Close
Categorii
Meniu

Supraveghere video eficienta pana la 30 metri - Recomandari

Cand construim solutii de monitorizare pentru clientii nostri acestia trebuie sa raspunda la mai multe intrebari in legatura cu ce isi doresc de la viitorul lor sistem de supraveghere. Una din intrebarile de baza este “Pana la ce distanta doriti ca sistemul sa ofere recunoastere faciala sau numere inmatriculare?”. Raspunsul cel mai frecvent este “pana la 25-30 de metri”. Pentru ca majoritatea clientilor nu stiu ce implica monitorizarea eficienta pana la 30 metri am considerat necesar un articol dedicat acestui subiect.

Distanta de 30 de metri este o distanta destul de mare, care nu poate fi acoperita eficient de majoritatea camerelor sau kit-urilor de supraveghere de pe piata. De fapt, majoritatea sistemelor de supraveghere de pe piata sunt gandite sa atraga prin pretul cat mai scazut, nu prin calitate. Pentru camere de supraveghere eficiente pe 30 de metri este nevoie de o solutie personalizata si putin mai sofisticata.

Ca sa nu existe confuzii, desigur ca orice sistem de supraveghere “vede” pana la 30 de metri, dar nu ne ofera si detalii consistente la acea distanta. Noi cautam o solutie care sa exact acest lucru, detalii consistente despre persoane si autoturisme la 30 metri, nu doar o monitorizare de ansamblu, unde sa nu stim daca ne uitam la un caine sau la o capra.

Clientii care doresc monitorizare eficienta pe distante de 30 metri se impart in 2 categorii, pe care le vom detalia imediat. Pana sa intram in detalii va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi la locatia dumneavoastra. Imaginati-va un punct unde doriti si puteti sa montati o camera. Acel punct il numim punctul O (zero), punctul unde camera de supraveghere este instalata. Acum cele 2 categorii.

Categoria 1. Clientul care doreste sa urmareasca eficient toata suprafata de la punctul O pana la O+30 metri


Cele mai intalnite situatii de acest gen sunt:
- monitorizarea unei curti cu lungime de 30 metri
- monitorizarea unei parcari, unde o singura camera trebuie sa acopere eficient 30 metri
- monitorizarea unui santier in lucru, unde o singura camera montata intr-un colt poate acoperi tot santierul
- monitorizarea unui depozit

Iata un exemplu cu o camera care acopera o parcare intreaga.


Categoria 2. Clientul care doreste sa urmareasca eficient doar o zona delimitata, aflata la O+30 metri, fara sa fie interesat de ce se intampla in spatiul de la O pana la zona de interes.

In aceasta situatie camera de supraveghere va fi dotata cu o lentila varifocala, cu care vom regla cadrului camerei astfel incat camera sa “vada” incepand de la O+15 metri, iar toata calitatea rezolutiei se va concentra pe distanta de la O+15 metri pana la O+30 metri.

Cele mai intalnite situatii de acest gen sunt:
- monitorizarea unui autoturism aflat la distanta de 20-30 metri fata de camera, unde clientul doreste sa urmareasca foarte clar doar autoturismul
- monitorizarea unei zone de acces aflate la distanta fata de punctul unde poate fi montata o camera.
Aceasta solutie este eficienta cand nu putem monta o camera de supraveghere in apropierea zonei pe care dorim sa o monitorizam, dar totusi dorim sa acoperim eficient acea zona.

Iata un exemplu cu o camera care monitorizeaza o parcare de TIR-uri. Camera este montata la o distanta de 30 metri fata de TIR-ul din imagine, dar pare ca este montata mult mai aproape. Asta pentru ca lentila camerei este reglata cu un zoom optic, ca un binoclu. Desigur, camera nu "vede" nimic din ce se intampla in suprafata dintre TIR si punctul unde camera este montata.


Sa parcurgem pe rand cele 2 categorii si sa oferim solutii.

Categoria 1. Clientul doreste sa urmareasca eficient toata suprafata de la punctul O pana la O+30 metri.

Pentru aceasta situatie nu ne putem baza pe camere analogice si DVR-uri, fie ele si de 2 , 3 sau 5 megapixeli.

Recomandam ca pentru o astfel de solutie sa optati  pentru o camere IP de 4 megapixeli cu unghi larg. Imaginile pe care o camera IP le ofera sunt de o calitate mult mai mare comparativ cu o camera analogica de caracteristici asemanatoare. Un exemplu simplu este o comparatie intre imaginile unei camere de IP de 2 megapixel si imaginile unei camere analogice de 2 megapixeli.Rezolutia de 4 megapixeli este suficienta pentru acoperirea distantelor de 30 metri liniari, dar pentru cei ce doresc monitorizarea clara de distante mai mari exista camere IP de 5 megapixeli , chiar si 8 megapixeli.

Am ales rezolutia camerei, acum trebuie sa stabilim ce fel de iluminator IR avem nevoie. Calitatea imaginilor pe timp de noapte va depinde mult de acest lucru.

Am alcatuit o lista cu recomandari de camere IP, in functie de conditiile de lumina din locatia unde aceste camere vor fi instalate.

1. Bezna totala - fara niciun fel de sursa de lumina, intuneric total - Camera IP 4 Megapixel 2T42WD-i8

2. Iluminat ambiental slab - suficienta lumina cat sa nu ne impiedicam noaptea - Camera IP 4 Megapixel 2T42WD-i5

3. Iluminat ambiental mediu - un proiector sau iluminat stradal indepartat - Camera IP 4 Megapixel 2T42WD-i3

4. Iluminat ambiental bun - proiectoare multe sau iluminat stradal eficient - Camera IP 4 Megapixel 2042WD-I

Iata un exemplu concret cu modelul 4 Megapixel 2T42WD-I5, care acopera un santier intreg.


Un sistem de supraveghere are nevoie si de o modalitate de stocare a inregistrarilor. Intr-un sistem cu camere IP inregistrarea cade in sarcina unui NVR cu suficiente canale pentru numarul de camere de care aveti nevoie. Cea mai mica unitate NVR este de 4 canale, dupa care urmeaza 8, 16, 32, chiar 64 canale.

Aveti mai jos o lista de NVR-uri cu 4, 8 si 16 canale
NVR Hikvision 7604 cu 4 canale IP

NVR Hikvision 7608 cu 8 canale IP

NVR Hikvision 7616 cu 16 canale IP


Ca informatie suplimentara, pe aceste unitati putem conecta atat camere de 4 megapixeli, dar si de calitate mai slaba. In acest mod putem construi o solutie flexibila, cu camere de 2 megapixeli pentru distante mai mici si camere de 4 megapixel pentru distante mai mari. O camera excelenta pentru distante mai mici este modelul 2020F-I de la Hikvision.


Categoria 2. Clientul doreste sa urmareasca eficient doar o zona clar definita, aflata la O+30 metri, fara sa fie interesat de ce se intampla in spatiul de la O pana la zona de interes.

Pentru aceasta situatie putem apela la o camera analogica cu lentila varifocala. Cu o camera varifocala montata in punctul O si setata pe zoom maxim nu vom avea in cadru distanta de la O pana la O+15 metri. Cadrul camerei, adica ceea ce “vede” camera, va incepe de la O+15 metri, deci vom putea urmari eficient distanta de la X+15 si mai departe. Cat de mult mai departe putem avea monitorizare eficienta depinde de rezolutia camerei. O camera de 2 megapixel ofera acoperire eficienta pe maxim 15 metri. O camera de 5 megapixel ofera acoperire eficienta pe maxim 20 metri. Asta inseamna ca de la distanta O+15 de unde incepe cadrul camerei noastre vom putea monitoriza eficient inca 15 metri cu camera de 2 megapixel si inca 20 metri cu camera de 5 megapixel.

Desigur, dezavantul acestor camere este tocmai faptul ca nu “vad” nimic din ce se intampla pe suprafata de la punctul de unde sunt montate si pana la punctul de unde incepe cadrul. Avantajul este pretul mult mai scazut fata de camerele IP.

Iata recomandarile noastre pentru camere analogice varifocale

Camera Analogica varifocala, 2 megapixel

Camera Analogica varifocala, 5 megapixel

Aceste camere, fiind camere analogice, pot functiona doar montate pe DVR-uri compatibile cu rezolutia pe care camerele o ofera.

DVR pentru camere cu rezolutii de maxim 5 megapixel (inclusiv 2 si 3 megapixel)
DVR pentru camere de maxim 2 megapixel (dar nimic peste)

In incheiere va amintim ca echipa Supraveghere24 va sta la dispozitie pentru orice problema legata de sisteme de securitate. Nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro

cu stima,

Istrate Alexandru

Inginer Sisteme Securitate

Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.