Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cum conectam o sursa de alimentare la sistemul de supraveghere?sursa alimentare camere supraveghere in comutatie

Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Printre cele mai intalnite modalitati de alimentare avem: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea de mai jos), alimentator comun pentru toate camerele sau chiar cate un alimentator separat pentru fiecare camera in parte.

sursa alimentare camere supraveghere in comutatie in cutiealimentator camere supraveghere cu distribuitoralimentatori camere supraveghere  

Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori separati sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.

In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.

1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta cu 12V curent continuu camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.

2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta noi vom conecta cablurile care conduc tensiunea de la priza si cablurile care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom vedea in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.

borne explicate sursa alimentare comutatie camere supraveghere

De la stanga la dreapta avem:

L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire pentru camere de la 12V pana la 14V, pentru a compensa caderea de tensiune in cazul traseelor mai lungi de cablu)

3. Conectarea alimentarii 220V

Pentru conectarea sursei de alimentare la o priza vom folosi un cablu de alimentare cu stecher (ca cel de la sursa unui calculator).
Cablul se taie la capatul opus stecherului si se expun cele 3 fire colorate din interior (albastru, maro si galben cu verde).

cablu conectare sursa la prizacablu conectare sursa la priza expus


Firul maro este firul pentru FAZA si se va conecta pe borna L a sursei.
Firul albastru este firul de NULL si se va conecta pe borna N a sursei.
Firul galben cu verde este impamantarea si se conecteaza pe borna marcata cu simbolul impamantare.
Folosind un cutit sau cutter se expune cate 1 centimetru de cupru din interiorul fiecarui fir, apoi se fixeaza cele 3 fire pe bornele sursei ca in imaginea de mai jos:

sursa alimentare cu legaturi 220V facute

ATENTIE! Nu introduceti firele de FAZA sau NULL pe bornele de COM sau V+ . Veti arde sursa!!!

4. Conectarea camerelor de supraveghere la bornele V+ si COM

Acum trebuie sa conectam si cablurile de alimentare ale camerelor la bornele de PLUS si MINUS ale sursei. Cei ce cunosc modalitatea de functionare a curentului continuu stiu ca alimentarea se face folosind un circuit cu 2 fire, PLUS si MINUS. Cei ce nu cunosc principiile de alimentare ale camerelor ar trebui sa citeasca tutorialul nostru “Cum alimentam camerele de supraveghere?” (https://www.supraveghere24.ro/alimentarea-camerelor-de-supraveghere-tutorial)
La borna V+ a sursei vom conecta toate firele de PLUS ale camerelor de supraveghere, iar la borba COM a sursei vom conecta toate firle de MINUS ale camerelor de supraveghere.
Putem conecta simultan la aceeasi borba V+ oricate fire de PLUS ale camerelor, si la aceeasi borba COM oricate fire de MINUS ale camerelor.
Unele surse de alimentare au mai multe iesiri V+ si COM. Acele surse sunt in general surse mai mari, gandite pentru sisteme cu mai multe camere.
Iata cum trebuie sa arate legaturile finale ale unei surse corect instalata.

// imagine sursa


Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.