Close
Categorii
Meniu

Meniul OSD al unei camere de supraveghere - ce este si cum il folosim?

camera supraveghere cu OSD

De obicei, clientul care isi cumpara un sistem de supraveghere pune camerele pe pozitie, le conecteaza, le orienteaza si, daca totul a mers bine, obtine imagine pe monitor (eventual si telefon daca reuseste conectarea la internet a sistemului) si...asta e. Imaginile pe care le vede pe monitor sunt tot ce se poate de la camere si asta este sistemul de supraveghere. Unii clienti sunt multumiti de calitatea imaginilor, dar multi sunt dezamagiti, mai ales de imaginile pe timp de noapte. Ce nu stiu acesti clienti (din pacate si multi instalatori) este ca acele imagini initiale de pe monitor / telefon nu sunt cele mai bune imagini pe care camerele de supraveghere le pot oferi. Exista multe setari si reglaje de facut pentru "a se scoate" tot ce se poate din camere. Pe langa obligatoriile reglaje corecte de orientare a camerelor pentru a se evita reflexiile infrarosu si utilizarea eficienta a rezolutiei (pentru toate informatiile despre orientarea camerelor stanga/dreapta si sus/jos va recomandam ACEST articol) exista multe setari si functii de imagine ce se fac direct la camere, setari ce nu sunt disponibile din DVR. Dar atunci de unde?

Majoritatea camerelor de supraveghere au ceea ce se numeste “meniu OSD” (acronim pentru On Screen Display), un meniu care permite accesul la setarile interne ale camerei. Neutilizarea setarilor din meniul OSD este egala cu utilizarea pe jumatate a camerelor cumparate. In meniul OSD exista setari ce permit configurarea imaginilor camerelor in functie de conditiile de lumina, reglaje anti-orbire, setari pentru utilizarea eficienta a infrarosului si a lentilei camerei, si multe altele. Mai mult, unele camere nici nu vin setate la rezolutia maxima din fabrica si este necesara accesarea meniului OSD pentru ridicarea rezolutiei la cea maxima. De exemplu, camerele de 5 megapixel de la Hikvision (seria 16H0T) sunt camere de 5 megapixel, dar din fabrica sunt setate pe 4 megapixel. Pentru rezolutia maxima trebuie sa accesati OSD-ul si sa alegeti rezolutia 5MP.Cum stiu ca am OSD la camerele mele?Varianta cea mai simpla este sa va uitati la cablurile camerei. Daca pe langa cablul video cu mufa BNC si cablul cu mufa de alimentare mai apare un cablu cu un mic joystick cu butonase (acela este un joystick OSD), atunci camera are OSD. Atentie! Unele camere nu au OSD, dar au un comutator pentru modurile video TVI, AHD, CVI si CVBS, care poate fi confundat cu un joystick OSD. Un joystick OSD arata ca cel din poza de mai jos. Daca vedeti asa ceva la camera, atunci acea camera are meniu OSD.

Alta varianta prin care puteti verifica daca exista sau nu OSD este in fisa tehnica a camerei (din cutie sau de pe site-ul producatorului). Informatiile de pe site-urilor care comercializeaza camere va pot induce in eroare, deci nu va bazati doar pe ce scrie in pagina de prezentare a produsului pe site-ul X. Acele descrieri sunt deseori preluate generic de la alte produse asemanatoare si de multe ori contin unele informatii eronate. Nu este neaparat ceva intentionat, scapari se fac, dar trebuie atentie. Cel mai bine cautati pe internet fisa tehnica a produsului sau intrebati clar furnizorul echipamentului.Cum se acceseaza meniul OSD?Depinde de producatorul camerelor. Exista producatori care ataseaza acel mic joystick cu butonase care permite accesul in meniul OSD. Se apasa pe butonul central (ENTER) pentru afisarea meniului. Dupa care, folosind sagetile de pe joystick se naviga prin meniu. Nu uitati sa salvati setarile modificate pentru ca acestea sa devina active.

utilizare joystick OSD camere supraveghere

exemplu meniu OSD camera supraveghere pe ecran

Alti producatori ofera acces la meniul OSD doar din interfata DVR-ului. De exemplu, multe camere TVI (cum sunt cele TurboHD de la Hikvision) nu au joystick OSD, dar au meniu OSD. OSD-ul se acceseaza din meniul PTZ al DVR-ului, de la butonul “Configuration” (vezi poze de mai jos). In meniul principal cu imaginile live de la camere, selectati cu mouse-ul camera careia doriti sa-i accesati meniul, apoi mergeti in partea dreapta a ecranului, in regiunea PTZ. Veti gasi acolo butonul de “Configuration” care va activa pe ecran meniul OSD. Folosind sagetile din interfata PTZ a DVR-ului veti putea naviga prin meniu. Alta varianta de accesare OSD (pentru unele camere) este prin apelarea (call) pozitiei Preset95, tot din meniul PTZ.

acces meniu OSD camere Hikvision

meniu OSD camere HikvisionCe setari sunt disponibile in OSD?Setarile disponibile depind de modelul camerei si de cat de performanta este camera. Unele camere nici nu au OSD, cu toate ca doar camerele foarte vechi si slabe nu au aceasta facilitate. Alte camere au meni OSD, dar setari putine si nu de foarte mare ajutor. Cu cat camerele sunt mai performante, cu atat setarile disponibile in OSD sunt mai multe si mai complexe si nu trebuie sa uitam de ele. Functiile precum BLC, smartIR, WDR sunt functii extrem de utile pentru imagini excelente pe timp de noapte, insa nu vin active din fabrica, iar clientul risca sa nu le foloseasca niciodata daca nu stie de existenta lor in meniul OSD. Iata o lista cu posibile setari OSD (nu sunt toate, doar cele mai populare) si o scurta descriere a fiecarei setari. Daca doriti sa cititi pe larg despre toate functiile camerelor de supraveghere va invitam sa parcurgeti articolul nostru “Caracteristicile, functiile si specificatiile camerelor de supraveghere explicate”).

SHUTTER/AGC: manual / auto
AGC (Auto Gain Control) este o functie care ajusteaza viteza Shutter-ului lentilei (obturatorul) in scopul de a controla cantitatea de lumina care patrunde in obiectivul camerei. Cu un Shutter setat pe viteza mai mare, cantitatea de lumina care patrunde in camera prin iris este mai mica. Acest lucru face imaginile mai intunecate, dar mai eficiente in supravegherea obiectelor in miscare (cum sunt masinile in viteza). Cu un Shutter pe viteza mai mica, cantitatea de lumina care patrunde in camera este mai mica. Acest lucru face imaginile video mult mai luminoase, dar ineficiente pentru monitorizarea obiectelor in miscare. Obiecte si persoane surprinse in miscare cu un Shutter pe viteza mica vor aparea "blurate", "fantomatice". Modul Auto lasa camera sa aleaga cantitatea de lumina si se obtine un echilibru, dar modul Auto este rar varianta cea mai buna. Cea mai buna varianta depinde de asteptarile clientului de la camera respectiva.

WHITE BALANCE: atw / push / user1 / user2 / anti cr / manual / push lock
In functie de nuanta luminii ambientale (un bec poate avea lumina mai alba, mai galbena, mai albastra) se vor modifica si nuantele culorilor percepute de catre camera. Cu reglajul White Balance veti putea restabili nuantele culorilor asa cum sunt ele in lumea reala.

BACKLIGHT: blc / hlc / off
BLC si HLC sunt functii cu rol anti-orbire. BLC este pentru situatiile cand obiecte / persoane sunt umbrite de o lumina din spate. HLC este pentru situatiile cand obiecte / persoane sunt orbite de o lumina din fata. BLC (Backlight Compensation) regleaza expunerea, anuland efectul de "intunecare" al unui om / obiect care este filmat cu o lumina puternica in spate. HLC (Headlight Compensation) este o functie dedicata pentru anularea efectului de orbire a camerei de o lumina puternica din fata, cum se intampla de la farurile masinilor de exemplu.

WDR: on / off / 1-10
Wide Dynamic Range este una din cele mai utilizate si cautate functii la o camera de supraveghere. WDR ajusteaza digital nivelul de expunere al unei imagini pentru a obtine detaliul maxim in imagini unde simultan exista anumite zone intunecate si altele luminoase. Cand supraveghem zone care sunt luminate diferit (asa cum se intampla mereu in viata de zi cu zi), WDR este indispensabila. WDR este o varianta asemanatoare functiei ATR, dar superioara. ATR lucreaza cu o singura captura pe care o modifica digital schimband luminozitatea si contrastul. Contrar, WDR foloseste multiple capturi ale aceluiasi cadru, pe care aplica diferite niveluri de luminozitate si contrast, iar apoi le combina pentru o imagine unica si uniforma. WDR este o functie atat de importanta si indispensabila incat i-am dedicat un articol special. Il gasiti AICI.

PICTURE ADJUST: mirror / brightness / contrast / sharpness / hue / gain
Reglaje clasice de luminozitate, contrast, expuere, etc. Recomandat este sa folositi aceste reglaje la final, dupa ce restul functiilor importante de imagine au fost corect activate.

ATR: on / off
Varianta de baza a functiei WDR. ATR (Adaptive Tone Reproduction) ofera posibilitatea optimizarii contrastului si luminozitatii zonelor din imaginile care ori sunt prea luminoase ori prea intunecate. WDR face acest lucru mai eficient, deci daca aveti de ales intre 2 camere, luati-o pe cea cu WDR.

MOTION DETECTION: on / off
Foarte simplu, activarea sau dezactivarea detectiei de miscare a camerei.

PRIVACY: on / off / 4 levels
Cu aceasta optiune se pot defini asa numitele "masti de intimitate" (privacy masks). Daca in cadrul unei camere exista zone pe care nu doriti sa le filmati / inregistrati, atunci puteti obtura acele zone folosind functia Privacy, pentru mai multa intimitate. Un exemplu. O camera de pe casa dumneavoastra prinde in jumatate de cadru si curtea vecinului. Ca sa nu exista discutii puteti masca jumatatea vecinului folosind functia Privacy Mask.

DAY/NIGHT: auto / color / b&w
Permite alegerea modului de functionare al camerei in functie de lumina ambientala. Modul DAY forteaza camera sa ramana permanent in color, fara sa mai treaca in infrarosu. Este modul recomandat pentru locatii unde exista multa lumina ambientala noaptea. Cu multa lumina ambientala imaginile color noaptea vor fi bune. Modul NIGHT forteaza camera sa ramana in mod infrarosu, deci automat in alb/negru. Este un mod recomandat pentru locatii unde atat ziua cat si noaptea exista foarte putina lumina ambientala. In astfel de situatii este recomandat sa folositi mereu imagini alb/negru. Iar modul AUTO ofera camerei libertate sa treaca de la un mod la altul, bazandu-se pe senzorul de lumina integrat. De cele mai multe ori modul AUTO este cel mai bun.

NR sau DNR: 1-10 level select
NR (Noise Reduction) este o functie foarte utila, implementata de obicei digital (si atunci numele in meniu va fi DNR - Digital Noise Reduction), care permite eliminarea zgomotului (mai pe Romaneste "purecilor") din imaginile captate in lumina foarte scazuta.

IR Level / Exposure: 1-10
Un reglaj pentru acele situatii in care un obiect (copac, zid, etc) este foarte apropiat de camera, iar radiatia IR a camerei se reflecta din obiect inapoi in obiectivul camerei, orbind-o. O solutie la aceasta problema este micsorarea intensitatii infrarosu astfel incat LED-urile IR ale camerei sa emita mai putina radiatie, diminuand si efectul de reflexie.

Concluzii

Nu va grabiti sa considerati camerele pe care le aveti si de care poate nu sunteti total multumit ca fiind “proaste”. Mai intai fiti sigur ca ati acordat suficienta atentie reglajului corect al acestora. Instalarea corecta a unui sistem de supraveghere nu se termina cand apare prima imagine pe monitor. Ca de obicei, va stam la dispozitie pentru intrebari sau colaborari. Ne puteti contacta folosind pagina supraveghere24.ro/contact.

Cu stima,
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 27.11.2022 17:34
buna seara. am o camera Safer....nu mai pot intra in IRIS. pot intra in control ptz. dar nu mai pot intra in iris. ce pot face? multumesc
Creat pe: 03.03.2023 12:16
Bună ziua . Am o camera dahua 5 mp ir 80 cu microfon nu pot sa întru în ptz  ce pot face.Multumesc
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.