De cele mai multe ori, cand se construieste un sistem de supraveghere discutiile se concentreaza pe alegerea camerelor de supraveghere si a DVR-ului, iar alegerea accesoriilor potrivite este neglijata. Pentru o solutie completa trebuie sa analizam toate componentele care alcatuiesc sistemul nostru.
Alegerea accesoriilor corecte pentru un sistem de supraveghere de calitate face diferenta dintre un sistem excelent si un sistem mediocru. Daca nu doriti sa cheltuiti bani multi pe echipamente de calitate de care sa nu va bucurati pentru ca sursa de alimentare nu face fata consumului, iar conectorii video nu fac contact perfect, atunci ar trebui sa respectati urmatoarele sfaturi.
Mai jos vom discuta in parte despre fiecare accesoriu care poate fi folosit impreuna cu un sistem de supraveghere, vom explica modalitatea de utilizare corecta si vom recomanda produse concrete pe care Supraveghere24 le-a testat si le foloseste in propriile montaje. Daca stiti care sunt principiile de utilizare a tuturor accesoriilor si doriti sa sariti peste explicatii, gasiti AICI direct o lista completa cu accesoriile pe care noi le recomandam.
Recomandarile pe care le facem sunt bazate pe ani de experienta si pe testarea multor furnizori de echipamente, pana cand am gasit produsele de calitate pe care ne putem baza, deci si dumneavoastra va puteti baza pe aceste recomandari.
Nu am inclus in explicatiile de astazi detalii despre Hard Disk-ul necesar pentru stocarea inregistrarilor. Un articol dedicat acestui subiect a fost scris deja si il puteti gasi AICI. Am inclus in schimb in lista simplificata de recomandari si HDD-urile pe care noi le folosim la sistemele noastre.
Accesoriile necesare unui sistem de supraveghere se impart in 3 cateva categorii principale, iar fiecare categorie in cateva subcategorii, in functie de tipul sistemului de supraveghere.
Categoriile principale de accesorii de care aveti nevoie sunt:
Partea 1. Accesorii pentru legatura video dintre camere si unitatea de inregistrare
Partea 2. Accesorii pentru alimentarea electrica a camerelor de supraveghere
Partea 3. Accesorii pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si traseelor de date si alimentare
In acest articol discutam detaliat PARTEA 2 din lista de mai sus, accesoriile necesare si recomandate pentru alimentarea electrica a camerelor de supraveghere. Puteti accesa rapid si PARTEA 1 si PARTEA 3 cu un simplu click pe link-urile de mai sus sau din continutul articolului.
Partea 1. Accesorii pentru legatura video dintre camere si unitatea de inregistrare
Gasiti AICI PARTEA 1 a acestui ghid complet , Accesoriil pentru legatura video a camerelor de supraveghere.
Partea 2. Accesorii pentru alimentarea electrica a camerelor de supraveghere
Intram acum intr-un subiect mai sensibil, accesoriile potrivite pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere.
Majoritatea problemelor pe care clientii le reclama in legatura cu sistemele lor video provin din alimentarea gresita a camerelor, si mare parte din aceste probleme de alimentare sunt cauzate de accesorii nepotrivite sau de proasta calitate.
Alimentarea gresita a camerelor produce multe efecte nedorite: valuri si dungi pe imagini, intreruperi ale semnalului video, vizibilitate slaba in infrarosu, nefunctionarea camerelor pe timp de noapte sau chiar nefunctionarea cu totul a camerelor.
Ca sa alimentam corect camerele unui sistem de supraveghere trebuie sa tinem cont de toate aspectele urmatoare:
Consumul camerelor. Unele camere consuma mai mult curent decat altele. Un consum mai mare de curent impune surse de alimentare mai solide si cablu de alimentare mai gros pentru a se asigura un flux mai mare de electroni pentru camera.
Lungimile de cablu de alimentare de la sursa de alimentare pana la camere. Cu cat lungimea de cablu este mai mare cu atat mai mare este caderea de tensiune la capatul cablului, iar daca la camera nu ajunge tensiunea corecta camera nu se alimenteaza corect. Solutia este aici utilizarea unui cablu de alimentare mai gros si / sau a unei surse de alimentare care poate oferi tensiunea mai mare la iesire, astfel incat cu tot cu caderea de tensiune de pe traseu camerele sa primeasca 12V.
Tipul de cablu de alimentare folosit si materialele din care cablul este construit. Unele materiale ofera o conductibilitate mai mare decat altele. Recomandam sa folositi mereu cablu de cupru pentru cabluri, indiferent daca vorbim de distante mici sau mari.
Calitatea conectorilor de alimentare. Poate cel mai neglijat accesoriu al unui sistem de supraveghere. O mufa de alimentare marunta de 50 de bani, cu un defect de fabricatie, poate da peste cap un sistem performant de 3000RON.
Explicatii si informatii mult mai detaliate despre principiile si modul corect de alimentare a camerelor de supraveghere puteti citi in ACEST ARTICOL.
Acum sa revenim la sfaturi si recomandari concrete.
Ca si in cazul legaturilor video, alimentarea camerelor de supraveghere se poate face in mai multe moduri, in functie de tehnologia camerelor: IP sau analog.
2.1 Alimentarea camerelor analog
Iata accesoriile recomandate pentru alimentarea camerelor analog:
2.1.1 Alimentatori 12V
Alimentatorii sunt recomandati pentru sistemele cu maxim 8 camere. Se recomanda utilizarea unui alimentator mai mare si mai solid pentru mai multe camere, in locul unui alimentator individual pentru fiecare camera. De ce? Pentru ca un alimentator mai mare de 4 Amperi este mai solid decat 4 alimentatori mai mici de 1 Amper. In plus, nu tinem ocupate multe prize cu un alimentator pentru fiecare camera din sistem.
Exista situatii cand nu puteti alimenta toate camerele dintr-un singur alimentator pentru ca nu toate traseele de alimentare ajung in acelasi punct. Atunci cand trebuie sa folositi cate un alimentator pentru fiecare camera va recomandam sa alegeti alimentatoare cu amperaj cel putin dublu fata de consumul declarat al camerei. In acest mod asiguram o rezerva suficienta de curent pentru camera, fara ca alimentatorul sa fie suprasolicitat. De exemplu, pentru o camera cu un consum decalarat de 0.5 Amper recomandam un alimentator de 1 Amper. Pentru o camera cu consum declarat de 1 Amper recomandam un alimentator de 2 Amperi, etc.
Atentie! Daca alimentati camerele din prize diferite asigurati-va ca impamantarea acelor prize este comuna. In caz contrar aveti sanse sa creati o “bucla de impamantare” care se inchide prin legatura video a camerelor si rezulta in dungi si valuri urate pe imagine. Mai multe despre aceasta “bucla de impamantare” sau alte probleme cu imaginea camerelor puteti citi AICI.
Recomandari
Alimentator 1A
Alimentator 2A
Alimentator 4A
2.1.2 Sursa de alimentare in cutie metalic, cu reglaj tensiune si siguranta pe fiecare canal
Acest tip de sursa este recomandat sistemelor de supraveghere care sunt montate in locatii cu multe fluctuatii de tensiune. Sursa este construita cu cate o siguranta pe fiecare iesire. In acest mod, in cazul unui soc de tensiune siguranta sare, iar camera nu are de suferit. In plus, multe persoane considera ca o sursa mascata intr-o cutie metalica este mai estetica decat un alimentator.
Aceasta sursa nu ofera posibilitatea unei reglaj al tensiunii de iesire, deci sursa va debita 12V. Atentie deci la lungimea traseelor de alimentare. Daca depasiti 30 metri pana la cea mai indepartata camera se recomanda sa optati pentru sursa de alimentare cu reglaj de tensiune.
Dezavantajul aceste surse este ca amperii disponibili sunt impartiti in mod egal pe fiecare iesire individuala, deci daca trebuie sa alimentam camere de consum mare va trebui sa conectam in paralel mai multe iesiri pentru a se cumula amperii.
Recomandari
Sursa alimentare 10A
Sursa alimentare 20A
2.1.3 Sursa de alimentare cu reglaj de tensiune, dar fara siguranta pe fiecare canal
Aceasta sursa ofera un reglaj al tensiunii de iesire de pana la 14Volti. In situatia in care aveti trasee de alimentare lungi si caderile de tensiune pe cablu sunt mari, puteti mari tensiunea de iesire a sursei astfel incat sa compensati caderea de tensiune pe cablu, iar la camere sa ajunga tot 12V.
Avantajul acestui tip de sursa este pretul foarte accesibil si usurinta utilizarii. Toti amperii sursei sunt disponibili in intregime pe cele 1-2 iesiri, deci nu trebuie sa ne temem ca nu oferim suficienti amperi camerelor cu consum mai mare.
Recomandari
Sursa alimentare standard cu reglaj tensiune 5A
Sursa alimentare standard cu reglaj tensiune 10A
Sursa alimentare standard cu reglaj tensiune 20A
2.1.4 Conectori alimentare mama, tata si distribuitorul de alimentare
Banalii conectori de alimentare sunt indispensabili pentru un sistem de supraveghere instalat corect. Conectorul de alimentare trebuie sa faca un contact perfect intre cablul de alimentare si mufa de alimentare a camerei.
Conectorii tata se folosesc la mufa de alimentare a camerei, iar conectorii mama se folosesc la alimentator. Pentru mai multe camere alimentate din acelasi alimentator veti folosi un distribuitor de alimentare
Recomandari
Conector alimentare tata
Conector alimentare mama
Distribuitor alimentare
2.1.5 Cablu alimentare
Se alege corect in functie de consumul camerei si distanta de cablu de la sursa de alimentare si pana la camera.
Recomandari
Cablu alimentare 2x0.5mm
Cablu alimentare 2x0.75mm
Cablu alimentare 2x1mm
2.2 Alimentarea camerelor IP
Pentru alimentarea camerelor IP putem folosit exact aceleasi optiuni ca si pentru camerele analog, dar avem si o varianta suplimentara. Exista si posibilitatea alimentarii prin tehnologie PoE. PoE permite alimentarea camerelor IP direct prin cablul de date UTP (camerele IP trebuie sa aiba functia PoE integrata). Puteti citi mai multe despre aceasta solutie in ACEST articol dedicat alimentarii prin PoE.
In rest, daca nu folosim varianta PoE, putem folosi aceleasi principii si accesorii pentru camerele IP ca si pentru camerele analog: surse de alimentare 12V, alimentatori 12V, conectori de alimentare, cablu alimentare, etc.
Recomandari
Cablu UTP
Cablu FTP
Injector PoE
Switch PoE Hikvision 4+1 porturi
Switch PoE Hikvision 8+1 porturi
Partea 3. Accesorii pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si cablurilor
Gasiti AICI PARTEA 3 a acestui ghid complet , Accesoriil pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si cablurilor.
Nu ezitati sa ne contactati pentru detalii sau nelamuriri. Ne gasiti pe supraveghere24.ro sau direct la adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro