Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Cele mai intalnite modalitati de alimentare sunt: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea stanga-jos), alimentator comun pentru toate camerele sau cate un alimentator individual pentru fiecare camera in parte (imaginea din dreapta-jos).
Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori individuali sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.
In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.
1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.
2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine mai intai sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta vom conecta atat firele care aduc tensiunea 220V de la priza cat si firele care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom detalia in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.
De la stanga la dreapta avem:
L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire pentru camere de la 12V pana la 14V, pentru a compensa caderea de tensiune in cazul traseelor mai lungi de cablu)
ATENTIE! Majoritatea surselor de acest tip sunt gandite pentru utilizare atat in tarile care folosesc tensiune 220V la prize, cat si tarile care folosesc tensiune 110V la prize. Selectarea tensiunii de functionare se face printr-un comutator intern, accesibil din partea laterala a sursei (vezi imagine de mai jos). Pentru Romania trebuie sa fim siguri ca avem comutatorul pozitionat pe 220V. Daca sursa este setata pe tensiunea de 110V si noi o cuplam la 220V vom arde sursa.
3. Conectarea alimentarii 220V
Pentru conectarea sursei de alimentare la o priza vom folosi un cablu de alimentare cu stecher (ca cel folosit pentru sursa unui calculator).
Cablul se taie la capatul opus stecherului si se expun cele 3 fire colorate din interior. Veti gasi cabluri cu firele din interior in culorile Maro / Albastru / Galben sau culorile Rosu / Albastru / Verde.
Firul Maro (sau Rosu) este firul pentru FAZA si se va conecta pe borna L a sursei.
Firul Albastru este firul de NULL si se va conecta pe borna N a sursei.
Firul Galben (sau Verde) este impamantarea si se conecteaza pe borna marcata cu simbolul impamantare.
Folosind un cutit sau cutter indepartam aproximativ 1 centimetru din invelisul fiecarui fir pentru a expune cuprul din interior (vezi imaginea de mai sus, partea dreapta).
Introducem portiunea de cupru de la fiecare fir in bornele sursei (L, N, Impamantare) respectand culorile (exact ca in imaginea de mai jos) si insurubam lamelele bornelor pana cand obtinem un contact ferm. Din motive de siguranta nu trebuie sa ramana cupru expus in afara lamelelor dupa fixare.
ATENTIE! Nu introduceti firele de FAZA sau NULL pe bornele de COM sau V+ . Veti arde sursa!!!
4. Conectarea camerelor de supraveghere la bornele V+ si COM
Acum trebuie sa conectam si cablurile de alimentare ale camerelor la bornele de 12V PLUS si MINUS ale sursei. Cei ce cunosc modalitatea de functionare a curentului continuu stiu ca alimentarea se face folosind un circuit cu 2 fire, PLUS si MINUS. Cei ce nu cunosc principiile de alimentare ale camerelor ar trebui sa citeasca tutorialul nostru “Cum alimentam camerele de supraveghere?”.
In exemplul nostru am folosit un cablu litat de cupru, cu 2 fire de 0.5mm grosime marcate in Rosu si Negru. Ca regula, firul Rosu se foloseste pentru legatura de PLUS 12V, iar firul Negru se foloseste pentru legatura de MINUS 12V. Nu este obligatoriu sa folositi cablu marcat pe culori, doar sa stiti exact ce fir folositi pentru PLUS si ce fir pentru MINUS, ca nu cumva sa le incurcati. Firul folosit la borna PLUS 12V de la sursa trebuie sa fie folosit si la borna de PLUS a conectorului alimentare de la camera.
Vom indeparta aproximativ 0.5-1cm din invelisul fiecarui fir (Rosu si Negru) pentru a expune cuprul din interior. La borna V+ a sursei vom conecta firul de PLUS al camerei de supraveghere, iar la borna COM a sursei vom conecta firul de MINUS al camerei de supraveghere.
Putem conecta simultan la aceeasi borna V+ oricate fire de PLUS (de la mai multe camere) si la aceeasi borna COM oricate fire de MINUS (de la mai multe camere).
Unele surse de alimentare au mai multe iesiri V+ si COM. Acele surse sunt in general surse mai mari, gandite pentru sisteme cu mai multe camere.
Iata cum trebuie sa arate legaturile finale ale unei surse corect instalata.
5. Reglarea tensiunii de iesire (doar daca este nevoie)
In imaginea in care explicam fiecare borna si rigleta am mentionat si de un reglaj V+ ADJ. Ce face mai exact acest reglaj? Este un cursor din care putem regla tensiunea de iesire pentru camere intre 12V si 14V. 12V este setarea standard. Folosim acest reglaj doar daca avem distante de cablu foarte lungi si camerele nu se alimenteaza corect (valuri pe imagine, intreruperi de imagine, etc). Problemele de alimentare apar cel mai des pe timp de noapte, atunci cand porneste IR-ul camerelor si creste mult consumul. In acel moment are loc o cadere de tensiune la camere si acestea nu mai primesc 12V, deci nu se alimenteaza cum trebuie. Aici intervine "rotita" V+ ADJ. Ca sa corectam caderea de tensiune folosim o surubelnita stea si invartim rotita usor si treptat spre dreapta pana cand tensiunea se echilibreaza.
Parerea dumneavoastra este importanta, deci nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile despre acest articol.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro
Stoicescu