Close
Categorii
Meniu

Supraveghere video pentru blocuri, scari de bloc, parcari de bloc

Scarile de bloc si parcarile blocurilor sunt mereu o sursa de evenimente neplacute. Vandalism, vecini neatenti sau ignoranti, furturi din apartamente si masini. Un sistem de supraveghere eficient ar rezolva aceste probleme. Dar cum? Care este cel mai potrivit sistem de supraveghere pentru un bloc?

1. Cateva informatii generale

Simpla prezenta a unor camere de supraveghere in combinatie cu cateva placute banale de avertizare ofera o reteta foarte buna pentru descurajarea evenimentelor neplacute. Este dovedit stiintific ca in momentul cand o persoana stie ca actiunile sale sunt filmate se produce subconstient o responsabilizare si o marire a atentiei propriilor actiuni. In plus, toate sistemele moderne de supraveghere pot fi accesate prin internet de pe telefon sau calculator, iar acest lucru ofera proprietarilor un plus de control si liniste.

2. Despre partea legala si protectia datelor cu caracter personal

Majoritatea confuziilor si intrebarilor despre legalitatea unui sistem de supraveghere vin din partea asociatiilor de locatari si proprietari. Asociatiile de bloc se incadreaza la persoane juridice si acest lucru contribuie la si mai multa confuzie. Iata de ce.

Pentru persoanele juridice care intreprind o activitate comerciala la sediu (magazine, saloane, ateliere auto, cabinete stomatologice, orice loc unde clientul intra si plateste pentru bunuri si servicii) lucrurile sunt clare. Exista 2 obligatii legale. Prima obligatie. Sa se avertizeze vizual prin afise, autocolante sau pancarte faptul ca cine patrunde in spatiul parcarii este inregistrat video. Cine nu doreste sa fie filmat are dreptul sa nu intre in acel spatiu. A doua obligatie. Sistemul de supraveghere trebuie instalat cu o firma autorizata IGPR (Inspectoratul General al Politiei Romane), in baza unui proiect si a unei analize de risc. Supraveghere24 poate fi de folos cu informatii si recomandari pentru oricare din cele 3 etape (analiza risc, proiect, implementare autorizata).

Pentru un bloc, o scara de bloc sau o parcare de bloc lucrurile stau putin altfel. In primul rand, inainte de orice implementare, instalarea sistemului necesita acordul majoritatii locatarilor / proprietarilor, iar administratia blocului este cea care trebuie sa obtina aceasta majoritatea, in scris, in urma unei sedinte. Nu este nevoie de unanimitate. Sunt necesare jumatate + 1 din voturi. Apoi, administratia este persoana juridica responsabila de implementarea proiectului. Un locatar / proprietar care nu este de acord cu instalarea sistemului de supraveghere are dreptul sa solicite ca nici una din camere sa nu acopere usa catre apartamentul propriu sau catre locul de parcare platit. Nu are dreptul sa reclame nimic despre camerele care supravegheza spatiile comune de tranzit (accesul in parcare, locurile de parcare ce nu ii apartin, intrarile in bloc, scara de bloc, lift, lateralele blocului, ghena, etc). Pentru ca nu au obiect de activitate furnizarea de bunuri sau servicii, asociatiile de bloc NU sunt obligate sa implementeze aceste sisteme de supraveghere cu firme licentiate IGPR si pot gestiona proiectul si in regim propriu. Singurele obligatiii legale, dar de cele mai multe ori ignorate, sunt de a folosi autocolante pentru a informa ca locatia este monitorizata video si de a declara sistemul de supraveghere instalat la Directia de Ordine Publica de pe raza judetului. In acest mod Politia stie de existenta unui sistem de supraveghere la acea adresa si poate solicita inregistrari in cazul unor evenimente petrecute in zona.

3. Sa ne mutam pe partea tehnica

Supravegherea la bloc se implementeaza de obicei fie pentru o singura scara de bloc, fie pentru tot blocul cu toate scarile de bloc. Pentru inceput, asociatia impreuna cu cei ce doresc sistemul trebuie sa stabileasca ce zone doresc sa fie monitorizate. Ca sa va fie mai usor, iata ce implica supravegherea video completa pentru un bloc: parcarea blocului, lateralele blocului, caile de acces in bloc, casa scarii, accesul in lift, interiorul liftului (aici discutia este mai complicata), parcarea subterana cu accesul in parcare (daca exista parcare subterana), fiecare palier de pe fiecare etaj. Suplimentar, unii locatari pot solicita camere de supraveghere personale pe propriul loc de parcare sau pe usa proprie, la care sa aiba acces doar ei si sa achite costurile separat.

sa fie eficienta avem nevoie sa stabilim mai intai pozitia fiecarei camere si pozitia unitatii de stocare. Pozitia camerelor este evident cruciala pentru o acoperire eficienta a parcarii. Pozitia DVR-ului este importanta pentru ca DVR-ul este nodul central al sistemului, este locul unde toata informatia este depozitata si gestionata, este un aparat care nu functioneaza in orice conditii.

Pozitia camerelor. Pentru cazul fericit al unei parcari dreptunghiulare nu avem multe de spus. Se imparte perimetrul intregii parcari in portiuni egale, de lungime maxima 15-20 metri, astfel incat cei 15-20 metri sa poata fi acoperiti foarte eficient de camere cu pret decent. a tuturor autoturismelor dintr-o parcare de bloc trebuie mai intai sa delimitam cu exactitate toate pozitiile unde se parcheaza autoturisme.

Pasul urmator este sa gasim cel putin 2 unghiuri, ideal 3, din care sa acoperim toate laturile autoturismelor. De ce? Pentru ca intr-o parcare, pozitiile compacte ale masinilor fac sa apara multe unghiuri moarte, unghiuri care pot fi acoperite doar din pozitii opuse.

Dupa ce am stabilit care sunt punctele unde putem instala camere de supraveghere trebuie sa calculam care sunt distantele maxime pe care camerele de supraveghere instalate in acele puncte trebuie sa le acopere.

Atentie la unghiurile moarte de sub camere. Orice camera de supraveghere, indiferent de lentila, are o zona moarta. De obicei aceasta zona moarta este exact sub camera. Daca un autoturism este parcat exact sub camera, acel autoturism nu va putea fi urmarit video decat cu o alta camera de supraveghere, care acopera unghiul mort al primei camere. e este foarte important sa gandim solutia incepand de la distanta la care se afla autoturismul fata de locul unde montam camera. Solutia este urmatoarea:

- Se analizeaza parcarea, se face o schema simpla cu distante si cai de acces. Planul general este sa gandim o solutie care ofera o desfasurare cronologica a evenimentelor pe camere. Ce inseamna asta? Nu incercam sa obtinem tot ce ne intereseaza din imaginile individuale ale camerelor, ci gandim o solutie care va putea "detalia" un eventual incident, de la accesul in parcare, mergand prin parcare, pana la locul de parcare, si de acolo inapoi. Pentru a obtine asa ceva avem nevoie de 3 tipuri de camere: camere care acopera eficient accesul (recunoastere numar inmatriculare), camere care acopera in ansamblu toata parcarea si ofera perspectiva asupra evenimentelor petrecute si camere pentru acele pozitii si unghiuri mai vulnerabile, unde ar putea fi necesara recunoastere faciala.

-

Nu ezitati sa ne contactati!

Cu siguranta veti avea intrebari, cu siguranta parcarea dumneavoastra este ceva mai atipica si are nevoie de o solutie personalizata. Am incercat sa fim cat se poate de expliciti cu lucurile de baza, dar solutia ideala necesita si o discutie cu un specialist, deci nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi doar informatii sau chiar solutia completa. Ne puteti contacta pe mail ( comenzi@supraveghere24.ro ) sau telefonic ( 0728 08 70 08 ) .

P.S. Rugam sa lasati sugestiile si impresiile dumneavoastra despre acest articol in sectiunea de comentarii de mai jos.

Cu stima

Istrate Alexandru

Ing. Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.