Camere de supraveghere cu WDR. De ce? Ce este WDR?
- 31 mai 2019Pentru cine nu este in domeniu, toate camerele de supraveghere arata la fel si fac acelasi lucru, iar cine cunoaste cate ceva despre aceste echipamente se orienteaza mai mereu catre caracteristici precum rezolutie, iluminare infrarosu, unghii de acoperire pentru a defini “calitatea” camerelor. Ecuatia este mult mai complexa.
Alegerea corecta a unei camere se face in functie de locatia unde va functiona camera, in functie de distantele pe care trebuie sa le acopere eficient, in functie de conditiile de iluminare zi/noapte din zona respectiva, in functie de conditiile meteo posibile, etc.
In acest articol discutam despre poate cea mai utila, dar si cea mai neglijata, functie cu care poate fi dotata o camera de supraveghere. Este vorba despre functia WDR (Wide Dynamic Range). Este o functie extrem de utila in foarte multe situatii. Nu toate camerele sunt dotate cu asa ceva, dar de multe ori aceasta functie este indispensabila pentru o imagine de caltiate.
Ce este WDR?
In viata de zi cu zi o camera de supraveghere este expusa la conditii schimbatoare de lumina pe parcursul a 24 de ore. Ziua lumina bate din unghiuri diferite, noaptea se trece la imagine in infrarosu, trec masini cu faruri aprinse care orbesc camera, iluminatul stradal apare si dispare, etc. Indiferent de cat de atenti suntem la pozitia de instalare a camerei nu vom putea asigura o iluminare uniforma a intregii suprafete pe care aceasta o monitorizeaza. Vor exista simultan zone intunecate si luminate in acelasi cadru. Aceasta diferenta intre zonele intunecate si zonele luminoase din acelasi cadru se numeste “Dynamic Range” (Spectru Dinamic). De aici si numele functiei WDR.
O camera cu functia WDR foloseste un algoritm intern special care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a se obtine un nivel uniform si inteligibil atat in zonele foarte luminate cat si in zonele foarte intunecate. Mai jos aveti un exemplu concret. In imaginea din stanga putem...