In prima parte a acestui tutorial am inceput configurarea unei camere IP de la zero si am facut toti pasii pentru a accesa camera prin retea. Acum este momentul sa configuram in amanunt camera pentru a putea folosi acest echipament la potential maxim.
Va informam ca echipa Supraveghere24.ro va sta la dispozitie cu sfaturi si consultanta gratuita pentru construirea solutiei de securitate optime. In plus, toate produsele si solutiile de supraveghere achizitionate de la noi au incluse configurarea si conectarea la internet.
Configurarea corecta si completa a unei camere IP de supraveghere se face direct din meniul camerei, de unde pot fi accesate toate functiile. In functie de modelul si producatorul camerei veti avea la dispozitie functii mai multe sau mai putine. Noi am construit acest tutorial folosind ca exemplu o camera IP Hikvision. Camerele IP Hikvision sunt echipamente performante, dotate cu foarte multe facilitati.
Parte din setarile posibile ale unei camere IP sunt obligatorii. Ne referim la setarea orei si datei, configurarea retelei, stabilirea unei parole solide, cateva optimizari ale imaginii, etc. Le vom parcurge pe rand in paginile ce urmeaza.
Alte setari sunt optionale si se fac doar daca avem nevoie de anumite functii ale camerei. De exemplu, in functie de locatia si conditiile de lumina in care camera trebuie sa functioneze putem configura senzorul de imagine pentru a oferi imagini mult mai clare pe timp de zi sau noapte, putem personaliza activarea iluminatorului IR, putem configura avertizarea prin e-mail la detectie de miscare, si multe altele.
In acest articol ne ocupam de explicarea si exemplificarea tututor setarilor de baza ale unei camere IP. In Partea a 3-a veti gasi detaliate setarile avansate.
SETARI DE BAZA
Pe scurt, pentru ca dumneavoastra sa aveti la dispozitie un cuprins al acestui tutorial, setarile de baza ale unei camere IP sunt:
- Setare Data / Ora - Se poate face prin setare manuala, prin server NTP, prin sincronizare cu un calculator.
- Setari de retea - Implica alocarea de IP, masca, gateway si DNS camerei, apoi definirea porturilor de acces la camera.
- Setari Video & Audio - Se definesc fluxurile video principal si secundar, se alege rezolutia de functionare a camerei, numarul de cadre pe secunda, banda de retea alocata, nivelul de calitate al imaginii, standardul de compresie.
- Setari de imagine - Personalizam luminozitatea imaginii, contrastul, dupa care intram in functii precum Timp Expunere Iris, Focus, Activare mod zi/noapte, iar la final ne ocupam de functiile digitale BLC, WDR si HLC.
- Setari de securitate - Stabilim o parola sigura pentru contul de administrator si definim un cont de utilizator cu privilegii mai scazute.
In cazul unei camerel Hikvision toate aceste setari de baza sunt incadrate in sectiunea “Basic Configuration” si sunt impartite pe categorii.
1. SYSTEM (Setari de sistem)
1.1. Device Information (Informatii Dispozitiv)
De aici obtineti informatii utile despre camera, versiune curenta de firmware (in caz ca aveti nevoie sa faceti un upgrade si doriti sa aflati ce versiune firmware are camera, numele dispozitivului (daca aveti mai multe camere in retea este util sa aveti nume sugestive pentru fiecare camera).
1.2. Time Setings (Setari Ora si Data)
De aici configuram fusul orar , data si ora cu care camera IP functioneaza. Este logic de ce este extrem de important ca ora si data camerei sa corespunda cu ora si data reala. Supravegherea video este eficienta doar daca putem corela corect evenimentele supravegheate cu perioada reala cand evenimentele s-au produs.
Va trebui sa alegem fusul orar corect (Romania se incadreaza la GMT+2, pe aceeasi ora cu Istanbul, Atena si Ierusalim). Ora si data pot fi setate manual, pot fi setate prin sincronizarea cu ora si data calculatorului de pe care facem configurarea sau pot fi setate prin folosirea unui server tip NTP. Acest server permite unei camere IP conectate la internet sa isi actualizeze singura data si ora, fara ca utilizatorului sa mai intervina. Este o functie extrem de utila, mai ales pentru perioadele de toamna si primavara, cand ora se da inapoi, respectiv inainte. Functia NTP va garanteaza ca veti avea mereu camera setata cu ora si data corecta.
Un server NTP pe care il puteti folosi este: ro.pool.ntp.org
ATENTIE! Pentru ca functia NTP sa functioneze camera trebuie sa aiba acces corect la internet, adica sa fie configurata cu IP valabil in retea, Subnet Mask, Gateway si DNS.
Parte din aceste setari le-ati facut cu siguranta daca ati urmarit PARTEA 1 a acestui tutorial - Conectarea la o camera IP prin retea. Vom detalia suplimentar aceste setari de retea ceva mai jos, in sectiunea “Network”.
1.3. Maintenance (Intretinere si mentenanta)
Din acest meniu se pot face modificari la software-ul camerei (upgrade de firmware), se pot salva toate setarile camerei intr-un fisier de backup (butonul export). Tot din acest meniu se poate restarta camera (butonul reboot) sau se poate reseta camera la setarile de fabrica (butonul restore).
2. NETWORK (Retea)
In meniul Network gasim 2 submeniuri: TCP/IP si Port. Urmariti imaginile pentru lamuriri suplimentare.
2.1. TCP/IP
Aici gasim setarile de retea ale camerei noastre. In prima parte a acestui tutorial am configurat setarile de retea pentru a integra camera in reteaua noastra, deci ar trebui sa fiti familiarizati cu aceasta sectiune. Daca nu stiti cum sa configurati setarile de retea in functie de reteaua dumneavoastra va recomandam sa parcurgeti prima parte.
Sa parcurgem toate campurile in detaliu si sa explicam:
NIC Type (Network Interface Controller) - ramane pe auto. Majoritatea camerelor nu au aceasta optiune selectabila oricum. NIC Type permite selectarea modului de transmisie / receptie a placii de retea a camerei IP. “Auto” este optiunea recomandata.
DHCP - trebuie sa fie debifat. Functia DHCP a camerei solicita router-ului alocarea unui IP. Asta inseamna ca IP-ul intern al camerei se va putea schimba pe viitor la o restartare a camerei sau la o pana de curent. Nu dorim asta. Dorim ca IP-ul camerei sa fie fix, alocat de catre noi, pentru a sti mereu ce IP intern are camera. Numai asa vor ramane valabile setarile de acces prin internet. Daca IP-ul camerei se schimba pierdem legatura la camera.
IPv4 Address - adresa IP a camerei. Este adresa IP cu care camere opereaza in interiorul retelei (si numai in interiorul retelei).
Subnet Mask - masca de retea. Scopul ei in functionarea corecta a retelei este crucial. Nu intram in detalii prea tehnice. Masca trebuie completata corect. Masca de retea este aceeasi pentru toate dispozitivele din retea ( 99% din cazuri este 255.255.255.0 ).
Gateway - adresa IP interna a router-ului. Este adresa IP cu care router-ul opereaza in interior retelei. Cele mai intalnite adrese gateway in locuinte sunt 192.168.1.1 si 192.168.0.1
ATENTIE! Nu confundati adresa IP interna cu adresa IP externa. Adresa IP interna este o adresa pe care un dispozitiv o foloseste doar in spatele router-ului, valabila doar in acea retea. Adresa IP externa este adresa IP pe care router-ul o primeste de la furnizorul de internet si este adresa pe care o folosesc toate dispozitivele din retea pentru "a iesi" pe internet. Router-ul se ocupa de aceasta translatare de adrese. Pentru toate detaliile despre diferentele dintre IP intern, IP extern si conectarea unei camere la internet folosind aceste IP-uri va prezentam tutorialul nostru foarte urmarit: Supraveghere Video pe Internet.
Sectiunea IPv6 - Slabe sanse sa folositi adrese IP tip IPv6. Daca reteaua dumnevoastra foloseste astfel de adrese va trebui sa stiti acest lucru si sa completati aceste campuri in loc de campurile de la IPv4.
DNS (Dynamic Name Server) - Adresa IP a serverului DNS cu care va lucra camera. Un server DNS este foarte important daca dorim ca o camera IP sa aiba acces corect la funciile internetului. De exemplu, campul DNS trebuie sa fie completat pentru ca o camera IP sa poata folosi serviciul de actualizarea automata a orei si datei (NTP) descris mai sus. Un DNS public si rapid pe care il puteti folosi este chiar server-ul DNS Google (8.8.8.8).
2.2. Port
Sectiunea de Porturi a camerei este foarte importanta. Porturile sunt acele cai de acces intr-o retea, care cuplate cu IP-ul public al locatiei dumneavoastra identifica camera de supraveghere pentru acces prin internet. Pe scurt, ecuatia este asa:
IP intern camera + port alocat = IP public internet + port alocat
Aceasta “ecuatie” o gestioneaza router-ul, care pastreaza legatura intre adresa IP public si adresa IP interna a camerei folosind portul alocat camerei ca numitor comun.
O camera IP Hikvision foloseste 4 porturi pentru functionare, din care 3 sunt cele mai impoartante:
http - port pentru accesarea camerei prin interfata web browser (Internet Explorer, Firefox). Pentru Hikvision nu functioneaza corect Google Chrome, Opera sau Safari.
server - port pentru accesarea camerei din aplicatiile de monitorizare tip telefon mobil si tableta.
rtsp (real time streaming protocol) - port pentru trasmiterea fluxului video.
In exemplul din imagine, camera este configurata cu porturile 8001 (http), 554 (rtsp), 8000 (server). Acestea sunt porturile pe care camera noastra le va folosi pentru accesarea prin internet. Dupa ce veti citi acest articol si veti configura toate functiile camerei veti dori sa o accesati si de pe internet. Acolo veti folosi porturile pe care le definim acum. Va reamintim ca un tutorial complet despre conectarea unei camere de supraveghere la internet gasiti AICI.
Aceste 3-4 porturi sunt valabile pentru produsele Hikvision si nu sunt batute in cuie. In acest exemplu noi am schimbat portul http standard, din 80 in 8001. Putem modifica porturile daca dorim. Totusi, mai usor este sa le pastrati pe cele din fabrica. Daca aveti alt model de camera, de la alt producator, puteti gasi doar 2 porturi, poate doar unul singur. Depinde cum a gandit producatorul respectiv modul de functionare al camerei. Important de retinut este ca porturile trebuiesc folosite pentru a putea accesa camera din internet.
3. Video & Audio
Acest meniu este destinat setarilor fluxurilor video si audio ale camerei.
3.1. Video
Avem, de sus in jos:
Stream Type (Tipul fluxului video) - Optiunile posibile sunt “Main Stream” si “Secondary Stream”. Camerele IP ofera minim 2 fluxuri video, fluxul principal (main stream) si fluxul secundar (secondary stream). Scopul acestor fluxuri este de a permite utilizatorului sa foloseasca camera de supraveghere de pe multiple dispozitive, la niveluri de calitate diferite. Fluxul principal este cel destinat calitatii maxime video si audio, fluxul care ofera performantele maxime ale camerei, dar si consumul cel mai mare de resurse de retea. Fluxul secundar este gandit pentru resurese de retea mici, dar si calitatea imaginilor este mai scazuta. Aceste fluxuri pot fi configurate individual in detaliu.
Video Type - De aici alegem cum dorim sa opereze fluxul de date. Doar cu video sau video + audio. Functia audio este disponibila, desigur, doar daca avem microfon atasat camerei.
Resolution - Alegem rezolutia camerei pentru fluxul corespondent (principal sau secundar). In functie de modelul camerei IP putem avea rezolutie de 1 megapixel (1280x960 pixeli), 2 megapixel (1920x1080 pixeli), 3 megapixel, 4 megapixel, 5 megapixel, etc.
Bitrate Type - Variable / Constant - Alocam modul in care va folosi camera banda de retea. In mod “Variable” camera se va adapta resurselor disponibile si va cobori banda folosita sau o va creste, in functie de necesitati si resurse disponibile. In mod “Constant” camera va folosi mereu exact banda pe care utilizatorul a stabilit-o. Daca folositi si alte dispozitive in retea si nu aveti o banda de internet clar stabilita lasati setarea pe “Variable”. Modul “Constant” este pentru retele gandite integral si cu resurse alocate foarte precis.
Video Quality - Alegem profunzimea in detaliu a imaginilor camerei. Acest camp este strans legat de banda folosita. Pentru o rezolutie plina de informatie utila va recomandam sa optati pentru un nivel de calitate cat mai crescut. Atentie la resursele de retea disponibile. Daca observati sacadari de imagine si lipsa fluentei atunci coborati nivelul de calitate. Cu atat mai delicat este acest meniu cand vorbim de camere wireless, unde traficul este instabil.
Frame Rate - Cadrele pe secunda cu care camera opereaza. Mai multe cadre pe secunda si imaginea va fi mai cursiva. Mai putine cadre pe secunda si imaginea va fi mai sacadata. Alegeti cadrele pe secunda in functie de viteza obiectelor si persoanelor pe care camera le monitorizeaza. Daca aveti camere de interior puteti opta pentru 10-12fps. Daca aveti camere de exterior va recomandam 20-25fps pentru a nu rata detaliile persoanelor cand sunt in miscare.
Max bitrate - Banda maxima care se pune la dispozitia camerei. Plafonam de aici banda maxima la care camera poate apela. Calitatea imaginilor depinde direct de resursele pe care camera le are la dispozitie. Recomandari: 1024Kbps / 2048kbps sunt suficienti pentru rezolutie de 1 Megapixel. 2048kbps / 3072kbps sunt suficienti pentru rezolutie de 2 Megapixel. 3072kbps / 4096kbps sunt suficienti pentru 3 megapixel, etc.
Video Encoding - Alegerea standardului de compresie cu care functioneaza camera. H.264 este compresia cea mai utilizata de ani de zile. Intre timp a aparut si H.265, varianta mult mai performanta daca este disponibila pe produsul dvs.
Profile - definiti si salvati un profil pentru a putea incarca diverse setari mult mai usor. Util doar daca trebuie sa schimbati des si complet toate setarile camerei. Puteti defini un profil “Setari maxime”, unde sa aveti camera configurata pentru calitate maxima, si un profil “Setari optime”, unde sa aveti camera configurata pentru raport optim calitate / resurse consumate.
I frame interval - Modalitate de a economisi banda de retea. Cu aceasta functie, atunci cand fundalul unei imagini ramane neschimbat mult timp camera nu transmite mereu tot fundalul, ci transmite doar portiunile care s-au modificat. In supraveghere video avem foarte des imagini cu un fundal static peste care diverse obiecte isi schimba pozitia. Lasati aceasta optiune, daca o aveti la camera, asa cum este ea din fabrica.
SVC - o extensie ajutatoare a standardului de compresie H.264. Posibil sa nu aveti deloc aceasta functie in meniu. Nu o veti folosi in orice caz.
3.2. Audio
Veti gasi acest meniu daca echipamentul dumneavoastra are intrare audio pentru microfon sau microfon incorporat din fabrica.
De aici putem configura codarea audio, putem alege ce intrare audio sa folosim (audio integrat sau microfon conectat separat), volumul microfonului, filtrul audio de zgomot.
4. Image
Un meniu delicat si stufos, dar si foarte imporant. Acesta este meniul de unde vom configura setarile senzorului de imagine pentru functionare optima zi / noapte. Functiile din acest meniu sunt foarte des ignorate de clienti, care se multumesc de cele mai multe ori cu setarile de fabrica oferite de camera. Este pacat. Avantajul principal al unei camere IP este posibilitatea personalizarii in amanunt a imaginilor pe timp de zi si noapte prin utilizarea de functii precum: WDR, BLC, Exposure Time, DNR, si multe altele.
Producatorul ne ofera si cateva configurari prestabilite, Indoor / Outdoor (Interior / Exterior), cu parametri configurati pentru cele 2 variante posibile de utilizare a camerei, la interior sau la exterior.
Acum sa luam pe rand toti parametri configurabili:
Image Adjustment - Aici avem parametri de luminorizate, contrast, etc, pe care ii puteti modifica dupa preferinte. Experimentati si jucati-va putin cu aceste campuri si vedeti rezultatele. Puteti oricand intoarce setarile la cele implicite prin folosirea butonului “Default”.
Exposure Settings - Setarile de expunere ale irisului camerei. Nivelul de expunere stabileste cat timp va sta deschis iris-ul camerei intre 2 cadre, deci va stabili cata lumina patrunde in interiorul obiectivului pentru a se forma imaginea. Un nivel de expunere mai mare va rezulta intr-o imagine mai luminoasa in conditii de lumina slaba, iar un nivel de expunere mai scazut va rezulta intr-o imagine mai intunecata. Atentie, un nivel de expunere prea mare va face ca obiectele in miscare sa devina neclare (blurate).
Focus Settings - Setarile de focus ale lentilei. Lasati acesti parametri pe “Auto”. Lentilele moderne au functie de auto-focus, deci vor stabili automat care este focusul optim pentru o imagine clara.
Day&Night Switch - Trecerea de la mod de zi la mod de noapte si invers. Pe setare “Auto” camera va “decide” singura cand sa treaca din mod de zi in mod de noapte si invers. Pragul de trecere este stabilit de senzorul de lumina al camerei, care masoara cantitatea de lumina din atmosfera. Daca avem lumina suficienta camera va ramane in mod color (adica mod de zi). Daca nivelul de lumina scade prea mult camera va trece in mod de noapte si va activa iluminatorul IR. In acel moment imaginea devine alb-negru.
Puteti configura sensibilitatea senzorului de lumina din acest meniu. O sensibilitate mai mare inseamna o trecere mai rapida in mod noapte, iar o sensibilitate mica va instrui camera sa ramana cat mai mult in mod de zi (mod color).
Daca nu doriti sa lasati camera sa faca singura trecerea puteti muta functia in mod “Manual”.
In mod “Manual” putem alege functionare doar in mod de zi, iar camera va ramane in permanenta in mod color. Asta inseamna ca ar trebui sa oferim camerei tot timpul o cantitate suficienta de lumina. Putem alege functionarea doar in mod de noapte, iar camera va ramane in permanenta in mod alb/negru si cu IR pornit.
Putem alege mod programat (Scheduled) si atunci configuram explicit intre ce ore dorim sa avem camera in mod de noapte. Restul perioadei camera va opera in mod de zi. Tot de aici putem selecta utilizarea functie “smartIR”, care permite camerei sa foloseasca LED-urile infrarosu in mod inteligent. Daca avem nevoie de IR mult, camera va aprinde la maxim LED-urile. Daca avem nevoie de IR mai putin camera va aprinde mai putin LED-urile, pentru a evita o reflexie IR daunatoare calitatii imaginii si pentru a economisi curent.
Noi va recomandam sa incercati utilizarea pe “Auto” la inceput, iar de acolo sa faceti mici ajustari pana cand obtineti imaginea dorita.
Backlight Settings. La aceasta categorie intra functiile BLC, WDR si HLC. Aceste functii se “ocupa” de asigurarea unei imagini curate si clare in conditii de lumina orbitoare.
BLC (Backlight Compensation) - Functie digitala care scoate in evidenta zonele intunecate dintr-o imagine atunci cand avem lumina puternica de fundal.
WDR (Wide Dynamic Range) - Functie “inrudita” cu BLC. La unele camere nici nu putem folosi in acelasi timp BLC si WDR. WDR garanteaza o imagine uniform luminata si detalii clare in conditii de lumina orbitoare.
HLC (Highlight Compensation) - Functie digitala de conversie a punctelor foarte luminoase la puncte inchise la culoare. Utilitatea maxima este estomparea luminii care ar “orbi” camera de supraveghere. Exemplele cele mai bune sunt farurile masinilor si lanternele indreptate spre obiectivul camerei. Cu aceasta functie recunoasterea numerelor de inmatriculare devine posibila pe timp de noapte.
Image Enhancement - Functia DNR (Digital Noise Reduction), utila pentru reducerea nivelului de zgomot din imagini pe timp de noapte. Pe scurt, functia DNR identifica si uniformizeaza “purecii” dintr-o imagine alb-negru.
Video Adjustment - Formatul wide sau standard al imaginii, functii de rotire (Flip) si punere in oglinda (Mirror) a imaginii.
5. Security
Acesta este meniul de unde putem defini utilizatori noi. Tot de aici putem modifica drepturile de acces si parolele utilizatorilor deja creati.
Singurul utilizator care are putere de a crea utilizatori noi si de a le modifica drepturile de acces este utilizatorul administrator (admin). Nu uitati parola contului de administrator si nu o lasati la indemana altor persoane.
La crearea sau modificarea unui utilizator nou vi se va oferi o lista de drepturi de acces pe care doriti ca acel utilizator sa le aiba.
Acestea au fost functiile de baza ale unei camere IP. In urmatorul tutorial vom parcurge functiile avansate. Din aceste functii cei mai multi clienti vor fi interesati de: Detectia de miscare, Avertizarea prin Email catre telefonul mobil, Salvarea de inregistrari pe un server FTP, utilizarea functiei Cloud pentru conectarea la camera prin internet, si functia PTZ (Pan / Tilt / Zoom) daca aveti o camera rotativa.
Va reamintim ca echipa Supraveghere24.ro va sta la dispozitie cu sfaturi si consultanta gratuita pentru construirea solutiei de securitate ideale. In plus, toate produsele si solutiile de supraveghere achizitionate de la noi vin la pachet cu configurare si conectare la internet.
Comentariile si recomandarile dumneavoastra sunt importante. Va rugam sa lasati impresiile despre acest articol in sectiunea de comentarii.
Cu stima
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate / Supraveghere24.ro
Puteți face un tutorial cu înregistrarea pe un NAS ( nfs server)? Mulțumesc.
Ma puteti ajuta cu ceva informatii,sfaturi,indicatii?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Cu stima.
tel.de contact 0787240953
Apelez la dvs. pentru un sfat sau o indicatie pentru aceeasi problema cu o camera DS-2CD2051G1-1DW1.
Nu pot sa downloadez video sau picture de pe card pe laptop prin Wifi .Camera este functionala, accesata si setata de pe laptop prin Wifi.
Cu stima.
tel.contact 0736700595
Stefan Neagu
Multumesc
Felicitari pentru toate descrierierile facuta care sunt foarte utile pentru toata lumea .
Nu prea se gaseste pe internet cineva care se ofere atata consultanta cu profesionalism pentru intelesul tuturor.