Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.
Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am gandit o serie de 3 articole individuale dedicate acestui subiect.
In acest articol (primul din cele trei articole dedicate functiei “detectie la miscare”) vom raspunde la urmatoarele intrebari:
(1) Ce este “detectia de miscare”?
(2) Ce tehnologii pentru “detectie miscare” exista?
(3) Care sunt mecanismele si principiile utilizate in “detectia de miscare”?
(4) Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii “detectiei de miscare”?
(5) Concluzii finale
In al doilea articol gasiti un tutorial complet despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa trimita alarme pe telefon atunci cand detecteaza miscare.
In al treilea articol gasiti un tutorial complet despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa inregistreze doar atunci cand camerele detecteaza miscare.
Dar mai intai sa lamurim cateva aspecte importante.
(1) Ce este detectia de miscare?
Detectia de miscare este o functie integrata unui sistem de supraveghere (camere supraveghere si DVR), si ofera sistemului capacitatea de a depista miscarea de obiecte si persoane in suprafata pe care camerele o monitorizeaza. Practic, camerele sunt cele care detecteaza miscarea, iar DVR-ul este cel care proceseaza informatia si o foloseste (stocheaza inregistrarile, trimite alarme pe telefon, trimite email, etc).
(2) Ce tehnologii exista pentru “a detecta miscare”?
Exista mai multe tehnologii pentru detectie miscare implementate in camerele de supraveghere actuale, insa cele mai intalnite pe piata sunt detectia de miscare cu senzor infrarosu PIR si detectia de miscare prin analiza video. Exista si alte tehnologii (detectie termala, detectie cu impulsuri de lumina), insa acestea sunt utilizate in echipamente industriale, mai rar disponibile clientilor uzuali, fiind si foarte scumpe.
(3) Care sunt mecanismele si principiile de functionare ale “detectiei de miscare”?
Spuneam ca exista 2 tehnologii de detectie miscare implementate in camerele de supraveghere disponibile consumatorului obisnuit. Detectia de miscare cu senzor infrarosu PIR si detectia de miscare cu analiza video.
Detectia de miscare cu PIR foloseste un senzor de radiatie infrarosu integrat in structura camerei pentru a monitoriza caldura radiata de corpuri. Orice sursa de caldura emana si radiatie infrarosu, iar o camera de supraveghere cu senzor PIR va detecta radiatia infrarosu emanata de corpuri si va compara aceasta radiatie in contrast cu obiectele mai reci din jur, stabilind astfel ca s-a produs miscare.
Deoarece camerele cu senzor PIR monitorizeaza direct caldura corpurilor, aceste camere sunt mai eficiente in identificarea sigura a persoanelor si animalelor, fara a fi expuse la erori false de tipul “se misca un pom in vant” sau “a trecut o punga prin fata camerei”. Din pacate insa aici se termina avantajele detectiei PIR. Un prim dezavantaj al detectiei cu PIR este intarzierea cu care se depisteaza miscarea. Dureaza cateva secunde ca senzorul PIR sa proceseze variatiunea de temperatura si sa identifice miscarea, ceea ce inseamna ca detectia PIR este mai lenta si mai greoaie decat cea bazata pe analiza video. In plus, poate cel mai mare dezavantaj este faptul ca detectia de miscare cu senzor PIR nu este eficienta la exterior, unde curentii de aer si variatiunile de temperatura ar “pacali” constant senzorul PIR in a crede ca exista un corp cald in cadru. Este recomandat sa folositi acest tip de camere doar la interior. Atentie! Senzorul PIR nu poate detecta caldura prin geamuri, deci nu va ganditi ca veti putea monta o camera la interior si o veti indreptata spre geam, in speranta sa detectati miscare afara, prin geam. Pentru cei ce doresc o recomandare pentru o camera excelenta de interior, cu detectie miscare PIR, microfon integrat si rezolutie mare, recomandam Hikvision 2423G0-IW.
Detectia de miscare cu analiza video este este tehnologia pe care camerele de supraveghere o folosesc cel mai des. Cand spuneam la inceputul articolului ca aproape orice camera produsa in ultimii 10 ani foloseste “detectia de miscare” faceam referire exact la acest tip de detectie. Detectia de imagine se face folosind un algoritm care analizeaza cadre adiacente filmate de catre camera si studiaza diferentele aparute in imagine de la un cadru la altul. Prin aceasta comparatie de pixeli, atunci cand o diferenta suficient de mare este depistata, se deduce ca s-a produs miscare. Detectia de miscare cu analiza video a progresat foarte mult in ultimii ani, ajungand acum la un nivel de maturitate si eficienta foarte ridicat. Este o metoda foarte rapida, capabila de analiza amanuntita si meticolasa a zonei filmate.
Foarte important de retinut! Calitatea si eficienta detectiei de miscare cu analiza video depinde foarte mult de 3 factori:
- rezolutia camerei care face detectia (cu cat mai mare rezolutia cu atat mai eficienta detectia)
- calitatea pixelilor care compun rezolutia camerei (degeaba este rezolutia mare daca pixelii sunt gri sau morti)
- eficienta algoritmului de detectie pe care producatorul camerei l-a implementat in camera
Din motivele de mai sus, camerele cu detectia de miscare cea mai eficienta sunt cele de la producatori mari, care au investit mult in cercetarea si dezvoltarea de algoritmi performanti pentru produsele lor. Din acest motiv, noi recomandam si comercializam produsele premium de la Hikvision. Puteti apela si la alti producatori, insa daca doriti o detectie de miscare eficienta evitati produse “no-name”, care folosesc algoritmi de detectie disponibili gratuit, deci sunt invechiti si ineficienti.
Algoritmii moderni de pe piata, cum sunt cei folositi de Hikvision, sunt capabili acum sa diferentieze intre persoane, obiecte, animale; se pot acum defini linii, suprafete si perimetre invizibile in imagine care odata traversate de persoane sau autoturisme vor declansa miscarea; se foloseste chiar recunoastere faciala automata, toate cu minim de erori si raportari false.
(4) Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii “detectiei de miscare”?
Sa incepem cu avantajele.
Folosind detectia de miscare putem programa sistemul sa inregistreze doar atunci cand camerele detecteaza miscare in cadru. Aceasta facilitate permite doar stocarea imaginilor relevante, fara spatiu ocupat cu informatii inutile. Inregistrarea doar la miscare este in special utila pe timp de noapte. Sa spunem ca ati observat intr-o dimineata ca aveti masina lovita. Mergeti la sistemul video pentru a vedea ce s-a intamplat in timpul noptii si, daca nu aveti inregistrare la detectie miscare, va trebui sa va uitati prin multe ore de inregistrari inutile ca sa gasiti exact momentul cand s-a intamplat incidentul. Cu inregistrare la detectie miscare puteti sari rapid prin inregistrari la secventele importante, scurtand foarte mult timpul de cautare.
Folosind detectia de miscare putem primi avertizari pe telefonul mobil in timp real. Un sistem video care foloseste detectia de miscare poate fi configurat sa transmita catre telefonul / telefoanele utilizatorului alarme instantanee in momentele in care camerele au detectat miscare.
Putem optimiza detectia de miscare in multe moduri. Pentru ca detectia de miscare prin analiza video se face prin comparatia de pixeli si forme din cadre adiacente, exista automat posibilitatea detectiei eronate cauzata de miscarea pomilor, a vegetatiei, a unei pasari sau a unui caine. Algorimtii folositi de Hikvision permit configurarea detectiei de miscare prin definirea de perimetre, trasee si suprafete complexe in imagine, eliminand astfel acele zone care ar cauza detectii false. De exemplu, daca aveti o camera care supravegheaza o gradina, veti selecta din cadrul camerei zonele active pentru detectie (gardul, suprafetele din apropierea geamurilor, poteca), si veti exclude copaci care se misca in vant si tarcul catelului.
Camerele pot depista si diferentia clar intre persoane, animale si obiecte folosind analiza video cu detectie inteligenta de miscare. Este vorba de algorimtii cei mai avansati care pot fi gasiti pe camerele de supraveghere Hikvision, prin care softul camerei stabileste in functie de forme, gesturi si miscari, cand are in cadru un om sau cand are in cadru un caine.
In imaginile de mai jos avem 3 exemple uzuale de configurare a detectiei de miscare. In prima poza vedem modalitatea standard de stabilire a unei zone active la detectie in cadrul camerei. Orice miscare se va produce in interiorul pixelilor definiti de chenarul albastru va fi luata in considerare. In a doua poza vedem o modalitate mai avansata de configurare a detectiei de miscare. S-a definit un perimetru pe podea, iar orice corp sau obiect care va patrunde in acel perimetru va declansa miscarea. A treia poza ofera un exemplu si mai avansat. S-a trasat o bariera imaginara directionala in imagine, iar orice persoana care va traversa bariera doar in sensul indicat de sageata va declansa miscarea.
Exista totusi si dezavantaje.
Alarmele false, atunci cand se produc, sunt cel mai mare dezavantaj al detectiei de miscare. Daca algoritmul folosit este ineficient, sau daca reglajele nu sunt facute corect, veti primi pe telefon o avalansa de notificari si avertizari inutile si enervante. Multi clienti aleg atunci sa renunte cu totul la detectia de miscare. Noi va recomandam in primul rand sa va informati (acesta este si scopul acestui articol) in legatura cu posibilitatile si limitarile detectiei de miscare, apoi sa cumparati sisteme de calitate, capabile sa va ofere toate facilitatile dorite, inclusiv detectia de miscare si avertizarea pe telefon.
Producatorii de camere ofera multe variante pentru eliminarea acestor alarme false, unele mai de succes decat altele. Camerele cu detectie miscare prin PIR au un reglaj pentru sensibilitate. Asta inseamna ca la o sensibilitate mai scazuta a senzorului, un corp va trebui sa fie mai cald sau mai aproape de senzor pentru a fi considerat ca fiind “in miscare”.
Costul echipamentelor de supraveghere cu algoritmi avansati de detectie este al doilea dezavantaj. Solutii precum diferentierea dintre om si animal, dintre obiect si persoana, recunoasterea faciala automata prin identificarea unei persoane folosind imagini dintr-o baza de date, sunt solutii destul de scumpe.
(5) Concluzii
Cele mai importante aspecte legate de subiectul detectiei de miscare cu un sistem de supraveghere sunt: bazati-va pe detectia de miscare video, alegeti aparatura de la un producator serios (Hikvision, Dahua, Vivotek, etc), optati pentru aparatura cu functii cat mai inteligente de detectie. Si, desigur, nu uitati ca puteti apela la serviciile noastre pentru construirea unui sistem de supraveghere care sa va respecte toate cerintele. Ne puteti trimite solicitarea la adresa de e-mail comenzi@supraveghere24.ro si un tehnician va intra in dialog cu dumneavoastra.
Daca aveti intrebari sau nelamuriri va rugam sa le lasati in sectiunea de comentarii.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro
Cunoasteti vreo aplicatie de tip video player pe care sa setez o zona de interes unde sa activez detectia de miscare pe un film deja facut ?
Multumesc.
Este deteriorat hardul dacă înregistrează când detectează miscare fata de înregistrare continua?
Numele meu este Claudiu Pop.
Am si eu o intrebare:
De ce camera de supraveghere,la detectia miscarii,cand apar in cadru,doar animale(caini),i-mi trimite notificare cu detectare persoana.
Multumesc