Close
Categorii
Meniu

Cum pozitionam eficient camerele de supraveghere de exterior - Unghiul, pozitia, inaltimea

De cele mai multe ori camerele de supraveghere de exterior se monteaza in urmatoarele situatii:  

1. Pentru monitorizarea eficienta si acoperirea cat mai buna a unui spatiu deschis: curte, strada, parcare, etc.
2. Pentru monitorizarea eficienta a unei zone delimitate sau a unui obiect anume: autoturism, poarta de acces, rezervor de motorina, etc.

Pentru ambele situatii exista acele unghiuri, pozitii si inaltimi optime ale camerelor de supraveghere pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Sa detaliem:


1. Monitorizarea spatiilor deschise.


Asa cum mentionam mai sus, cele mai intalnite spatii deschise unde se doreste monitorizare video sunt: perimetrul si curtea unei case, un depozit, o gradina, o parcare, etc.

Pentru monitorizarea eficienta a acestor locatii trebuie sa fim atenti la:

Unghiul de acoperire al camerelor pe care dorim sa le montam
Camera potrivita pentru acoperirea unei suprafete cat mai mari este, desigur, camera cu unghiul cel mai larg “stanga-dreapta” posibil. In acest moment, pe piata, gasim la preturi foarte accesibile camere de supraveghere cu unghiuri de 90, 95, chiar 100 grade deschidere. Aceste camere sunt cele pentru care trebuie sa optati daca doriti sa acoperiti o zona cat mai mare.


Atentie! Un unghi larg are si dezavantaje. Cu cat mai larg unghiul cu atat mai slabe vor fi detaliile pe care le veti putea distinge la distanta. Ca o analogie simplista, efectul este asemanator cu intinderea unei portii de unt pe o felie de paine. Cu cat intindem untul pe o felie mai mare, cu atat mai putin densa va fi acoperirea. Asa si cu rezolutia unei camere. Cu cat “imprastiem” pixelii din care este alcatuita imaginea pe o suprafata mai mare, cu atat mai mult pierdem din densitatea calitatii. Aceasta pierdere de detaliu la distanta datorata unghiului foarte larg o putem compensa prin marirea numarului de pixeli din care este formata imaginea, deci cu o rezolutie mai mare a camerei. Ajungem deci la punctul urmator al aspectelor de luat in considerare.


Rezolutia camerelor
Din motivele mentionate la punctul anterior vom alege camere de supraveghere cu unghi cat mai larg, dar si cu rezolutie potrivita distantelor pe care dorim sa le monitorizam eficient.
Pentru o camera cu unghi mare (80, 90, 100 grade) avem nevoie de urmatoarele rezolutii pentru recunoasterea eficienta a detaliilor importante (fete umane, numere inmatriculare)
- 1 megapixel pentru recunoastere faciala pe distante de 8 metri
- 2 megapixeli pentru recunoastere faciala pe distante de 16 metri
- 3 megapixeli pentru recunoastere faciala pe distante de 25 metri
- 4 megapixeli pentru recunoastere faciala pe distante de 35 metri
- 5 megapixeli pentru recunoastere faciala pe distante de 40 metri

Atentie! Aceste rezolutii sunt necesare doar daca doriti sa aveti parte de detalii semnificative pe absolut toata distanta mentionata. Pentru o acoperire de ansamblu, fara detalii semnificative, puteti opta pentru rezolutii mai mici.

Exemplu camera HD, eficienta pe distanta de 10 metri. Veti obserca ca dupa primii 10 metri detaliile pe care le putem recunoaste scad semnificativ:Iata si un exemplu cu o camera Full HD, eficienta pe distante de 20 metri. Puteti observa usor diferenta de calitate dintre cele 2 camere:Pozitionarea camerelor
Pozitionarea camerelor se face acum astfel incat sa beneficiem cat mai mult de unghiul larg pe care acestea il ofera.
Cu putina geometrie simpla deducem si pozitia optima pentru o camera cu unghi larg.

Sa urmarim imaginea de mai jos:

unghi_90_grade_eficient

Cu o camera pozitionata pe coltul cladirii si cu deschidere de 90 grade (sau mai mult) putem acoperi eficient absolut toata latura si suprafata dorita, fara sa avem niciun unghi mort. In functie de distantele urmarite ramane doar sa alegem rezolutia camerei pentru a obtine detaliile pe care le dorim, distante mari necesita o rezolutie mai mare.
Cu cat ne indepartam de coltul cladirii si montam camera mai aproape de centru, cu atat unghiurile moarte sunt mai mari.
Mergand pe aceasta solutie, realizam ca pentru acoperirea completa a exteriorului unei cladiri cu 4 laturi avem nevoie de un minim de 4 camere cu unghi de 90 grade si rezolutie potrivita.
In imaginea de mai jos am acoperit complet perimetrul si curtea unei cladiri cu 4 camere de diverse rezolutii. Am marcat zona acoperita eficient de fiecare camera pentru ca dumneavoastra sa intelegeti care sunt distantele eficiente pe care puteti folosi diverse rezolutii. In imaginea sunt marcate distantele pentru care camerele ofera rezultatele maxime, anume recunoastere faciala si numar inmatriculare. Ca acoperire de ansamblu puteti folosi orice rezolutie doriti, insa in acel moment detaliile pe care le veti putea recunoaste se rezuma la: culori, forme, in niciun caz fete umane sau numere de inmatriculare.

supraveghere_4_laturi

Inaltimea la care se monteaza camerele
Inaltimea la care montam camera influenteaza mult rezultatul final. Cu cat montam camera la o inaltime mai mare cu atat marim distanta de la camera si pana la zona pe care dorim sa o acoperim eficient.
Iata un exemplu edificator. Daca montam o camera de 1 megapixel, cu acoperire eficienta pe 10 metri, atunci acei 10 metri trebuie sa fie 10 metri din suprafata pe care o dorim monitorizata, nu 10 metri de aer. Iata 3 variante, din care numai una este potrivita:

inaltimea_corect_camere

Orientarea camerelor
Orientarea unei camerei se alege, pe cat posibil, astfel incat spatele camerei sa fie protejat de cladire si cu obiectivul indreptat spre exterior, spre perimetru. Evitam astfel riscuri de sabotaj si pastram intreg sistemul cat mai compact.
Iata un exemple de cladire cu laturi multiple, dar reusim sa acoperim toate unghiurile eficient si cu camerele montate in puncte cat se poate de sigure.

supraveghere_cladire_multe_laturi

Cladirea sau structura pe care sunt montate camerele
Orice sistem de supraveghere are nevoie de o sursa de alimentare electrica, de un spatiu tehnic unde sistemul video se conecteaza la internet, un nod central pentru interconectarea tututor echipamentelor. Acest nod trebuie sa fie un loc cat mai protejat de umezeala si temperaturi scazute. Este indicat sa folosim peretii unei cladiri pentru montarea camerelor de supraveghere si o incapere din cladire pentru montarea echipamentelor auxiliare (sursa de alimentare, DVR, router, etc). Cladirea poate fi o locuinta, un depozit, un hangar, un atelier, orice are pereti, curent electric si un grad de expunere cat se poate de scazut.
De pe o astfel de cladire putem monta camere cu rezolutii, unghiuri si iluminare IR pe masura distantelor pe care dorim sa le monitorizam.
Desigur ca exista locatii pe care le vom putea monitoriza eficient doar daca montam camerele departe de o cladire, insa oriunde este posibil, se recomanda sfatul de mai sus.

Dar ce facem cand zona pe care dorim sa o monitorizam si zona in care putem monta camerele sunt la distanta mare una fata de cealalta? Aceasta intrebare ne duce la partea a doua a acestui articol.

2. Monitorizarea dedicata a unei zone sau a unui obiect anume


Ce solutii avem daca avem de monitorizat un autoturism, o poarta, un utilaj, aflat la distanta de peste 30 metri fata de punctul unde putem monta camerele de supraveghere?

In imaginea de mai jos gasim solutia. Pentru distante mari, distante pe care camerele cu unghi larg nu le pot acoperi, avem varianta camerelor cu lentile varifocale. Aceste camere au o lentila speciala, ce permite reglarea nivelului de zoom al imaginii. Imaginati-va un efect de binoclu. Camera va fi montata la o distanta de 60 de metri fata de obiectul de interes, dar imaginea camerei se incadreaza pe ultima portiune de 30 de metri.

camera_varifocala

Iata si care sunt unghiurile pe care le obtinem folosind lentile cu focal diferit:

lentila_varifocala

Imaginea de mai sus se interpreteaza astfel:

- o camera cu lentila de 2.8mm are un unghi de 90-100 grade si acopera toata suprafata catre care este orientata, mai putin primul 1 metru din apropierea camerei.

- o camera cu lentila de 3.6mm are un unghi de 75-80 grade si acopera toata suprafata catre care este orientata, mai putin primii 3 metri din apropierea camerei.

- etc.

Deci, ca exemplu:

- daca dorim sa monitorizam eficient un autoturism aflat la distanta de 30 de metri, vom avea nevoie de o camera cu lentila de 12mm (cadrul camerei incepe de la 20 metri) si rezolutie de 1 megapixel (eficienta pe 10 metri).

- daca dorim sa monitorizam eficient o poarta aflata la distanta de 40 de metri, vom avea nevoie de o camera cu lentila de 12mm (cadrul camerei incepe de la 20 metri) si rezolutie de 2 megapixel (eficienta pe 20 metri), sau de o camera cu lentila de 16mm (cadrul camerei incepe de la 30 metri) si rezolutie de 1 megapixel (eficienta pe 10 metri).

Contactati-ne!

Speram ca va informatii de mai sus v-au fost utile. Pentru alte sfaturi sau orice alte neclaritati, nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro, va oferim Consultanta Gratuita chiar daca nu ati cumparati sistemul de supraveghere de la noi.Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 09.11.2017 8:56
Foarte util.
Multumesc!
Creat pe: 14.06.2018 20:30
Extrem de folositor tutorialul. Ma bucur sa aflu ca mai exista si firme care sunt conduse de OAMENI. Multumim pentru amabilitatea de a ne explica pe indelete. Mult succes echipei!
Creat pe: 02.09.2018 23:06
Informatiile dvs. sunt foarte utile pentru cine vrea sa instaleze sistem de supraveghere.
Creat pe: 18.09.2018 13:13
Buna ziua. Ma numesc Ovidiu Puiu si vreau sa montez un sistem de supraveghere pe scara unui bloc de bloc apartamente in Bucuresti. Obiectivele ce as vrea sa fie acoperite sunt: interiorul cabinei ascensorului; usile de acces in scara si trotuarul din fata scarii. As dori sa-mi trimiteti si mie o oferta pentru echipamentul necesar, inclusiv montajul, pe adresa de email puiu.romulus.ovidiu@gmail.com. In speranta unei colaborari, va doresc o zi minunata.
Creat pe: 29.03.2019 16:09
Totul foarte clar! Felicitari echipei!
Creat pe: 24.08.2019 17:15
Buna ziua vecinul meu si-a montat un sistem de supraveghere video ,distanta dintre cladire si gardul care ne desparte este de 3-4 m,inaltiamea ude sunt aplasate camerele este de 3 m inaltimea gardului este 1,90 m si sustine ca camera bate la baza gardului vreau si eu o oferta pentru o astfel de camera .
Creat pe: 20.04.2020 14:55
EXCELENT!
Creat pe: 18.11.2020 20:46
salut!
o camera de exterior o pot monta intr o incapere sa bata printr un geam termopan afara?
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.