Close
Categorii
Meniu

Caracteristicile, functiile si specificatiile camerelor de supraveghere explicate

Cei ce au colaborat cu Supraveghere24 in trecut stiu cat de important este pentru noi sa informam si sa ghidam clientul catre alegerea optima. Contrar altor firme de pe piata, noi consideram ca, pe termen lung, este in avantajul tuturor, al nostru si al clientului, sa impartasim deschis din experienta si cunostintele pe care le-am dobandit. Dorim sa cladim o relatie bazata pe transparenta si dialog cu clientii nostri, astfel incat clientii sa fie fericiti cu solutiile lor, iar numele Supraveghere24 sa fie singura recomandare in domeniul sistemelor de securitate pe care o vor putea face cu inima deschisa. Din acest motiv construim tutoriale ca acesta. Astazi discutam explicam toti termenii tehnici care compun fisa de specificatii a unei camere de supraveghere. Daca ne-a scapat ceva va rugam sa ne anuntati in sectiunea de comentarii, iar cei ce au nevoie de consultanta pentru construirea unei solutii de supraveghere sau de alarma ne pot contacta prin email comenzi@supraveghere24.ro sau la numarul de telefon 0728 08 70 08.

Daca ati parcurs in detaliu fisa tehnica a unei camere de supraveghere cu siguranta ati observat multe acronime si multi termeni precum: WDR, OSD, BLC, EXIR, varifocal, smart IR, etc. Acestea sunt specificatii, caracteristici si functii care descriu aspectul, tehnologiile si posibilitatile tehnice ale camerei respective. Unele specificatii v-ar putea fi necesare, altele nu, iar pentru a alege camera potrivita pentru sarcina potrivita este important sa intelegeti semnificatia tuturor acestor specificatii. Sa incepem...

1. Camera IP sau camera TVI, CVI, AHD - tehnologia de baza a camerei

Inainte de orice alta caracteristica trebuie sa intelegem diferentele dintre cele 2 mari tehnologii folosite in industria camerelor de supraveghere. Camerele de supraveghere se impart in 2 tehnologii principale, cu moduri de functionare foarte diferite. Exista camere IP si exista camere Analogice. Asa cum autoturismele pe benzina si autoturismele diesel arata la fel, dar functioneaza diferit, asa si camerele IP si camerele analogice arata la fel, dar au cu totul altceva "sub capota".

Camerele IP (in fisa tehnica veti gasi denumirea de "IP" sau "IP camera") sunt camere digitale, care pot functiona de sine statator, fara a fi obligatorie conectarea lor la o unitate de inregistrare. Modul de transmitere al informatiei de la camera catre utilizator se face printr-un mediu de retea, digital, cu switch-uri si cabluri UTP. Gasiti AICI informatii mult mai detaliate despre camerele IP, alaturi de oferta noastra completa.

Camerele analogice sunt diferite camerelor IP, nu pot functiona de sine statator, au nevoie de un DVR pentru a procesa semnalul video si sunt impartite in mai multe subcategorii. Acestea sunt: TVI, CVI, AHD, CVBS.

TVI, CVI si AHD sunt tehnologii HD prin analog aparute in ultimii ani. Cu aceste tehnologii se obtin imagini cu rezolutii inalte folosind un mediu de transmisie analog (cablu coaxial cu mufa BNC sau cablu UTP cu video-balun). Doar pentru ca avem rezolutii mari la aceste camere nu inseamna ca sunt camere digitale. Fals. Multa lume face aceasta confuzie. Singurele camere digitale sunt camerele IP. Unde vedem TVI, CVI sau AHD intelegem ca avem o camera analog cu rezolutie cel putin HD si ca avem nevoie de un DVR compatibil TVI, CVI sau AHD pentru a putea folosi camera.

CVBS este o tehnologie invechita deja, capabila de rezolutii mici. Camerele vechi, cele cu rezolutii in linii TV erau camere CVBS. Aceasta tehnologie a inceput sa dispara de pe piata, dar multe camere inca ofera acest mod de functionare ca mod optional (camerele cu specificatia "4 in 1" sau "5 in 1" pot functiona in toate modurile analog de mai sus, inclusiv CVBS).

Daca doriti un tutorial complet despre TVI, CVI, AHD, cu asemanarile si diferentele dintre ele, va invitam sa cititi articolul nostru "Comparatie intre tehnologiile analog HD".

Spuneam, si trebuie repetat, ca orice camera analog functioneaza obligatoriu cu un DVR compatibil. O camera analog transmite un semnal brut, neprocesat, care pentru a putea fi folosit pe un monitor, telefon, laptop, etc, trebuie transformat in digital. Aceasta este sarcina DVR-ului.

Camerele IP si camerele analog pot functiona simultan in acelasi sistem de supraveghere doar in anumite conditii, folosind anumite DVR-uri, deci atentie cand alegeti camerele. Cel mai sigur este sa va bazati pe camere de aceeasi tehnologie sau sa apelati la consultanta pentru alcatuirea unei solutii mixte IP/Analog.

2. TurboHD

In cazul camerelor de supraveghere Hikvision este posibil sa vedeti specificatia "TurboHD". TurboHD nu este altceva decat denumirea sub care a ales Hikvision sa distribuie pe piata gama lor de produse TVI. Practic, cand vedeti TurboHD stiti ca aveti o camera de tehnologie TVI de la Hikvision. Oferta noastra de camere TurboHD o gasiti AICI.

3. Forma camerei: Dome, Bullet, Cube, Box, Ascunse

Camerele de supraveghere au carcase in diferite forme si cu diferite sisteme de prindere. Gasim camere Bullet, camere Dome, camere Cube, camere Ascunse, camere Box. Cele mai utilizate sunt cele Bullet si cele Dome.
O camera bullet este o camera alungita, de obicei cu forma cilindrica, care se prinde de o suprafata folosind un brat sau picior reglabil (vezi imaginile de mai jos). Camera se poate monta pe orice suprafata, orizontala sau verticala, perete sau tavan, bratul acesteia permitand reglaje pe toate axele. Aceste camere pot varia in dimensiuni in functie de marimea iluminatorului IR integrat si in functie de marimea lentilei.

exemplu camera bullet  exemplu camera bullet  exemplu camera bullet

O camera dome este o camera de forma unei semisfere, fara brat, cu prindere directa pe suprafete orizontale sau verticale. De cele mai multe ori se prind pe suprafete orizontale (tavan, sub o streasina, etc). O camera dome nu poate avea un iluminator IR la fel de mare si eficient precum o camera bullet datorita dimensiunilor mult mai reduse (nu este loc fizic pentru montarea de mai multe led-uri). Datorita IR-ului mai mic si aspectului mai compact si discret, aceste camere se monteaza de obicei la interior.

exemplu camera dome  exemplu camera dome  exemplu camera dome

Multe persoane cred ca o camera dome se poate folosi doar la interior. Aceasta este o confuzie. Camerele bullet si dome pot fi montate la exterior cat timp carcasele lor sunt construite pentru exterior. Gradul de protectie la intemperii al carcasei, nu forma acesteia, stabileste in ce conditii putem instala camera respectiva.

Camerele cu format Cube, camerele Ascunse, camerele format Box sunt folosite mai rar, in anumite proiecte speciale. Camerele tip Cube sunt camere de interior, asemanatoare camerelor Web si se folosesc pentru supraveghere video si audio de interior. Camerele Ascunse, asa cum le spune si numele, vin din fabrica ascunse in diverse invelisuri menite sa induca in eroare (senzori de miscare, senzori de fum, ceasuri, becuri, etc). Camerele tip Box sunt tot camere de interior, pot fi instalate la exterior doar daca sunt montate in carcase speciale de exterior, si au ca principal avantaj posibilitatea inlocuirii lentilei cu alta lentila foarte usor, in functie de necesitati. Mai jos aveti imagini exemplu pentru: camera Cube, camera Ascunsa, camera Box.

exemplu camera cube  exemplu camera ascunsa  exemplu camera box

4. Gradul de protectie la intemperii: IP55, IP56, IP66, IP67

Veti gasi in fisa tehnica a fiecarei camere un coeficient de forma IPXY. Acesta este gradul de protectie la intemperii (in acest caz IP este acronimul pentru "Ingress Protection" si nu trebuie confundat cu tehnologia IP despre care am discutat mai sus). Cele mai intalnite grade de protectie pentru camere de supraveghere sunt: IP55, IP56, IP66, IP67.
Din cele 2 cifre, prima cifra reprezinta gradul de protectie al camerei la praf pe o scara de la 0 la 6. A doua cifra reprezinta gradul de protectie al camerei la umezeala pe o scara de la 0 la 8. Cu cat indicele IP este mai ridicat, cu atat protectia la praf, umezeala si temperaturi extreme este mai mare. Cele mai indicat standarde IP pentru camerele de exterior sunt IP66 si IP67. Pentru interior, gradul IP nu este atat de important, decat daca montati camerele in interioare unde exista praf sau umezeala.

IP55: protectie buna impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Recomandat pentru medii fara foarte mult praf in atmosfera sau cantitati mari de apa: curti, parcari auto, etc.
IP65: protectie completa impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Recomandat pentru medii cu praf mult, dar fara expunere directa la cantitati mari de apa.
IP66: protectie completa impotriva prafului, protectie foarte buna impotriva cantitatilor mari de apa. Recomandat pentru medii cu praf mult si cantitati mari de umezeala si ploaie: porturi, silozuri, cariere de piatra, etc.

5. Pixeli, megapixeli si rezolutia camerei

Imaginile video pe care dvs. le vedeti pe televizor, monitor, telefon, sunt imagini formate din multe puncte mici, unul langa altul, care impreuna formeaza o imagine. Rezolutia este numarul de puncte din care o imagine digitala este formata. Aceste puncte se numesc pixeli. Numarul de pixeli din imagine se calculeaza foarte simplu prin inmultirea numarului de pixeli de pe orizontala imaginii cu numarul de pixeli de pe verticala imaginii. Simplu. De exemplu, rezolutia 1280 x 720 pixeli este rezolutia unei imagini cu 1280 pixeli pe orizontala si 720 pixeli pe verticala. Sau, alte exemple, 1920 x 1080 pixeli, 2688 x 1520 pixeli, etc.

Vedem ca devine destul de anevoios sa prezentam, sa pronuntam si sa memoram intr-un mod rapid si elegant rezolutia unei imagini. Aici intervine conceptul de "megapixel". 1 Mega inseamna 1 Milion. Haideti sa luam o rezolutie ca exemplu si facem inmultirea pixelilor de pe orizontala cu cei de pe verticala. De exemplu 1280 x 720 pixeli = 921,600 pixeli, aproximativ egal cu 1 milion de pixeli, adica 1 mega pixel. Asa s-a ajuns la formatul de prezentare a rezolutiei si in "megapixeli" in loc de "atatia pixeli pe orizontala" inmultit cu "atatia pixeli pe verticala". Uzual, pentru camere de supraveghere, veti intalni rezolutii de:
   - 1 megapixel, 1280 x 720 pixeli
   - 1.3 megapixel, 1280x960 pixeli
   - 2 megapixel, 1920 x 1080 pixeli
   - 4 megapixel, 2688×1520 pixeli
   - 5 megapixel - 2560 x 1920 pixeli
   - 8 megapixel - 3840X2160 pixeli

6. CMOS sau CCD - Tehnologia de constructie a senzorului de imagine

CMOS si CCD sunt 2 tehnologii de constructie pentru senzorii de imagine din aparate foto, camere video, camere supraveghere. CCD a fost tehnologia cea mai performanta multi ani la rand. In acest moment insa, senzorii CMOS sunt cei mai avansati si cei mai accesibili de pe piata. Daca aveti de ales, orientati-va catre senzori tehnologie CMOS.

7. Marimea senzorului de imagine: 1/3 , 1/4 , 1/2.8 , 1/2.5

1/3" , 1/4" , 1/2.8" , 1/2.5" sunt dimensiuni de senzori imagine, masurati in inchi. 1 inch (") = 2.54 centimetri.

Senzorul de imagine este acea componenta a camerei de supraveghere care are sarcina de a receptiona informatia purtata de lumina din mediul inconjurator si de a transforma acea informatie in impulsuri electrice pentru a se putea forma o imagine. Senzorul de imagine poate fi privit ca "fereastra prin care camera de supraveghere priveste mediul inconjurator". Asa cum printr-o fereastra mare putem vedea mai multe lucruri decat printr-o fereastra mica, asa si un senzor de imagine mai mare va putea receptiona mai multa informatie decat un senzor de imagine mic. Recomandarea noastra este sa alegeti camere cu un senzor de imagine cat mai mare.

Dimensiunile cele mai comune pentru senzorii de imagine incep crescator astfel: 1/4”, 1/3”, 1/2.8”, 1/2.5”. Senzorul cu marime de 1/4” este senzorul cu marimea cea mai mica, iar senzorul de 1/2.5” este un senzor de dimensiune mare.

Pentru camere analogice veti gasi cel mai des senzori de 1/3". Evitati senzorii de 1/4". Camerele IP au senzori de imagine mai mari. Un senzor mai mare inseamna mai multa informatie captata, inseamna o rezolutie mai mare si o deschidere mai mare.

8. Progressive scanning CMOS

Functia "Progressive Scanning" este o functie atasata senzorului de imagine CMOS, ce permite camerei sa ofere imagini mult mai fluide in cazul obiectelor sau persoanelor in miscare, eliminand efectul neplacut de "obiect miscat". Pentru camerele Hikvision aceasta functie este standard.

9. HD, FULL HD, ULTRA HD, 2K, 4K, 8K

Datorita modului oarecum confuz in care rezolutia unei camere este calculata si prezentata (vedeti punctul 5. din acest articol), producatorii de echipamente video (camere, televizoare, etc) au inceput sa foloseasca si sa promoveze diversi termeni comerciali care sa sugereaze clientilor intr-un mod mult mai intuitiv si mai pompos care este rezolutia pe care echipamentul respectiv o ofera. Asa au aparut termenii "Full HD", "Ultra HD", "Ultra HD - 4K", "Ultra HD 8K". Acum, ca si clienti, stim ca FullHD este bun, UltraHD este si mai bun, iar 4K si 8K sunt deja rezolutii UAU! Dar ce inseamna mai exact aceste denumiri?

HD face referire la rezolutia 1920 x 720 pixeli sau 1920 x 860 pixeli = 1 megapixel.

Full HD face referire la rezolutia 1920 x 1080 pixeli = 2 megapixel.

Ultra HD este un termen ceva mai vag. Face referire la rezolutii pornind de la 4 Megapixel (2688×1520 pixeli) si mergand pana la 8 Megapixel. Ideea de baza este ca un client, citind termenul "Ultra HD" va fi uimit si impresionat de "greutatea exprimarii".

2K face referire la rezolutii care pe orizontala au cel putin 2000 de pixeli (k = kilo = 1000). De exemplu rezolutia  de 4 Megapixel, 2688×1520 pixeli, are 2688 pixeli pe orizontala, deci este 2K.

4K face referire la rezolutii care pe orizontala au aproximativ 4000 de pixeli (k = kilo = 1000). De exemplu rezolutia  de 8 Megapixel, 3840 × 2160 pixeli, are 3840 pixeli pe orizontala, aproximativ 4000 pixeli, deci este 4K.

8K face referire la rezolutii care pe orizontala au aproximativ 8000 de pixeli (k = kilo = 1000). De exemplu rezolutia  de 8 Megapixel, 8192×4800 pixeli, are 8192 pixeli pe orizontala, aproximativ 8000 pixeli, deci este 8K.

10. FPS (frames per second) - Numarul de cadre pe secunda

O caracteristica foarte importanta a unei camere de supraveghere este numarul de cadre pe secunda (FPS). Aceasta caracteristica ne comunica numarul de imagini pe secunda pe care le poate capta si transmite camera. Cu cat mai multe FPS-uri, cu atat va fi mai fluide, mai cursive si mai utile vor fi  imaginile video pentru recunoasterea detaliilor in miscare (persoane, autoturisme). Veti gasi camere cu 10, 15, 20, 25 sau 30 FPS. 10-15 FPS sunt suficiente pentru monitorizarea de persoane si obiecte statice sau care se deplaseaza cu viteze mici (maxim 15-20 km/h). Pentru viteze mai mari (persoane in alergare sau masini in mers) se recomanda minim 25 FPS. Iata cateva exemple. Camerele din interiorul institutiilor bancare folosesc 10-15 FPS. Camerele de supraveghere folosite pe autostrazi sunt camere cu 60 FPS.

11. Lentile fixe si varifocale + Focalul lentilei: 2.8mm, 3.6mm, 4mm, 6mm, 2.8-12mm

Pentru ca sunt in stransa legatura, am inclus la acest sub-punct si tipul lentilei si distanta focala a lentilei.

Veti intalni in fisa tehnica a unei camere de supraveghere specificatia “Lens” (Lentila), urmata de o marime in milimetri. Ex: Lens - 2.8mm. Aceasta marime in mm este distanta focala a lentilei cu care este dotata camera.

Distanta focala a lentilei determina ce unghi de acoperire stanga-dreapta si sus-jos va avea camera noastra. Ca sa fim corecti, distanta focala a lentilei impreuna cu marimea senzorului de imagine sunt caracteristicile responsabile pentru marimea unghiului de acoperire al camerei. Un senzor mai mare inseamna un unghi de acoperire mai mare. Sa ne intoarcem la lentile si distante focale.
Cele mai intalnite lentile pe care le veti intalni in domeniul camerelor de supraveghere sunt cele cu distante focale de: 2.8mm, 3.6mm, 4mm, 6mm, 8mm.
Acestea sunt distante focale fixe, care nu pot fi modificate. O camera cu lentila cu focal fix va avea unghiul batut in cuie din fabrica si nu va putea fi modificat. Iata ce deschideri orizontale veti avea pentru aceste lentile fixe:
2.8mm - 90-100 grade. Exemplu camera cu lentila 2.8mm
3.6mm - 80-85 grade. Exemplu camera cu lentila 3.6mm
4.0mm - 70 grade
6.0mm - 60 grade
Observam deci ca pe masura ce distanta focala creste, unghiul de deschidere scade.

Veti mai intalni si lentile cu denumirea "varifocal lens" (lentila varifocala), urmat de un interval x-y mm. Aceste lentile, asa cum le spune si numele, sunt lentile cu distante focale variabile. Asta inseamna ca utilizatorul va putea regla focalul camerei intre focalul x si focalul y, modificand astfel unghiul camerei dupa preferinte. Cea mai intalnita lentila varifocala este cea de 2.8-12mm. Cu aceasta lentila putem modifica focalul lentile la orice valoare intre 2.8mm (unghi 90-100 grade) si pana la 12mm (unghi 40-45 grade). Deci, unde veti vedea specificatii de forma 2.8-12mm , 4-60mm, 6-65mm, veti sti ca aveti de-a face cu o lentile varifocale.
Lentila varifocala ne permite sa reglam unghiul camerei si sa ne alegem unghiul potrivit locatiei pe care o monitorizam.

functionare camera varifocala  reglaj lentila varifocala

12. Day&Night si True Day&Night

Camerele cu functia Day&Night garanteaza obtinerea de imagini curate si clare in mod infrarosu (imaginile alb-negru pe care le vedem cand camera trece in mod IR). Camerele cu functie Day&Night au senzorul de imagine special construit pentru functionarea cu radiatie infrarosu si un filtru infrarosu responsabil de blocarea radiatiei IR pe timp de zi (ICR). Pe timp de noapte, cand lumina naturala lipseste, filtrul infrarosu este automat indepartat pentru a permite radiatiei IR sa ajunga la senzorul de imagine. Rezulta astfel o camera de supraveghere care poate folosi eficient radiatia IR. Pentru ca radiatia IR din atmosfera este rareori suficienta pentru formarea imaginii, aceste camere sunt dotate si cu iluminator infrarosu integrat. Daca nici acel iluminator nu face fata pe cont propriu, pentru un plus de radiatie infrarosu, se poate monta un proiector IR.

13. IR cut Filter (sau ICR)

ICR (sau IR Cut Filter) este un filtru infrarosu cu indepartare mecanica automata, integrat camerelor cu infrarosu.
Acest filtru este strans legat de functia Day&Night (fara ICR nu ar exista modul Day&Night) si este responsabil de blocarea radiatiei IR din atmosfera in timpul zilei. Noaptea, cand camera trebuie sa apeleze la iluminatorul IR acest filtru se indeparteaza autoamt pentru a permite radiatiei IR sa patrunda in camera.
Radiatia infrarosu pe timp de zi este daunatoare pentru imagine pentru ca deja exista lumina naturala cu care camera poate sa formeze imagine. Pe timp de noapte camera indeparteaza filtrul mecanic IR si permite radiatiei IR din atmosfera si de la iliminatorul propriu sa ajunga la senzor. In acel moment camera trece in mod de noapte (Night mode) si senzorul de imagine cu Day&Night va folosi radiatia infrarosu pentru a forma imagine. Se aude un “clic” atunci cand camera trece de la mod de zi la mod de noapte si invers. Acest “clic” este zgomotul facut de filtru atunci cand este activat sau dezactivat.

Cand filtrul IR este defect si nu se mai activeaza pe timp de zi vom obtine o imagine alterata. Radiatia infrarosu din atmosfera se suprapune peste lumina natura si denatureaza culorile. Observati imaginea de mai jos. Daca aveti o camera cu imagine asemanatoare pe timp de zi, sa stiti ca aveti o camera cu filtrul ICR defect.

exemplu filtru IR defect

14. AGC - Automatic Gain Control

AGC este o functie digitala, un artificiu care functioneaza ca un  amplificator,   accentuand obiectele si persoanele surprinse in  conditii de  lumina scazuta. Cu AGC activat imaginea este  mai  luminoasa si mai inteligibila. Dezavantajul este ca,  odata cu amplificarea pixelilor intunecati se va amplificat si  nivelul de   zgomot ("purecii") din imagine.

AGC - Automatic Gain Control

15. Auto-Iris (AI)

Camerele de supraveghere au nevoie sa dozeze nivelul de lumina permis pentru formarea imaginii optime. Aceasta dozare revine in sarcina irisului lentilei si functiei Auto-Iris. AI permite camerei sa controleze deschiderea irisul pentru a facilita patrunderea cantitatii optime de lumina. Cand zona este puternic luminata functia Auto-Iris comanda irisului sa stea mai inchis, iar cand zona este slab luminata, Auto-Iris comanda irisului sa stea mai deschis.

16. AES - Automatic Electronic Shutter

Tehnologie electronica ce regleaza sensibilitatea la lumina, si astfel luminozitatea semnalului video. Acest lucru se realizeaza crescand sau scazand viteza cu care imaginile sunt captate. AES este alternativa mai ieftina a Auto-Iris-ului. Auto-iris-ul regleaza luminozitatea mecanic, marind sau micsorand deschiderea irisului din lentila camerei. Folosind AES, o lentila standard va fi folosita cu o setare medie, iar partea electronica din camera va modifica viteza shutter-ului (obturator).

Pe scurt, mai multe “poze” pe secunda (obturator rapid) = imagini mai intunecate, dar mai fluide. Mai putine “poze” pe secunda (obturator lent) = imagini mai luminoase, dar mai putin fluide. Avantaje: pret mai bun fata de Auto-Iris. Dezavantaje: imagine cu claritate mai slaba pentru obiecte in miscare. Atentie: AES si Auto-Iris nu sunt compatibile. Aveti grija sa dezactivati AES cand Auto-Iris este folosit.

17. DSS - Digital Slow Shuttering

Asemanator cu functia AES. Singurul scop al acestei functii este de a reduce iluminarea minima necesara functionarii. Permite camerei sa functionese intr-un mediu intunecat, mediu in care nu ar fi putut opera in mod normal. In esenta, DSS este un truc, un compromis, nu o tehnologice care amplifica semnalul. DSS distribuie lumina reflectata de la obiecte pe senzorul de imagine, folosind mai putine cadre pe secunda. Acest fapt rezulta intr-o crestere drastica a pragului de functionare al aparaturii in conditii de lumina foarte scazuta. Compromisul apare la obiectele in miscare, acestea aparand in inregistrare foarte neclar, uneori total in ceata.

18. IR - Infrared Night Vision

IR (sau iluminatorul IR) reprezinta LED-uri infrarosu montate pe camerele de supraveghere, LED-uri ce sunt comandate de un senzor de lumina si pornesc automat in conditii de lumina joasa. Scopul IR-ului este sa ofere radiatie infrarosu suplimentara senzorului de imagine Day&Night pentru formarea imaginilor alb-negru de calitate.

Exista mai multe tipuri distincte de LED-uri IR. Tehnologia clasica cu multe LED-uri de dimensiuni mici este o varianta ieftina si cu o calitate decenta, insa iluminarea este de cele mai multe defectuoasa, prea concentrata pe centrul imaginii in timp ce partile laterale raman intunecate. A doua varianta, cu LED-uri ARRAY (LED-uri mai putine, dar de dimensiuni mari) ofera o acoperire mult mai buna a zonei monitorizate si pe o distanta mult mai mare. Iata un exemplu excelent de camera cu iluminare ARRAY.

19. EXIR (exterior IR)

Camerele clasice foloseau (si inca folosesc) un iluminator IR format din mai multe LED-uri IR de dimeniuni mici, pozitionate circular in jurul lentilei. In cazul EXIR, iluminatorul IR este alcatuit din unul sau mai multe LED-uri IR de dimensiuni mari, montate separat de lentila. Aceasta separare a iluminatorului IR fata de lentila ofera multiple avantaje. Iata de ce ar trebui sa cautati camere cu EXIR:

- Fara reflexie IR
. Prin pozitionare LED-urilor IR mai departe de lentila se elimina complet fenomenul de reflexie cauzat de excesul de radiatie IR care se reflecta din geamul de protectie al camerei si se intoarce in lentila. Cu siguranta ati observat acest fenomen. Imagini incetosate si neclare, ca si cand ati avea o ceata densa si alba in fata camerei. La o camera cu EXIR aceasta problema este eliminata.

exir exemplificat
- Acoperire IR completa. Led-urile IR traditionale montate circular in jurul lentilei ofera o dispersie a radiatiei intr-un unghi de 45-50 grade, in timp ce unghiul de acoperire al camerei este mult mai mare (80-90 grade). Acest lucru rezulta intr-o zona centrala din imagine luminata corect, in timp ce zonele periferice (stanga / dreapta) raman intunecate. LED-urile EXIR ofera o acoperire mult mai uniforma.
- Mai putine probleme cu panzele de paianjen si insecte
le. Paianjenii si alte insecte sunt atrase de caldura emanata de LED-urile IR. In cazul unei camere fara EXIR acest lucru va rezulta in panze de paianjen sau insecte in fata obiectivului. Cu un iluminator EXIR, deci iluminator pozitionat separat de lentila, aceste probleme dispar.

camera-fara-exir-insecte  camera bullet exterior cu EXIR  camera dome EXIR

20. Smart IR

Tehnologia SMART IR controleaza si ajusteaza automat intensitatea radiatiei infrarosu emise de camera pentru a se ilumina cat mai eficient obiectele si persoanele monitorizate, indiferent de pozitia acestora fata de camera, aproape sau departe. Cu un IR prea puternic, in anumite situatii, veti observa numere de inmatriculare si fete umane care se albesc exagerat din cauza reflexiei IR. Cu Smart IR camera calculeaza automat cat IR este necesar pentru obtinerea celor mai inteligibile imagini posibile. In ce priveste Smart IR, consideram ca implementarea cea mai eficienta a acestei functii o gasiti doar la camere IP. Exista si camere analog cu aceasta functie, dar rezultatul nu este la acelasi nivel. Recomandare camera IP cu smart IR.

21. DEFOG

Defog este o functie digitala de procesare a imaginii care identifica pixelii de ceata dintr-o imagine folosind un sablon introdus in algoritmul functiei si ii inlocuieste cu pixeli corecti. Se reuseste astfel indepartarea considerabila a efectelor cetei asupra unei imagini. Este o functie intalnita la camerele de supraveghere mai scumpe.

functia defog exemplu

22. DNR - Digital Noise Reduction (sau SNR: Signal Noise Reduction)

Cu siguranta ati observat ca atunci cand faceti o poza sau cand filmati ceva in conditii de lumina scazuta, fara blit, va apare pe imagine acel tremurat denumit uzual “pureci”. Acei “pureci” poarta denumirea tehnica de zgomot si sunt de fapt o imperfectiune care rezulta din nivelul de lumina prea scazut. Cand lumina nu este suficienta pentru formarea unei imagini corecte, senzorul de imagine are dificultati in a stabili exact conturul si formele obiectelor. Practic, senzorul de imagine nu mai "stie" unde se termina un obiect si unde incepe obiectul de langa. Din aceasta “confuzie” a senzorului de imagine rezulta acei pixeli "pureci".

DNR este o functie care elimina aceasta informatie nedorita si deranjanta, facand imaginea mult mai clara.

functia DNR - pornit vs oprit

23. 3D DNR

DNR-ul clasic (discutat mai sus) elimina nivelul de zgomot din imagine prin comparatia dintre 2 cadre adiacente si indepartarea pixelilor care nu isi pastrau pozitia (adica “purecii” care “tremurau” in imagine). Prin eliminarea acestor pixeli suplimentari si suprapunerea cadrelor se obtine o imagine mai curata, cel putin teoretic.
In general, DNR-ul clasic indeparteaza doar nivelul de zgomot si pixelii nedoriti gasiti in cadrul foarte apropiat. Asta inseaman ca numai obiectele din apropierea camerei sunt procesate si imbunatatite, iar obiectele din fundal raman acoperite de “pureci”.
Ce e diferit la 3D DNR? 3D DNR duce clasica tehnologie DNR un pas mai departe. 3D DNR se ocupa nu numai de comparatia cadrelor adiacente si eliminarea impuritatilor, ci inglobeaza si un algoritm ceva mai special pentru indepartarea zgomotului. Acest algoritm se numeste "Reducere spatiala de zgomot".
Reducerea spatiala de zgomot compara fiecare pixel cu pixelii invecinati pentru a indeparta zgomotul la un nivel mult mai profund. Acest algoritm proceseaza intreaga imagine si elimina efectul “nisipos”, in acelasi timp pastrand contrastul si claritatea imaginilor.
Pe scurt, tehnologia 3D DNR ofera imagini mai clare si de dimensiuni mai mici decat DNR.

24. WDR - Wide Dynamic Range

Aceasta functie poate aplica setari individuale de luminozitate pe zone distincte din acceeasi imagine. WDR este foarte recomandata in aplicatii in care exista zone intunecate si luminoase in acelasi cadru.

Luam ca exemplu imaginea de mai jos (poza din stanga). Zona de acces in cladire permite unei cantitati mari de lumina sa "bata" exact in obiectivul camerei si sa o "orbeasca". Datorita cantitatii mari de lumina camera va folosi imediat functia AES sau functia Auto-Iris pentru a diminua cantitatea de lumina care patrunde in camera. Rezultatul este ca zonele prea luminate devin mai intunecate. Din pacate, Auto-Iris va intuneca si mai mult zonele deja intunecate (cum sunt fetele oamenilor in acest caz), iar scopul camerei este sa monitorizeze eficient persoanele care intra in cladire. Cu WDR activat, zonele foarte luminate vor fi intunecate (suprafata vitrata in exemplul nostru), iar zonele intunecate vor fi luminate (fetele oamenilor). Rezultatul este o imagine cu o luminozitate uniforma (vezi poza din dreapta).

wdr_on_off

25. BLC - Backlight compensation

In situatii unde in spatele obiectului sau persoanei de interes se afla o sursa puternica de lumina, BLC regleaza expunerea intregii imagini pentru a scoate in evidenta si obiectele intunecate. WDR este o varianta mult mai eficienta decat BLC deoarece acopera mai multe zone distincte.

comparatie intre BLC si WDR camere supraveghere

26. EE - Edge Enhancement

Proceseaza si "slefuieste" pixelii din conturul obiectelor sau persoanelor din imagine, oferind o imagine mai clara si mai curata.

27. AWB - Auto White Balance

O functie disponibila in majoritatea camerelor video, menita sa echilibreze culorile astfel incat obiectele ce sunt de o culoare in realitate sa fie redate in aceeasi culoare si in imagine. Aceasta echilibrare este necesara deoarece in functie de sursa de lumina, perceptia culorilor de catre camera se schimba. Un exemplu va fi cu siguranta mai edificator. Lumina fluorescenta (sursa calda de lumina) va propaga o tenta verzuie obiectelor din jur, in timp ce imaginile surprinse intr-o zi noroasa (sursa rece de lumina) vor avea o tenta albastruie. Din acest motiv, camerele de calitate vin cu functia AWB.

imagine fara awb  imagine cu awb

28. ATWB - Auto Tracing White Balance

O extensie adusa functiei AWB. Deoarece AWB necesita interventie manuala in situatiile cu schimbari drastice de lumina, ATWB va ajusta functia AWB automat.

29. OSD - On Screen Display

OSD este o facilitate pe care o gasim pe unele camere analogice. O camera cu OSD ofera posibilitatea accesarii unui meniu intern al camerei folosind un mic joystick atasat camerei. Setarile accesibile prin meniul OSD pleaca de la lucruri de baza (luminozitate, activare/dezactivare IR) si ajung pana la functii avansate (daca aveti o camera cu functii avansate). Meniul devine vizibil folosind un monitor conectat la DVR-ul la care este camera conectata. Cu ochii la monitor si cu mana pe joystick veti putea accesa meniul.

Pentru camerele cu mod multiplu de functionare (TVI, CVI, AHD, CVBS) joystick-ul OSD ofera modalitatea de trecere dintr-un mod in altul. De obicei se tine apasat pe butonasul de pe joystick, intr-o anumita directie, timp de cateva secunde, pentru a se opta pentru un mod sau altul.

meniu OSD camere

30. DIGITAL ZOOM si OPTICAL ZOOM

Zoom-ul digital este zoom-ul pe care il putem efectua in interiorul unei imagini. Eficienta acestui zoom depinde de rezolutia imaginii. Daca pixelii din imagine sunt suficient de multi pentru ca obiectul sa fie conturat clar, atunci obiectul va ramane inteligibil si dupa un zoom digital mare. Zoom-ul digital este o functie care a devenit cu adevarat utila odata cu aparitia camerelor cu rezolutie inalta. Datorita numarului mare de pixeli din imaginile de calitate FULL HD si ULTRA HD putem acum sa efectuam un zoom mare direct in imagine pentru a identifica detalii marunte (persoane sau numere de inmatriculare) fara ca imaginea sa devina “pixelata”.

Zoom-ul optic este zoom-ul pe care il obtinem prin ajustari fizice ale lentilei cu care o camera este echipata. Ganditi-va la zoom-ul optic ca la zoom-ul pe care il obtinem folosind un binoclu. Din reglajul binoclului putem stabili un zoom mai mic sau mai mare. In cazul camerelor de supraveghere acest zoom optic se poate face electronic (daca avem o lentila motorizata o putem controla dintr-o aplicatie) sau manual (daca avem o lentila manuala atunci trebuie sa ajustam zoom-ul direct de la camera). Avantajul major al zoom-ului optic este ca rezolutia camerei ramane aceeasi in fiecare etapa de zoom. O camera cu rezolutie 1080p si cu lentila setata la zoom optic minim va avea tot rezolutia 1080p si daca lentila este setata la zoom optic maxim. Asta inseamna ca dupa ce "facem zoom" optic maxim putem folosi in continuare toata rezolutia camerei pentru un zoom digital suplimentar.

Iata un exemplu cu o camera PTZ cu zoom optic. Observati cum, indiferent unde este setat zoom-ul lentilei, rezolutia camerei si claritatea imaginii raman neschimbate. Pentru o lista completa de camere rotative cu zoom optic de la 15X pana la 35X va invitam sa studiati Oferta noastra camere Speed-Dome.

Cel mai simplu veti intelege diferentele dintre Zoom-ul digital si Zoom-ul optic din imaginile de mai jos. In prima poza avem un iepuras pe care vrem "sa facem zoom". Daca avem o camera cu zoom optic vom regla lentila si vom obtine un zoom ca printr-un binoclu, iar imaginea ramane clara (vezi poza 2). Daca avem o camera doar cu zoom optic, atunci putem "mari" imaginea doar cat ne permite rezolutia (vezi poza 3).

zoom optic vs zoom digital

31. STARLIGHT

Starlight este o denumire comerciala pentru camere care, teoretic, pot functiona in mod color pe timp de noapte. Ideea este ca aceste camere ar trebui sa poata folosi surse foarte marunte de lumina (cum este cea de la luna si stele) pentru a forma imagine color. Si da, aceste camere sunt ceva mai eficiente in lumina scazuta si pastreaza imaginea color chiar si in iluminare slaba, insa nu se apropie de promisiunile pe care le fac producatorii sau de asteptarile pe care le au clientii. Adevarul este ca orice camera are nevoie de lumina pentru a oferi imagini color. Acestea sunt legile fizicii. Deci si camerele cu tehnologie Starlight au nevoie de o sursa de lumina suficienta pentru a oferi imagine color. Fara lumina suficienta imaginea va fi tot alb/negru, exact ca la camerele fara Starlight. Pe scurt, daca aveti o curte slab luminata, dar totusi luminata, puteti folosi aceste camere cu succes. Daca aveti o curte in bezna totala nu veti obtine niciun avantaj. Din contra, veti avea doar dezavantajele pe care camerele Starlight le ofera. Da, trebuie sa existe si dezavantaje. Dezavantajul apare din cauza modului in care tehnologia Starlight functioneaza. Cum functioneaza?

Starlight este un functie care rezulta prin asocierea unui senzor de imagine mai mare si mai sensibil (o suprafata mai mare inseamna mai multa lumina captata) si un timp de expunere al IRIS-ului camerei mult mai mare pentru a lasa mai multa lumina sa ajunga la senzor. Aceasta combinatie asigura mai multa lumina camerei pe timp de noapte, dar rezulta si intr-un efect neplacut de "fantoma" atunci cand se filmeaza obiecte in miscare. Daca este in avantaul dvs. acest compromis numai dvs. puteti decide.

32. LUX

Lux-ul, in fizica, este o unitate de masura pentru iluminare. Deci, o zona cu lumina multa va avea o iluminare cu multi Luxi, iar o zona slab luminata va avea putini Luxi. In specificatiile unei camere vom gasi un indice de genul: 0.003Lux, 0.005Lux, etc. Acest indice ne comunica pragul de iluminare minima (masurat in Luxi desigur) pana la care camera va putea functiona in mod color. Dupa acest prag camera va trece in mod infrarosu si imaginea va deveni alb/negru. De exemplu, la o camera Starlight vom gasi o valoare de tipul "Color: 0.003 Lux", iar la o camera fara Starlight vom avea "Color: 0.005 Lux".

Contactati-ne!

Sistemele de supraveghere evolueaza si constant apar noi tehnologii si functii pentru camere. Daca aveti nevoie de ajutor in lamurirea unor aspecte va rugam sa lasati intrebarea dvs. in sectiunea de comentarii. Pentru ajutor in configurarea unei solutii de supraveghere ne puteti contacta la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.

Multumim
,

Istrate Alexandru

Ing. Sisteme Securitate - Supraveghere24
.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 31.03.2017 6:21
Excelenta documentație!
Creat pe: 11.01.2018 20:35
   Acum stiu ce sa aleg dupa ce mi-am notat majoritatea caracteristicilor pentru o camera (mai multe)de categorie mediu spre inalta avind ca limita pretul ei.
   Toata stima pentru echipa.
                                          Un Banatan
Creat pe: 16.01.2018 16:46
Super lecție.
Felicitări!
Creat pe: 20.05.2018 13:11
Foarte interesanta documentatia privind alegerea unei camere
Felicitari !
Creat pe: 08.02.2019 17:06
Superba prezentare. Va urmăresc de mult și am constatat ca sunteți singura firma din acest domeniu care explica detaliat și pe înțelesul tuturor aceste minime noțiuni de documentare din domeniul supravegherii video. Trebuie sa menționez de asemenea ca totdeauna ați răspuns prompt și profesionist la problemele pe care le-am ridicat, fără ca eu sa am calitatea de client. Contează enorm. Din aceste considerente va apreciez enorm și va doresc mult succes în activitate.
Cu deosebita stima,
Constantin Stoicescu
Creat pe: 02.03.2019 15:46
Foarte interesant pentru cine vrea sa se documenteze.
Va multumesc mult.
C.S.
Creat pe: 05.04.2019 23:26
Am o spălătorie self auto și aș vrea să montez camere .Mă puteți contacta?
Creat pe: 08.04.2019 21:21
Da,cine a facut rezumatul chiar stie! Foarte bun!Poate cu LX un pic mai explicit, adica gradul de iluminare a unei suprafete.
Camera cu un Lx mai mic, mai sensibila adica mai buna pe timp intunecat.
Oricum, felicitari!
Creat pe: 26.05.2019 14:21
Buna ziua,
Eu nu sunt inginer, dar este explicat foarte bine si pot sa spun ca acum as stii cum sa fac un caiet de sarcini. Multumiri!
Creat pe: 29.09.2019 14:50
Am avut foarte multe nelamuriri deoarece vreau sa-mi achizitionez un kit de supraveghere, dupa bugetul unui simplu muncitor, am citit de...3 ori pana, cred eu am inteles ce vreau. Foarte util.
Creat pe: 27.10.2019 12:01
Buna ziua, exista camere de supraveghere care noaptea sunt invizibile, fara lumini rosii sau albe care sa atraga atentia intrusilor?
Creat pe: 28.04.2020 20:29
De folos

Multumesc
Creat pe: 22.10.2022 3:28
<a href=https://buylasixon.com/>what is lasix used for</a> By using the naturopathic modalities listed above, patients can expect a shorter duration of these side effects
Creat pe: 07.01.2023 23:13
<a href=https://bestcialis20mg.com/>best generic cialis</a> Mesenteric panniculitis affects the tissues that hold the small bowel in place
Creat pe: 28.02.2023 9:27
Doar cuvinte de laudă pentru așa descriere
Felicitări !
Creat pe: 03.12.2023 17:25
speram sa gasesc aici o modalitate de scoate o camera de 5mp trecuta din dvr in modul cvbs. odata trecuta in acest mod dvr-ul nu ii mai poate accesa meniul ca sa o trec iar in mod cvi. modelul camerei este:Dahua Starlight HACHFW1500TL-A-0360B-S2, 5 MP, bineinteles camera nu are un buton de schimbare mod sau resetare. asa ca ...
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.