Close
Categorii
Meniu

Instalare Camere de Supraveghere AHD folosind Video Balun si cablu UTP

Cablajul camerelor de supraveghere este o etapa foarte importanta in realizarea unui sistem de supraveghere, iar alegerea modalitatii de cablare poate face diferenta intre un proiect reusit si unul esuat.

Cablul de internet cu fire torsadate poate fi folosit pentru cablarea atat a camerelor IP cat si a camerelor analogice.

Camerele IP folosesc cablu de internet si conectori de retea RJ-45 pentru mufarea cu cablul, insa in acest articol discutam despre mufarea camerelor analogice cu conectori BNC.

Camerele de supraveghere analogice se pot instala folosind cablu coaxial, insa nu numai. Exista optiunea sa folosim si cablul de internet cu fire torsadate (UTP, FTP, STP) pentru realizarea montajelor. Cablul UTP este mai maleabil, mai usor de pozat, mai ieftin decat combinatia cablu coaxial plus cablu de alimentare.

video balun

Pentru realizarea montajului cu cablu de internet avem nevoie insa de conectorii potriviti. Acesti conectori se numesc video baluni si functioneaza ca niste adaptori intre mediul UTP si conexiunea BNC a camerelor de supraveghere si a DVR-urilor.

Mai mult, cablul UTP poate fi folosit si pentru alimentarea camerelor. Cele 4 perechi de fire din interiorul cablului pot fi distribuite intre transmisia de semnal date si alimentare curent continuu 12V.

Este important de stiut ca noile tehnologii de camere analog, anume analog HD (AHD, HDTVI) pot folosi acelasi principiu de cablaj. Obtinem astfel imagini HD si Full HD folosind cablu UTP si adaptor video balun.

Filmuletul urmator prezinta utilizarea corecta a sistemului cablu internet plus video balun:

Ghid de Instalare Pas cu Pas

 1. vom folosi cablu utp cat 5 pentru conectarea camerelor analogice la un DVR
 2. veti avea nevoie de o pereche de baluni, cablu utp si cateva scule (ceva de taiat)
 3. daca analizam un video balun vedem cum la un capat avem o mufa standard BNC, iar la celalalt capat o rigleta cu 2 suruburi
 4. balunul se conecteaza la mufa BNC a camerei
 5. pentru pregatirea cablului UTP trebuie mai intai sa dezvelim perechile de cabluri torsadate din interior. Folositi ceva ascutit pentru aceasta operatiune
 6. acum puteti vedea limpede cele 4 perechi a cate 2 fire din interiorul cablului UTP
 7. eliminati excesul de invelis de protectie
 8. desfasurati cele 4 perechi de fire
 9. pentru a monta un balun trebuie doar sa luati o pereche si sa insurubati cate un fir pe fiecare din cele 2 intrari. Aceste sunt intrarea pozitiva (+) si cea negativa (-). Va trebui sa memorati ce fir ati pus pe + si ce fir ati pus pe - deoarece aceeasi operatie trebuie sa o faceti si la balunul care va intra in DVR
 10. fiecare cablu UTP poate “duce” prin cele 4 perechi de fire, 4 semnale video pentru 4 camere, deci in spatele unui DVR puteti avea 4 intrari video pe un singur fir UTP
 11. mai exista o varianta utila pe care o puteti folosi la instalarea camerelor cu cablu utp, folosirea cablului utp pentru transmisia atat a semnalului video cat si a alimentarii 12V CC.
 12. cand faceti acest lucru este indicat sa folositi o pereche de fire pentru transmisia de date prin video balun, iar restul de perechi de fire (3 perechi = 6 fire) pentru alimentare. Reducem astfel din caderile de tensiune de pe traseu deoarece folosim mai mult cupru pentru pastrarea tensiunii. Exemplu: firul portocalie pentru (+) date, firul portocaliu/alb pentru (-) date. firele maro, albastru, verde pentru (+) alimentare si firele maro/alb, albastru/alb, verde/alb pentru (-) alimentare.

Contactati-ne!

Speram ca este util acest Ghid de Instalare a Camerelor de Supraveghere Analog utilizand cablu UTP si Video Balun. Pentru alte sfaturi sau orice alte neclaritati, nu ezitati sa ne contactati, va oferim Consultanta Gratuita chiar daca nu cumparati sistemul de supraveghere de la noi.

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 13.12.2017 22:00
nu mergepe UTP,apar interferente
Creat pe: 27.11.2018 0:25
Instalez corect conectorul  si nu face contact cu imaginea. Ce are ?

Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.