Scarile de bloc si parcarile blocurilor sunt mereu o sursa de evenimente neplacute. Vandalism, vecini neatenti sau ignoranti, furturi din apartamente si masini. Un sistem de supraveghere eficient ar rezolva aceste probleme. Dar cum? Care este cel mai potrivit sistem de supraveghere pentru un bloc?
1 Cateva informatii generale
Simpla prezenta a unor camere de supraveghere in combinatie cu cateva afise banale de avertizare ofera o reteta foarte buna pentru descurajarea evenimentelor neplacute. Este dovedit stiintific ca in momentul in care o persoana realizeaza ca actiunile sale sunt filmate se produce subconstient o schimbare de comportament, o responsabilizare. In plus, toate sistemele moderne de supraveghere pot fi accesate prin internet de pe telefon sau calculator, iar acest lucru ofera proprietarilor un plus de control si liniste.
2 Despre partea legala si protectia datelor cu caracter personal
Exista multe confuzii si intrebari despre legalitatea unui sistem de supraveghere. Asociatiile de bloc se incadreaza la persoane juridice si acest lucru contribuie la si mai multa confuzie. Iata ce spune legea, in varianta "tradusa":
Pentru persoanele juridice care intreprind o activitate comerciala la sediu (magazine, saloane, ateliere auto, cabinete stomatologice, orice loc unde clientul intra si plateste pentru bunuri si servicii) lucrurile sunt clare. Exista 2 obligatii legale. Prima obligatie. Sa se avertizeze vizual prin afise, autocolante sau pancarte faptul ca cine patrunde in spatiu este inregistrat video. Cine nu doreste sa fie filmat are dreptul sa nu intre in acel spatiu. A doua obligatie. Sistemul de supraveghere trebuie instalat cu o firma autorizata IGPR (Inspectoratul General al Politiei Romane), in baza unui proiect si a unei analize de risc. Supraveghere24 va poate fi de folos cu informatii si recomandari pentru oricare din cele 3 etape (analiza risc, proiect, implementare autorizata).
Pentru un bloc, o scara de bloc sau o parcare de bloc, contrar multor pareri, lucrurile stau altfel. In primul rand, inainte de orice implementare este necesar acordul majoritatii locatarilor / proprietarilor, iar administratia blocului este cea care trebuie sa obtina aceasta majoritatea, in scris, in urma unei sedinte. Nu este nevoie de unanimitate. Sunt necesare doar jumatate+1 din voturi. Apoi, administratia este persoana juridica responsabila de sistem. Un locatar / proprietar care nu este de acord cu instalarea sistemului de supraveghere are dreptul sa solicite ca usa catre apartamentul propriu si locul de parcare platit sa nu apara in cadrul nici uneia dintre camere. Nu are dreptul sa reclame nimic despre camerele care supravegheza spatiile comune de tranzit (accesul in parcare, locurile de parcare ce nu ii apartin, intrarile in bloc, scara de bloc, lift, lateralele blocului, ghena, etc). Pentru ca nu au obiect de activitate furnizarea de bunuri sau servicii, asociatiile de bloc NU sunt obligate sa implementeze aceste sisteme de supraveghere cu firme licentiate IGPR si au tot dreptul sa gestioneze intreg proiectul in regim propriu, daca asta doresc. Singura obligatie legala a unei asociatii, dar de cele mai multe ori ignorata, este de a raporta sistemul de supraveghere instalat la Directia de Ordine Publica de pe raza judetului. In acest mod Politia stie de existenta unui sistem de supraveghere la acea adresa si poate solicita inregistrari in cazul unor evenimente petrecute in zona.
3 Sa facem planul sistemului
Supravegherea video la bloc se implementeaza de cele mai multe ori in functie de dorintele locatarilor, fie cu un sistem de sine statator pentru fiecare scara de bloc, fie cu un sistem unic care acopera tot blocul cu toate scarile de bloc si toate locurile de parcare ale blocului. Se intampla foarte des ca administratorul sa preia sarcina implementarii proiectului sau sa apara un locatar care "cunoaste meserie" si care este desemnat (sau se auto-desemneaza) sa supervizeze implementarea. In orice caz, noi venim in sprijin cu "reteta" unui sistem de supraveghere video complet pentru o scara de bloc.
3.1 Se stabileste mai intai punctul unde va fi montata unitatea de stocare. Unitatea de inregistrare poate fi de 2 tipuri. Un DVR daca optati pentru camere analog sau un NVR daca optati pentru camere IP. Despre diferentele dintre camerele analog si IP discutam ceva mai jos. Este foarte important unde se monteaza aceasta unitate. Este nodul central al sistemului, locul unde ajunge semnalul de la fiecare camera pentru a fi procesat, inregistrat si transmis pe internet catre telefoanele proprietarilor. In functie de "geografia" blocului exista cateva posibilitati:
Daca la parterul blocului exista un oficiu folosit de administratie, atunci acolo este pozitia optima. Este pozitia optima pentru ca este un spatiu care poate fi incuiat si accesat doar de persoane autorizate, este la parter deci traseele de cablu de la majoritatea camerelor pot fi pozate cu usurinta, este un spatiu unde se poate aduce usor o conexiune de internet.
Daca parterul blocului nu are un astfel de oficiu la parter (sa spunem ca este un bloc mai vechi) poate are un astfel de oficiu undeva la ultimele etaje si v-ati gandit sa-l folositi. Tentatia este mare. Tehnic este posibil, dar nu este recomandat. Implementarea proiectului se va complica mult datorita traseelor lungi de cablu de la camerele de la parter pana la camera tehnica. Implementarea este posibila, dar costul sistemului va creste mult datorita complexitatii, fara a se obtine neaparat ceva in plus la calitate. Daca blocul dumneavoastra este in aceasta situatie, atunci va recomandam sa folositi un tablou metalic montat in holul de la parter, incuiat si sigilat, unde sa se faca toate legaturile si sa fie montata unitatea de inregistrare.
3.2 Se aleg zonele interioare si exterioare unde se doreste monitorizare si unde, automat, se vor monta camere de supraveghere. Mai jos gasiti un exemplu cu schema parterului unui scari de bloc, pe care am marcat pozitiile recomandate ale camerelor si acoperirea acestora, pentru eficienta maxima. Exemplul este gandit sa prezinte o solutie de acoperire completa. Desigur, daca nu doriti sa acoperiti toate zonele pe care noi le-am exemplificat aveti libertatea sa renuntati la orice camera. In plus, fata de ce vedeti in schema se mai practica suplimentar instalarea de camere de supraveghere in parcarea subterana (daca exista) si pe fiecare etaj pentru un plus de informatie in cazul unor evenimente neplacute. Camerele de pe etaje ajuta la o partitionare cronologica mai buna in cazul unui incident. Camerele din parcarea subterana ofera control pe posibile cazuri de vandalism sau furt.
3.3 Sa analizam pe rand fiecare pozitie
DVR - Pozitia unitatii de inregistrare. Poate fi DVR daca optati pentru un sistem cu camere analog sau NVR daca optati pentru un sistem cu camere IP. In exemplul nostru avem un DVR si este montat in oficiul asociatiei, dar poate fi mutat pe hol si incuiat intr-un tablou metalic. Foarte multe asociatii doresc conectarea sistemului de supraveghere la internet pentru ca proprietarii sa poata accesa camerele cu telefonul mobil. Prin montarea DVR-ului la parter aveti acces rapid la cutia furnizorului de internet, deci conexiunea se poate face usor.
1 si 2 - Camere montate pe latura din fata blocului. O sa observati pozitionarea usor atipica fata de ce aveati probabil in gand. Cei mai multi isi imagineaza camerele montate pe colturile cladirilor. Se poate si asa, dar nu este cel mai eficient. Pentru laturi exterioare camerele se pozitioneaza un spre cealalta, la aproximativ 1/3 din distanta fata de colturile laturii. De ce? Pentru ca o camera de supraveghere (orice camera) ofera calitate si detalii maxime in prima jumatate a cadrului. Daca montam camerele pe colturi, portiunea din mijolocul laturii blocului nu va aparea in prima jumatate din cadrul nici uneia dintre camere. Cu o pozitionare ca in exemplu veti acoperi foarte clar unghiul mort de sub camera opusa si veti surprinde toata distanta de la camera si pana la coltul opus in prima parte a cadrului.
3 - Camera care acopera intrarea in bloc. Obligatoriu o camera cu unghi larg si dotata cu functia WDR pentru a putea face fata luminii care patrunde pe usa si care poate orbi o camera fara aceasta functie. Despre WDR merita sa cititi articolul nostru dedicat. Este o functie extrem de importanta.
4 - Camera pe hol cu scopul de a acoperi intrarea secundara si accesul in lift. Obligatoriu o camera cu unghi larg si cu functia WDR pentru a putea face fata luminii care patrunde pe usa si care poate orbi o camera fara aceasta functie.
5 - Camera pe hol cu scopul de a acoperi accesul pe scari si camera nr 4. Se dubleaza astfel si acoperirea liftului. Recomandat unghi larg si functie WDR daca exista iluminat pe senzor in scara blocului care poate orbi camera atunci cand declanseaza.
6 si 7 - Ca si camerele 1 si 2, scopul este acoperirea parcarii din spate si accesul secundar. Am ales aceeasi pozitionare la 1/3 fata de colturile blocului pentru a optimiza acoperirea zonei in functie de cadrul optim al camerelor.
8, 9, 10, 11 - Camere pentru lateralele blocului. Necesare daca exista locuri de parcare care trebuiesc urmarite sau daca se doreste o monitorizare de ansamblu cat mai eficienta. Se poate renunta la ele daca celelalte camere sunt alese corect si pozitionate inteligent.
12 - Camera in interiorul liftului. O discutie interesanta si frecventa. Camera din interiorul liftului se poate monta rapid si eficient doar daca liftul a fost prevazut cu un traseu pentru o camera de supraveghere din fabrica. Alta varianta este sa se monteze o camera wireless si repetoare wireless pe toata scara liftului. Varianta wireless este destul de scumpa datorita implementarii dificile. In orice varianta este necesar acordul firmei care ofera garantia liftului. Din cauza costului ridicat de implementare pentru o singura camera cele mai multe asociatii renunta la acest plan imediat ce vad oferta.
Camere in parcarea subterana - In functie de buget si dorinte se poate porni de la 1 camera care sa acopere accesul auto in parcare + 1 camera care sa acopere accesul din parcare spre scari si lift. Daca se doreste mai mult se pot monta camere pentru acoperirea locurilor de parcare pentru proprietarii dornici. 1 camera poate acoperi eficient 2-3 locuri de parcare.
Camere pe etaje - Mentionam mai sus camerele pe etaje si rolul lor in a oferi indicii suplimentare despre traseul unui individ suspect atunci cand a trecut de camerele de la parter. Aceste camere implica trasee ceva mai lungi si mai costisitoare de cablu (decat daca blocul este nou si permite pozarea de cabluri prin gurile de vizitare implementate din proiect).
4 Sa ne mutam pe partea tehnica si pe instalare
Acum ca un plan a fost intocmit, cu numarul de camere necesare, cu pozitia acestora, cu pozitia unitatii de inregistrare, este timpul sa alegem concret echipamentele. Aici discutia poate fi destul de complexa, dar vom incerca sa simplificam putin lucrurile folosind cateva repere majore. Producatorul si modelul camerelor se aleg in functie de: fiabilitate (obligatoriu de luat in considerare pentru un sistem care trebuie sa functioneze multi ani fara probleme), distantele si suprafetele pe care fiecare camera trebuie sa le acopere eficient, conditiile de lumina din zonele unde camerele se monteaza, conditiile meteo in care vor functiona camerele.
Pentru produse fiabile, capabile sa functioneze mult timp fara probleme in orice temperatura, va recomandam Hikvision. Este cel mai mare producator de pe piata din Romania si poate cel mai mare producator la nivel mondial. Produsele lor sunt de o constructie foarte solida, la un pret accesibil.
Pentru clientii care pun calitatea pe primul loc recomandam serios sa apeleze la sisteme cu camere IP. O camera IP este un echipament mult mai performant decat orice camera analog (TVI, CVI, AHD) cu specificatii asemanatoare. Costul pentru camere va fi ceva mai mare, dar unitatile de inregistrare pentru camerele IP (NVR-urile) sunt mai ieftine decat DVR-urile, iar traseele de cablu pentru camerele IP pot fi mai eficiente. Este posibil ca pe IP, datorita cablurilor mai putine si manoperei mai mici, sa ajungeti la o solutie de acelasi pret cu una analog, dar mult mai performanta. Pe scurt, merita sa comparati 2 oferte (pe IP si pe analog) si daca sunt asemanatoare sa alegeti cu incredere varianta pe IP.
Pentru interior, unde distantele nu sunt deloc mari la un bloc, rezolutia de 2 megapixel este extra-suficienta. Mai importante aici sunt functiile de imagine pentru conditii de lumina schimbatoare. Acel WDR (Wide Dynamic Range) mentionat mai sus este o functie esentiala pentru camere care prind in cadru lumina care patrunde prin usa de acces in bloc sau iluminatul de pe scara blocului.
Pentru interior recomandarea este fie camera IP 2 megapixel 1123G0-I, fie 2123G0-I, ambele cu rezolutie fullHD, unghi ultra larg 114 grade si functia WDR. Varianta 2123G0-I are un soft mai avansat de detectie miscare inteligenta.
Recomandari camere IP pentru exterior. In functie de distantele pentru care doriti ca aceste camere sa ofere recunoastere faciala si recunoastere numar inmatriculare, va recomandam:
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 15-20 metri camera IP 2 megapixel 1023G0-I
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 20-30 metri camera IP 4 megapixel 2T43G0-I5
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 30-40 metri camera IP 8 megapixel 2T85FWD-I8
Si la exterior trebuie sa tinem cont de posibile surse de lumina care pot "orbi" camerele daca sursa de lumina radiaza exact spre obiectivul camerei. Exemplul cel mai bun este iluminatul stradal sau iluminatul blocului. Pentru astfel de situatii putem gandi alta pozitie pentru camera (una care sa nu implice lumini "orbitoare") sau sa alegem o camera cu functia WDR (este cruciala pentru "protectie anti-orbire"). WDR este o functie standard si foarte bine implementata pentru toate camerele recomandate mai sus.
Unitatea de inregistrare pentru un sistem IP este NVR-ul. Nimic sofisticat aici, trebuie doar sa tineti cont de numarul de camere pe care le montati si de posibile extinderi. Chiar si cel mai mic bloc ar trebui sa ia in considerare un NVR cu 8 canale chiar daca are doar 4 camere de montat (nu se stie niciodata). Apoi urmeaza NVR-urile de 16 canale sau NVR-urile de 32 canale pentru solutiile cu multe camere.
Daca bugetul nu va permite un sistem IP, sau poate blocul dvs are distante foarte mici de acoperit, va puteti orienta catre aparatura turboHD analog Hikvision.
Pentru interior, unde distantele nu sunt deloc mari, rezolutia de 2 megapixel este suficienta. Ca si la camerele IP, cele mai importante sunt functiile de imagine pentru conditii de lumina schimbatoare (Wide Dynamic Range). Aici va recomandam modelul 56D8T-ITMF sau 56H0T-ITMF.
Pentru exterior ar trebui sa tineti cont de urmatoarele repere.
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 10-15 metri camera TurboHD 2 megapixel 16D0T-IT5F. Daca este nevoie de o camera cu WDR atunci 16D8T-IT5F.
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 15-20 metri camera TurboHD 5 megapixel 16H0T-IT5F. Acest model este deja echipat cu functia WDR.
Pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe 20-30 metri camera TurboHD 8 megapixel 16U1T-IT5F este excelenta (rezolutie 4K, WDR, BLC, DNR).
In functie de cea mai mare rezolutie a oricarei camere trebuie sa adaptati DVR-ul cu unul compatibil cu acea rezolutie. De exemplu, daca aveti 1 camera de 8 megapixel si restul camerelor de 2 megapixel, veti avea nevoie de un DVR de 8 megapixel. Gasiti AICI oferta noastra completa de DVR-uri.
5. Nu ezitati sa ne contactati!
Cu siguranta veti avea intrebari, cu siguranta blocul dumneavoastra este diferit fata de exemplul nostru. Am incercat sa oferim un ghid cat mai comprehensiv despre alegerea unui sistem de supraveghere cu adevarat eficient pentru un bloc si zonele adiacente. Am incercat sa fim cat se poate de expliciti si folosind acest ghid consideram ca puteti construi pana la 90% un sistem pe cont propriu. Restul de 10% necesita o discutie cu un specialist, deci nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi doar informatii sau chiar solutia completa. Ne puteti contacta folosind formularul de CONTACT sau telefonic la 0728 08 70 08. Aceste articole necesita timp si efort din partea noastra (mai ales ca le oferim gratuit), deci va rugam sa lasati sugestiile si impresiile dumneavoastra in sectiunea de comentarii de mai jos.
Cu stima
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro