Close
Categorii
Meniu

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Partea 3 - Setari router

Am ajuns la a treia parte a tutorialului despre conectarea unui sistem de supraveghere la internet, unde vom explica pe larg setarile ce trebuiesc facute la router-ul dumneavoastra de internet pentru ca acesta sa permita accesul, prin internet, la sistemul de supraveghere. Este important sa stiti ca daca nu ati parcurs etapele din primele 2 parti nu are rost sa cititi in continuare.

Va informam ca tot acest proces, cu toate setarile necesare, pentru configurarea si conectarea unui sistem de supraveghere la internet, este complet gratuit pentru clientii Supraveghere24 si se face impreuna cu un tehnician, prin conexiune remote (prin Teamviewer cel mai des), in baza unei programari stabilite de comun acord cu clientul.

In prima parte (link partea 1) am facut o descriere a intregului proces si am discutat despre conectarea fizica a unitatii de inregistrare la router.

In partea a doua (link partea 2) am discutat despre setarile pe care trebuie sa le facem la unitatea de inregistrare (DVR sau NVR).

In ultima parte, partea a patra (link partea 4), pentru ca am facut toate setarile la DVR si router, vom detalia conectarea la camere prin browser web (Internet Explorer) si vom instala si configura pe telefon aplicatia de care avem nevoie pentru monitorizare.

Sa incepem:


Configurarea router-ului


Vom folosi un calculator (sau laptop) conectat la reteaua unde avem montat router-ul. In exemplul de mai jos am folosit un laptop conectat prin wireless la router-ul de internet al locatiei, iar DVR-ul a fost conectat la router folosind un cablu de retea.

Am aflat din tutorialul anterior (link partea 2) care sunt informatiile de retea necesare si am configurat DVR-ul nostru.

Stim ca avem alocat la DVR adresa: 192.168.1.11
Stim ca avem adresa interna a router-ului: 192.168.1.1
Stim ca DVR-ul nostru foloseste porturile 80 (http) si 34567 (media).

Acum haideti sa “instruim” router-ul sa ne ofere acces la sistemul de supraveghere din exterior.

Aceste setari sunt necesari din motive de securitate. Router-ul este interfata dispozitivelor dumneavoastra cu exteriorul. Daca nu ar exista masurile acestea de securitate, oricine ar putea sa acceseze fara restrictii informatiile din locuinta dumneavoastra, inclusiv imaginile video de la sistemul de supraveghere.

Vom deschide un browser web (Google Chrome, Opera, Internet Explorer, etc) si vom introduce in bara de adrese IP-ul intern al router-ului.

http://192.168.1.1 - apasam ENTER

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - login

Se va deschide fereastra pentru introducerea utilizatorului si parolei router-ului. Nu confundati parola web a router-ului cu parola wireless, sunt diferite.

Introduceti utilizatorul si parola dumneavoastra si apasati ENTER.

Daca nu ati schimbat parola de conectare la router veti putea gasi usor pe internet utilizatorul si parola din fabrica cu o simpla cautare pe Google: “default user and password router Marca Model”.

In cazul exemplului nostru avem un router TP-Link. Dumneavoastra puteti avea alta marca de router. Poate Linksys, poate D-link, poate Tenda, aceste 4 marci fiind foarte populare la noi. In functie de producatorul router-ului dumneavoastra veti gasi interfete diferite, dar principiile sunt identice.

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - interfata TPlink


Acum ca suntem autentificati la router trebuie sa ajungem la meniul ce permite sa asocieam in router-ul nostru porturile alese de noi pentru DVR cu adresa IP interna a DVR-ului.


Pentru un router LINKSYS va trebui sa mergeti la SECURITY - APPS and GAMING - SINGLE PORT FORWARDING.


Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - interfata Linksys


Pentru un router D-LINK va trebui sa mergeti in meniul: ADVANCED - VIRTUAL SERVER.


Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - interfata Dlink

Pentru un router ASUS va trebui sa mergeti in meniul: WAN - VIRTUAL SERVER / PORT FORWARDING

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - interfata Asus

Pentru un router TENDA va trebui sa mergeti in meniul: VIRTUAL SERVER - PORT RANGE FORWARDING

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - interfata Tenda

OBSERVATIE: Un caz aparte este cel al dispozitivelor Huawei de la Romtelecom. Un astfel de router se configureaza ceva mai dificil, cu cateva setari suplimentare. Daca sunteti posesorul unui astfel de router va rugam sa studiati articolul nostru de blog: “Configurarea unui router Huawei pentru monitorizarea camerelor de supraveghere”.

In cazul articolului nostru avem un router TP-LINK si vom merge in meniu la FORWARDING - VIRTUAL SERVERS.

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - deschidere port TPlink

In meniul VIRTUAL SERVERS vom adauga cate o intrare individuala pentru fiecare port pe care dorim sa il deschidem (vom folosi butonul “ADD NEW” de atatea ori cate porturi avem definite la DVR).
Daca DVR-ul nostru are 1 port, atunci deschidem doar acel port.
Daca DVR-ul are 2 porturi (http si media), atunci deschidem acele 2 porturi folosind 2 intrari separate.
Daca DVR-ul are 3 porturi (http, media, mobil), atunci deschidem toate cele 3 porturi folosind 3 intrari separate.

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - virtaul servers TPlink
        
    In tabelul pe care il avem de completat dupa ce apasam pe “ADD NEW” va trebui sa adaugam, pe rand, cate o intrare pentru fiecare port pe care il deschidem si pentru care router-ul va permite accesul din exterior. Noi avem porturile http - 80, server / media - 34567, mobil - 8002.
    In imaginea de mai sus aveti exemplul pentru portul media. Iata ce ar trebui sa apara in tabel pentru portul HTTP al DVR-ului.
    •    Service port: 80
    •    Internal port: 80
    •    IP Address: 192.168.1.11 (adresa IP a DVR-ului)
    •    Protocol: Both sau ALL (in cazul nostru lasam ALL)
    •    Status : Enabled (pentru ca setarea sa fie activa)
    •    Common service port: lasati neselectat
    •    Salvati si repetati pentru restul de porturi.
    
Vi se mai poate cere in unele interfete un nume pentru setarea pe care o adaugati router-ului. Acolo veti introduce o denumire sugestiva portului pe care il deschideti, exemplu “dvr_http” pentru intrarea pe care am definit-o pentru portul HTTP. Nu este important ce denumire dati, poate fi orice sir de caractere, dar veti identifica mai usor setarea daca numele este sugestiv.
    

Dam un restart la router pentru a fi siguri ca setarile au fost efectuate si, dupa ce acesta porneste si avem si legatura la internet, putem trece la pasul urmator.


Verificarea setarilor efectuate pana acum


Acum ar trebui sa verificam setarile facute la router si sa aflam daca porturile pe care le-am deschis sunt cu adevarat deschise.


Pentru acest pas va recomand o aplicatie online, gratuita, pe care o gasiti la adresa: www.ping.eu .


Accesam site-ul si, din start, vedem ca in partea de sus a paginii suntem informati care este adresa IP publica a locatiei noastre (“Your IP is...”), adresa alocata de catre furnizorul de internet. Aceasta este adresa de internet pe care o vom folosi impreuna cu porturile deschise mai devreme pentru a accesa sistemul video.

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - ping.eu

Din lista de facilitati pe care le avem la dispozitie mergem la optiunea “PORT-CHECK”. Aici vom face o verificare simpla a porturilor deschise mai devreme.
Completam campul “IP address or host name” cu adresa IP a locatiei noastre (este trecuta in partea de sus a paginii ping.eu. In exemplul nostru IP-ul public este : 5.14.140.18). La campul “Port number” trecem portul pe care dorim sa il verificam (http - 80, media - 34567, etc).
Apasam pe “GO”.

Conectarea unui sistem de supraveghere la internet - Setari Router - port check

Daca pe ecran apare un text care spune ca porturile sunt “open”, atunci ati efectuat corect toate setarile si in acest moment aveti acces din exterior catre DVR-ul dumneavoastra. Daca primiti ca rezultat “closed”, atunci ar trebui sa verificati urmatoarele:

- DVR-ul este conectat fizic la router
- DVR-ul are setarile corecte in meniul retea (IP, porturi, gateway)
- Router-ul are intrarile de deschidere porturi facute corect (porturile pentru care faceti deschiderea sunt porturile DVR-ului, porturi pe care le asociati adresei IP interne a DVR-ului).

Acum putem folosi formula http://adresa_ip:port_http pentru a accesa sistemul video prin Internet Explorer. In exemplul nostru vom accesa DVR-ul folosind: http://5.14.140.18:80 , dar aceasta ultima etapa, conectarea la sistemul video folosind calculatorul si telefonul, o gasiti in partea a 4-a a acestui tutorial (link partea 4).

Ca ultime observatii, este posibil ca adresa IP pe care o aveti alocata sa nu fie o adresa fixa, ci una dinamica. Asta inseamna ca nu veti avea alocata permanent aceeasi adresa de catre furnizorul de internet. In acest caz, daca nu doriti sa alergati mereu dupa adresa noua, va trebui, ori sa faceti o solicitare de adresa IP fixa la furnizorul dumneavoastra de internet, ori sa folositi o solutie online care se numeste DDNS.

DDNS (link wikipedia) este un abonament online care va mascheaza adresa IP cu un domeniu. In spatele acestui domeniu (de exemplu: lamineacasa.go.ro) veti avea mereu atasata automat ultima adresa IP pe care o primiti de la furnizor, fara sa sesizati macar ca a fost inlocuita.
Pentru optiunea de DDNS nu ezitati sa ne contactati si va vom oferi pasii necesari pentru rezolvarea problemei.

Atat despre setarile de retea ale unitatii de stocare. Mai jos gasiti si varianta video a acestui tutorial.


Click AICI pentru partea a patra a tutorialului, unde detaliem conectarea la camere prin Internet Explorer sau folosind telefonul mobil.

Va amintim ca echipa noastra va sta la dispozitie cu consultanta si suport tehnic gratuit in orice problema de IT si securitate. Puteti trimite intrebarile dumneavoastra pe adresa de email: comenzi@supraveghere24.ro si veti fi contactat de un tehnician.

Parerea dumneavoastra este importanta, deci nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.

Cu stima,

Istrate Alexandru

Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 10.08.2016 11:53
este, cred cel mai bun tutorial din cite am accesat pina acum in domeniul it, sau printre cele mai bune. la obiectul tutorialelor este complet si bine structurat, insa cred ca ceste bine sa mai adaug citeva lucruri legate de calitatea aparaturii:
- in cazul nvr sau dvr, chinezisme toate, dar cu resurse mai slabe este bine de avut in vedere unele aspecte:
1. la setarile video camere( chanel) este bine de accesat functionarea fluency nu real time sau conttinuos,deoarece blocheaza cel putin un port al nvr sau dvr
2. sa nu se seteze hs download deoarece blocheaza cel putin un port al nvr sau dvr;
3.cautind am gasit chiar si FW update ptr. nvr chiar daca este slab;
NOTA: indiferent cit de bun este tutorialul, este indicat ca, in lipsa experientei in setari router, realizare si utilizare LAN sau alt tip de retea, accesare si stabilire ip, conectare si setare utilizatori la router este bine sa utilizati un specialist.
Creat pe: 26.09.2017 18:12
Am inteles eu, sau poate ma insel ca serviciul DDNS nu mai este gratuit acum. Un ip fix la orange e 2 euro / luna.
Creat pe: 22.07.2018 12:22
Buna ! Am si eu o problema cu un dvr.  Toate setările sunt facute bine cand e conectat telefonul la wifi merg camerele cand sunt conectat pe rețeaua telefonului nu mai merg camerele . Pe Ip local merg pe Ip public nu merg . Unde e problema ???
Creat pe: 18.09.2018 10:46
Multumesc pentru articol ! de mare ajutor!
Creat pe: 30.10.2018 19:23
Super tare tutorialul! Un turorial complet de mare ajutor.
Creat pe: 03.01.2019 20:21
ziua buna am 4 camere care functioneaza dar la wifi  cum pot sa fac sa vad de la distanta  camerele ce arata nu am un ip fix
Creat pe: 08.06.2020 11:17
Foarte bun tutorialul . M-a ajutat mult.
Creat pe: 31.08.2020 16:21
foarte bine explicat OK
Creat pe: 09.09.2021 20:52
Excelent tutorial! Felicitari! Nu sunt de specialitate, dar am inteles cum se procedeaza.
Creat pe: 23.04.2022 19:13
am dvr jortan petelefon merge pe pc nu
sant la digi si ip la dvr este 192.168.1.102
cand bag ip ul pe crom imi spune ca ,,acest plugin nu esteacceptat,, ce trebuie sa fac ?
nu sant de specialitate rog explicati pas cu pas eventual video
Creat pe: 23.04.2022 19:25
telefon 0757516779 la comentariul cu dvr jortan data 23 04 2022
Creat pe: 21.10.2022 23:56
<a href=https://bestcialis20mg.com/>cialis with dapoxetine</a> Reanmongkol W, Noppapan T, Subhadhirasakul S
Creat pe: 10.01.2023 18:41
<a href=http://bestcialis20mg.com/>buying cialis online usa</a> L Corpus luteum, C
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.