Close
Categorii
Meniu

Supraveghere video pe internet fara IP Static - DDNS - Ghid complet

Majoritatea persoanelor cu sisteme de supraveghere montate doresc sa poata urmari camerele prin internet, de pe telefon si calculator. Conectarea unui sistem de supraveghere la internet se realizeaza in cateva etape clare (conectare DVR la router, setare DVR, setare router, aflarea adresei IP publice, configurarea aplicatiei de mobil si PC), etape detaliate pe larg in articolul nostru dedicat conectarii unui sistem de supraveghere la internet. Daca nu ati citit acest articol va recomandam sa o faceti. Toti pasii explicati acolo sunt necesari, iar informatiile teoretice va vor ajuta sa intelegeti intregul fenomen. In continuare vom folosi termeni precum "IP public, router, port-forwarding si deschidere port, etc), termeni explicati clar in articolul mentionat. Gasiti AICI articolul.

Se intampla multor clienti ca, dupa ce fac toate setarile la router si DVR, dupa ce afla adresa IP publica a locatiei unde au sistemul instalat, dupa ce folosesc acea adresa IP pentru a configura aplicatia de mobil si PC, sa se loveasca de o mare problema. Adresa IP publica pe care o primesc de la furnizorul de internet sa se schimbe la un interval de timp, uneori chiar zilnic, facand imposibila accesarea sistemului de supraveghere.

In acest articol va oferim o solutie eleganta pentru problema adresei IP schimbatoare, o solutie simpla si gratuita pentru accesarea fara probleme a sistemului de supraveghere, chiar si cu o adresa IP dinamica. Solutia se numeste DDNS.

Sa incepem.

PARTEA 1 - Informatii teoretice DDNS

Daca sunteti un client care stie ce inseamna DDNS si cum functioneaza, puteti sari direct la PARTEA 2 - Ghid pas cu pas DDNS, unde se prezinta in detaliu, si cu imagini, configurarea solutiei DDNS pentru ocolirea IP-ului dinamic. Daca nu stiti ce inseamna DDNS si cum functioneaza, va invitam sa cititi si aceasta parte, informatia teoretica.

Din tutorialul despre conectarea sistemului la internet am aflat ca adresa IP publica a locatiei unde avem camerele video este folosita pentru accesarea sistemului video, prin internet, de oriunde ne-am afla in lume. Pentru majoritatea abonatilor la internet (de obicei persoane fizice cu abonamente standard) adresa IP publica alocata de furnizorul de internet (RDS, UPC, Telekom, etc) se schimba foarte des, devenind foarte dificil sa se stabileasca o legatura stabila cu sistemul de supraveghere.



De ce mi se tot schimba adresa IP?


Pentru a economisi resurse, furnizorii de internet folosesc, de obicei pentru abonamentele persoanelor fizice, adrese IP dinamice ( adrese care se schimba la un interval de timp regulat). De ce? Pentru ca un furnizor de internet are la dispozitie un numar limitat de adrese IP publice, iar pentru a obtine cat mai mult de pe urma acestor adrese publice foloseste o schema de realocare a adreselor pe care clienti inactivi nu le folosesc intr-un anumit moment, catre alti clienti care doresc conectare la acel moment. Ce inseamna lucrul acesta pentru posesorul unui sistem de supraveghere? Asta inseamna ca, daca abonamentul dvs de internet este pe baza de IP dinamic, atunci in momentul in care nu utilizati internetul o perioada de timp (poate fi o ora, doua ore, o zi, depinde de algoritmul de realocare al furnizorului de internet) sau cand se pierde alimentarea electrica a router-ului de internet, adresa dumneavoastra IP este realocata altui client.


De ce este o problema adresa IP schimbatoare?


Pentru cei care doresc monitorizarea camerelor prin internet, aceasta realocare de adrese este un mare dezavantaj. Majoritatea persoanelor cu sistemul video conectat la internet folosesc o aplicatie de monitorizare a sistemului video care solicita adresa de internet a locatiei unde sistemul video este montat. Daca acea adresa IP este schimbata de furnizor si locatia unde sistemul de supraveghere este montat primeste o alta adresa IP, dumneavoastra veti avea aplicatia de monitorizare a camerelor setata cu adresa IP veche, adresa care acum este folosita de alt abonat. deci veti pierde conexiunea cu sistemul. Ca sa aflati noua adresa IP ar trebui sa va deplasati pana in locatia cu camerele, sa faceti o cautare pe Google (“what is my ip”), sa introduceti in aplicatia de monitorizare noua adresa, si in 24-48 ore sa repetati totul pentru ca adresa IP s-a schimbat din nou.



Cum pot scapa de adresa IP schimbatoare?

Puteti solicita de la furnizorul de internet o adresa IP statica (adresa fixa), adresa care prin contract va fi alocata doar dumneavoastra, fara posibilitatea de a fi schimbata vreodata pe toata durata contractului cu firma de internet. Clientii cu un astfel de abonament nu au nevoie de artificii si nici de acest tutorial.
Din nefericire insa, majoritatea furnizorilor de internet nu ofera posibilitatea alocarii unei adrese IP statice decat persoanelor juridice, iar daca ofera adrese statice catre persoane fizice, atunci acestea sunt oferite la preturi foarte mari.
In aceasta ecuatie, solutia eleganta vine sub forma unui mic artificiu cu numele de: DDNS sau DynDNS sau Dynamic DNS (toate inseamna acelasi lucru. Eng: Dynamic Domain Name Server - Ro: Server dinamic de nume domeniu).



Ce face DDNS?

DDNS este un serviciu online pe care il ofera diverse site-uri (majoritatea contra cost, dar exista si optiuni gratuite; va aratam noi o varianta ceva mai jos), un mecanism foarte istet de evitare a intreagii probleme a adreselor IP schimbatoare.

Un cont DDNS va lasa sa va compuneti propriul dumneavoastra domeniu (ca un fel de porecla, ex: sistemulvideo.hopto.org), domeniu pe care il veti folosi in telefonul sau calculatorul dumneavoastra, in locul adresei IP publice. Acel domeniu va functiona ca un paravan. De fiecare data cand adresa IP se schimba, contul DDNS are grija sa inlocuiasca in spatele paravanului adresa IP veche cu adresa IP noua, iar dumneavoastra nici nu veti sti ca adresa IP s-a schimbat.

Sa explicam cu un exemplu:

Sa spunem ca am facut corect toate setarile la DVR si la router (pasi care sunt oricum necesari, cu sau fara DDNS; DDNS ne ajuta doar sa scapam de problema IP-ului schimbator, nu si de obligatia de a ne configura corect DVR-ul si Router-ul).

Intram pe site-ul Ping.eu (daca ati citit articolul despre care am discutat mai sus stiti cat de util este acest site), aflam adresa IP publica a locatiei noastre si reusim sa accesam sistemul de supraveghere. A doua zi insa observam ca nu mai putem monitoriza camerele. Intram iarasi pe ping.eu si observam ca adresa IP publica pe care o avem este acum alta.

Prin crearea unui cont DDNS pe unul din site-urile care ofera servicii DDNS, vom primi de la furnizorul serviciului DDNS:
- un nume de domeniu (Domain Name) - pe care il alegem noi. In exemplul am folosit: “sistemulvideo.hopto.org”. "sistemulvideo" este numele pe care noi l-am ales, iar ".hopto.org" este furnizorul serviciului DDNS. Numele ales poate fi orice: "maimutameavesela", "ghicicinevinelacina", etc.
- un utilizator - pe care il alegem noi.
- o parola - pe care, desigur, o alegem noi.

Cu aceste informatii mergem in meniul router-ul (sau DVR-ul) nostru, la sectiunea DDNS. Din acel moment, router-ul va urmari constant daca adresa IP se schimba, si atunci cand se schimba, contul DDNS va asocia noua adresa IP alocata cu domeniul nostru “sistemulvideo.hopto.org”.
Ca utilizatori, nici nu vom sti si nici nu vom mai fi interesati daca adresa IP a locatiei a fost schimbata.
Cu acest serviciu nu ne vom mai conecta la sistemul de supraveghere cu IP-ul public (ex: 86.105.33.84), ci direct cu domeniul nostru, sistemulvideo.hopto.org

Aplicatia de mobil va fi configurata acum cu numele de domeniu, in loc de adresa IP cu cifre. (ATENTIE! domeniul tine doar locul adresei IP. Porturile alocate sistemului de supraveghere raman valabile si trebuiesc completate corespunzator).

Iata 2 imagini cu setarile aplicatiei de mobil pentru un sistem de supraveghere, in varianta cu IP si in varianta cu domeniu DDNS.

  ddns_hikvision_ip  ddns_hikvision

Cum procedez mai exact?

Acest artificiu DDNS poate fi implementat in mai multe feluri, in functie de constructia sistemului dvs video:


1. Daca nu folositi un router si aveti sistemul video conectat direct la internet (DVR-ul sau o camera IP primesc direct legatura de internet din exterior, fara a mai trece printr-un router). In aceasta situatie trebuie sa intrati in meniul DVR-ului dvs, la setarile de retea, si acolo sa gasiti functia DDNS (majoritatea DVR-urilor au aceasta facilitate). La sectiunea DDNS veti completa campurile cu user-ul, parola si domeniul contului dvs DDNS.
2. Cea mai intalnita situatie. In locatia unde aveti camerele de supraveghere instalate aveti si un router de internet la care ati conectat DVR-ul. In aceasta situatie setarile DDNS se fac la router. Aproape orice model de router suporta functia DDNS, deci va trebui sa o gasiti in interfata web a router-ului si sa completati campurile necesare cu user-ul, parola si domeniul contului dvs DDNS.

PARTEA 2 - Ghid pas cu pas DDNS.


Aceasta este partea a 2-a a ghidului nostru complet despre conectarea unui sistem de supraveghere la internet fara IP fix. In prima parte am discutat pe larg teoria din spatele serviciul DDNS si cum puteti folosi DDNS pentru ocolirea problemei IP-ului shimbator (IP dinamic). Mai jos am detaliat pasii concreti, inclusiv cu imagini, pentru crearea, implementarea si configurarea unui cont DDNS (DynDNS).

Pas 1: Intrati pe internet si creati un cont DDNS
Puteti alege orice furnizor de serviciu DDNS. Cu o simpla cautare "DDNS" pe Google veti gasi multe oferte, majoritatea platite.

Noi va oferim cateva variante gratuite. Pe NoIP.com si pe ChangeIP.com serviciul este gratuit (inca).

Iata cum arata procesul de creare a unui cont DDNS pe NoIP.com.

ddns_noip.com  ddns_noip.com_2

Dupa ce ati finalizat contul DDNS trebuie sa aveti la dispozitie:
-utilizator (in exemplul nostru avem "numeutilizator")
-parola
-domeniu DDNS ales (in exemplul nostru avem "sistemulvideo.hopto.org")

Pas 2: Conectati-va la router folosind un browser si adresa IP interna a router-ului

Trebuie sa cunoasteti utilizatorul si parola de logare pentru router. Daca oricare din instructiunile acestea nu va sunt clare inseamna ca nu ati parcurs articolul despre Conectarea unui sistem de supraveghere la internet.

Router TP Link - Login



Pas 3: In functie de modelul de router veti gasi optiunea DDNS (sau Dynamic DNS sau Dyn DNS) undeva in meniu

Pentru D-Link - click pe Tools si mergeti la Dynamic DNS


ddns_dlink


Pentru Asus - mergeti la Advanced Settings - WAN - DDNS

  ddns_asus

Pentru TP-link - gasiti DDNS direct in meniul principal sau mergeti la Advanced - DDNS

ddns_tplink  ddns_tplink2



Pentru Tenda - mergeti la Advanced Setup - DNS - Dynamic DNS

ddns_tenda



Pentru Linksys - mergeti la Security - Apps and Gaming - DDNS



ddns_linksys

Pas 4: Indiferent de modelul sau producatorul router-ului, bifati optiunea de activare a serviciului (Enable Dynamic DNS) si selectati serverul Dynamic DNS din lista disponibila

Pas 5: Completati numele de domeniu DDNS pe care doar ce l-ati creat la Pas 1



Pas 6: Completati utilizatorul si parola contului in campurile corespunzatoare

Pas 7: Click pe SAVE pentru salvarea setarilor

Pas 8: Intrati in setarile aplicatiei de monitorizare a camerelor si inlocuiti adresa IP cu domeniul nou creat. Restul setarilor raman la fel, portul de conectare, utilizatorul, parola, doar domeniul se schimba

Ca ultima mentiune, clientii RDS-RCS beneficiaza gratuit de un serviciu DDNS oferit chiar de RCS-RDS. Abonatii acestui furnizor se pot conecta pe site-ul furnizorului si, impreuna cu contractul de abonat, isi pot crea propriul cont DDNS gratuit.

Pentru clientii altor furnizori de internet acest articol va fi foarte util.
Unele camera IP sau DVR-uri au deja integrat in soft serviciul DDNS, oferit de producatorul echipamentului. Din nefericire, aceste servicii oferite gratuit de producatorii de echipamente nu sunt intotdeauna 100% fiabile si intampina de multe ori probleme tehnice.

Nu uitati ca ne puteti contacta pentru detalii si lamuriri gratuite la adresa comenzi@supraveghere24.ro sau la numarul de telefon 0728 08 70 08 ( de L-V intre 09 - 18 ).

Daca acest articol v-a fost de folos nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile si sugestiile dumneavoastra.

Cu stima,

Echipa Supraveghere24.ro



Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 26.03.2017 21:06
TARE DE TOT. AM SA VA CONTACTEZ SA MA AJUTATI. MULTUMESc
Creat pe: 29.09.2017 10:41
Foarte util!
Multumesc,

de la Marian.
Creat pe: 04.10.2017 13:40
Suntei cei mai tari
Creat pe: 02.11.2017 10:44
Foarte utile informațiile oferite si mai ales, pentru mine,
precizarea privind clienții RCS RDS.
Sunteți adevărați profesioniști.
Cu mulțumiri,
CV
Creat pe: 02.11.2017 18:13
Mulmumim , domnule CV. Mereu placut sa iti fie apreciata munca.
Creat pe: 03.11.2017 0:10
Rcs rds au mai nou terminale de fibra optica ce au si functia de router wifi. Acestea or avea setare de DDNS? Daca nu au, trebuie legat la el un alt router secundar care are ddns?
Cei de la rcs si upc au spus ca sunt routere minimale cu functii restranse intentionat si daca vreau un alt router sa il iau eu si il conectez la routerul lor.
Nu prea inteleg, nu vreau sa fac abonament si sa nu pot avea ddns.
Creat pe: 03.11.2017 8:32
Daca sunteti abonat la RCS-RDS nu aveti nevoie ca router-ul s aiba functia DDNS. Aceasta este oferita direct de furnizor, de pe server-ul lor propriu. Trebuie doar sa faceti acest cont pe site-ul lor si in maxim 2 ore veti putea folosi domeniul ales in loc de ip-ul router-ului. Atat. Fara setari suplimentare DDNS la router. La router trebuie doar sa faceti partea de port-forwarding. S-a lasat link pentru aceasta etapa in acest tutorial. O zi buna
Creat pe: 05.11.2017 19:21
Interesant ca am intrebat pe cei care vin sa instaleze de la rcs, si au zis ca nu exista asa ceva la rcs, sa caut alt furnizor cu ip fix... Iar cand sunam la nr de contact iarasi nu stie nimeni nimic... nnstiu ce sa fac...
Creat pe: 05.11.2017 19:29
Cei care vin sa instaleze sunt tehnicieni care trag cabluri. Nu sunt la curent cu partea de setare a abonamentelor clientilor.
Pasii sunt:
Logare pe contul RDS Digicare. Am lasat link mai jos:
https://digicare.rcs-rds.ro/

Din meniu mergeti la: Administrare servicii - DigiNet Fiberlink - DNS Dinamic

Acolo va alegeti numele de domeniu. Acel domeniu va tine loc de adresa IP. Serviciul se activeaza in cateva ore, deci nu va ingrijorati daca nu devine activ instant.
Creat pe: 18.12.2017 13:41
Buna ziua.Foarte practice tutorialele dv.,am urmat toti pasii,am reusit toate setarile, dar ma lovesc de o alta problema: cand se schimba IP-ul daca nu am un calculator deschis in apropierea routerului nu reusesc sa ma conectez la camere.Intrebarea este daca pot avea acces la camere fara acest calculator.
Creat pe: 13.01.2018 18:10
Inainte de a folosi metoda DDNS, intampin urmatoarea problema care face imposibila reconectarea la DVR:
RCS furnizeaza IP sub forma 82.77.219.xx, cu ajutorul, caruia nu ma pot conecta. Initial sistemul functiona cu IP de forma 5.14.211.xxx.
Inainte restartam router-ul, genera IP-ul compatibil si totul era ok.
Ajutati-ma sa rezolv va rog!
Multumesc!
Creat pe: 13.01.2018 18:12
Inainte de a folosi metoda DDNS, intampin urmatoarea problema care face imposibila reconectarea la DVR:
RCS furnizeaza IP sub forma 82.77.219.xx, cu ajutorul, caruia nu ma pot conecta. Initial sistemul functiona cu IP de forma 5.14.211.xxx.
Inainte restartam router-ul, genera IP-ul compatibil si totul era ok.
Ajutati-ma sa rezolv va rog!
Multumesc!
Creat pe: 18.01.2018 11:50
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie! In cazul in care am facut setarile pentru DDNS in router (Tplink-retea Orange) trebuie facute aceleasi setari si in DVR la sectiunea DDNS, sau nu se fac setarile si in DVR? Multumesc anticipat!
Creat pe: 24.01.2018 2:07
Foarte util,o sa va contactez daca o sa am probleme cu sistemul de supraveghere.Va multumesc

Creat pe: 19.05.2018 19:42
Pentru DDNS de la digi la mine a functionat fara sa mai trec DDNS-ul in routerul de la digi .
Creat pe: 03.06.2018 12:21
Buna ziua,
Pentru accesarea camerelor video  prin internet, in cazul in care nu am un IP furnizat de compania de cablu, este neaparat necesar un router special? Aveti recomandari?
Cu respect,
Paul R
tel 0727733250
Creat pe: 03.06.2018 13:59
Re: Paul R. Orice abonament de internet aveti trebuie sa folositi un IP. Este obligatoriu. Intrebarea este daca aveti IP fix sau nu. Daca nu aveti IP fix de la furnizor trebuie sa aveti un router care sa suporte functia DDNS, astfel incat sa puteti folosi acest serviciu sa evitati problema IP-ului schimbator.
Creat pe: 23.06.2018 6:09
Eu am de la RDS doar TV prin satelit si internet pe mobil nu pe fiberlink. In contul meu nu apare partea de DDNS deoarece nu am fiberlink. Exista o alta varianta de conectare, am incercat cu un router Asus RT-N66U si cu un modem stick conectat pe usb la router dar nu functioneaza. Am facut un DDNS pe un alt site, am incercat cu un VPN dar nu vrea in nici o varianta. Aveti idee cum as putea rezolva? Multumesc anticipat!
Creat pe: 08.07.2018 14:25
Util si foarte bine descris!
Creat pe: 17.07.2018 23:35
Sunteti buni si tari! O sa va contactez , dupa recomandare





Creat pe: 21.08.2018 9:50
Foarte utila informatia!
Va felicit si va multumesc!
Creat pe: 22.10.2018 22:35
Faceți o treabă buna!!! Cinste vouă😉
Creat pe: 30.10.2018 12:01
Suoer tare articolul!
Creat pe: 27.11.2018 15:25
am un stick deinternet mobil de la rds, am gasit solutia cu DDNS, mai ramane sa ma descurc cu amanuntele tehnice.
Creat pe: 30.12.2018 18:17
Foarte explicit. Super !!!
Creat pe: 15.01.2019 19:44
Foarte util articolul. Multumesc! Sunt din SM, unde pentru o adresa IP fixa, cei de la RDS juridic nu mi-au dat alta alternativa, decat un abonament scump, mintindu-ma cu zambetul pe buze ca nu exista alta solutie. Asa ca am facut abonamentul, iar dupa doi ani cand am dorit sa scad abonamentul si am trecut pe persoana fizica, mi s-a spus ca raman fara Ip fix daca fac acest lucru, si ca pot sa schimb abonamentul de pe juridic pe fizic, dar sa platesc in continuare abonamentul de juridic. Ca la noi, la nimeni!  Pun mana pe telefon si il sun pe baiatul recomandat de “simpatica” doamna la de juridic, baiat care mi-a montat sistemul de supraveghere si despre care am aflat ca de fapt este angajat al firmei sefului de la juridic RDS SM, si...ce sa vezi? Exista si alta solutie, si nu e obligatoriu sa raman la un abonament cu IP fix. Evident, baiatul mi-a marturisit acest lucru devenind amici in timp, caci altfel...Asa ca, se pare ca Romania asta e putreda la fiecare nivel si in orice domeniu.
Creat pe: 16.02.2019 19:13
super tare va multumesc
Creat pe: 15.04.2019 22:10
cu UPC ar fi sanse daca am apela la un serviciu DDNS?
Creat pe: 14.07.2019 19:17
O echipă foarte bună si dau foarte multe detalii tehnice recomand tuturor
Creat pe: 12.09.2019 12:07
Am inteles cum trebuie sa configurez. Hikvision are hik-connect care mai are probleme. DDNS e o alternativa. Multumesc.
Creat pe: 15.12.2019 9:34
F util domnilor acest articol, sunt foarte bine venite pentru cei ce nu au cunostinte avansate de retelistica.
Multumesc !
Creat pe: 09.02.2021 0:40
Mulțumesc frumos pentru ajutor
Creat pe: 13.04.2021 16:35
Felicitari ! Multumesc mult ! Cu stima, dadajaci@gmail.com
Creat pe: 08.09.2021 9:00
Salutare! Am o mica problema la 3 camere video hikvision... am setata ip static de la RDS cu care pot vizualiza camerele video din browser, dar nu reusesc sa la vizualizez din aplicatia Hik-Connect? Imi puteti oferi cateva sfaturi va rog? Multumesc!
Creat pe: 10.04.2022 9:00
Buna ziua, am deja instalat un sistem video cu router 4G si ip fix de la Vodafone, dar cu dvr-ul in alta licatie decat cea a camerelor, recent am instalat un alt sistem de camere cu routerdar fara ip fix, si nu reusesc sa le inrolez in dvr.Practic nu vad acel ip fix pt ca Vodafone nu mai da acel ip fix. Routerul este unul simplu si nu are functii de DDNS sau altceva, pt a inregistra camerele trebuie sa schimb routerul?
Mentionez si faptul ca intre cele doua sisteme(cctv cu panouri solare), este o distanta de 200m. Am incercat sa fac fac un fel de AP sau Bridge Conection intre cele doua ca sa incers scoaterea celorlante camere la internet prin primul router cu ip fix dar fara rezultat.
Daca schimb routerul cu un altul care sa stie si DDNS ar fi o solutie l problema mea?
Multumesc anticipat.
Creat pe: 13.02.2023 16:08


Pas 6: Completati utilizatorul si parola contului in campurile corespunzatoare.                                                                          De unde iau utilizator,le creez sau de unde am obtinut contul ddns ?
Creat pe: 16.02.2023 11:42
Nu inteleg punctul 8?Aplictiile de monitorizare a camerelor,de pe DVR,de pe MOBIL?
Creat pe: 17.02.2023 11:11
De ce atatea intrebari si zero raspunsuri,ai ramas fara combustibil ?
Creat pe: 01.11.2023 10:24
fully satisfiedГў <a href=http://propec.cfd>buy 5mg propecia in the uk</a> Moreover, they think that the slight bleeding, cramping, and pinching experiences are familiar with most patients; thus, you will likely have such experiences
Creat pe: 24.03.2024 17:11
wheezing cough remedies  <a href=""> https://forums.dieviete.lv/profils/127605/forum/ </a>  pmdd remedies
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.