Citirea numerelor de inmatriculare folosind un sistem de supraveghere este o facilitate extrem de utila in multe situatii. In parcari private pentru deschiderea unei bariere, in intersectii, pe strada din fata casei sau in parcarea din spatele blocului, etc.
Recunoasterea numerelor de inmatriculare folosind un sistem de supraveghere se poate face in 2 moduri.
1. Identificarea “manuala” a numerelor de inmatriculare din imaginile (live sau inregistrate) ale sistemului de supraveghere. In aceasta situatie, utilizatorul sistemului de supraveghere foloseste un monitor pentru a cauta si incarca anumite inregistrari pe un monitor. Din imaginea incarcata pe monitor, utilizatorul este capabil sa citeasca cu proprii ochi numerele de inmatriculare ale autoturismelor care au trecut prin cadrul camerelor de supraveghere.
Ecuatia aceasta este cea mai frecvent solicitata de clienti si implica un sistem de supraveghere cu performante suficient de bune pentru a putea oferi calitatea de care clientul are nevoie. Ce fel de sistem este necesar si cat costa? Vom discuta pe larg, mai jos, in articol.
2. Identificarea automata a numerelor de inmatriculare folosind camere inteligente si soft-uri de stocare si comparare a numerelor. Aceasta solutie implica una sau mai multe camere de supraveghere capabile de a “citi” automat numerele masinilor, de a transforma acele numere din imagine in cifre si caractere digitale si de a le stoca pe un server, impreuna cu ora exacta cand numarul a fost “citit” si impreuna cu imaginile video ale autoturismului. Aceasta solutie se foloseste cel mai des in parcari private pentru deschiderea barierei doar pentru autoturisme autorizate, pe drumurile publice - unde o anumita masina este data in urmarire si se doreste compararea tuturor numerelor stocate de catre sistem cu numarul masinii cautate.
Evident este o solutie mai avansata, evident complet automatizata, ce necesita ceva aparatura speciala. Acum cativa ani numai cei cu begete foarte mari isi permitea astfel de solutii de recunoastere numere inmatriculare, dar acum lucrurile au evoluat, tehnologia a progresat, iar preturile au coborat mult. Vom detalia preturile si echipamentele necesare pentru o astfel aceasta solutie in acest articol.
1. Identificarea manuala a numerelor de inmatriculare.
Pentru ca aceasta solutie se bazeaza pe capacitatea utilizatorului de a putea “citi” efectiv numarul de inmatriculare de pe un monitor, echipamentele care compun sistemul de supraveghere trebuie sa fie suficient de performante pentru a putea oferi acea calitate de care ochiul clientului are nevoie.
In ecuatia calitatii necesare pentru a se putea “citi” un numar de inmatriculare trebuie sa luam in considerare 3 factori. Mai jos veti gasi exact care sunt acesti factori si ce specificatii trebuie sa aiba camerele si unitatea de inregistrare in functie de acei factori, pentru a se obtine recunoasterea numerelor de inmatriculare.
* Distanta liniara de la camera de supraveghere si pana la locul pe unde trec masinile ale caror numere doriti sa le puteti recunoaste.
* Conditiile de lumina (zi si noapte) din locul pe unde trec masinile ale caror numere doriti sa le puteti recunoaste.
* Viteza maxima cu care autoturismele se vor deplasa prin cadrul camerei.
Sa le luam pe rand si sa oferim recomandari.
Distanta liniara de la camera si pana la punctul unde doriti sa cititi numerele de inmatriculare
In functie de distanta de la camera pana la punctul pe unde vor trece masinile, alegem rezolutia si lentila camerei.
Pentru distante de 5-10 metri este suficienta o camera analog cu lentila standard (2.8mm sau 3.6mm) si rezolutie 2 megapixel.
Pentru distante de 10-15 metri este suficienta o camera analog cu lentila standard (2.8mm sau 3.6mm) si cu rezolutie 4-5 megapixel.
Pentru distante de 15-20 metri se recomanda o camera analog de 5 megapixel cu lentila varifocala sau o camera IP de 4 megapixel cu lentila standard (2.8 sau 3.6 mm).
Pentru distante de 20-30 metri va recomand fie o camera analog de 8 megapixel cu lentila varifocala, fie o camera IP de 8 megapixel cu lentila standard.
Pentru distante de peste 30 metri, singura solutie cu adevarat eficienta este o camera cu zoom foarte mare, mai exact o camera tip speed-dome de 2 megapixel, cu zoom optic de minim 15x. Cu o astfel de camera veti incadra in imagine fix zona pe unde trec masinile si veti folosi rezolutia full HD pentru a “citi” numerele de inmatriculare.
Conditiile de lumina din locul pe unde trec masinile
Observati cu atentie formularea: “din locul PE UNDE trec masinile”. Nu conteaza ce lumina exista in locul unde camera este montata, ci DOAR ce lumina din in locul pe unde trec masinile. Aceste conditii de lumina dicteaza functiile de care camerele vor avea nevoie, in plus fata de rezolutia necesara (discutata la pasul anterior).
Daca va intereseaza recunoasterea numerelor doar pe timp de zi, atunci in 99% din cazuri, lumina naturala va fi abundenta si nu vor fi necesare alte functii special. Trebuie doar sa respectati indicatiile de rezolutie / distante date mai sus.
Problema apare pe timp de noapte, unde foarte rar exista lumina ambientala atat de multa, incat zona sa fie luminata “ca ziua”. Exista 3 situatii posibile:
Iluminat excelent noaptea (iluminat stradal abundent sau proiectoare distribuite eficient prin toata zona). Singurele recomandari sunt camere cu functie Day&Night si smartIR. Dorim sa putem folosi lumina ambientala abundenta pentru a opri complet modul IR al camerei. In acest mod, pe timp de noapte, camera va folosi doar iluminatul ambiental.
Iluminat mediu sau slab seara (de ex lumina difuza de la un stalp stradal aflat nu fix in locul pe undee vor trece masinile) In aceasta situatie este recomandata o camera cu Day&Night, smartIR, WDR si BLC
Iluminat foarte slab, bezna totala. Ideala este o camera ColorVu, de preferat IP (pentru o calitatea mai buna a pixelilor).
Indiferent de situatie, daca pozitionarea camerei fata de directia masinilor, face ca farurile masinilor sa orbeasca camera pe timp de noapte, veti observat ca numerel de inmatriculare nu vor putea fi citite. Aveti atunci nevoie de functia BLC (backlight compensation).
Viteza maxima a masinilor
Am discutat despre calitatea imaginilor, dar cand vorbim de recunoastere numere inmatriculare este important sa luam in calcul si viteza de deplasare. Masinile nu stau pe loc sa fie pozate, deci este important sa putem “citi” numerele masinilor cand acestea sunt in miscare. Specificatia care impacteaza acest aspect sunt FPS-uri camerei simultan cu FPS-urile de stocare ale unitatii de inregistrare. Da, nu doar camera de supraveghere conteza, ci si unitatea de stocare. Cu cat autoturismul se misca mai repede, cu atat mai multe FPS-uri sunt necesare pentru a putea citi acel numar de inmatriculare. Ce inseamna acest lucru? DVR-ul sau NVR-ul folosit pentru a stoca imaginile trebuie sa poata inregistra in rezolutia camerei la fps-urile necesare. Degeba aveti camera cu 25fps in fullHD, daca DVR-ul poate stoca in fullHD doar 12fps-uri. Sper ca este clar.
Pentru viteza mica, pana la 30 km pe ora - 15 fps sunt suficiente
Pentru viteza medie, pana la 30-60km pe ora - 25fps sunt indicate
Pentru viteze mari, peste 60-80km pe ora - , viteza mare peste 70, 50-60fps.
Pentru viteze foarte mari vorbim deja de aparatura profesionala, capabila de 120fps.
Daca recomandarile de mai sus nu se respecta, atunci in momentul in care veti incarca inregistrari pentru a afla un numar de inmatriculare, veti vedea ca numarul va fi blurat, in ceata si nu va putea fi citit.
2. Identificareea automata a numerelor de inmatriculare folosind functii inteligente LPR
Iata un clip demo:
LPR (License Plate Recognition) este o solutie moderna care foloseste camere inteligente si performante. Pe langa specificatii si rezolutie excelente, aceste camere sunt dotate cu soft-uri speciale de OCR (Optical Character Recognition). Aceste softuri identifica automat literele si cifrele care se compun in imaginea camerei si le transforma in carcatere si cifre digitale, ce pot fi stocare, comparate, etc.
Odata “citit” un numar de catre camera, acesta este trimis catre un server special, unde numarul este stocat si / sau comparat cu alte numere.
Aparatura necesara pentru aceasta solutie implica:
Camera speciala LPR + NVR LPR / soft LPR instalat pe calculator
Recomandari camere LPR:
Camera 1
Camera 2
Camera 3
Recomandari NVR LPR
Recomandare program LPR
Iata cum arata specificatiile unei camere dedicate pe recunoastere numere inmatriculare. Acest model este unul dotat cu soft-ul special pentru detectia numerelor, dar interesante sunt specificatiile tehnice care permit softului sa-si “faca treaba”. Respectand aceste specificatii, veti putea achizitiona camere asemanatoare, fara functia LPR, la preturi mult mai accesibile
Camera supraveghere LPR IP, DarkFighter optimizata pentru vizualizarea numerelor de inmatriculare. Transmite text (string search) numarul de inmatriculare catre server-ul HIKVISION (fie NVR DS-DS-7732NI-I4, fie aplicatie ivms-5200. Preia de la server-ul Hikvision iVMS 5200LPR (sau NVR) semnalul de comanda de deschidere al barierei si comanda deschiderea barierei
prin Alarm IN/OUT.
-rezolutie 2 MegaPixel Full HD 1920x1080 @ 60fps (numarul mare de cadre pe secunda - 60 - la care functioneaza camera; aceasta facilitate permite citirea numerelor de inmatriculare pe autoturisme in viteza)
-120dB TrueWideDynamicRange (functie WDR pentru imagini luminoase si inteligibile in intuneric sau semi-intuneric)
-iluminator IR EXIR SMART-IR efectiv pana la 50 metri (iluminare IR inteligenta si reglabila de tip EXIR)
-senzor imagine cu tehnologie DarkFighter optimizata pentru Day&Night: 0.002 Lux (tehnologie Darkfigter pentru functionare in conditii de lumina foarte scazuta)
-DEFOG (functie digitala anti-ceata)
-Obiectiv VariFocal 2.8-12mm motorizat cu comanda de la distanta, deschidere 92-32 grade, recomandat la distante de pana la 10-15
metri (obiectivul varifocal este cel camere compenseaza rezolutia nu foarte mare a camerei; cu aceasta combinatie de rezolutie si lentila se pot citi eficient numere inmatriculare la distante de 10-15 metri fata de camera)
-slot MicroSD pentru pana la 128GB (pentru stocare interna a inregistrarilor, in caz ca nu se doreste utilizarea unui NVR)
-Alarm IN/OUT 1/1 (iesire alarma pentru comanda bariera / poarta)
-gestioneaza o lista de pana la 2048 numere de inmatriculare interne (cele 2048 numere reprezinta o asa zisa Whitelist, adica lista alba a numerelor; aceste numere sunt cele pentru care camera ofera acces automat)
-99% rata de citire LPR; pana la viteze de 120km/h
-recomandata pentru a monitoriza pana la 2 benzi
-analiza SMART a miscarii: Line crossing detection, Intrusion detection, Region entrance, Region exiting, Unattended baggage, Object removal
-alimentare 12V/1A sau POE
-pentru utilizare la exterior Weatherproof IP67; -30C pana la +60C
Concluzii
Acestea sunt cele 2 modalitati prin care numerele de inmatriculare auto pot fi recunoascute folosind sisteme de supraveghere. Daca aveti intrebari sau nevoie de suport pentru construirea unei solutii tehnice in acest sens, nu ezitati sa ne contactati. Puteti folosi formularul de contact din pagina noastra sau ne puteti suna la numarul 0728 08 70 08.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate
Multumesc
ioanistrate2017@yahoo.com
Am rugamintea de a-mi indica o camera pentru a putea identifica atat persoanele cat si numerele de inmatriculare.
Va multumesc cu respect