Close
Categorii
Meniu

Cauti un sistem de alarma? Iata ce trebuie sa stii!

In acest articol discutam despre sisteme de alarma si raspundem la 3 intrebari foarte importante. Oricine se gandeste la achizitionarea un sistem de alarma ar trebui sa cunoasca raspunsurile la aceste 3 intrebari.

1. Ce este un sistem de alarma si la ce foloseste?

2. Din ce este alcatuit un sistem de alarma?

3. Cum aleg sistemul de alarma potrivit mie?


1. Ce este un sistem de alarma si la ce foloseste?

Un sistem de alarma (numit si sistem anti-efractie) este un ansamblu de echipamente electronice interconectate, al carui scop este de a detecta si semnala prezenta persoanelor sau evenimentelor nedorite.

Aceste sisteme protejeaza cel mai des in spatii interioare (apartamente, spatii comerciale, case si vile, depozite, etc), dar pot fi gandite si pentru exterior daca se folosesc echipamente speciale de exterior.

Multa lume stie ca sistemele de alarma sunt folosite pentru detectia persoanelor nedorite, dar aceste sisteme ofera suplimentar si posibilitatea detectiei de fum (in caz de incendiu), de gaze (in caz de scurgere gaze), chiar si detectie inundatie. Trebuie doar sa alegem detectoare potrivite pentru fiecare sarcina.

2. Din ce este alcatuit un sistem de alarma?

Spuneam mai sus ca un sistem de alarma este un ansamblu de echipamente. Iata care sunt componentele obligatorii pe care le gasim intr-un sistem de alarma complet functional.

Centrala AlarmaCentrala de alarma

Putem spune ca centrala este “creierul” sistemului. Centrala este o placa electronica cu mai multe functii: comunicarea (pe fir sau prin wireless) cu restul componentelor din sistem, interpretarea semnalele primite de la senzori, armarea si dezarmarea sistemului, transmiterea alarmelor catre sirena sau modul SMS. Centrala se monteaza intr-un tablou metalic cu rol de protectie, de preferat intr-un loc ferit, cu o sursa de alimentare 220V stabila la dispozitie.



Acumulator backup sistem alarmaAcumulator backup
Acumulatorul se monteaza in cutia centralei si are ca scop alimentarea intregului sistem de alarma in cazul unei pene de curent. Cel mai des se folosesc acumulatori de 7Ah, capabili sa ofere sistemului o autonomie de 48h fara curent de la linia 220V.




Tastatura paradox sistem alarmaTastatura

Tastatura este modalitatea principala de interactiune a utilizatorului cu sistemul de alarma: armare , dezarmare, configurare. Tastatura (sau tastaturile, pentru ca pot fi mai multe) se monteaza aproape de intrarea principala in locatie, pentru a fi la indemana. Atunci cand se pleaca din locatie sau se ajunge in locatie se introduce un cod din 4 cifre in tastatura, pentru armare / dezarmare sistem. Tastatura ofera si informatii importante despre starea tehnica a sistemului folosind diferite beculete si afisaje. Nu in ultimul rand, tastatura este folosita pentru programarea intregului sistem.

Sirenele unui sistem de alarmaSirena

Rolul unei sirene este de a semnala sonor puternic o alarma. Tot sirena confirma cu un semnal sonor scurt armarea / dezarmarea sistemului. Sirena de exterior se monteaza pe exteriorul locatiei (case, vile, magazine, etc) la inaltime de peste 4 metri, orientata catre o strada circulata. Sirena de interior se foloseste cel mai des pentru apartamente si se monteaza pe cutia centralei. Sirena alunga posibilii intrusi prin inducerea fricii de a fi descoperiti si semnaleaza persoanelor din jur aparitia unei probleme.

Senzorii unui sistem de alarmaUnul sau mai multi senzori

Senzorii (termenul tehnic este "detectoare") sunt dispozitive sensibile la diferiti factori (caldura, miscare, fortari de usi / geamuri, lovituri, fum, etc). Fiecare senzor este responsabil de o sarcina clara si specifica. Cei mai utili senzori sunt: detectorii PIR de miscare pentru interior, contactele magnetice pentru detectarea geamurilor si usilor fortate si detectoarele de fum. Trebuie sa stiti ca exista detectoare potrivite pentru orice problema, trebuie doar sa il alegeti pe cel potrivit.

Pe langa echipamentele obligatorii de mai sus, optional se pot adauga si alte echipamente cu alte scopuri:

modul SMS pcs250G ParadoxModul SMS

Un moduld SMS foloseste o cartela obisnuita de telefonie mobila pentru a transmite SMS-uri cu toate alarmele si evenimentele raportate de centrala catre unul sau mai multe telefoane mobile. Clientul poate inclusiv sa armeze / dezarmeze sistemul prin trimiterea de SMS catre modul cu un cod special.




modul IP internet Paradox IP150Modul IP

Un modul IP functioneaza ca un intermediar intre centrala de alarma si router-ul de internet al locatiei. Cu acest modul instalat, sistemul de alarma va putea fi accesat prin internet, folosind aplicatia de mobil a producatorului.





telecomanda REM15 ParadoxTelecomanda

Exact ca o telecomanda de garaj, telecomanda unui sistem de alarma permite armarea / dezarmarea sistemului de la o distanta de maxim 20 metri, fara a mai fi necesara folosirea tastaturii. Foarte folositoare atunci cand doriti sa armati sistemul, dar sunteti deja in pat.


In schema de mai jos puteti vedea structura logica a unui sistem de alarma, cu centrala de alarma in mijloc, functionand ca echipamentul care gestioneaza conexiunile cu restul componentelor. Aceste conexiuni pot fi prin legatura directa pe cablu sau prin legatura radio wireless. Modelul centralei, numarul de senzori si tipul acestora se aleg in functie de locatia care trebuie protejata. Astfel, putem avea solutii mici (apartament cu 2-4 senzori), solutii medii (case si vile cu 5-12 senzori) si exista solutii mari (hale si spatii comerciale cu zeci si sute de senzori).

componente_alarma      schema alarma apartament

Este important de stiut ca sistemele antiefractie sunt deseori cuplate la un serviciu de monitorizare al unei firme de paza. Legatura se face folosind un modul special, care comunica doar cu dispeceratul firmei. Acest modul este diferit de modulul SMS pe care l-am prezentat mai sus. Cele 2 module (cel SMS si cel pentru dispecerat) pot functiona simultan. Modulul pentru dispecerat functioneaza doar cu dispeceratele de paza si se obtine separat de la firma de paza cu care veti colabora (se cumpara sau se ofera in custodie). In eventualitatea unei alarme, centrala va transmite evenimentul catre modulul de paza, iar modulul va anunta dispeceratul.

3. Ce sistem de alarma mi se potriveste?

Pentru a stabili ce sistem de alarma se potriveste mai bine intr-o locatie este important sa stim mai intai ce tehnologii exista si la ce tipuri de echipamente putem apela.

Construirea sistemului de alarma potrivit incepe cu alegerea tipului si numarului de senzori din locatie. Apoi se alege o centrala compatibila cu tipul si numarul de senzori stabiliti.

Mai intai va oferim o lista cu variante disponibile de senzori pentru diverse situatii. Veti sti astfel ce puteti detecta cu sistemul dumneavoastra de alarma. Toti senzorii enumerati mai jos se conecteaza la centrala de alarma si exista in varianta pe fir sau varianta wireless. Asta inseamna ca puteti construi sistemul de alarma optim folosind detectoare pe fir, detectoare wireless (acolo unde nu exista posibilitatea pozarii de cabluri) sau o combinatie de fir si wireless.

Detector miscare PIR (Detector pasiv infrarosu)

Probabil cel mai folosit dispozitiv pentru detectie intrusi, folosit in 99% din solutiile de alarma datorita eficientei dovedite si pretului scazut. Se monteaza doar la interior, in coltul unei incaperi, si poate acoperi eficient o suprafata de 8/8 metri. Doar incaperile foarte mari vor avea nevoie de 2 astfel de senzori. Sesizeaza schimbarile bruste de caldura in zona monitorizata. Vulnerabil daca intrusul gaseste o solutie de a-si masca temperatura corpului. Exista si in varianta wireless.

Recomandare PIR pe fir: PIR 476 Paradox

Recomandare PIR wireless: PIR PMD2P Paradox

Detector miscare in dubla tehnologie IR + MW (Infrarosu + Microunde)

Se monteaza la fel ca detectorul PIR clasic, dar este mult mai eficient datorita modalitatii duble de detectie. Este si mai scump insa. Exista variante de interior cat si de exterior, atat pe fir cat si wireless.

Recomandare: PIR IR + MW Paradox DG-85

Contact magnetic

Mic, ieftin si eficient. Se monteaza pe geamuri / usi si detecteaza fortarea geamului sau usii respective. Daca este montat corespunzator ofera o modalitate excelenta de a detecta o posibila spargere pana ca aceasta sa aiba loc. Practic, alarma se va declansa inainte ca intrusul sa ajunga in locuinta dumneavoastra. Exista in varianta alb sau maro.

Recomandare pe fir: Contact magnetic maro

Recomandare wireless: Contact magnetic Paradox DCTXP2

Alte tipuri de senzori

Pe aceeasi centrala de alarma se pot monta si alte tipuri de senzori. Trebuie doar sa intrebati de ei atunci cand solicitati oferta pentru echipamente.

  • Senzor de fum - puteti transforma sistemul de alarma si in sistem de detectie incendiu
  • Senzor de gaz - in cazul unor scapari de gaze sistemul de alarma va semnala acest lucru
  • Senzor de geam spart - util in situatia in care un intrus patrunde prin spargerea geamului
  • Senzor de vibratii - util in situatia in care un intrus ar patrunde prin spargerea zidului
Iata planul de parter al unei case, protejata doar cu numarul minim de senzori de miscare tip PIR pentru o acoperire eficienta. In plus fata de ce vedeti marcat in schema, pentru protectie suplimentara, se pot adauga contactele magnetice la geamuri / usi, detectoare de geam spart, detector fum in bucatarie.

plan_alarma_apartament

Daca am ales numarul si tipul de senzori pe care ii vom folosi ne putem orienta catre o centrala. In acest sens trebuie sa intelegem conceptul de "zona", folosit de toate centralele. Zonele ofera o impartire logica a regiunilor individuale din locatie. De exemplu: zona 1 - usa si hol intrare principala, zona 2 - living, zona 3 - dormitor principal, zona 4 - bucatarie, etc. In fiecare zona putem avea mai multi senzori diferiti, care au ca scop protejarea zonei respective. In momentul in care unul din senzori detecteaza ceva, va transmite un semnal catre centrala, iar centrala va procesa semnalul primit si va anunta ca un eveniment s-a produs in zona in care senzorul respectiv este instalat. Este crucial sa avem zone suficiente la centrala pentru a putea identifica rapid si eficient unde s-a produs orice eveniment. Fara o impartire corecta a locatiei pe zone logice, in cazul unui eveniment nu vom sti in ce parte a locatiei s-a produs evenimentul nedorit.

Cand alegeti senzorii si centrala este bine sa urmati urmatoarea schema logica:

- o zona separata pentru intrarea in locatie. Pe aceasta zona se vor conecta senzorii care acopera intrarea principala in locatie. Se recomanda ca intrarea principala sa fie acoperita de un detector de miscare si un contact magnetic pe usa de acces.

- cate o zona pentru fiecare incapere care poate fi accesata din exterior folosind geamuri sau usi. Fiecare incapere de acest gen va reprezenta o zona separata in centrala, indiferent de cati senzori aveti in acea incapere. De exemplu, intr-o sufragerie de dimensiuni mari puteti avea 2 senzori de miscare si 3 contacte magnetice pe geamuri (cate 1 contact magnetic pentru fiecare geam care se deschide). Toti cei 5 senzori (2 miscare + 3 contacte magnetice) vor fi conectati in centrala pe zona alocata sufrageriei. In acest fel, indiferent ce senzor declanseaza, centrala va anunta ca alarma s-a produs in zona sufragerie.

- daca folositi centrala de alarma si pentru detectie de incendiu, detectie gaze, inundatie, etc,  este recomandat sa alocati zone total separate pentru acesti senzori. Folosim tot exemplul de mai sus, sufrageria cu 5 senzori antiefractie.  Daca dorim sa avem si un detector de fum in aceasta sufragerie, atunci este bine sa alocam o zona separata in centrala pentru detectia de incendiu din sufragerie. Se procedeaza asa pentru ca, in eventualitatea unui incendiu, sa puteti distinge intre o posibila efractie si un posibil incendiu.

Inca sunt multe de spus si explicat despre sistemele de alarma, dar daca respectati sfaturile de mai sus veti putea alege de unul singur un sistem de alarma corect, sau macar nu veti fi indus in eroare.

Contactati-ne!

Va reamintim ca echipa Supraveghere24 va sta la dispozitie pentru construirea solutiei de securitate optime. Oricine doreste un sistem de alarma de la noi benefiziaca mai intai de  consultanta tehnica din partea unui inginer de securitate. Apoi, dupa ce s-a ales exact sistemul potrivit, acesta poate fi expediat complet configurat, urmand ca dumneavoastra doar sa asezati aparatura pe pozitie cu ajutor telefonic din partea tehnicianului care a facut configurarea. Ne gasiti la telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.

Intrebarile si impresiile dumneavoastra sunt importante. Va rugam sa le lasati mai jos, in sectiunea de comentarii.

Cu stima,

Istrate Alexandru

Ing. Sisteme Securitate

Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 18.10.2017 14:46
Salut! Tocmai ce m.am mutat in casa noua iar vecinii ne au lasat ca un cadou de casa noua  o alarma signal. Imi poti spune, te rog, ce pasi ar trebui sa urmez pentru a o scoate? Sa i tai cablul de alimentare si asta sa fie? Oare sa fie asa simplu? :))

Multumesc !
Creat pe: 19.10.2017 9:42
Sirenele de exterior au acumulator inclus pentru autonomie. Daca taiati firul (si sirena a fost montata corect, adica cu antisabotaj) va suna sirena. Va recomand sa urcati la sirena, sa ii dati jos capacul cu grija (poate suna si asa) si sa decuplati bateria. Dupa care o puteti scoate de pe pozitie.
Atentie la nivelul de zgomot al sirenei. Daca suna si sunteti aproape de ea va poate cauza probleme de auz.
Creat pe: 10.03.2018 23:31
Senzorii de miscare tip perdea exteriori se pot lega in cascada, utilizand cabluri de conexiune de la unul la celalalt si apoi la centrala ? Cum se procedeaza cu alimentarea lor ?
Multumesc
Creat pe: 04.07.2018 14:45
Bună ziua,
Trebuie să lansa in licitatie publica un sistem de alarma la incendiu și unul la efracție.
Vreau să vă întreb dacă caietul de sarcini trebuie facut pentru o centrala comuna sau centrale separate.
Care sunt mai rentabile?
Mulțumesc!
Nicu Dutu - 07692101567;
E-mail: niculae.dutu@ancom.org.ro
Creat pe: 24.12.2018 0:53
Buna .Doresc sa achizitionez un sistem de alarma pentru casa si am nevoie de ajutor .Situatia e mai complexa si foarte dificila pentru mine, deoarece proprietatea este compusa din 3 imobile cu multiple cai de acces.Multumesc.
Creat pe: 05.05.2019 12:36
Bună ziua,vreau sa achiziționez un sistem de supraveghere doar ca nu este curent în acea locație. Se poate monta sistemul la un acumulator auto 12 v 100ah alimentat la un panou solar.Multumesc
Creat pe: 20.04.2020 22:08
M-ar interesa un kit alarma exterior cu 2-3 senzori de miscare  .
Creat pe: 03.06.2020 9:56
Exista sisteme de alarmare pentru zgomot, miros de vopsea si fumul produs la sudat metale
Creat pe: 17.08.2020 21:21
Felicitari. Un articol necesar si cuprinzator.
Creat pe: 20.11.2020 22:56
Buna seara. Apartamentul in care locuiesc are sistem de alarma. De fiecare data când pică tensiunea, acesta intra in alarma, deși acumulatorul este proaspăt schimbat. Ma puteți ajuta cu o informație? Multumesc
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.