Close
Categorii
Meniu

Top 5 greseli grave comise la instalarea unui sistem de supraveghere

top greseli montaj camere sistem supraveghere

Asa cum spune si titlul, in acest articol discutam despre cele mai serioase si frecvente erori de montaj care apar atunci cand persoana care instaleaza camerele de supraveghere nu are experienta in domeniu. Erori de montaj pot fi multe, insa cele prezentate mai jos sunt importante din 2 motive. 1 - sunt foarte frecvente. 2 - conduc la inutilitatea sistemului video sau la defectiuni grave. Acest material va fi de mare ajutor pentru 2 categorii de persoane. 1 - cei ce aleg sa isi instaleze pe cont propriu sistemul de supraveghere achizitionat online. 2 - instalatorilor incepatori care nu au experienta sau baze solide in domeniu. Mai mentionam doar ca acest articol este menit sa ajute, nu sa condamne, deci speram ca orice persoana care va citi sfaturile noastre va invata ceva si, eventual, va lasa si un comentariu.
Odata cu fiecare greseala de instalare enumerata am prezentat si sfaturile noastre pentru a evita sau corecta acea greseala. Nu am ordonat greselile dupa importanta sau frecventa de aparitie. Toate sunt situatii de evitat, pe care le-am intalnit foarte des atunci cand am fost chemati sa revizuim sisteme instalate fie direct de proprietarul sistemului, fie instalate de catre un “meserias” care nu mai poate fi contactat telefonic. Sa incepem.



1. Fixarea camerelor de supraveghere in pozitii unde anumite corpuri sau obiecte obstructioneaza radiatia infrarosu emanata de camere pe timp de noapte



Rezultatul? Iluminare IR total ineficienta si orbirea camerei de radiatia infrarosu reflectata de obiecte. Iata cateva exemple concrete:

reflexie IR camere supraveghere

Acest fenomen se poate intampla cu orice camera care foloseste infrarosu pentru iluminare pe timp de noapte, indiferent daca vorbim de o camera montata la exterior sau la interior. Problemele pot fi evitate doar printr-o planificare atenta si corecta a pozitiei si orientarii fiecarei camere. Desigur, planificarea pozitiilor camerelor se face inainte de a se trasa cablurile. De cele mai multe ori insa, pentru ca montajul unui sistem de supraveghere se face ziua, un instalator fara experienta nu va lua in considerare conditiile in care vor functiona camerele pe timp de noapte si va alege pozitiile camerelor bazandu-se doar pe ceea ce vede la lumina zilei. Totul va fi bine si frumos ziua, iar noaptea dezastru. Imaginile camerelor vor deveni inutile.
Efectele acestei erori de instalare apar doar noaptea, cand proiectorul infrarosu integrat camerei devine activ pentru a oferi iluminare. Orice obiect aflat in imediata apropiere a camerei va bloca radiatia infrarosu din drumul ei spre o “iluminare buna la departare” si o va reflecta inapoi in obiectivul camerei, orbind camera. Cele mai intalnite astfel de obiecte sunt:
- zidul sau peretele pe care camera este montanta, atunci cand acel zid sau perete ocupa prea mult din cadrul camerei (exact ca in imaginea exemplu de mai sus). Daca peste 20% din cadrul camerei este ocupat de peretele pe care a fost montata camera, atunci acel perete va reflecta foarte multa radiatie IR inapoi in obietivul camerei (vezi imaginea exemplu de mai sus). Solutia? Orientati camera corect, astfel incat peretele pe care este prinsa camera sa fie foarte putin vizibil in extremitatea cadrului.
- pomi si vegetatie inalta din imediata apropiere a camerei. Poate fi un pom mare aflat la 2-3 metri de camera, sau o singura crenguta cu frunze care atarna la 10 centrimetri in fata camerei. Solutia? Ori se taie crenguta, ori se taie pomul, ori se muta camera intr-un punct unde acea vegetatie inalta nu va mai fi in prim-plan.
- geamuri sau usi de sticla prea apropiate de o camera de interior. Orice geam reflecta radiatia IR. Nu incercati sa montati camere la interior cu gandul de a vedea noaptea prin geam. Solutia? Orientati camera corect, astfel incat geamul sa nu fie principala tinta a radiatiei IR. Radiatia IR este cea mai puternica in centrul imaginii. Deci, asigurati-ca ca acel geam nu este fix in centrul imaginii. A doua varianta (in caz ca aveti aceasta functie disponibila) este sa folositi functia SmartIR a camerei pentru a reduce intensitatea IR a proiectorului pana in punctul in care reflexia din geam sa nu mai fie deranjanta. Functia SmartIR nu este disponibila pe toate camerele de supraveghere.
- ziduri sau structuri prea apropiate de camera. Un instalator cu experienta va sti sa aleaga pozitia corecta de instalare a unei camere astfel incat campul vizual al camerei sa nu fie obstructionat de ceva masiv aflat la cativa metri. Un instalator fara experienta se va lovi de solicitarile si “cunostintele vaste” ale clientilor (care stiu deja unde vor montate camerele, cat de sus, pe unde sa vina cablul, etc). Acesti instalatori nu au cunostinte suficiente pentru a oferi o parere ferma si pertinenta clientului. “Uitati ce se va intampla daca facem cum vreti dumneavoastra...etc etc”. Solutia? Ori mutati camera intr-o pozitie unde radiata IR va putea trece de acel obstacol. Ori, daca nu exista varianta repozitionarii camerei, va trebui sa instalati o a doua camera cu scopul de a monitoriza suprafata din spatele obstacolului. Daca exista functia SmartIR la camera cu probleme, atunci puteti cobori intensitatea radiatiei IR astfel incat reflexia sa fie minima.



2. Reglajul ineficient al camerelor pe orizontala si verticala



Rezultatul? Multe probleme de imagine pe zi si noapte, pe care le discutam mai jos.

camera supraveghere orientata prea sus

Pentru un reglaj gresit pe orizontala (adica orientarea stanga-dreapta) putem intampina probleme de iluminare infrarosu pe timp de noapte. Reglajul gresit pe orizontala se leaga direct de situatiile descrise la punctul 1. O camera orientata prea in stanga sau prea in dreapta risca sa prinda in cadru prea mult din zidul sau peretele pe care camera este montata, iar radiatia IR se va reflecta din perete si nu va ilumina ce trebuie. Pentru un reglaj gresit pe verticala (adica orientarea sus-jos) putem intampina atat probleme de iluminare pe timp de noapte cat si o profunzime in detaliu foarte slaba zi / noapte (adica nu vom putea recunoaste detalii pe distanta). Sa explicam. O camera orientata prea sus va surprinde in cadru o suprafata aflata in afara razei optime de acoperire a camerei respective, deci nu va oferi detalii semnificative. Aceeasi camera orientata prea sus, pe timp de noapte, nu va putea oferi nici iluminare eficienta pentru ca radiatia IR se va pierde in zare in loc sa lumineze zona care ne intereseaza. Greseala camerelor orientate prea sus apare atunci cand un instalator nepriceput, sau un client neinformat, doreste sa acopere o distanta foarte mare folosind o singura camera insuficient de performanta. "Punem aici o camera pe stalp si o facem sa bata pe toata strada." Deci, sa recapitulam:
- o camera orientata prea sus nu va oferi detalii clare decat daca rezolutia camerei creste proportional cu distanta pe care vrem sa o monitorizam. Distanta liniara pentru care o camera este gandita sa ofere detalii importante este foarte des ignorata. Ganditi-va ca aveti o camera fullHD de 2 megapixel. Aceasta rezolutie este suficienta pentru a oferi recunoastere faciala pe distante de 10-15 metri in jurul camerei. Asa si trebuie folosita acea camera. Sa monitorizeze 10-15 metri in jurul camerei. Nu ridicam aceasta camera in zare ca sa acoperim distante de 50 metri pentru ca nu vom obtine decat o imagine foarte vaga. Solutia? Fie orientati camerele de supraveghere astfel incat sa acopere distantele pentru care au fost construite. Daca o camera este gandita sa ofere calitate pe 10-15 metri, fiti siguri ca orientati camera astfel incat primii 15 metri din imagine sunt chiar primii 15 metri din jurul camerei. Fie alegeti camere cu rezolutii potrivite distantelor pe care dorim sa le acoperiti eficient. Fie montati mai multe camere imprastiate pe toata lungimea. Cu cat este distanta mai mare pe care doriti sa distingeti detalii cu atat mai mare trebuie sa fie rezolutia camerei.
- o camera orientata prea sus va oferi o iluminarea pe timp de noapte total ineficienta. Radiatia infrarosu se va pierde in distanta si nu va mai lumina zona pe care camera trebuia sa o urmareasca. Solutia? Aceeasi solutie ca mai sus. Orientati camerele de supraveghere astfel incat sa acopere distantele pentru care au fost construite. Daca o camera este gandita sa ofere iluminare eficienta pe 10-15 metri, fiti siguri ca orientati camera astfel incat primii 15 metri din imagine sunt chiar primii 15 metri din jurul camerei.

camera supraveghere orientata prea sus



3. Cablu video si conectori video de proasta calitate



Rezultatul? Valuri, dungi, pureci in imagine ziua si noaptea; imagini mai slabe decat ar putea camerele oferi in caz ca s-ar folosi conectori de calitate.

Am observat ca un instalator amator are o mare "placere". Sa faca economie exact cand trebuie sa cumpere cablul si conectorii pentru sistem. Lipsa cunostintelor este principalul vinovat aici. Nestiind care sunt consecintele utilizarii unui cablu de slaba calitate se alege foarte des cel mai ieftin cablu posibil, in dorinta de a face economie. Poate persoana care face montajul considera ca nu conteaza ce cablu si ce mufe se folosesc, poate nu-l intereseaza, in orice situatie, este o problema majora si foarte des intalnita.
Sa explicam. Sistemele video au evoluat foarte mult in ultimii ani. Cel mai ieftin si accesibil sistem de pe piata porneste de la o rezolutie HD 1 Megapixel. Avem acum sisteme analog de rezolutie foarte mare, cu multi megapixeli, deci de o fidelitate inalta. Aceste semnale video de rezolutie inalta sunt mult mai vulnerabile la pierderi si interferente decat semnalele video de la camerele vechi cu 700 linii TV. Imaginati-va ca aveti de transportat o galeata plina cu apa intr-o masina. Cu cat mai plina galeata, cu atat mai mari sansele sa pierdeti apa pe drum din cauza gropilor, curbelor, etc. Un semnal video de rezolutie mare este ca o galeata plina (are multa informatie inghesuita), un semnal video de rezolutie mica este ca o galeata mai goala, iar gropile si curbele sunt pierderile de pe traseu. Daca folosim un cablu de prosta calitate, cu conectori de proasta calitate (adica un drum plin de gropi si curbe), vom avea pierderi mari, deci din toata rezolutia mare pentru care am platit bani multi mai ramanem cu ce ramane dupa pierderile suferite.
In plus, din dorinta de a face vanzari, comerciantii de cablu au adus pe piata si variante foarte ieftine si foarte proaste de cablu si conectori.
Client: “40 de bani metrul? E bun?
Vanzator: “E cablu pentru camere domnu, cablu e cablu, nu conteaza!”
Gresit. Conteaza mult. Semnalul video transmis de camere foloseste un curent foarte mic, iar pentru acest curent mic este foarte important sa avem la dispozitie un conductor cu eficienta cat mai mare. Tot traseul video, de la mufa video folosita la camera, mergand prin contactul fizic dintre mufa si cablu, prin cablu, pana la mufa de la DVR, tot traseul trebuie sa ofere un transfer de informatie cat mai eficient, cu pierderi cat mai mici. Degeaba cumparam camere 4K - 8 Megapixel daca le conectam folosind cablu ieftin din aluminiu si video-baluni de proasta calitate.
Solutia? Atentie la materialul folosit pentru materialul conductor din cablu si conectori. Fie ca vorbim de cablu pentru camere IP sau camere analog (TVI, AHD, CVI, orice tehnologie analog HD ar fi), cumparati cablu de cupru. Nu utilizati cablu de aluminiu sau cablu de aluminiu suflat cu ceva cupru. Pentru camere IP luati cablu UTP cupru cat5e. Pentru camere analog luati acelasi cablu UTP cupru cat5e sau cablu coaxial cu miez de cupru. Pentru video-baluni de calitate luati varianta standard de cupru sau chiar varianta premium pentru camere 4K. In acest mod nu risipiti banii pe care i-ati platit pentru sistemul video de rezolutie mare.



4. Neprotejarea corecta a conectorilor video si alimentare de umezeala



Rezultatul? Conectori video si alimentare oxidati, umezeala in camera sub forma de condens.

fire expuse camera supraveghere si condens camera

Cam toate camerele moderne sunt construite cu un standard de la decent in sus in ceea ce priveste protectia la umezeala si praf. Desigur, mai exista exceptii pe la produsele no-name, vandute la preturi prea mici pentru a justifica orice urma de calitate. Ca paranteza pentru fanii echipamentelor foarte ieftine, pentru orice camera care valoreaza 40-50 de lei, dupa ce scadeti TVA-ul platit la stat, impozit, costuri de import, adaosul furnizorului, mai ramaneti cu o valoare de 5 lei pentru camera in sine. Nu suna deloc promitator, nu?. Sa revenim. Spuneam ca o carcasa de camera este de obicei suficient de bine construita impotriva umezelii si prafului, dar nu si conectorii video si de alimentare ai camerei. Acei conectori, daca nu sunt corect protejati si montati, se vor oxida sau vor conduce apa in interiorul camerei. Odata ce o cantitate mica de apa a patruns in carcasa camerei, aceasta este compromisa. Va aparea condens pe obiectiv si camera va fi inutila. Sigur, se poate desface, usca, resigila, dar cel mai bine este sa prevenim.
Prima problema, cea mai comuna, este oxidarea conectorilor video si alimentare. Cum se produce oxidarea conectorilor? Foarte simplu. Sunt lasati in aer pur si simplu de un instalator nepriceput sau dornic sa fie sunat pentru o intretinere periodica. Orice camera montata la exterior, daca nu vine dotata din fabrica cu o presetupa speciala menita sa protejeze conectorii (unele camere au asa ceva, de obicei cele mai scumpe), are nevoie de o doza aparenta cu capac (recomandat sa fie capac cu suruburi) pentru a masca si proteja conexiunile video si alimentare.
A doua problema este patrunderea apei in camera. Cum se intampla sa ajunga apa in camera? Foarte simplu. Cablurile video si de alimentare care ajung la camera nu trebuie sa aiba o pozare care sa avantajeze “curgerea” apei spre camera. Incercati sa "ganditi ca apa". Daca montam camera pe stalp si doza cu conectori este prinsa deasupra camerei, atunci automat cablurile video si de alimentare ale camerei vor iesi din doza si vor cobori spre camera. Este logic ca la prima ploaie apa se va scurge de pe doza pe cablurile camerei, pana in punctul unde cablurile camerei patrund in carcasa camerei, iar acolo, in timp, apa isi va face loc.
Solutia? Folositi doze aparente cand montati camere la exterior si pozitionati dozele si camerele astfel incat apa sa nu isi gaseasca traseu daunator. Puteti improviza o mica bucla sub nivelul camerei, folosind cablurile video si alimentare, astfel incat picaturile de apa sa se desprinda de cabluri si sa ajunga la sol.



5. Alimentarea incorecta a camerelor



Rezultatul? Dungi si valuri pe imaginile camerelor, de obicei noaptea; poate chiar nefunctionarea totala a camerelor pe timp de noaptea.

dungi si valuri camere supraveghere

Instalatorii amatori nu considera ca principiile de baza ale electricitatii sunt utile, multi nici nu au auzit de asa ceva. Exista un fenomen care se numeste "cadere de tensiune", fenomen direct legat de diametrul si lungimea cablului de alimentare folosit pentru camere, de consumul camerei de supraveghere, de capacitatea sursei de a debita curent, si altele.  Problemele de imagine mentionate mai sus apar de obicei cand se foloseste un cablu de alimentare prea subtire pe distante prea mari. De exemplu, am intalnit locatii unde s-a incercat utilizarea unui cablu litat 2x0.5mm pentru alimentarea unei camere pe 200 metri, folosind un banal alimentator de 12V-1A. Caderea de tensiune pe traseu era atat de mare, incat camera nici nu se alimenta. Cine nu cunoaste aceste principii ajunge la urmatoarele intrebari: "care e problema?" , "de ce nu merge?" , "ce-i cu dungile astea noaptea?" , "ce-i cu camerele astea proaste?" Da, sunt si multe camere proaste pe piata, dar si instalatori nepriceputi. Fiind vorba de un subiect ceva mai vast si complex, am scris un articol dedicat alimentarii corecte a camerelor de supraveghere, unde am explicat pe larg toate principiile si modalitatile corecte de alimentare. Gasiti articolul AICI articolul "Cum alimentam camerele de supraveghere - Ghid complet".
Solutia? Studiati articolul nostru dedicat alimentarii corecte a camerelor de supraveghere. Veti intelege cum trebuie sa alegeti grosimea cablului si sursa de alimentare in functie de consumul camerei si distanta pana la camera.



6. BONUS - Defectarea camerelor de supraveghere prin atingerea cablurilor de semnal video de carcasa metalica a DVR-ului



Rezultatul? Arderea senzorului de imagine al camerei, camera devine inutila, garantie nula.

Un DVR este un echipament care sta in priza, evident. Un DVR metalic de calitate ar trebui sa aiba carcasa conectata la impamantarea cablului de alimentare, iar un client pregatit ar trebui sa aiba prize cu impamantare. In aceasta situatie ideala, curentul rezidual de pe carcasa DVR-ului se va descarca prin impamantare la priza de pamant. De foarte multe ori insa situatia este alta. DVR-urile cu carcasa metalica ieftine si slabe calitativ nu au impamantare, sau clientii nu au prize cu impamantare, si atunci apar problemele. Puneti limba pe carcasa metalica a unui DVR bagat in priza si o sa vedeti despre ce vorbesc. Acum, ce fac multi instalatori neatenti sau nepriceputi? Cu DVR-ul in priza si fara sa dea atentie la carcasa metalica incarcata cu electricitate, ating carcasa DVR-ului cu mufele video ale camerelor de supraveghere. Curentul de pe carcasa se va descarca prin cablurile video, in camere, pana la senzorii de imagine. Un senzorul de imagine este un echipament foarte sensibil, care foloseste curenti de tensiune foarte mica, si care va fi ars instant de tensiunea reziduala de pe carcasa DVR-ului. Aceasta situatie se intampla din ce in ce mai rar pentru ca producatorii au inceput sa inlocuiasca carcasele metalice ale DVR-uriolor cu carcase din plastic. Motivul trecerii de la metal la plastic este costul mai mic de productie, nu interesul special pentru camerele arse de instalatori nepriceputi. Oricare ar fi motivul, carcasele de plastic ale DVR-urilor au acest avantaj.
Solutia? Daca aveti un DVR cu carcasa metalica, finalizati mai intai cablajul camerelor si conectati-le la intrarile video din spatele DVR-ului inainte de a porni DVR-ul.



Concluzii finale!



Erori de instalare sunt multe, insa cele detaliate mai sus sunt cele mai frecvente si mai importante. Cu acest articol incercam sa educam putin toate partile implicate in piata sistemelor de securitate. Daca ati intalnit astfel de scapari, fie cele mentionate in acest articol, fie altele, va rugam sa le detaliati in comentarii.


Cu stima,
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate
Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 22.10.2020 13:34
Foarte instructiv, mulțumim pentru informații.
Creat pe: 02.02.2021 16:00
multumim de info !
pertinent si la subiect !
Creat pe: 05.07.2022 14:17
salut! imi dai acordul pentru a creea un tutorial video despre ce ai scris aici?Multumesc!


Creat pe: 06.10.2024 19:16
Salut, am achiziționat o camera supraveghere 4g și la zgomote mici nu le transmite în aplicația telefonului e muta,cei drep am dat pe ea 150 Ron. Multumesc
Arhiva blog
Copyright © 2025 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.