Close
Categorii
Meniu

Cum conectam o sursa de alimentare la sistemul de supraveghere?sursa alimentare camere supraveghere in comutatie

Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Cele mai intalnite modalitati de alimentare sunt: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea stanga-jos), alimentator comun pentru toate camerele sau cate un alimentator individual pentru fiecare camera in parte (imaginea din dreapta-jos).

sursa alimentare camere supraveghere in comutatie in cutiealimentator camere supraveghere cu distribuitoralimentatori camere supraveghere  

Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori individuali sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.

In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.

1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.

2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine mai intai sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta vom conecta atat firele care aduc tensiunea 220V de la priza cat si firele care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom detalia in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.

borne explicate sursa alimentare comutatie camere supraveghere

De la stanga la dreapta avem:

L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire pentru camere de la 12V pana la 14V, pentru a compensa caderea de tensiune in cazul traseelor mai lungi de cablu)

ATENTIE! Majoritatea surselor de acest tip sunt gandite pentru utilizare atat in tarile care folosesc tensiune 220V la prize, cat si tarile care folosesc tensiune 110V la prize. Selectarea tensiunii de functionare se face printr-un comutator intern, accesibil din partea laterala a sursei (vezi imagine de mai jos). Pentru Romania trebuie sa fim siguri ca avem comutatorul pozitionat pe 220V. Daca sursa este setata pe tensiunea de 110V si noi o cuplam la 220V vom arde sursa.

sursa alimentare comutatie 110V-220V  switch selectie 110V 220V sursa comutatie

3. Conectarea alimentarii 220V

Pentru conectarea sursei de alimentare la o priza vom folosi un cablu de alimentare cu stecher (ca cel folosit pentru sursa unui calculator).
Cablul se taie la capatul opus stecherului si se expun cele 3 fire colorate din interior. Veti gasi cabluri cu firele din interior in culorile Maro / Albastru / Galben sau culorile Rosu / Albastru / Verde.

cablu conectare sursa la priza cablu conectare sursa la priza expus cablu conectare sursa la priza expus


Firul Maro (sau Rosu) este firul pentru FAZA si se va conecta pe borna L a sursei.
Firul Albastru este firul de NULL si se va conecta pe borna N a sursei.
Firul Galben (sau Verde) este impamantarea si se conecteaza pe borna marcata cu simbolul impamantare.


Folosind un cutit sau cutter indepartam aproximativ 1 centimetru din invelisul fiecarui fir pentru a expune cuprul din interior (vezi imaginea de mai sus, partea dreapta).

Introducem portiunea de cupru de la fiecare fir in bornele sursei (L, N, Impamantare) respectand culorile (exact ca in imaginea de mai jos) si insurubam lamelele bornelor pana cand obtinem un contact ferm. Din motive de siguranta nu trebuie sa ramana cupru expus in afara lamelelor dupa fixare.

ATENTIE! Nu introduceti firele de FAZA sau NULL pe bornele de COM sau V+ . Veti arde sursa!!!


sursa alimentare cu legaturi 220V facute  sursa alimentare cu legaturi 220V facute


4. Conectarea camerelor de supraveghere la bornele V+ si COM

Acum trebuie sa conectam si cablurile de alimentare ale camerelor la bornele de 12V PLUS si MINUS ale sursei. Cei ce cunosc modalitatea de functionare a curentului continuu stiu ca alimentarea se face folosind un circuit cu 2 fire, PLUS si MINUS. Cei ce nu cunosc principiile de alimentare ale camerelor ar trebui sa citeasca tutorialul nostru “Cum alimentam camerele de supraveghere?”.

In exemplul nostru am folosit un cablu litat de cupru, cu 2 fire de 0.5mm grosime marcate in Rosu si Negru. Ca regula, firul Rosu se foloseste pentru legatura de PLUS 12V, iar firul Negru se foloseste pentru legatura de MINUS 12V. Nu este obligatoriu sa folositi cablu marcat pe culori, doar sa stiti exact ce fir folositi pentru PLUS si ce fir pentru MINUS, ca nu cumva sa le incurcati. Firul folosit la borna PLUS 12V de la sursa trebuie sa fie folosit si la borna de PLUS a conectorului alimentare de la camera.

Vom indeparta aproximativ 0.5-1cm din invelisul fiecarui fir (Rosu si Negru) pentru a expune cuprul din interior. La borna V+ a sursei vom conecta firul de PLUS al camerei de supraveghere, iar la borna COM a sursei vom conecta firul de MINUS al camerei de supraveghere.

fire alimentare camere sursa comutatie  sursa comutatie instalata corect
Putem conecta simultan la aceeasi borna V+ oricate fire de PLUS (de la mai multe camere) si la aceeasi borna COM oricate fire de MINUS (de la mai multe camere).
Unele surse de alimentare au mai multe iesiri V+ si COM. Acele surse sunt in general surse mai mari, gandite pentru sisteme cu mai multe camere.
Iata cum trebuie sa arate legaturile finale ale unei surse corect instalata.

sursa alimentare camere supraveghere conectata complet

5. Reglarea tensiunii de iesire (doar daca este nevoie)

In imaginea in care explicam fiecare borna si rigleta am mentionat si de un reglaj V+ ADJ. Ce face mai exact acest reglaj? Este un cursor din care putem regla tensiunea de iesire pentru camere intre 12V si 14V. 12V este setarea standard. Folosim acest reglaj doar daca avem distante de cablu foarte lungi si camerele nu se alimenteaza corect (valuri pe imagine, intreruperi de imagine, etc). Problemele de alimentare apar cel mai des pe timp de noapte, atunci cand porneste IR-ul camerelor si creste mult consumul. In acel moment are loc o cadere de tensiune la camere si acestea nu mai primesc 12V, deci nu se alimenteaza cum trebuie. Aici intervine "rotita" V+ ADJ. Ca sa corectam caderea de tensiune folosim o surubelnita stea si invartim rotita usor si treptat spre dreapta pana cand tensiunea se echilibreaza.

reglaj tensiune iesire sursa camere supraveghere  reglaj tensiune iesire sursa camere supraveghere


Parerea dumneavoastra este importanta, deci nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile despre acest articol.


Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro


Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 26.02.2020 21:23
Salut va multumesc pentru informatile care mi leati oferit sa aceti o seara placuta
Creat pe: 27.02.2020 10:59
Foarte util si la obiect.
Stoicescu
Creat pe: 24.04.2020 10:54
Multumesc foarte util !
Creat pe: 01.09.2020 19:41
La subwoofer se poate pune ?
Creat pe: 05.10.2020 8:44
Bună de se întrerupe sursa de alimentare a camerelor safer se stinge și nu se aprinde decât dacă o trag din priza o las 10 minute și după se aprinde nu pot sa le vad nici pe telefon nici pe monitor cind se stinge va mulțumesc
Creat pe: 09.02.2021 20:19
Am acst tip de sursa si de cite ori pornesc sursa nu imi mai merg televizoarele din casa, imi tot bruiaza imaginea imediat ce scot sursa din priza televizoarele merg. Am scos fiecare cablu si fiecare mufa de la camere si tot asa face. Numai cind scot sursa din priza imaginea la televizoare isi revine. Va rog frumos ce ma sfatuiti sa fac. Va multumesc.
Creat pe: 22.02.2021 12:08
Unghid complet. realizat de unul sau mai multi profesionisti.
Creat pe: 09.03.2021 14:57
Daca folosesc o sursa de 12 v - 6Ah pe 3 camere de 12v- 500mAh este ok?
Creat pe: 25.10.2021 8:27
Mi-a fost de mare ajutor,mulțumesc mult   !
Creat pe: 12.02.2022 20:47
Mulțumim pentru sfaturi, foarte bune.Bravo jos pălăria.
Creat pe: 30.01.2023 21:19
Salut, foarte util, ai o naveta de bere de la mine, multumesc frumos
Creat pe: 15.07.2023 17:36
Super bine explicat. Mulțumesc
Creat pe: 16.07.2023 19:11
Multumesc pentru explicatii. Mi-au fost de un real ajutor.
Creat pe: 27.08.2023 22:15
Multumesc,, mi-a fost de ajutor
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.