Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cauti un sistem de alarma? Iata ce trebuie sa stii!

Oricine se gandeste la achizitionarea un sistem de alarma trebuie neaparat sa aiba cateva cunostinte de baza despre scopul, componentele si modul de functionare al unui astfel de sistem. In acest articol vom raspunde la 3 intrebari importante:

1. Ce este un sistem de alarma si la ce foloseste?

2. Din ce este alcatuit un sistem de alarma?

3. Ce sistem de alarma mi se potriveste?

Va informam ca echipa Supraveghere24.ro va sta la dispozitie cu sfaturi si consultanta gratuita pentru construirea solutiei de securitate ideale. In plus, toate sistemele de alarma de la noi pot fi expediate cu toate setarile si configurarile facute, dumneavoastra urmand doar sa le asezati pe pozitie conform schemei de montaj din pachet.

1. Ce este un sistem de alarma si la ce foloseste?

Un sistem de alarma (sau sistem antiefractie) este un ansamblu de echipamente electronice interconectate, al carui scop este de a detecta si semnala prezenta persoanelor sau evenimentelor nedorite.

Aceste sisteme de detectie se monteaza cel mai des in spatii interioare (apartamente, spatii comerciale, case si vile, depozite, etc), dar si pot fi montate la exterior (daca se folosesc echipamente speciale de exterior).

Multa lume stie ca sistemele de alarma sunt folosite pentru detectia persoanelor nedorite, dar aceste sisteme ofera si posibilitatea detectiei de incendiu, de gaze si monoxid de carbon, chiar si detectie inundatie. Trebuie doar sa alegem detectoare potrivite.

Un sistem de alarma poate fi combinat, pentru eficienta sporita, cu un sistem de monitorizare video. Impreuna, cele doua solutii pot lucra in tandem pentru a detecta si inregistra video tot ce se intampla in locatia protejata.

2. Din ce este alcatuit un sistem de alarma?

Pe scurt, un sistem de alarma complet este alcatuit din urmatoarele componente:

- centrala de alarma

- acumulator backup pentru centrala in cazul unei pene de curent

- tastatura

- sirena de interior si / sau exterior

- unul sau mai multe detectoare (miscare, geam spart, contact magnetic, vibratie, soc, scurgeri de gaz, etc)

- dispozitiv de comunicare cu telefonul mobil al proprietarului

- telecomanda pentru armare / dezarmare fara tastatura

componente_alarma      schema alarma apartament

Sistemele de alarma se dimensioneaza in functie de locatie care trebuie protejata, de la solutii mici, limitate la 1-2 senzori si o sirena de interior, pana la sisteme complexe, cu multi senzori, partitionari logice, control de la distanta si modalitati de alarmare diverse.

In continuare descriem cu ceva mai multe detalii componentele de mai sus.

Centrala Alarma

Centrala de alarma (unitatea centrala)

Putem spune ca centrala este “creierul” sistemului. Ar trebui montata intr-o cutie metalica pentru protectie, intr-un loc ferit, cu o sursa de alimentare 220V stabila la dispozitie. Rolul centralei este de a interpreta semnalele primite de la senzori, de a urmari starile de armare / dezarmare, de a semnala alarme sau probleme generale cu sistemul, si multe altele. Orice sistem antiefractie trebuie gandit incepand cu centrala.

Senzorii unui sistem de alarma

Senzorii (detectoare)

Detectoarele sunt dispozitive care percep miscare, vibratii, socuri, scapari de gaze, etc. Desigur, fiecare senzor este responsabil de o anumita sarcina, si exista multe tipuri de astfel de senzori, proiectati cu diverse scopuri si folosind tehnologii diferite. Trebuie sa stiti ca exista dispozitive potrivite pentru orice problema, dar este crucial sa alegeti detectorul potrivit problemei.

Sirenele unui sistem de alarma

Dispozitive de avertizare

Acestea anunta starea de alarma, oricare ar fi ea, si le gasim in general sub forma de sirene, lumini, sau sirene cu lumini. Dispozitivele de avertizare ofera doua avantaje majore: alarmeaza ocupantii locatiei si persoanele din jur de o spargere si pot alunga intrusii prin inducerea factorului de frica.

Tastatura unui sistem de alarma

Tastaturi

Tastaturile sunt componente electronice cu taste, in general instalate pe perete, a caror functie principala este de a oferi o modalitatea de interactiune a utilizatorului cu sistemul. Tastaturile sunt folosite pentru programarea intregului sistem, introducerea de utilizatori si coduri. Pe langa butoane, tastatura are si indicatori luminosi sau un afisaj, uneori pe amandoua.

Conexiunile intre componente

Am mentionat ca centrala este elementul principal al intregului sistem, (de aici si numele de “CENTRALA”) deci restul componentelor trebuiesc conectate cu aceasta. Aceste conexiuni pot fi prin legatura directa pe fir sau prin legatura radio wireless.

Componente auxiliare

In plus, fata de echipamentele enumerate mai sus, la un sistem de alarma putem adauga suplimentar:

  • multiple tipuri de senzori si detectoare (gaz, inundatie, geam spart, foc, fum)
  • sirene suplimentare
  • tastaturi suplimentare
  • telecomenzi wireless pentru armare si dezarmare de la distanta

De stiut ca sistemele antiefractie sunt deseori cuplate la un serviciu de monitorizare, folosind un modul de comunicare GPRS. In eventualitatea unei alarme se trimite automat un mesaj de alarma catre dispeceratul de paza si/sau telefonul mobil al proprietarului. Modalitatile de transmitere a evenimetelor sunt pe linie telefonica, internet, telefonie mobila.

3. Ce sistem de alarma mi se potriveste?

Pentru a stabili ce sistem de alarma se potriveste mai bine intr-o locatie sau alta este este important sa stim ce tehnologii exista si la ce solutii puteti apela. In plus, am descris mai jos care este procedura corecta de alegere a unei centrale si a senzorilor.

Alegerea sistemului de alarma potrivit incepe cu alegerea cetralei. Centrala de alarma trebuie aleasa in functie de numarul de senzori si numarul de incaperi din locatie. In acest sens centralele ofera un numar de zone de alarma disponibile. Aceste zone reprezinta numarul de intrari pe care le puteti folosi pentru a conecta senzori de diverse tipuri. In momentul in care o alarma este detectata de unul din senzori, centrala va procesa semnalul venit de la senzor si va anunta ca un eveniment s-a produs in zona in care senzorul respectiv este conectat. Este crucial sa avem zone suficiente la centrala pentru a putea identifica rapid si eficient unde s-a produs respectivul eveniment. Exemplu: zona 1 - intrarea principala, zona 2 - living, zona 3 - dormitor principal, zona 4 - bucatarie, etc.

Cand alegeti centrala este bine sa urmati urmatoarea schema logica:

- o zona separata pentru intrarea in locatie. Pe aceasta zona se vor conecta senzorii care acopera intrarea principala in locatie. Se recomanda ca intrarea sa fie acoperita de un detector de miscare si un contact magnetic.

- cate o zona pentru fiecare incapere care poate fi accesata din exterior folosind geamuri si usi. Fiecare incapere de acest gen va reprezenta o zona separata in centrala, indiferent de cati senzori aveti in acea incapere. De exemplu, intr-o sufragerie de dimensiuni mari puteti avea 2 senzori de miscare si 2 contacte magnetice pe geamuri. Toti cei 4 senzori (2 miscare + 2 contacte magnetice) vor fi conectati la zona alocata sufrageriei. In acest fel, indiferent ce senzor declanseaza, centrala va anunta ca alarma s-a produs in zona sufragerie.

- daca folositi centrala de alarma si pentru detectie de incendiu, detectie gaze, inundatie, etc,  este recomandat sa alocati zone total separate pentru aceste evenimente. Folosim tot exemplul de mai sus, sufrageria cu 4 senzori antiefractie.  Daca dorim sa avem si un detector de fum in aceasta sufragerie, atunci este bine sa alocam o zona separata in centrala pentru detectia de incendiu din sufragerie. Se procedeaza asa pentru ca, in eventualitatea unui incendiu, centrala va avertiza ca alarma s-a produs pe zona alocata pentru incendiu, iar dumneavoastra veti sti ca este vorba de un incendiu, nu de o efractie.

Daca respectati sfaturile de mai sus veti putea sa calculati numarul de zone de care aveti nevoie la centrala si veti putea alcatui un sistem de alarmare eficient.

plan_alarma_apartament

Acum vom construi o lista concreta cu variante disponibile de senzori pentru diverse situatii. Veti sti astfel ce puteti detecta cu sistemul dumneavoastra de alarma.

Toti senzorii enumerati mai jos se conecteaza la centrala de alarma si exista si in varianta wireless.

Detector miscare PIR (Detector pasiv infrarosu)

Probabil cel mai folosit dispozitiv de detectie intrusi, folosit foarte mult datorita eficientei dovedite si pretului scazut. Sesizeaza schimbarile bruste de caldura in zona monitorizata. Vulnerabil daca intrusul gaseste o solutie de a-si masca temperatura corpului. Exista si in varianta wireless.

Recomandare pe fir: PIR 476 Paradox

Recomandare wireless: PIR PMD2P Paradox

Detector miscare in dubla tehnologie IR + MW (Detector Infrarosu si Microunde)

Mai eficient decat detectorul clasic PIR datorita modalitatii duble de detectie. Este si mai scump insa. Exista variante de interior cat si de exterior, atat pe fir cat si wireless.

Recomandare: PIR IR + MW Paradox DG-85

Contact magnetic

Mic, ieftin si eficient. Daca este montat corespunzator, ofera o modalitate foarte buna de a detecta o posibila spargere pana ca aceasta sa aiba loc. Practic, alarma se va declansa inainte ca intrusul sa ajunga in locuinta dumneavoastra. Exista si in varianta wireless.

Recomandare pe fir: Contact magnetic maro

Recomandare wireless: Contact magnetic Paradox DCTXP2

Alti senzori

Pe aceeasi centrala de alarma puteti monta si alte tipuri de senzori.

  • Senzori de fum si foc - puteti transforma sistemul de alarma si in sistem de detectie incendiu
  • Senzor de gaz - in cazul unor scapari de gaze sistemul de alarma va semnala acest lucru
  • Senzor de monoxid de carbon
  • Senzor de geam spart - util in situatia in care un intrus patrunde prin spargerea geamului
  • Senzor de vibratii - util in situatia in care un intrus patrunde prin spargerea zidului

Totul poate fi si wireless

Foarte important pentru clientii care nu doresc fire si cabluri inestetice. Toate tipurile de senzori enumerati mai sus exista si in varianta wireless, cu baterii. Asta inseamna ca puteti construi sistemul de alarma optim folosind atat detectoare pe fir, dar si wireless (acolo unde nu exista posibilitatea pozarii de cabluri).

Contactati-ne!

Va reamintim ca echipa Supraveghere24.ro va sta la dispozitie cu sfaturi si consultanta gratuita pentru construirea solutiei de securitate ideale. In plus, toate sistemele de alarma de la noi pot fi expediate cu toate setarile si configurarile facute, dumneavoastra urmand doar sa le asezati pe pozitie conform schemei de montaj din pachet.

Comentariile si recomandarile dumneavoastra sunt importante. Va rugam sa lasati impresiile despre acest articol in sectiunea de comentarii.

Cu stima,

Echipa Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 18.10.2017 14:46
Salut! Tocmai ce m.am mutat in casa noua iar vecinii ne au lasat ca un cadou de casa noua  o alarma signal. Imi poti spune, te rog, ce pasi ar trebui sa urmez pentru a o scoate? Sa i tai cablul de alimentare si asta sa fie? Oare sa fie asa simplu? :))

Multumesc !
Creat pe: 19.10.2017 9:42
Sirenele de exterior au acumulator inclus pentru autonomie. Daca taiati firul (si sirena a fost montata corect, adica cu antisabotaj) va suna sirena. Va recomand sa urcati la sirena, sa ii dati jos capacul cu grija (poate suna si asa) si sa decuplati bateria. Dupa care o puteti scoate de pe pozitie.
Atentie la nivelul de zgomot al sirenei. Daca suna si sunteti aproape de ea va poate cauza probleme de auz.
Creat pe: 10.03.2018 23:31
Senzorii de miscare tip perdea exteriori se pot lega in cascada, utilizand cabluri de conexiune de la unul la celalalt si apoi la centrala ? Cum se procedeaza cu alimentarea lor ?
Multumesc
Creat pe: 04.07.2018 14:45
Bună ziua,
Trebuie să lansa in licitatie publica un sistem de alarma la incendiu și unul la efracție.
Vreau să vă întreb dacă caietul de sarcini trebuie facut pentru o centrala comuna sau centrale separate.
Care sunt mai rentabile?
Mulțumesc!
Nicu Dutu - 07692101567;
E-mail: niculae.dutu@ancom.org.ro
Creat pe: 24.12.2018 0:53
Buna .Doresc sa achizitionez un sistem de alarma pentru casa si am nevoie de ajutor .Situatia e mai complexa si foarte dificila pentru mine, deoarece proprietatea este compusa din 3 imobile cu multiple cai de acces.Multumesc.
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.