Close
Categorii
Meniu

Detectia de miscare si camerele de supraveghere - Partea 1 - Ce este si cum functioneaza detectia de miscare

detectie miscare camere supraveghere

Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.

Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am gandit o serie de 3 articole dedicate acestui subiect.

 In aceasta prima parte a seriei de 3 articole dedicate functiei “detectia la miscare” vom discuta despre:


(1) Ce este “detectia de miscare”?
(2) Ce tehnologii pentru “detectia de miscare” exista?
(3) Care sunt mecanismele si principiile utilizate in “detectia de miscare”?
(4) Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii “detectiei de miscare”?
(5) Concluzii

In partea a doua vom prezenta un tutorial complet despre configurarea unui sistem Hikvision pentru transmiterea de notificari la miscare direct catre telefonul mobil.

In partea a treia vom prezenta un tutorial complet despre configurarea unui sistem Hikvision pentru inregistrare doar atunci cand camerele detecteaza miscare.

Sa revenim la articolul de astazi.

(1) Ce este detectia de miscare?
Detectia de miscare este o functie integrata unei camere de supraveghere, ce ofera camerei capacitatea de a depista miscarea de obiecte si persoane in suprafata pe care camera o monitorizeaza.

(2) Ce tehnologii pentru “detectia de miscare” exista?
Exista mai multe tehnologii pentru detectie miscare implementate in camere de supraveghere, insa cele mai uzuale de pe piata sunt detectia de miscare cu infrarosu PIR si detectia de miscare cu analiza video. Exista si tehnologii mai avansate (detectie termala, detectie cu impulsuri de lumina), insa acestea sunt utilizate in echipamente avansate, industriale, fiind si foarte scumpe.

(3) Care sunt mecanismele si principiile de functionare ale “detectiei de miscare”?
Spuneam ca exista 2 tehnologii de detectie miscare implementate in camerele de supraveghere disponibile pentru consumatorul normal. Detectia de miscare cu infrarosu PIR si detectia de miscare cu analiza video.

Detectia de miscare PIR foloseste un senzor de radiatie infrarosu integrat in structura camerei pentru a monitoriza caldura radiata de corpuri. Orice sursa de caldura emana si radiatie infrarosu, iar o camera de supraveghere cu senzor PIR va detecta deplasarea calda a radiatiei infrarosu in contrast cu fundalul rece si va deduce cand s-a produs miscare folosind aceasta comparatie.
Deoarece camerele cu senzor PIR monitorizeaza direct caldura corpurilor, aceste camere sunt mai eficiente in identificarea sigura a persoanelor si animalelor, fara a fi expuse la erori false de tipul “se misca un pom in vant” sau “a trecut o punga prin fata camerei”. Din pacate insa aici se termina avantajele detectiei PIR. Un prim dezavantaj al detectiei cu PIR este intarzierea cu care se depisteaza miscarea. Dureaza cateva secunde pana ca senzorul PIR sa proceseze variatiunea de temperatura si sa identifice miscarea, ceea ce inseamna ca detectia PIR este mai lenta si mai greoaie decat cea bazata pe analiza video. In plus, camerele cu detectie miscare PIR nu sunt eficiente la exterior, unde curentii de aer si variatiunile de temperatura ar “pacali” constant senzorul PIR in a crede ca exista un corp cald in apropiere. Este recomandat sa folositi acest tip de camere doar la interior. Atentie! Senzorul PIR nu poate detecta caldura prin geamuri, deci nu va ganditi ca veti putea monta o camera la interior si indreptata spre geam, in speranta sa detectati miscare afara, dincolo de geam. Pentru cei ce doresc o recomandare pentru o camera excelenta de interior, cu detectie miscare PIR, microfon integrat si rezolutie mare, recomandam Hikvision 2423G0-IW.

Detectia de miscare cu analiza video este a doua tehnologie si este tehnologia pe care camerele de supraveghere o folosesc cel mai des. Cand spuneam la inceputul articolului ca aproape orice camera produsa in ultimii 10 ani foloseste “detectia de miscare” faceam referire exact la acest tip de detectie. Soft-ul camerei are integrat un algoritm care analizeaza cadre adiacente filmate de catre camera si studiaza diferentele din imagine de la un cadru la altul. Prin aceasta comparatie de pixeli, atunci cand o diferenta suficient de mare este depistata, se deduce ca s-a produs miscare.

Detectia de miscare cu analiza video a progresat foarte mult in ultimii ani, ajungand acum la un nivel de maturitate si eficienta foarte ridicat. Este o metoda foarte rapida, capabila de analiza amanuntita si meticolasa a zonei filmate, facand uz de multe metode diferite si complexe. Foarte important de retinut! Calitatea detectiei de miscare cu aceasta metoda depinde enorm de cat de avansat este algoritmului de detectie pe care producatorul camerei l-a implementat in produsul sau. Din acest motiv, camerele cu detectia de miscare cea mai eficienta sunt cele de la producatori mari, care au investit mult in cercetarea si dezvoltarea de algoritmi performanti pentru camerele lor. In plus, eficienta este strans legata si de rezolutia camerei si de calitatea pixelilor din acea rezolutie. Din acest motiv, noi recomandam si comercializam produsele premium de la Hikvision. Puteti apela si la alti producatori de top, insa daca doriti o detectie de miscare eficienta, nu va uitati la produse “no-name”, care folosesc algorimti de detectie invechiti si ieftini.

Algoritmii moderni de pe piata, cum sunt cei folositi de Hikvision, sunt capabili acum sa diferentieze intre persoane, obiecte, animale; se pot acum defini linii, suprafete si perimetre invizibile in imagine care odata traversate de o persoana sau un autoturism sa declanseze miscarea; se foloseste chiar recunoastere faciala automata, toate cu minim de erori si raportari false.

(4) Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii “detectiei de miscare”?

Sa incepem cu avantajele.

Folosind detectia de miscare putem programa sistemul sa inregistreze doar atunci cand camerele detecteaza miscare in cadru. Aceasta facilitate permite doar stocarea imaginilor relevante, fara spatiu ocupat informatii inutile. Inregistrarea doar la miscare este in special utila pe timp de noapte. Sa spunem ca ati observat intr-o dimineata ca aveti masina lovita. Mergeti la sistemul video pentru a vedea ce s-a intamplat in timpul noptii si, daca nu aveti inregistrare la detectie miscare, va trebui sa va uitati prin multe ore de inregistrari goale ca sa gasiti exact momentul cand s-a intamplat incidentul. Cu inregistrare la detectie miscare puteti sari rapid prin inregistrari la secventele importante, scurtand foarte mult timpul de cautare.

Folosind detectia de miscare putem primi avertizari pe telefonul mobil in timp real. Un sistem video care foloseste detectia de miscare poate fi configurat sa transmita catre telefonul utilizatorului (sau catre telefoanele utilizatorilor) avertizari instantanee in momentele in care camerele au detectat miscare.

Putem optimiza detectia de miscare in multe moduri. Pentru ca detectia de miscare prin analiza video se face prin comparatia de pixeli si forme din cadre adiacente conduce la posibilitatea detectiei eronate cauzata de miscarea pomilor, a vegetatiei, a unei pasari sau a unui caine. Algorimtii folositi de Hikvision permit definirea de perimetre, trasee si suprafete complexe in imagine in care detectia de miscare sa fie activa, eliminand astfel acele zone care ar cauza detectii false. De exemplu, daca aveti o camera care supravegheaza o gradina, veti putea alege din cadrul camerei ca zone active pentru detectie tot ce inseamna gardul, suprafetele din apropierea geamurilor, poteca, si sa excludeti copaci care se misca in vant si tarcul catelului.

Putem depista si diferentia clar intre persoane, animale si obiecte folosind detectia inteligenta de miscare prin analiza video. Este vorba de algorimtii cei mai avansati care pot fi gasiti pe camerele de supraveghere Hikvision, prin care softul camerei stabileste dupa forma, gesturi si miscari, cand are in cadru un om sau cand are in cadru un caine.

In imaginile de mai jos avem 3 exemple. In prima poza vedem modalitatea standard de stabilire a unei zone active la detectie in cadrul camerei. Orice miscare incadrata in pixelii definiti de chenarul albastru va fi considerata miscare. In a doua poza vedem o modalitate mai avansata pentru detectie miscare. S-a definit un perimetru pe podea, iar orice corp sau obiect care va patrunde in acel perimetru va declansa miscarea. A treia ofera un exemplu si mai avansat. S-a trasat o bariera imaginara directionala in imagine, iar orice persoana care va traversa bariera doar in sensul indicat de sageata va declansa miscarea.

detectie miscare camere supravegheredetectie miscare camere supravegheredetectie miscare camere supraveghere

Exista totusi si dezavantaje.

Alarmele false sunt cel mai mare dezavantaj al detectiei de miscare. Daca algoritmul folosit este ineficient sau daca reglajele nu sunt facute corect veti primi pe telefon o avalansa de notificari si avertizari inutile si enervante. Multi clienti aleg atunci sa renunte cu totul la detectia de miscare. Noi va recomandam in primul rand sa va informati (acesta este si scopul acestui articol) in legatura cu posibilitatile si limitarile detectie de miscare, apoi sa cumparati sisteme de calitate, capabile sa va ofere toate facilitatile dorite, inclusiv detectia de miscare si avertizarea pe telefon.

Producatorii de camere ofera multe variante pentru eliminarea acestor alarme false, unele mai de succes decat altele. Camerele cu detectie miscare prin PIR au un reglaj pentru sensibilitate. Asta inseamna ca la o sensibilitatea mai scazuta a senzorului, un corp va trebui sa fie mai cald sau mai aproape de senzor pentru a fi considerat ca “in miscare”.

Detectia de miscare prin analiza video ofera si mai multe solutii pentru eliminarea alarmelor false. Cea mai veche si populara metoda este stabilirea zonelor de detectie (am discutat mai sus). Mai mult, camerele pot acum trage concluzii bazandu-se pe forma geometrica a obiectului depistat. Camerele sunt capabile acum de a diferentia intre om si animal, intre obiect si persoana, chiar de a face recunoastere faciala automata prin identificarea fetei unui om in cadru si compararea acelei fete cu o imagini dintr-o baza de date existenta. Aceste solutii sunt insa disponibile pe sistemele avansate si automat destul de costisitoare.

(5) Concluzii

Veriga slaba a tuturor acestor proceduri avansate de detectie ramane in continuare taria algoritmului care sta in spatele procedurilor. Am testat aceeasi metoda de detectie de la 3 producatori diferiti si rezultatele au fost complet diferite. Deci, este foarte important sa va bazati pe echipamente de la producatori seriosi daca va doriti sa si folositi eficient toate aceste facilitati si sa apelati la recomandarile noastre.

In partea a doua a acestei serii vom prezenta un tutorial complet despre configurarea unui sistem de supraveghere Hikvision pentru transmiterea de alarme la detectie de miscare catre telefonul mobil.

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2020 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.