Close
Categorii
Meniu

Camerele mele de supraveghere vad in "ceata" pe timp de noapte

camere supraveghere cu ceata noaptea

Imaginea de mai sus va este cunoscuta? Aveti una sau mai multe camere de supraveghere care pe timp de noapte au imaginea incetosata sau blurata? In acest articol veti afla ce cauzeaza aceasta problema si ce solutii exista.

Inainte sa “acuzati” camera de supraveghere de o calitate slaba trebuie sa stiti ca problemele de imagine de acest gen apar datorita unui fenomen numit “reflexie infrarosu in exces”. In engleza termenul tehnic este “Infrared bleeding”, dar traducerea mot-a-mot (“sangerare infrarosu”) suna prea dramatic. Practic, ce se intampla? Din cateva posibile cauze (pe care le vom discuta mai jos) parte din radiatia infrarosu pe care camera o proiecteaza noaptea se reflecta dintr-un obiect / corp aflat in apropiere si se intoarce in obiectivul camerei, orbind-o. Iata care sunt cauzele posibile:

1. Exista structuri sau obiecte in imediata apropiere a cadrului camerei. Aceste obiecte nu permit radiatiei infrarosu sa se imprastie in atmosfera si sa lumineze corect pe distanta, ci reflecta radiatia inapoi inspre camera. In aceasta situatie "ceata" va fi destul de uniforma pe toata imaginea. Cele mai comune obiecte care cauzeaza aceasta problema sunt: pereti, ziduri, cladiri, copaci, pomi si tufe. Orice zid, pom, copac, aflat in cadru ar trebui sa se afle la un minim de 6-7 metri de camera, in a doua jumatate a cadrului. Frunzele copacilor si pomilor sunt extrem de reflectorizante. Deci, atunci cand ganditi pozitionarea camerelor in locatie luati in considerare tot ce se afla in mediul inconjurator si asigurati-va ca in prima jumatate a cadrului camerei nu aveti astfel de obiecte sau vegetatie. Daca nu puteti evita aceste obiecte din imediata apropiere a camerei trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o camera cu functia SmartIR. Cu aceasta functie puteti regla intensitatea radiatiei IR proiectata de camera, astfel incat sa minimizati fenomenul de reflexie. Iata un exemplu simplu in care un perete de carton aflat in apropierea camerei produce o reflexie foarte deranjanta. In partea stanga avem imaginea rezultata prin utilizarea corecta a functiei SmartIR, iar in dreapta avem imaginea cu radiatia IR la maxim.

reflexie ir camere supraveghere noaptea

2. Inelul de spuma din jurul lentilei s-a deplasat, nu face contact ferm cu ecranul de protectie sau pur si simplu nu exista. Fiecare camera de supraveghere cu infrarosu are un inel negru pozitionat in jurul lentilei cu scopul de a opri excesul de radiatie sa patrunda in obiectiv. Inelul de spuma trebuie sa fie asezat simetric in jurul lentilei si sa faca un contact ferm cu ecranul de protectie al camerei. Privind din exterior, inelul trebuie sa para presat de ecranul de protectie. Daca acel inel se deplaseaza sau nu face contact bun cu ecranul de protectie, radiatie IR va patrunde in obiectiv, rezultand intr-o “ceata circulara" in imagine. Vedeti exemplul de mai jos. In prima imagine vedem reflexia circulara cauzata de un inel usor deplasat. In a doua imagine vedem unde trebuie sa fie pozitionat inelul in jurul lentilei. Atentie! Cele mai grave cazuri de "ceata" rezulta atunci cand inelul de protectie lipseste complet. Imaginea devine total inutila pe timp de noapte, deci intotdeauna fiti sigur ca toate camerele dumneavoastra sunt dotate cu acest inel.

reflexie ir datorita inel deplasat

inel protectie infrarosu camere supraveghere

3. Ecranul de protectie al camerei este murdar pe interior sau pe exterior. Daca pe ecranul de protectie al camerei se depune praf din atmosfera sau grasime de pe mainile celor care au manipulat camera, acele particule fine sunt “lovite” de radiatia IR, cauzand reflexie. Este important sa stergeti regulat ecranul de protectie al camerei cu o solutie de curatare si sa fiti sigur ca si interiorul ecranului este curat. De cele mai multe ori, datorita principiului de montaj, camerele tip dome sunt cele care au interiorul domului de protectie murdar.

reflexie ir datorita murdarie si grasime pe ecran

4. Reflexie din parasolarul sau suportul camerei. Daca aveti o camera cu parasolar (menita sa protejeze obiectivul camerei pe timp de zi de razele soarelui) trebuie sa aveti grija ca parasolarul sa nu fie impins in fata atat de mult incat colturile parasolarului sa se vada in imagine. Acele colturi vor reflecta radiatia IR proiectata de camera pe timp de noapte si rezultatul va fi aceeasi imagine “incetosata”. Similar, in cazul unei camere dome, aveti grija sa nu inclinati camera in soclul ei atat de mult incat sa fie vizibil in cadru suportul de prindere al camerei. Acel suport va reflecta radiatia IR. Cel mai simplu este sa va uitati in colturile imaginii si daca vedeti o suprafata extrem de lucioasa, acolo sunt punctele unde se produce reflexia si trebuie sa reorientati camera.



Recapitulare sfaturi generale pentru evitarea reflexiei IR



- evitati montarea de camere in zone foarte stramte, ingesuite si ingradite de pereti. In astfel de locatii aveti nevoie neaparat de camere cu IR mic si functia smart IR pentru reglarea intensitatii radiatiei IR.
- rotiti camerele prinse pe ziduri astfel incat zidul sa nu apara in cadru. Zidul trebuie sa fie foarte putin vizibil in laterala cadrului, cat sa stiti ca este acolo.
- asigurati-va ca nu exista plante si vegetatie in cadrul imediat apropiat al camerei. Frunzele au o suprafata extrem de reflectorizanta.
- asigurati-va ca ecranul de protectie al camerei este curat pe interior si exterior. Evitati sa atingeti ecranul de protectie in timpul montajului. Incercati sa pastrati folia de protectie pe ecran pana ati terminat montajul. Chiar si cea mai usoara atingere a ecranului va lasa urme de grasime, care cauzeaza reflexie. Ziua nu veti observa nimic in neregula, dar noaptea imaginea va fi “blurata”.



Concluzii



Sfaturile de mai sus rezolva problema “cetei” si "blur-ului" in imagine. Este posibil totusi ca dumneavoastra sa aveti camere cu imagini de care nu sunteti multumit deloc pe timp de noapte. Acolo discutia este alta. Cele discutate mai sus adreseaza doar problema reflexiei IR, nu rezolva imaginile proaste ale unei camere inferioare. Daca doriti sa stiti exact ce camere aveti nevoie pentru imagini de calitate pe timp de noapte va recomand sa parcurgeti articolul nostru “Supraveghere video de calitate pe timp de noapte”. Am mentionat mai sus de functia SmartIR. In acest articol discutam pe larg despre toate functiile si conditiile necesare pentru obtinerea de imagini bune pe timp de noapte. Si, ca intotdeauna, apreciem orice comentariu si nu ezitati sa ne contactati daca aveti nevoie de serviciile noastre.

Cu stima
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate
Supraveghere24.ro


Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2023 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.