Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine patru parti. Aceasta este partea a treia. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:
Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR
Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1
Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante
Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii
In prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.
Acum trecem la partea a treia, configurarea NVR-ului pe parte de retea, plus alte setari necesare pentru functionarea corecta a NVR-ului (alegere parola, setare data si ora, formatare HDD pentru inregistrare, etc).
Pentru a seta NVR-ul avem 2 variante:
1. Prin interfata de retea.
2. Cu monitor conectat direct pe NVR.
1. Prin interfata de retea. Aceasta modalitate a fost exemplificata in partea anterioara, cand am configurat camerele, iar pasii pentru accesarea interfetei de retea sunt identici. Acelasi sistem se aplica si in cazul NVR-ului. Cu un cablu de retea conectam portul LAN al NVR-ului cu portul LAN al laptop-ului si accesam interfata NVR-ului dintr-un browser web. Ne asiguram ca avem IP-uri din aceeasi clasa pentru NVR si laptop, accesam NVR-ul din browser pe baza IP-ului local, parcurgem etapa cu etapa interfata NVR-ului. Nu va speriati, vom detalia fiecare etapa de configurare in continuare.
2. Cu monitor conectat direct pe NVR. Cu un cablu VGA conectam iesirea VGA de la NVR cu intrarea VGA a unui monitor si lucram direct pe interfata video de pe monitor.
Varianta 2, cu cablu VGA, este inca cea mai utilizata metoda de configurare pentru NVR-uri, deci vom folosi aceasta modalitate in exemplul nostru.
Este posibil sa va intrebati daca puteti folosi ecranul unui laptop pe post de monitor si sa conectati cablu video intre NVR si laptop. Raspunsul este NU. Portul video a unui laptop este valabil doar pentru a “scoate” semnal video, nu pentru a “primi” semnal video. Trebuie sa imprumutati un monitor de calculator de la un vecin sau de la un calculator personal si sa conectati mufa VGA a monitorului (este cea albastra) la iesirea VGA a NVR-ului.
Majoritatea NVR-urilor au acum si iesiri HDMI pentru conectarea de dispozitive prin cablu HDMI, insa nu toate NVR-urile au acest port HDMI activ direct din cutie. Puteti incerca si cu un televizor prin HDMI si, daca aveti imagine imediat inseamna ca HDMI-ul a fost activ din fabrica si puteti continua setarile folosind televizorul. Altfel, daca televizorul va afiseaza imagine neagra, va trebui sa folositi mai intai un monitor VGA, sa parcurgeti setarile de baza, dupa care si iesirea HDMI va deveni activa si o veti putea folosi impreuna cu televizorul.
Cat despre mouse, acesta va permite sa navigati prin interfata video a NVR-ului ca si cand ati lucra pe un calculator. Daca aveti un NVR Hikvision veti avea un mouse in cutia in care a venit NVR-ul. Daca aveti NVR de la alt producator este posibil sa fie nevoie sa imprumutati si un mouse. Mouse-ul se conecteaza la unul din porturile USB ale NVR-ului si pe ecran veti vedea cursorul.
Sa incepem.
Cu monitor si un mouse conectat la NVR pornim unitatea si asteptam se incarce interfata.
Repet. Acest exemplu detaliaza configurarea unui NVR Hikvision. Pentru orice alt producator veti gasi pasii foarte asemanatori, insa nu identici, deci va trebui sa intelegeti si sa adaptati pasii la modelul si producatorul echipamentului dumneavoastra.
Veti auzi un “piuit” enervant dupa ce NVR-ul a pornit. Nu va speriati. Acest “piuit” va atrage atentia ca NVR-ul nu inregistreaza. Zgomotul va disparea odata ce vom finaliza etapa configurarii HDD-ului. De retinut ca daca vreodata NVR-ul va intampina o problema de stocare (HDD defect, eroare de sistem, etc) va emite acest semnal sonor ca sa fiti constient ca a aparut o problema si trebuie sa investigati.
Cele mai multe NVR-uri ofera si un “wizzard” de configurare. Acest “wizzard” este un utilitar de configurare rapida, care apare atunci cand pornim unitatea pentru prima data. “Wizzard-ul” va trece prin fiecare etapa importanta care tine de setarile de baza ale NVR-ului. Acesti pasi sunt:
- limba in care sa fie tradusa interfata (la Hikvision exista si Romana)
- dorim ca utilitarul de configurare rapida “wizzard” sa ruleze la fiecare repornire a NVR-ului?
- activare NVR prin alegerea unei parole de administrator
- alegem un sablon grafic pentru log-in (optional)
- setam data, ora si fusul orar
- setarile de retea (IP, masca, gateway)
- conexiunea Cloud P2P
- porturile NVR-ului
- initializarea HDD-ului
- adaugarea camerelor IP (manual sau automat)
- alegem modul de inregistrare (continuu sau detectie miscare)
1. Alegem limba in care sa vedem interfata NVR-ului
Primul ecran de care suntem intampinati este cel pentru selectia limbii. Alegem din meniul derulant limba dorita si apasam “Apply” sau “Next”. Daca sunteti vorbitor de limba engleza va recomand sa selectati engleza deoarece majoritatea denumirilor de functii si meniuri au cel mai mult sens cand sunt in engleza.
// poza limba
2. Doriti ca utilitarul de configurare rapida sa ruleze la fiecare pornire a NVR-ului?
Daca nu sunteti complet sigur pe toate setarile pe care le veti face sau daca doriti sa faceti modificari rapide pe viitor lasati bifa pusa pe casuta “Start Wizzard when device starts” si veti fi intampinat de utilitarul de configurare la fiecare restartare a NVR-ului. Puteti oricand sa scoate bifa, sa salvati, iar utilitarul nu va mai aparea cand NVR-ul porneste.
// poza wizzard on/off
3. Activarea NVR-ului prin alegerea unei parole de administrator
Din fabrica, NVR-urile Hikvision ( ca si camerele ) ajung intr-o stare fara parola definita (aceasta stare se numeste “Inactive”. La prima configurare a NVR-ului va trebui sa-l “activam” prin alegerea unei parole de administrator. Alegem o parola din cel putin 8 caractere (maxim 16), care sa contina si litere si cifre. Este interzisa utilizarea cuvantului “admin” in compozitia unei parole alese. Parola o introducem de 2 ori pentru confirmare.
ATENTIE! Nu pierdeti aceasta parola si luati-o in serios. Fara aceasta parola nu veti putea accesa NVR-ul, iar resetarea acestei parole este foarte anevoioasa.
In functie de modelul NVR-ului este posibil sa vedeti in acest meniu si un camp suplimentar: IP Camera Password. Prin completarea acestui camp instruiti NVR-ul ce parola sa foloseasca pentru camerele IP pe care le doriti configurare automat de catre functia Plug&Play a NVR-ului. Pentru ca este recomandat sa folositi aceeasi parola pentru toate camerele aici veti completa parola pe care ati utilizat-o pentru configurarea camerelor.
//poza activare parola
4. Alegerea unui sablon de deblocare (optional, in functie de model)
Acest sablon permite deblocarea NVR-ului rapid, fara sa mai utilizati parola text. Este anevoios sa introduceti parola text in NVR de fiecare data cand doriti sa va logati, asa ca, Hikvision va pune acest sablon la dispozitie. Alegem sablonul pe care il dorim cu mouse-ul pe ecran. Tinem apasat butonul stanga al mouse-ului si unim minim 5 buline intr-un sablon propriu si personal. Repetam trasarea pentru confirmare. Acum veti putea folosi “desenul” ales pentru accesarea NVR-ului fara a mai folosi parola text.
// poza sablon
5. Alegem data, ora si fusul orar cu care va functiona NVR-ul
O etapa simpla, dar foarte importanta. Un sistem de supraveghere este cu adevarat eficient cand ora si data reala sunt sincronizate cu ora si data gestionate de NVR. Pentru Romania alegem fusul orar GMT +2 (Atena, Ierusalim).
// poza data ora fus
6. Setarile de retea
In lista de IP-uri cu care am decis sa lucram aveam si un IP rezervat pentru NVR. Ca si camerele, NVR-ul trebuie sa aiba si el IP, Masca Retea, Gateway, pentru a putea functiona corect in retea.
Debifam optiunea DHCP (nu dorim ca NVR-ul sa primeasca IP automat de la router) si completam campurile IPv4 Address, IPv4 Subnet Mask, IPv4 Default Gateway. In exemplul utilizat pentru acest ghid aveam:
IPv4 Address: 192.168.1.100
Subnest Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
Campurile “Preferred DNS Server” si “Alternate DNS Server” sunt necesare doar daca veti conecta NVR-ul la internet direct in cablul furnizorului de internet, fara a folosi un router. In 99% din cazuri insa, conectarea la internet se face folosind un router, deci puteti lasa aceste campuri goale.
// imagini retea
7. Conexiunea Cloud P2P
Functia Cloud P2P (la Hikvision acest serviciu se numeste HikConnect) ofera posibilitatea conectarii rapide cu telefonul mobil la sistemul de supraveghere prin simpla scanare a codului QR din meniu folosind aplicatia producatorului (ivms-4500 sau HikConnect). Atentie! Daca alegeti sa folositi functia Cloud P2P, deci sa lasati bifa pe casuta “enable” renuntati la posibilitatea accesarii NVR-ului direct prin IP sau domeniu DDNS. Conectarea prin IP/domeniu si conectarea prin Cloud P2P se exclud reciproc.
Noi recomandam conexiunea pe baza de IP fix sau domeniu si evitarea P2P. P2P este util in situatii unde chiar nu se poate obtine un IP fix sau domeniu DDNS.
// poza cloud
8. Porturile NVR-ului
Tot NVR-ul are si o serie de porturi care vor fi necesare pentru configurarea accesului la NVR prin internet de pe telefon mobil, tableta, etc. In acest meniu putem modifica porturile standar de fabrica cu alte porturi pe care le dorim. Din experienta va sugerem de pe acum sa schimbati porturile standard pentru un plus de siguranta si pentru a nu crea confuzii cu porturile folosite de camere. Producatorii de sisteme folosesc aceleasi porturi de fabrica atat pentru camerele lor, cat si pentru NVR-uri. Pentru ca toate camerele noastre folosesc in continuare porturile de fabrica, le vom schimba pe cele de la NVR.
Pentru Hikvision va recomand asa:
port server: 8001
HTTP port: 81
RTSP port: 1024
Nu trebuie sa umblati la alte campuri in aceasta fereastra. Puteti trece le etapa urmatoare.
Pentru toata procedura de conectare a sistemului de supraveghere la internet avem un tutorial separat, pe care il puteti gasi AICI.
9. Formatarea HDD-ului
Va aduceti aminte ca in prima parte a acestui ghid am montat fizic HDD-ul in NVR? Acum este momentul sa initializam acest HDD pentru a fi pregatit de inregistrare. Este foarte simplu. Daca ati montat corect Hard-ul in NVR il veti vedea in aceasta fereastra, il veti selecta folosind casuta din stanga si veti apasa pe butonul “INIT”. Veti primi un mesaj de informare ca prin initizalizarea HDD-ului veti pierde toate informatiile de pe acel HDD. Confirmati, asteptati cateva secunde, veti fi anuntat ca initializarea a fost finalizata. Puteti trece la etapa urmatoare.
// poza hdd init
10. Adaugarea camerelor IP (manual sau automat)
In partea anterioara am configurat camerele IP cu setarile de retea. Acum urmeaza adaugarea camerelor IP in soft-ul NVR-ului pentru ca acesta sa aiba camerele in “evidenta”. Cu camerele adaugate in NVR vom putea folosi NVR-ul pentru monitorizarea si gestionarea simultanta a tuturor camerelor (acces inregistrari, supraveghere pe internet, etc).
In acest moment nu avem camerele fizic pe pozitie si conectate, insa putem introduce de pe acum manual fiecare camera, IP cu IP, ca atunci cand conectam camerele fizic sa apara pe ecran direct.
Alta varianta este sa sarim peste aceasta etapa momentan si sa ne intoarcem dupa ce avem camerele conectate. Atunci vom putea face o cautare automata din aceasta fereastra si NVR-ul va “gasi” singur camerele.
Ca instalator, mie imi place sa le adaug de acum, cu setarile de retea pe care stiu ca le-am folosit.
Pentru fiecare camera vom folosi: IP, port server (8000 in cazul Hikvision), user (admin in cazul Hikvision) si parola (cea cu care am configurat camera).
//poze adaugare camere IP
11. Alegerea modului de inregistrare : continuu sau detectie miscare
Din aceasta fereastra alegem cum dorim sa gestioneze NVR-ul inregistrarea pentru camerele pe care le vom conecta. Putem alege intre inregistrare continuu 24/24 sau folosind detectia de miscare.
Nu va speriati, meniul de inregistrare poate fi personalizat in amanunt pentru fiecare camera, in orice interval orar si folosind orice combinatie posibila. Toate aceste se gasesc in meniul avansat al NVR-ului si nu pot fi accesate din Wizzard.
// poza inregistrare alegere
Acestia au fost pasii pentru configurarea rapida a unu NVR. Odata parcursi puteti spune ca aveti un NVR configurat cu toate setarile esentiale. Meniul de configurare rapida “Wizzard” acopera setarile si functiile principale ale NVR-ului, insa pentru o configurare amanuntita si personalizata va trebui sa folosim meniul principal.
Odata finalizati toti pasii din Wizzard, interfata NVR-ului revine la meniul de vizualizare, cel cu “patratele” pentru monitorizare camere. Momentan, pentru ca nu avem camerele conectate inca, acele patratele sunt negre.
Din aceasta interfata cu “patratele” putem accesa meniul principal al NVR-ului. Facem un simplu click dreapta din mouse oriunde in fereastra cu “patratele” si ne apare o banda derulanta cu scurtaturi. De acolo alegem optiunea “Meniu”. Cand vi se vor cere informatii de logare (user si parola). Veti folosi utilizatorul “admin” si parola pe care ati ales-o pentru acest utilizator sau puteti folosi sablonul desenat, daca ati ales acel sablon cand ati facut configurarea wizzard.
// poza meniu principal NVR
Atat despre configurarea NVR-ului. Desigur, exista multe alte setari pe care le putem face la NVR. Detectie miscare, avertizare prin email, avertizare push video, etc.
In partea urmatoare (Partea 4) vom detalia cablajul setarile de retea pentru NVR si toate setarile suplimentare necesare pentru utilizarea NVR-ului (formatare HDD pentru inregistrare, setare data si ora, etc).
Pe data viitoare.
Cu stima ,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate
Puteti rezolva? Multumesc.
Am un sisten NVR de la Dahua, am reusit sa fac tot ce trebuie pentru configurarea lui, insa nu ma pot conecta pe smartphone cu NVR- ul. La ce tutoriale m-am uitat imi zice sa intru in setari si sa apas acolo pe functia P2P, iar mie aceasta functie nu imi apare. In schimb imi apare functia Easy4IP care vad ca este asemanatoare cu P2P . Vreun sfat :D In aplicatiile descarcate vad ca imi zice peste tot de P2P. Ce aplicatie recomandati? Multumesc!
Ако искате уебсайтът ви да привлича възможно най-много посетители,
той трябва да бъде не само полезен и удобен за ползване, но и добре оптимизиран за търсачките.
Това изисква много усилия и разходи, но ако искате да ускорите процеса и забележимо да повишите сайта си
в резултатите в Гугъл, можете да използвате нашите услуги.
<b>Така не само бързо да получите желаните резултати, но дори ще спестите време и пари.</b>
<a href=https://sites.google.com/view/seo-optimizacia/>локално SEO</a>
---------------
<b>Optimize your website for more visitors and sales!</b>
If you want your website to attract as many visitors as possible,
it should not only be useful and user-friendly, but also well optimized for search engines.
This requires a lot of effort and expense, but if you want to speed up the process and noticeably boost your site
in Google results, you can use our services.
<b>In this way you will not only get the desired results quickly, but you will even save time and money.</b>
<a href=https://sites.google.com/view/seo-optimizacia/>SEO Consult contacts</a>
<a href=https://mmocenter.ru/blog/promokod-1win-promokody-1vin-pri-registracii-na-segodnya/>Промокод 1Win</a> 2024: m1WIN2024 — это уникальный код, который необходимо указать при регистрации для получения бонуса 500% до 75 000 рублей. Это предложение доступно только новым игрокам, которые могут претендовать на приветственный бонус 1Win.
Для постоянных клиентов букмекерская контора постоянно выпускает новые промокоды 1win, ведь с этими бонусами клиентам гораздо приятнее пользоваться услугами этой букмекерской конторы. Промокод – это уникальный набор букв и цифр, активация которого позволяет человеку получить бонус. В этом обзоре мы расскажем, где взять новые промокоды 1win и как их активировать для получения бонусов.
Актуальный промокод 1Win 2024 вы можете найти на различных страницах с информацией о бонусах в букмекерских конторах. Продажи также осуществляются через партнеров компании. Лучшее место для поиска купонов – Telegram-канал букмекерской конторы. Новые ваучеры появляются там каждый день. 1Win может отправить промокод индивидуально уже зарегистрированному клиенту. Например, по случаю годовщины регистрации или просто дня рождения клиента.
С промокодом 1WIN новые игроки могут значительно увеличить сумму своего первого и последующих депозитов. Полученные бонусы можно использовать в игре и в случае успеха перевести на свой электронный кошелек. Максимальная сумма бонуса – 75 000 рублей.
Отдельной вкладки для проверки комбинаций нет. Если введено правильно, система активирует бонусное предложение. Во вкладке «Ваучер» в личном кабинете появится сообщение при вводе промокода 1Vin. Отсюда вы сможете увидеть, правильно ли была введена комбинация.
Источник: https://mmocenter.ru/blog/promokod-1win-promokody-1vin-pri-registracii-na-segodnya/