Close
Categorii
Meniu

DVR sau NVR? Care sunt diferentele si asemanarile?

diferente intre dvr si nvr

Imi doream sa scriu acest articol de mult timp, dar mereu aparea un proiect urgent care avea nevoie de atentie. Imi doream sa scriu acest articol pentru ca intrebarea “Ce diferente sunt intre un DVR si un NVR?” este o intrebare la care raspund foarte des la telefon, deci stiam ca raspunsul ar trebui pus in scris, la indemana tuturor celor ce doresc sa-l afle.

Am facut mai multe cautari online si am observat ca exista diverse articole care abordeaza subiectul “DVR vs NVR”, insa informatiile oferite sunt fragmentate, prezentate superficial, uneori chiar eronat. Asa deci, in paginile ce urmeaza veti afla: ce este un NVR, ce este un DVR, ce diferente exista intre un DVR si un NVR, ce asemanari exista intre un DVR si un NVR. Sa incepem...



Ce este un NVR?


Un NVR (Network Video Recorder) este o unitate de inregistrare construita special pentru a stoca si gestiona inregistrari de la camere IP, si doar de la camere IP. Camerele IP sunt camere de supraveghere care se conecteaza folosind mufe de retea RJ-45 si cablu de internet (UTP sau FTP). Nu confundati camerele IP cu camerele analog care folosesc cablu UTP si video baluni. Doar pentru ca si camerele analog pot fi conectate folosind cablu de internet nu inseamna ca sunt camere IP. O camera IP are obligatoriu mufa de internet. Acesta este cel mai simplu mod de a diferentia vizual o camera IP de una analog.

Sa revenim la NVR-uri. Spuneam ca un NVR are ca scop gestionarea (afisarea, stocarea, decodarea) imaginilor video pe care le primeste de la camere IP. Un NVR nu functioneaza cu camere analog. Daca gasiti o unitate de inregistrare care suporta ambele tipuri de camere (IP si analog) sa stiti ca acea unitate nu este un NVR, ci este un HVR (sau DVR hibrid, dar despre DVR-uri discutam separat).

Un NVR poate fi de 2 tipuri. Putem gasi NVR-uri cu PoE si putem gasi NVR-uri simple, fara PoE. PoE (Power over Ethernet) este o tehnologie care permite alimentarea camerelor de supraveghere IP prin acelasi cablu UTP prin care se transmit si imaginile. Daca va intereseaza in mod special detalii despre PoE, gasiti AICI un articol detaliat despre aceasta tehnologie.

Un NVR cu PoE arata ca in poza de mai jos. In spatele NVR-ului vedem mai multe porturi de retea frumos aliniate. La acele porturi de retea se conecteaza camere de supraveghere IP (care obligatoriu au si ele PoE). Acele porturi pot fi in numar de 4, 8, 16 sau 32 si impreuna poarta numele de “switch PoE integrat in NVR”. Prin acele porturi de retea, simultan, NVR-ul va alimenta camerele de supraveghere si va primi si informatia video de la acestea. Mai observam ca NVR-ul are si un port de retea separat de switch-ul PoE. Acel port este un port standard de retea, fara PoE, al carui scop este conectarea NVR-ului la un router pentru a putea fi accesat prin internet. In cazul unui NVR cu PoE, infrastructura sistemului de supraveghere arata asa: camerele IP se conecteaza direct la switch-ul PoE din spatele NVR-ului; NVR-ul se conecteaza la router prin portul separat de retea.

nvr cu poe



Un NVR fara PoE arata ca in poza de mai jos. In spatele NVR-ului fara PoE nu avem “aglomeratia” de porturi de retea pe care o vedem in spatele NVR-ului cu PoE. Un NVR fara PoE are un singur port de retea (uneori 2 porturi), prin care se face toata comunicarea NVR-ului. Atat camerele IP cat si legatura NVR-ului cu internetul se face folosind acest unic port. In cazul unui NVR fara PoE, infrastructura sistemului de supraveghere arata asa: camerele IP se conecteaza la un switch intermediar din locatie; switch-ul acela se conecteaza la router; NVR-ul se conecteaza la switch sau la router. Astfel, camerele si NVR-ul comunica perfect folosind adresele IP interne. Cum asa? Pentru ca sunt echipamente digitale de retea si nu necesita legaturi directe NVR-camere.

nvr fara poe



Ce este un DVR?


Acum si informatiile de baza despre DVR-uri. Un DVR (Digital Video Recorder) este o unitate de inregistrare destinata camerelor de supraveghere analog. Deci, la un DVR conectam camere de supraveghere analog folosind cablu coaxial (cu mufa bnc) sau cablu UTP (cu video-balun). Ambele modalitati de conectare sunt conexiuni analog, deci inca o data nu confundati camerele IP cu camerele analog care folosesc cablu de internet UTP.

In ultimii ani, DVR-urile au inceput sa se joace si cu functiile unui NVR. Deja aproape toate DVR-urile moderne suporta simultan conexiuni cu camere analog si camere IP. Aceste DVR-uri se numesc DVR-uri hibride (sau HVR-uri - Hybrid Video Recorder). Un DVR hibrid permite conectarea fizica directa de camere analog pe intrarile video din spatele DVR-ului si, indirect, adaugarea de camere IP prin retea, folosind singurul port de retea disponibil. Mai clar...camerele IP pe care un DVR le suporta nu se conecteaza fizic la DVR, ci mai intai se conecteaza fizic undeva in reteaua locala (la router sau la un switch). Pentru ca DVR-ul este si el conectat la retea prin acelasi router sau switch, acesta va primi imaginile de la camerele IP prin portul de retea.

Un DVR poate fi de 2 tipuri. Putem gasi DVR-uri cu PoC sau DVR-uri simple, fara PoC. PoC (Power Over Coaxial) este o tehnologie care permite alimentarea camerelor de supraveghere analog prin acelasi cablu coaxial/UTP prin care se transmit si imaginile. Daca PoC va intereseaza in mod special, gasiti AICI un articol detaliat despre aceasta tehnologie. Diferente vizuale intre un DVR cu PoC si un DVR fara PoC nu exista. Totul este sub carcasa, deci trebuie acordata atentie la specificatiile DVR-ului inainte de achizitie.

diferente intre dvr si nvr


Asemanari intre un DVR si un NVR


Pe langa faptul ca ambele tipuri de unitati se ocupa cu stocarea si gestionarea de inregistrari video, iata restul de asemanari:

Ambele unitati folosesc HDD-uri montate in interiorul carcasei pentru a stoca inregistrari. Mai nou, atat DVR-urile cat si NVR-urile ofera posibilitatea stocarii imaginilor obtinute prin detectie miscare “in cloud”. Prin “cloud” se intelege fie un server FTP, fie un cont tip Dropbox.

Ambele unitati au o rezolutie maxima suportata in ce priveste camerele de supraveghere. Veti gasi in specificatiile fiecarei unitati rezolutia maxima pentru fiecare canal pe care unitatea respectiva o suporta. De exemplu. Un DVR de maxim 5 megapixel va putea gestiona camere analog de pana la 5 megapixel inclusiv. Un NVR de maxim 8 megapixel va putea gestiona camere IP de pana la 8 megapixel inclusiv. Nu veti putea conecta la un DVR de 5 megapixel camere analog de 8 megapixel. Nu veti putea conecta la un NVR de 8 megapixel camere IP de 12 megapixel (decat daca le coborati rezolutia).

Ambele unitati se conecteaza la internet identic. In ce priveste accesul prin internet, un sistem cu camere IP si un sistem cu camere analog se configureaza folosind aceeasi pasi si se utilizeaza la fel de catre client. Inclusiv aplicatia pe care un producator o ofera clientilor pentru accesul prin internet este aceeasi pentru DVR si NVR. Deci uitati mitul ca doar camerele IP pot fi accesate prin internet.

Ambele unitati au un numar maxim de canale. Un NVR are un numar maxim de canale IP. Indiferent daca este un NVR cu PoE sau fara PoE, orice NVR suporta un numar maxim de camere, care nu poate fi depasit. De exemplu. Un NVR de 8 canale fara PoE suporta maxim 8 camere IP si nimic in plus. Un NVR cu 8 canale PoE suporta maxim 8 camere IP, cu sau fara PoE, dar nimic peste 8 camere. Daca un NVR are 8 canale, atunci suporta maxim 8 camere IP. Daca un DVR suporta 4 camere analog si 2 camere IP, atunci atat veti putea conecta maxim la acel DVR: 4 camere analog si 2 camere IP.

Ambele unitati sunt dotate cu iesiri video locale pentru conectare de televizoare si monitoare prin VGA sau HDMI.

Ambele unitati pot fi dotate cu diverse alte facilitati de tip: intrari/iesiri alarma, intrari audio RCA. Totul depinde de modelul ales. In pozele de mai sus veti vedea ca exemplul ales pentru DVR are in spate si intrari audio. Exemplul ales pentru NVR-ul cu PoE are intrari de alarma. Exemplul ales pentru NVR-ul fara PoE este unul fara functii suplimentare. Nu este o regula. Oricare poate avea orice functie. Trebuie doar ales modelul potrivit.



Diferente intre DVR si NVR


Un DVR “munceste” ceva mai mult decat un NVR. Un DVR primeste semnalul brut de la camerele analog si transforma acel semnal din analog in digital. Semnalul digital obtinut este folosit in 2 directii simultane. Prima. Este afisat pe monitor, pe televizor, transmis prin internet catre telefonul clientului, etc.  A doua. Este comprimat folosind o codare interna (H.264, H.265) si stocat pe HDD-ul intern DVR-ului. Rolul compresiei este de a optimiza spatiul de stocare pe HDD. Atunci cand clientul are nevoie de inregistrari, DVR-ul cauta in tabela unde a indexat inregistrarile, extrage informatia comprimata si o decodeaza informatia pentru a fi oferita clientului pe monitor, televizor, internet, etc.

Un NVR “munceste” mai putin decat un DVR. Un NVR nu transforma semnalul video primit de la camere si nici nu comprima semnalul. Camerele IP trimit deja informatia in format digital, deja comprimat. NVR-ul doar stocheaza si indexeaza informatia si, atunci cand clientul are nevoie, extrage inregistrarile dorite si le decodeaza pentru a putea fi oferite clientului pe monitor, televizor, internet.

Un NVR nu are “fps-uri” de stocare. Un DVR are. Pentru ca DVR-ul este cel care transforma semnalul din analog in digital este si responsabil de cadrele pe secunda obtinute dupa acea transformare. Din acest motiv, in specificatiile DVR-ului gasim (si trebuie sa fim si atenti) mentionate numarul de cadre pe secunda la care DVR-ul poate procesa diverse rezolutii. Contrar DVR-ului, un NVR primeste semnalul deja procesat de la camere si va folosi rezolutia si cadrele pe secunda pe care camera le foloseste.

Care este mai ieftin? DVR-urile de rezolutie mica tind sa fie mai ieftine decat NVR-urile. DVR-urile de rezolutie mare tind sa fie mai scumpe decat NVR-urile. Este logic sa fie asa. Pentru ca un DVR trebuie sa “munceasca” mai mult decat un NVR, trebuie sa fie si ceva mai performant. Cu cat mai bune camerele cu atat mai bun trebuie sa fie DVR-ul sa poata face fata. Pentru DVR-uri si NVR-uri mici (de 4 canale de exemplu) preturile vor fi relativ asemanatoare (usor mai scump va fi NVR-ul), dar pe masura ce ne ducem spre unitati cu canale mai multe si de rezolutii mari suportate, preturilor DVR-urilor cresc exponential fata de preturile NVR-urilor.

Un NVR poate folosi si wireless (doar daca este echipat cu asa ceva) pentru a se conecta cu camerele sau cu router-ul. Pentru ca este un echipament digital de retea, exista si modele de NVR care folosesc wifi pentru a se conecta la camere si la router-ul de internet. Un exemplu este modelul 7108NI-K1/W/M.



Care este mai bun? Ce sa aleg? NVR sau DVR?


Aici raspunsul nu tine de DVR sau NVR, ci de proiectul dvs. Trebuie sa stabiliti ce nevoi aveti de la camerele de supraveghere, apoi sa alegeti camerele potrivite in functie de nevoi (si buget, desigur), apoi unitatea de inregistrare potrivita se va alege aproape de la sine. Ca un reper de urmat, va recomad sa luati urmatoarele in considerare. Pentru supraveghere video de inalta calitate pe suprafete si distante mari, doar cu camere IP puteti “face treaba”. Ce inseamna suprafete si distante mari? Recunoastere faciala pe distante liniare de peste 30 metri doar cu camere IP obtineti. Pentru distante mai mici, pana in 20 metri liniari, puteti alege camere analog cu DVR. Desigur, se poate construi si o solutie mixta. Spuneam mai sus de DVR-uri hibride. Alegem un DVR hibrid la care conectam camere IP de rezolutie mare pentru distantele mari si camere analog accesibile pentru distantele mici.



Concluzie


Sunt sigur ca lucrurile sunt mult mai clare acum in ce priveste DVR-urile si NVR-urile. Tot ce nu este clar poate fi lamurit, deci va invit sa lasati intrebarile si parerile dvs. in sectiunea de comentarii.

Cu stima
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 22.07.2021 17:54
Este exact ceea ce doream sa aflu.
Creat pe: 23.08.2021 23:45
Foarte explicit. Multumesc
Creat pe: 01.09.2021 19:25
Foarte explicit.
Creat pe: 24.09.2021 11:47
Explicit si pe intelesul oricarui profan. Mutumesc
Creat pe: 05.11.2021 11:53
Multumesc pentru lamuriri.
Creat pe: 30.12.2021 17:23
Multumim frumos. Foarte dens si pe intelesul nostru explicatiile. M-am lamurit despre multe, cam cum o sa arate viitoarea instalatie de spraveghere. O sa fie cu NVR, fara Poe si camere IP. Nu am inteles un singul lucru NVR-ul ( fara PoE) se conecteaza la router, dar acest router poate fi in alta retea si locatie? Mai clar camerele IP, aflate la sat,  conectate la  switch de acolo, la routerul de la DIGI, iar  NVR-ul la oras conectat la routerul de la Telekom. Si inca o nelamurire mai am trebuie sa platesc ceva in plus la abonamente la NET? La sat am pe fibra la DIGI Netul, iar la oras il am la Telecom 10Mb. Pot trece si la DIGi la oras ca am TV-ul si de la ei. Multumesc mult de tot de un raspuns.  O sa fiti prima mea optiune pentru achizitionare ehipamentului. Sarbatori fericite si la Multi Ani! Mihai Vaga
Creat pe: 15.01.2022 11:42
Exhaustiv și argumentat! Felicitări!
Creat pe: 20.01.2022 23:43
Felicitari ptr claritatea explicațiilor si a bunelor intenții !!
Creat pe: 08.02.2022 19:49
super explicatii pe intelesul tuturor.multumim!
Creat pe: 01.03.2022 18:56
Foarte util acest articol! Mulțumesc!
Creat pe: 22.04.2022 21:04
Cum pot pune camere video tip tapo ,fără fir sa înregistreze pe sisteme din astea cu hard. Am memorii pe camere,dar dacă îmi ia camera cu tot cu card?!???
Creat pe: 04.06.2022 7:19
Buna ziua

Felicitari. Ati realizat o explicatie simpla, in limbaj pentru oameni, clara si sistematizata.
Multumim
Creat pe: 20.08.2022 8:39
Foarte bine ai explicat .Felicitari si Multumesc !
Creat pe: 19.12.2022 14:04
Decades of prior work has shown the importance of tumor grade, tumor size, lymph node status, hormone receptors and HER2 status in determining patient prognosis and prediction of response to hormonal therapy and systemic chemotherapy <a href=http://bestcialis20mg.com/>is cialis generic</a> Polypharmacy and potentially inappropriate medication use in geriatric oncology
Creat pe: 17.02.2023 7:48
Bună informație! Mulțumesc!
Creat pe: 25.05.2023 10:55
Multumesc pentru prezentare. Pentru nivelul meu de cunoastere in domeniu este util.
Creat pe: 12.06.2023 14:35
Foarte bine și frumos ați prezentat cu explicații impecabile și pe înțelesul multora cred și al meu personal  ! Mulțumesc mult  !
Creat pe: 05.08.2023 13:20
buna ziua,un sistem video de supraveghere video se poate realiza din echipamente de la diferite firme ? de exempul camerele de la x firma si NVR de la alta firma
Creat pe: 03.09.2023 10:18
Felicitari! Multumim pentru informare! Interesant si util.
Creat pe: 26.09.2023 16:36
Buna ziua. Intrebare de novice: la alegerea NVR-ului conteaza ce "stie sa faca" camera IP sa ce poate NVR-ul? Adica, daca am o camera IP care stie AcuSense este nevoie de un NVR cu aceeasi tehnologie?
Multumesc.
Creat pe: 05.05.2024 15:21
Asa explicație, mai rar
Felicitari
Creat pe: 14.07.2024 7:12
Da, sigur aveti un DOCTORAT la baza ! Mai multe explicatii in acest domeniu NU am gasit la nimeni ASA CEVA- FELICITARI si ,,Jos palaria în fata dvs !
Voi comanda camere la dvs  DAR ,vă voi contacta ptr lamariri
Daca se poate, va rog recomandati-mi cam ext. (100 -200 lei)
compatibile cu DVR AHD -720p HIBRID HANBANK -Cod produs ->HB-DVR 5104-BN-> SI VOI INAINTA COMANDA
Iulian Dobrescu - Pitesti -0741526577 ; iuliandobrescu56@yahoo.com
Astept sa ma contactati sau sa imi trimiteti pe e-mail ce camere sa cumpar -Cu deosebita stima si maxim respect
Creat pe: 24.08.2024 7:11
Foarte ok...
Creat pe: 05.09.2024 16:53
buna ziua. Foarte util articolul dvs, multumesc. Am situatia urmatoare: un sistem la o casa compus din 4 camere IP, de 2 si 6Mpixeli. Ele sunt in acelasi LAN. Din motive de spatiu as vrea un NVR care sa fie amplasat in alata camera, unde am atat semnal wifi de la router cat si cablare ETH. Stocare locala pe HDD intern cu posibilitate de cloud. Imi puteti recomanda un model de la Hikvision? (toate camerele sunt tot hikvision). merci !
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.