Siguranta unui apartament poate fi obtinuta usor si la un pret decent cu un sistem de alarma corect ales.
Dupa multi ani de experienta in domeniul sistemelor de securitate, si cu sute de sisteme de alarma montate si configurate, ne permitem sa va oferim recomandarea noastra pentru un sistem de alarma ideal pentru un apartament.
Indiferent de marimea, pozitia, asezarea apartamentului, sistemul de alarma recomandat pentru un apartament are nevoie de urmatoarele componente:
1. Contact magnetic pe usa de intrare
Un contact magnetic este un dispozitiv banal, mic si ieftin, dar extrem de eficient. Este compus din 2 piese care se alinieaza pentru a inchide un circuit de siguranta. O piesa se monteaza pe tocul usii, iar a doua se monteaza direct pe usa, asa cum vedeti in imaginea de mai jos. In momentul in care cineva incearca sa forteze usa de intrare si deplaseaza usa de pe pozitie cu 1 centimetru, cele 2 piese ale contactului magnetic nu vor mai fi aliniate, iar alarma se declanseaza. Faptul ca alarma este declansata inainte ca intrusul sa patrunda in apartament este un avantaj enorm. Cel mai probabil, intrusul se va lasa pagubas cand aude sirena si el este inca in fata usii.
Mai mult, pe timp de noapte, ca sa dormiti linistit, sistemul de alarma poate functiona cu contactul magnetic armat, dar cu restul sistemului dezarmat. Astfel, puteti sa va plimbati prin apartament fara sa declansati dumneavoastra alarma, dar daca cineva incearca sa patrunda in apartament in miez de noapte, sistemul va fi in functiune. Acest mod de functionare se numeste mod "Sleep" (eng: mod "Somn").
Acelasi principiu poate fi aplicat cu succes si la geamuri, exact ca in a doua poza, dar despre aceasta varianta discutam ceva mai jos.
2. Detector miscare PIR pentru hol si acces
Orice solutie de alarma serioasa are si un plan de rezerva. Pentru spatiul din spatele usii principale si holul care comunica cu restul incaperilor, se recomanda montarea unui detector de miscare tip PIR, care sa protejeze inca o data accesul principal, dar si trecerile dintr-o incapere in alta.
Acest detector tip PIR ( PIR - detector Pasiv in InfraRosu ), foloseste un senzor senzibil la variatiile termine. Asta inseamna ca detecteaza corpurile calde aflate in miscare. Atentie daca aveti animale de casa. Pentru a evita alarmele false exista un detector special pentru utilizare in locatii cu animale de companie.
Detectorul PIR se monteaza in coltul incaperilor, asa cum vedeti in imagine, si are o acoperire stanga-dreapta de 90 grade si o profunzime de 10 metri.
3. Daca exista riscul de patrundere, cate un detector de miscare in fiecare incapere care comunica cu exteriorul
Daca aveti un apartament la un etaj inferior (parter sau etaj 1), la care se poate ajunge cu o scara sau direct din strada, este recomandat sa protejati fiecare incapere care are contact cu exteriorul, si pe unde ar putea un intrus sa patrunda, cu un detector de miscare PIR in fiecare incapere care comunica cu exteriorul.
4. Daca exista riscul de patrundere, cate un contact magnetic pe fiecare usa sau geam care prezinta risc
La fel ca la punctul 3, daca exista posibilitatea ca cineva sa poata ajunge in apartamentul dumneavoastra folosind unul din apartamentele invecinate, folosind un balcon sau geam, este indicat sa asigurati acele incaperi cu contacte magnetice pe usile si geamurile pe unde se poate patrunde din apartamentele invecinate.
5. Centrala de efractie
Intram in zona echipamentelor obligatorii pentru functionarea sistemului de alarma. Centrala este echipamentul care gestioneaza toate componentele sistemului de alarma (detectoare, tastatura, sirena, etc). Se monteaza, de obicei, in zona tabloului electric, aproape de accesul in apartament, intr-o cutie metalica de protectie ce vine la pachet cu centrala.
6. Tastatura
Montata la intrarea in apartament si legata direct la centrala de efractie, acest echipament permite utilizatorului sa interactioneze cu sistemul de alarma (armare, dezarmarea, afisarea eventualelor probleme tehnice, programarea sistemului).
7. Sirena de avertizare
Mica si ieftina, dar foarte galagioasa, sirena de interior este foarte eficienta pentru alungarea intrusilor odata ce incepe sa sune.
8 Optional, modul de notificare prin SMS
Daca doriti ca dumneavoastra sau cineva apropiat sa fie notificat pe telefon in caz ca apare o alarma, exista un modul SMS care foloseste o cartela normala SIM, cu SMS-uri, si care comunica direct cu telefonul dumneavoastra sau cu telefonul unei persoane de incredere. Comunicarea se face prin SMS-uri ce informeaza despre orice eveniment intamplat (panica, efractie, probleme tehnice, etc). Se pot programa multiple numere de telefon in modul, pentru ca avertizarile sa fie trimise mai multor persoane.
Exemplu apartament complet asigurat
Iata un exemplu cu planul unui apartament, pe care am exemplificat toate masurile de siguranta prezentate mai sus.
In imagine o sa vedeti mai multe echipamente de securitate colorate cu ROSU si GALBEN.
Echipamentele marcate cu ROSU sunt echipamente obligatorii, fara de care un sistem pentru apartament nu ar trebui sa functioneze.
Echipamentele marcate cu GALBEN sunt detectoare suplimentare, care pot fi sau nu utile, in functie de riscul de securitate al fiecarui apartament. Dumneavoastra sau un specialist trebuie sa decideti cate echipamente suplimentare sunt necesare pentru apartament.
Concret:
C - centrala efractie cu sirena interior atasata, T - tastatura, CM usa, PIR hol principal, sunt echipamente care asigura functionarea eficienta a unui sistem de alarma pentru un apartament care prezint risc de spargere doar pe usa principala. Acestea sunt, de obicei, apartamentele aflata la etaje superioare. Eventual, daca simtiti ca exista posibilitatea ca cineva sa ajunga in apartamentul dvs. dintr-unul din apartamentele vecine, luati masuri sa montati echipamente suplimentare, asa cum vedeti mai jos.
Daca avem alte zone pe unde se poate patrunde, trebuie sa suplimentam masurile de siguranta.
In imagine am presupus ca avem un apartament aflat la etajul 1, cu risc de efractie de pe balcoane (folosind o scara) sau din apartamentele invecinate prin “Dormitor 1” si “Dormitor 3”.
Ca sa eliminam toate aceste riscuri am apelat la cate un contact magnetic pe fiecare usa sau geam care ofera acces din directiile respectiva, plus cate un detector de miscare PIR in fiecare incapere cu acces spre exterior.
CM1 asigura geamul din "Dormitor 3", iar PIR4 acopera acelasi dormitor in eventualitatea in care intrusul sparge geamul.
CM2 asigura accesul prin usa de pe balcon "Living", iar PIR1 acopera "Living" in caz ca intrusul sparge un geam.
Acelasi principiu l-am aplicat si pentru "Dormitor 1" si "Dormitor 2".
Echipamente si costuri
Acum sa prezentam concret si modele de echipamente pe care puteti conta si sa stabilim costul total al sistemului. Exista 2 situatii in care va puteti afla:
1. Aveti un apartament in amenajare si puteti inca trage cablu de la centrala pana la fiecare senzor
Daca trasarea de cablu prin apartament este o optiune, atunci iata ce echipamente pe fir va recomandam:
centrala Paradox 4-8 zone cu cutie metalica si transformator
tastatura K10 cu 2 partitii
sirena interior
contact magnetic usa (culori disponibile: maro sau alb)
detector miscare PIR hol
optional puteti adauga:
modul avertizare prin SMS
oricate alte contacte magnetice sau detectoare de miscare aveti nevoie
2. Aveti un apartament finisat si nu doriti sa trageti cablu, deci trebuie sa alegem echipamente wireless
Daca trasarea de cablu prin apartament nu este o optiune, atunci iata ce solutie wireless va recomandam:
centrala Paradox wireless cu cutie metalica, transformator
tastatura K10 cu 2 partitii (tastatura am ales-o pe fir, datorita costului mult mai mic si pentru ca pozitia tastaturii este langa centrala si nu se justifica o tastatura wifi pe distante mici)
sirena interior (sirena tot pe fir, cost mult mai mic si poate sta montata direct in cutia metalica a centralei)
contact magnetic wireelss usa (pe maro sau alb)
detector miscare PIR wireless pentru hol
optional puteti adauga:
telecomanda pentru armare si dezarmare de oriunde din apartament
modul avertizare prin SMS
oricate alte contacte magnetice sau detectoare de miscare aveti nevoie
Mai mult, sistemul de alarma poate fi si unul mixt. Daca mergeti pe o centrala Paradox Wireless, atunci puteti conecta si detectoare pe fir si wireless.
Configurarea si instalarea sistemului de alarma
Configurarea echipamentelor de securitate este etapa cea mai dificila la instalarea unui sistem de alarma. Daca apelati la o firma de instalare veti avea de platit o suma consistenta pentru deplasare si manopera. Noi va oferim o alternativa. Indiferent de numarul de senzori pe care ii comandati, noi va putem livra tot sistemul deja programat si configurat, impreuna cu o schema clara de montaj si suport tehnic permanent. Dumneavoastra trebuie doar sa urmati schema si sa prindeti echipamentele pe pozitie. Costul acestei proceduri este de 200RON.
Pentru intrebari si nelamuriri nu ezitati sa ne contactati la telefon: 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro
Va invitam sa lasati si un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol. Ne veti ajuta mult sa imbunatatim relatia cu dumneavoastra, clientul.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate
Echipa Supraveghere24.ro