Discutam in continuare despre modalitatile si pasii concreti prin care se poate transmite semnalul video de la o camera de supraveghere analogica la un DVR.
Daca alimentarea cu energie elecrica a camerelor este problema, atunci gasiti AICI tutorialul despre alimentarea cu 12V a camerelor de supraveghere.
Camerele de supraveghere analogice au nevoie pentru functionare de un DVR, indiferent de tipul camerelor. Fie ca lucram cu camere AHD, camere HDTVI, camere HDCVI sau clasicele camere 960H cu linii TV, pentru afisarea si stocarea de imagini avem nevoie de un DVR compatibil.
Dupa ce am ales camerele si DVR-ul compatibil, de obicei respectand simpla corelatie intre tehnologia camerelor si tehnologia DVR-ului (camere AHD cu DVR AHD, camere HDTVI cu DVR HDTVI, etc), trebuie sa cablam, sa mufam si sa conectam camerele la intrarile video ale DVR-ului pentru a le putea folosi la capacitate maxima: stocare inregistrari, detectie miscare, conexiune la internet, etc.
Conectarea semnalului video de la camerele de supraveghere analogice la un DVR se poate face in 2 moduri:
1. Prin cablu coaxial si conectori BNC
2. Prin cablu de internet (UTP / FTP, numit si cablu ethernet) si conectori video balun.
1. Conectarea prin cablu coaxial si conectori BNC
Aceasta este cea mai veche si utilizata metoda. Este o solutie foarte simpla si eficienta care a trecut testul timpului. Ca orice solutie are atat avantaje cat si dezavantaje. Le vom prezenta imediat. Mai intai modul de functionare.
Pentru fiecare camera se traseaza un cablu coaxial de la camera si pana la unitatea de inregistrare. Nu putem folosi un cablu coaxial pentru mai multe camere simultan.
Semnalul video nu este altceva decat o serie de impulsuri electrice transmise de catre camera catre DVR, si ca orice legatura electrica acest semnal trebuie sa se transmita printr-o bucla cu legaturi + (PLUS) si - (MINUS). Cablul coaxial este construit cu un miez din material conducator (de obicei aluminiu sau cupru) si o camasa care inveleste cablul si care se afla imediat sub protectia exterioara a cablului. Miezul de cupru reprezinta firul de + (PLUS) al legaturii video, in timp ce camasa exterioara reprezinta firul de - (MINUS) al legaturii video.
Avantaje:
- solutie cu vechime, usor de implementat
- conectori BNC mai ieftini decat conectori video balun
Dezavantaje:
- cablul coaxial dificil de pozat, nu este foarte flexibil
- mufarea BNC este mai anevoioasa decat conectarea unui video balun la cablul UTP.
- contactul electric al mufei BNC este uneori imperfect (greutatea cablului coaxial “trage” de conector), rezultand in imagine imperfecta
Procedura de mufare
Intrebari frecvente
1. Ce tip de cablu coaxial am voie sa folosesc?
Cablul coaxial RG-59 este de departe cel mai utilizat cablu coaxial folosit pentru sistemele de supraveghere, dar nu este singura optiune. Cablul coaxial mai gros RG-6 este mult mai eficient si poate “duce” semnalul video de la camera cu pana la 100 de metri in plus fata de RG-59.
Mai trebuie notat ca nu toate cablurile RG-59 sunt produse identic. Pentru montaje de sisteme de supraveghere ar trebui folosit cablu RG-59 cu miez 100% cupru si cu invelis litat cu cel putin 95% cupru, insa exista si variante RG-59 cu miezul din otel cuprat si cu invelisul litat din aluminiu (in loc de cupru) sau cablu RG-59 cu miezul din cupru si cu invelisul litat din aluminiu. Aceasta ultima varianta este solutia de compomis pentru calitate maxima si pret minim.
Cablu RG59 vs cablu RG6 - se observa usor diferenta
Cablu RG59 de calitate, cu miez de cupru si invelis de cupru
2. Pe ce distante pot sa cablez camere cu cablu coaxial?
Distantele maxima pe care putem folosi cablu coaxial sunt:
RG-59 ieftin (cupru doar pe miez): 150metri pentru camere 960H, AHD si HD-CVI, 300 metri pentru HD-TVI.
RG-59 scump (cupru integral): 200 metri pentru camere 960H, AHD si HD-CVI, 500 metri pentru HD-TVI.
RG-6: 300 metri pentru camere 960H, AHD, 600 metri pentru HD-TVI si HD-CVI.
Puteti mari aceste distante maxime folosind amplificatori de semnal, insa acestia nu sunt foarte usor de gasit.
3. Cand este recomandat sa folosim cablu coaxial si cand cablu UTP?
Am stabilit ca ambele variante, implementate corect, duc la acelasi rezultat. Exista insa situatii cand este mai eficient sa apelati la o varianta sau la alta.
Datorita faptului ca legatura prin Cablu UTP permite utilizarea unui singur cablu pentru transmiterea simultana de semnal video de la 4 camere, este mai avantajos sa apelati la cablu UTP pentru solutii unde camerele de supraveghere sunt pozitionate consecutiv, intr-o ordine continua, astfel incat sa puteti ajunge la fiecare camera cu acelasi cablu UTP, urmand un singur traseu logic si eficient. De exemplu, daca traselu de cablu de la o camera din curte trece pe langa pozitiile altor 2 camere in drumul spre DVR, atunci este logic ca in aceasta situatie sa folosim un cablu UTP pentru toate camerele.
Cablul coaxial se recomanda pentru distante scurte de la DVR pana la camere.
4. Pot folosi conectori vide-balun pentru cablu coaxial sau conectori BNC pentru cablu UTP?
Puteti, insa imaginea video va avea mult de suferit. Conceptele de cablaj prin video-balun + UTP si BNC + Coaxial sunt gandite sa functioneze independent. Conectorii video-balun sunt construiti pentru a transfera eficient semnal video doar de la cablu UTP, iar conectorii BNC sunt construiti pentru a functiona eficient doar cu cablu coaxial. Nu amestecati lucrurile.
2. Conectarea prin cablu de internet si conector video balun
Gasiti AICI articolul complet despre conectarea camerelor de supraveghere folosind video baluni
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro
Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.
Multumim .
Echipa Supraveghere24
Multa lume cred ca sa lovit de aceste probleme.
Mai nou Toate Blocurile instaleaza astfel de sisteme de supraveghere..si defapt... abia dupa ce am citit imi dau seama ca a fost o Teapa ;) Foarte scump si non profesionalism. Mai mult sprijin am primit din partea voastra !
Multumesc !