-ului. Pentru inceput va trebui sa activam detectia de miscare pentru fiecare camera. Deci, din acest meniu principal intram mai intai in sub-meniul “Camera”.
(4) Vom avea in fata sub-meniul cu setarile care tin de camerele de supraveghere. Trebuie sa mergem la “Motion” si ajungem in sub-meniul raspunzator de activarea si configurarea detectiei de miscare pentru camerele de supraveghere (vezi poza de mai jos). Din aceasta fereastra trebuie sa:
- alegem din meniul derulant camera pentru care dorim sa activam detectia de miscare
- bifam campul “Enable Motion Detection”
- setam sensibilitatea detectiei de miscare (initial incepem cu sensibilitate 50% si ulterior ajustam functie de frecventa alarmelor false)
- cu mouse-ul selectam in imaginea camerei zonele care ar trebui sa fie active la detectie miscare
- salvam si repetam procedura pentru urmatoarea camera
(5) Ne intoarcem in meniul principal (de unde am ales sub-meniul “Camera”) unde acum alegem sub-meniul “Record” (vezi imagine mai jos). Rolul acestui sub-meniu este de a personaliza modul si intervalele orare in care DVR-ul stocheaza inregistrarile.
(6) Fereastra sub-meniului “Record” arata ca in poza de mai jos. Aici mergem la “Schedule”. Vom avea in fata o fereastra cu un tabel cu zilele saptamnii si orele din zi, initial hasurat in albastru. Culoarea albastru, pentru DVR-ul Hikvision, corespunde inregistrarii continue. Daca ne uitam la legenda din dreapta vedem ca inregistrarea la miscare este identificata de culoarea verde. Deci, noi trebuie sa alegem camera pentru care activam inregistrarea la miscare (in exemplu este camera 1) si sa selectam in acel tabel zilele si orele pentru care dorim ca inregistrarea sa se faca la miscare. Daca dorim inregistrare la miscare de luni pana duminica, de la 00:00 la 23:59 vom hasura cu verde tot tabelul. Salvam si repetam pentru restul camerelor.
(7) In acest moment DVR-ul va stoca inregistrari doar atunci cand camerele configurate corespunzator detecteaza miscare. Puteti testa corectitudinea setarilor din meniul “Playback”, unde veti vedea ca inregistrarile nu vor mai fi stocate continuu, ci pe intervale stabilite de miscarea detectata.
Metoda2. Prin retea, cu un laptop si Internet Explorer
Pentru aceasta metoda aveti nevoie de:
- un laptop sau calculator cu sistem de operare Windows
- DVR conectat la reteaua locala pentru a putea fi accesat cu laptop-ul
- putina pricepere in retelistica si calculatoare
(1) Deschidem Internet Explorer si introducem in bara de adrese IP-ul local al DVR-ului. De exemplu, daca DVR-ul are IP 192.168.1.X, vom scrie in bara de adrese http://192.168.1.X. Daca portul http al DVR-ului este altul decat 80, atunci trebui sa folosim combinatia http://192.168.1.X:port-http. In exemplul nostru, DVR-ul are IP-ul local 192.168.1.125 si portul http 81, deci adresa devine: http://192.168.1.125:81, asa cum puteti vedea in poza de mai jos.
Daca DVR-ul este configurat corect pe parte de retea, Internet Explorer va incarca fereastra unde trebuie sa introducem user-ul si parola DVR-ului (vezi poza de mai jos). Atentie! Pentru vizualizarea corecta a interfetei prin Internet Explorer trebuie ca nivelul de permisiune ActiveX al browser-ului sa fie setat pe securitate minima.
(2) Intram in meniul “Configuration”, la sub-meniul “Event”
(3) Din sub-meniul "Event" activam detectia de miscare la acele camere pentru care dorim ca inregistrarea sa se faca la miscare. Daca dorim ca toate camerele sa inregistreze la miscare trebuie sa activam detectia pentru toate camerele. In imaginea de mai jos veti vedea ca am selectat camera 7 (canalul 7), am bifat campul “Enable Motion Detection”, apoi am salvat. Daca dorim detectie activa si pentru alte camere trebuie sa repetam procedura si pentru camerele respective. Nu uitam sa salvam setarile inainte de trecerea la urmatoarea camera.
(4) Acum trebuie sa configuram inregistrarea in baza detectiei activate la pasul anterior. Trebuie sa mergem in meniul Storage -> Schedule Settings. Aici gasim un tabel cu zile si ore pentru fiecare canal disponibil pe DVR. Noi alegem canalul 7 (corespunzator camerei 7, desigur) si selectam pentru fiecare zi (de luni pana duminica) si fiecare ora (de la 00:00 la 23:59) optiunea Motion Detection. Daca ne uitam in legenda din dreapta, vedem ca inregistrarea la miscare este identificata de culoarea verde si asa trebuie sa fie "colorat" si tabelul. Nu uitam sa salvam.
(5) In acest moment DVR-ul va stoca inregistrari doar la detectie miscare. Putem verifica acest lucru prin accesarea inregistrarilor din meniul Playback. Alegem ziua curenta si cautam inregistrarile din aceasta zi.
Daca aveti intrebari sau nelamuriri va rugam sa le lasati in sectiunea de comentarii.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro
Din ce cauza i-mi apare la configurare/acces platform/registrare OFFLINE?
Cum sa procedez sa treaca pe ONLINE?
Va multumesc pt. raspuns
Erdei
Am un sistem de la dumneavoastră si nu imi mai inregistreaza pe HDD decita 8 zile. dupa care nu mai inregistreaza , mentionez ca pe hdd mai este spatiu 199 GB. Ma puteti ajuta va rog.
Doresc sa instalez o camera video / inregistrare non stop , in fata usi de la apartament. Vreau sa fie alimentata direct la 220 V .Cel mai important ,insa, este pe ce vor fi stocate imaginile, avand in vedere ca doresc sa inregistreze , non stop / 6 luni.
Va multumesc.
Sensibilitatea de mișcare la cât trebuie sa fie