Introducere:
Aceste pagini reprezinta un ghid complet, si destul de stufos, pentru instalarea unui sistem de supraveghere cu camere analogice. Capitolele din acest tutorial va vor oferi cunostintele necesare pentru instalarea de la A la Z a unui sistem de supraveghere, exact ca un profesionist. Pentru clientii fara experienta, acest tutorial va reprezenta un real ajutor.
Va informam ca pentru clientii Supraveghere24 exista o varianta mult mai detaliata a acestui ghid. In plus, toti cei ce achizitioneaza sistemul de supraveghere de la noi beneficiaza de suport tehnic permanent la instalare + configurare gratuita a sistemului, inclusiv conectarea acestuia la internet pentru monitorizare de pe telefon / laptop / calculator. Pentru detalii suplimentare, sfaturi si explicatii, echipa Supraveghere24 va sta la dispozitie.
Acum sa revenim la ghidul de instalare.
Cuprins:
1. Facem un plan!
1.1 Alegerea tipului de cablu pentru montaj
1.2 Alegerea pozitiei pentru DVR si sursa alimentare
1.3 Alegerea pozitiilor pentru camerele de supraveghere
1.4 Alegerea traseelor pentru cabluri
2. Scule necesare
3. Echipamente si materiale necesare
3.1 Echipamente
3.2 Materiale
4. Pozarea lungimilor de cablu
5. Prinderea dozelor aparente (optional)
6. Prinderea camerelor pe pozitie
7. Conexiuni semnal video
8. Conexiuni alimentare
9. Pregatire DVR
10. Punere in functiune si reglaje
11. Probleme posibile
1. Facem un plan !
V-ati hotarat sa instalati un sistem de supraveghere pe cont propriu. Inainte sa va apucati de treaba, inainte sa ridicati o surubelnita, este bine sa faceti un “plan de lupta”. Daca stabiliti cateva repere clare, totul va decurge mai lin, iar rezultatul final va fi de calitate.
1.1 Alegerea tipului de cablu pentru montaj
Daca ati cumparat deja sistemul de supraveghere si pachetul a venit cu cablu, atunci alegerea a fost facuta deja. Va trebui sa folositi cablurile din pachet.
Daca sistemul de supraveghere nu are cablu in pachet, atunci va trebui sa alegeti dumneavoastra modalitatea de cablare si sa cumparati lungimile necesare de cablu.
Camerele de supraveghere analogice au nevoie de 2 tipuri de conexiuni.
Conexiunea video, prin care semnalul video ajunge de la camera la DVR.
Conexiunea de alimentare, prin care curentul electric ajunge de la sursa de alimentare la camera.
Aceste 2 conexiuni sunt absolut necesare, indiferent de tipul de cablu, insa aceste 2 conexiuni se pot realiza folosind 2 modalitati. Ambele ofera acelasi rezultat daca instalarea se face corect.
Varianta 1:
Cablu coaxial de cupru cu mufe BNC + cablu de alimentare cu mufe alimentare.
Cablul coaxial se mufeaza folosind conectori BNC.
Cablul de alimentare se mufeaza folosind conectori alimentare cu rigleta.
Aceasta este varianta clasica, cu cea mai lunga vechime pe piata. Este varianta pe care o cunosc cei mai multi instalatori. Cablarea cu cablu coaxial si cablu alimentare inseamna mai multa munca deoarece cablul coaxial este ceva mai greu si mai dificil de manevrat, iar mufarea conectorilor BNC pe cablul coaxial este oarecum anevoioasa. Ca avantaj, utilizarea acestei metode este de cele mai multe ori mai accesibila ca pret.
Cand vom ajunge cu tutorialul la capitolul conexiunilor vom explica in detaliu mufarea.
Cablul coaxial este capabil sa transmita semnal video pe distante de sute de metri.
Alimentarea corecta a camerelor poate fi insa o problema. Trebuie sa alegem cablul potrivit. Informatiile necesare despre alegerea cablului de alimentare potrivit le gasiti in articolul de mai jos.
GHID COMPLET ALIMENTARE CAMERE SUPRAVEGHERE
!!! Atentie - Alegeti cablu coaxial si alimentare din cupru. Evitati aluminiu sau aliaje de aluminiu. Cele mai bune imagini le obtineti cu cablu de cupru.
Varianta 2:
Cablu internet UTP de cupru cu adaptori Video-Balun si cu mufe alimentare.
Cablul UTP are 4 perechi a cate 2 fire, pe care le putem utiliza pentru a conecta 2 camere de supraveghere in acelasi timp. O pereche pentru semnal video camera 1, o pereche pentru alimentare camera 1, o pereche pentru semnal video camera 2, o pereche pentru alimentare camera 2.
Noi va recomandam sa nu va complicati. Utilizati cate un cablu UTP pentru fiecare camera. Din acel cablu veti folosi o pereche de fire pentru semnalul video si o pereche de fire pentru alimentare. In acest mod evitati orice complicatie cauzata de interferente.
Cand vom ajunge cu tutorialul la capitolul conexiunilor vom explica in detaliu mufarea.
!!! Atentie - Alegeti cablu UTP cat5E din cupru. Evitati aluminiu sau aliaje de aluminiu. Cele mai bune imagini le obtineti cu cablu de cupru.
1.2 Alegerea pozitiei pentru DVR si sursa alimentare
Un sistem de supraveghere analogic are nevoie de un nod central, un punct tehnic unde vor fi pozitionate unitatea DVR si sursa de alimentare.
In acel punct vor ajunge toate cablurile de la camere, acolo se vor face legaturile la DVR si la sursa de alimentare.
Alegeti deci un loc pentru instalarea DVR-ului si sursei de alimentare, un loc protejat si:
-cu acces la curent stabil 220V
Pentru alimentare electrica o priza 220V este suficienta, insa este recomandat (daca aveti bugetul) sa montati si un UPS intre priza si sistemul de supraveghere pentru stabilizarea curentului de la priza si pentru o rezerva in caz ca apare o pana de curent si doriti ca sistemul video sa ramana in functiune.
-ferit de umezeala
Nu cred ca este nevoie sa detaliem de ce umezeala nu este indicata pentru echipamentele electronice.
-ferit de temperaturi sub 0 grade
Nu permiteti DVR-ului sa functioneze in temperaturi sub 0 grade. In cazul unei pene de curent, datorita diferentei de temperatura dintre DVR si mediul ambiental rece, se va produce condens in interiorul DVR-ului. La revenirea curentului electric acest condes va cauza un scurt-circuit pe placa de baza a DVR-ului, deci defectarea lui.
-ferit de caldura excesiva
Nu lasati DVR-ul expus la soare sau in medii cu temperaturi foarte ridicate. Un loc umbrit, cu temperatura ambientala intre 0 si 30 grade Celsius este cel mai recomandat.
-cu acces la o sursa de internet
Prin acces la o sursa de internet intelegem o legatura prin cablu de retea (UTP) la un router de internet, asta daca planuiti sa conectati sistemul la internet. Aceasta legatura se face printr-un cablu de internet UTP ce va conecta portul de retea LAN al DVR-ului cu unul din porturile de retea LAN ale router-ului.
Sfaturi generale:
De cele mai multe ori DVR-ul se monteaza in acelasi loc cu router-ul, pe o polita, un birou, intr-un tablou metalic, etc.
Daca aveti optiunea, montati DVR-ul in pod, trasati toate cablurile prin pod, iar de la DVR ajungeti cu un singur cablu de retea UTP pana la router. In acest mod evitati aglomeratia de fire si obtineti si legatura sistemului la internet.
1.3 Alegerea pozitiilor pentru camerele de supraveghere.
Desigur ca veti alege aceste pozitii in functie de zonele pe care doriti sa le monitorizati.
La interior camerele se monteaza, de obicei, in colturile incaperilor, sau deasupra caselor de marcat, sau deasupra anumitor birouri, etc.
In cazul camerelor de exterior este bine sa incercati asezarea acestora in locuri cat mai ferite de intemperii, iar pentru unghiuri si acoperire optima va recomandam urmatorul articol dedicat alegerii optime a pozitiilor camerelor de supraveghere:
POZITIONAREA EFICIENTA A CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE
1.4 Alegerea traseelor pentru cabluri
Ganditi traseele pe care le veti folosi pentru cablarea camerelor. Va trebui sa ajungeti cu cate un traseu de cablu de la DVR pana la fiecare camera de supraveghere. Asa cum am explicat mai sus, un traseu de cablu implica:
- utilizarea de cablu coaxial + cablu de alimentare
sau
- utilizarea unui UTP atat pentru date cat si pentru alimentare.
Iata o schema utila:
Masurati lungimile de cablu de care veti avea nevoie. Luati in calcul traseele pe care le veti utiliza si ganditi-va ca nu veti ajunge de la camera la DVR in linie dreapta, veti avea coturi si ocolisuri. Luati-va si o marja de eroare.
Daca sunteti cu casa sau locuinta in constructie (sau renovare) aveti avantajul ca puteti trasa cablurile prin structura cladirii.
Daca aveti un pod, nu ezitati sa-l folositi. Puteti poza cablurile prin pod, ascunse privirilor.
Daca aveti plinte sau parchet le puteti folosi si pe acestea pentru mascarea de cabluri.
Daca nu aveti niciuna din variantele de mai sus ramane sa pozati cablurile pe pereti si sa le mascati cu pat cablu.
2. Scule si accesorii necesare
Niciun montaj nu se poate face cu mainile goale. Avem nevoie de scule. In functie de complexitatea proiectului pot fi necesare scule mai simple sau mai sofisticate.
Este posibil sa nu aveti nevoie de tot ce apare in lista de mai jos, insa unele lucruri sunt indispensabile. Le-am marcat cu semnul * pe cele necesare.
-surubelnita stea mica si medie *
-surubelnita dreapta mica si medie
-cleste, cutter sau cutit pentru taiat cablu *
-bormasina electrica cu acumulator *
-bormasina electrica cu percutie
-un monitor PC cu mufa VGA pentru configurarea initiala a DVR-ului *
Dupa configurare puteti renunta la monitor. Accesul la sistemul de supraveghere se poate face prin retea sau internet. Daca doriti si un monitor sau televizor permanent atasat DVR-ului, nu este nicio problema. Puteti folosi iesirile video HDMI si VGA.
Multi clienti pastreaza o legatura HDMI cu televizorul pentru ca doresc sa urmaresca sistemul video de pe canapea.
Fara sa intre neaparat la capitolul scule, veti mai putea avea nevoie de accesorii precum:
-cravate prindere (se mai numesc si “soricei” si vin pe alb sau pe negru)
-doze aparente (pentru protectie conexiuni camere)
-pat cablu (pentru mascare trasee fire, in caz ca pozati cablurile vizibil, pe pereti)
-tub riflat copex (pentru protectie cabluri. Copexul se gaseste pe diverse diametre si poate fi chiar si metalic, pentru o protectie mai buna)
-dibluri si holsuruburi (pentru prindere camere pe tavan / pereti)
-banda metalica perforata (pentru prinderea camerelor pe suprafete curbate: stalpi, scurgeri, etc).
-suruburi autofiletante
-silicon universal in tub
-banda izolatoare (daca aveti cabluri de prelungit)
!!! Atentie - Nu recomandam prelungirea cablurilor prin inadituri. Daca aveti de facut o prelungire de cablu si nu doriti sa retrasati toata lungimea va recomandam sa folositi o rigleta protejata de o doza aparenta.
3. Echipamente si materiale necesare
Am parcurs lista de scule si mici accesorii pe care le-ati putea folosi. Acum sa facem inventarul echipamentelor si materialelor.
3.1 ECHIPAMENTE:
Un sistem de supraveghere functional are nevoie obligatoriu de urmatoarele echipamente:
-unitate inregistrare DVR, cu alimentator si mouse.
Un DVR nou, fie el mai scump sau mai ieftin, trebuie sa vina intr-o cutie proprie, in care sa gasiti: DVR, un mouse, un alimentator, eventual un manual. Mai nou, manualele printate au fost inlocuite de manuale electronice. Daca nu gasiti un manual printat sau un CD cu suport tehnic va trebui sa va adresati furnizorului dumneavoastra pentru un manual in format digital.
-Hard Disk SATA compatibil cu DVR-ul. HDD-ul se monteaza in interiorul DVR-ului si are sarcina de a inmagazina inregistrarile. Daca ati cumparat un pachet de supraveghere cu HDD inclus, atunci acel HDD ar trebui sa fie deja testat pe DVR-ul dumneavoastra si nu veti avea probleme.
-camere supraveghere analogice. Evident avem nevoie de camere de supraveghere pentru un sistem de supraveghere. Mentionam insa “camere analogice”, pentru ca mai exista si camere digitale (se mai numesc camere IP). Acest tutorial este pentru instalarea camerelor de supraveghere analogice. Acestea pot fi usor recunoscute dupa conexiunea de date de tip BNC, exact ca in poza de mai jos.
-sursa de alimentare pentru camere. Camerele de supraveghere au nevoie de curent electric constant si stabil.
Sursa de alimentare pentru camere poate fi:
-un alimentator comun pentru toate camerele, folosit impreuna cu un distribuitor de alimentare pentru alimentarea simultana a mai multor camere
-cate un alimentator individual pentru fiecare camera
-o sursa tip placa in cutie metalica
Sursa de alimentare trebuie sa ofere camerelor:
-tensiunea corecta de alimentare
-amperi suficienti pentru toate camerele
Nu conteaza ce varianta alegeti pentru alimentarea camerelor. Important este ca toate camerele de supraveghere sa primeasca tensiune de 12V curent continuu si sa aiba la dispozitie suficienti amperi pentru a functiona pe timp de zi si noapte.
Tensiunea de 12V CC (curent continuu) este tensiunea utilizata pentru majoritatea camerelor de pe piata. Daca aveti camere care folosesc alta tensiune trebuie sa fiti atent sa folositi o sursa de alimentare cu tensiunea potrivita. O tensiune prea mica si camerele nu vor avea imagine sau vor avea imagine cu imperfectiuni. O tensiune prea mare si camerele se vor arde.
In pachetele noastre de supraveghere veti gasi o sursa comuna de alimentare pentru toate camerele. In acest mod veti ocupa o singura priza. Aceasta sursa de alimentare este o sursa de 12V si cu amperi suficienti, chiar in plus, pentru toate camerele.
Amperii pe care o sursa ii poate oferi sunt foarte importanti. Consumul de curent al unei camere se masoara in mili Amperi (mA), deci daca o camera consuma mai mult curent, va avea nevoie de mai multi mA. Consumul maxim este noaptea, cand iluminatorul infrarosu intra in functiune. Sursa de alimentare trebuie sa fie capabila sa ofere acei Amperi de care camerele au nevoie pentru operare eficienta. Consumul maxim al unei camere este trecut pe cutia sau pe spatele camerei.
Exemplu: Daca avem 4 camere, fiecare cu un consum maxim de 0,5 Amperi, atunci vom cumula un consum total maxim de 4 x 0,5 A = 2 A. Asta ar sugera ca este ok sa folosim o sursa de 2A pentru sistemul nostru. Nu este chiar asa. Noi recomandam o sursa de alimentare de 3-4 Amperi.
Sursele de alimentare nu debiteaza toate exact Amperii marcati pe ambalaj. De cele mai multe ori intalnim surse care abia pot oferi jumatate din Amperii promisi. In plus, pentru o durata de viata mare, este bine ca un alimentator sa nu fie solicitat la maxim de consumatori. Din aceste 2 motive, recomandam utilizarea de surse cu amperaj aproape dublu fata de consumul teoretic calculat.
Daca ati achizitionat un sistem complet, sursa de alimentare din pachet trebuie sa fie dimensionata corect de catre furnizorul echipamentelor.
3.2 MATERIALE:
-cablu pentru montaj. Asa cum am discutat in prima parte a tutorialului, aveti 2 variante prin care sa cablati sistemul de supraveghere: cablu coaxial + cablu alimentare, sau cablu internet UTP.
Daca mergeti pe varianta cablu coaxial + cablu alimentare veti avea nevoie de:
-cablu coaxial pentru supraveghere video tip RG59 sau RG6 cu miez din cupru. Evitati aluminiul. Veti avea nevoie de cate o lungime de cablu pentru fiecare camera. Cablul coaxial trebuie sa ajunga de la camera si pana la unitatea DVR.
-cablu alimentare cupru cu 2 fire. Diametrul cuprului din cablu este important.
Pentru distante mici intre sursa de alimentare si camera (max 20 metri) puteti folosi cablu cupru litat cu 2 fire a cate 0.5mm grosime (2x0.5mm cupru).
Daca aveti distante mai mari intre sursa de alimentare si camera (20-30 metri) va recomandam cablu cupru litat cu 2 fire a cate 0.75mm grosime (2x0.75mm cupru).
Daca aveti distante si mai mari intre sursa de alimentare si camera (peste 30 metri) va recomandam cablul din cupru masiv 2x1mm.
Puteti folosi cate o lungime separata de cablu pentru fiecare camera sau o singura lungime de cablu care sa treaca pe la fiecare camera, sa o alimenteze, apoi sa mearga la urmatoarea camera. Acest procedeu este pentru instalatori mai avansati. Noi va recomandam sa nu va complicati si sa mergeti pe solutia unui traseu separat de cablu alimentare pentru fiecare camera.
Daca veti instala camerele in aer liber, cu lungimi mari de cablu si treceri expuse intre stalpi, este indicat sa folositi un cablu cu manson de protectie solid, chiar cu sufa, pentru ca traseul sa aiba rezistenta.
In imaginile de mai sus, de la stanga la dreapta, cablu coaxial, cablu alimentare 2 x 0.5mm cupru, rola cablu coaxial cu alimentare atasat.
Daca mergeti pe varianta cablului UTP veti avea nevoie de:
-cablu UTP de cupru cat5E. Evitati aluminiul.
Veti avea nevoie de cate o lungime de cablu pentru fiecare camera. Cablul UTP trebuie sa ajunga de la DVR pana la fiecare camera.
Cablul UTP este construit cu 8 fire (impartite in 4 perechi) si va putea fi folosit atat pentru transmiterea semnalului video, cat si pentru alimentarea camerelor cu energie electrica.
Ca sa evitam problemele de alimentare la distante mari va recomandam sa folositi cablu UTP pentru distante de 20-30 metri intre DVR si camera si cablu FTP (este un cablu UTP mai gros si mai solid) pentru distante de 30-50 metri intre DVR si camera. Daca aveti distante mai mari de 50 metri varianta cablului de internet pentru alimentarea camerelor nu mai este o optiune si va trebui sa folositi un cablu de alimentare separat, de diametru potrivit.
Un tutorial complet despre alegerea cablului potrivit pentru alimentarea camerelor gasiti aici:
GHID COMPLET ALIMENTARE CAMERE SUPRAVEGHERE
Cablul il puteti achizitiona de la noi sau il gasiti la orice magazin cu produse electrice.
-distribuitor alimentare sau rigleta distributie alimentare
Pentru ca sistemele noastre contin un alimentator comun pentru toate camerele, va oferim si un distribuitor de alimentare pe care sa il atasati alimentatorului din pachet si sa obtineti mai multe iesiri de alimentare, pentru mai multe camere.
Scopul distribuitorului este de a "imparti" alimentarea catre mai multe camere simultan. Distribuitorul de alimentare se conecteaza pe iesirea de 12V a alimentatorului pe care il aveti in pachet.
-conectori alimentare mama
In completarea distribuitorului vin conectorii de alimentare mama. Acestia se ataseaza pe iesirile distribuitorului de alimentare si sunt construiti cu o rigleta +/- . La rigleta +/- a conectorului veti conecta firele de alimentare care vor ajunge la camera.
-conectori alimentare tata
Veti folosi conectorii tata pentru alimentarea camerelor. Conectorii tata se introduc in mufele de alimentare ale camerelor. Exact ca si conectorii mama, conectorii tata au si ei o rigleta +/-. La aceasta rigleta +/- veti conecta firele de alimentare care vin de la rigleta +/- a conectorului mama.
-conectori date pentru fiecare camera (2 conectori pentru fiecare camera)
Conectorii de date ai unei camere de supraveghere se aleg in functie de cablul folosit. Toate camerele analogice au mufa BNC tip tata, insa daca folosim cablu coaxial vom avea nevoie de conectori tip BNC mama, iar daca folosim cablu UTP va trebui sa folosim conectori tip Video-Balun.
Fiecare camera va avea nevoie de 2 conectori, indiferent de tip, fie BNC, fie Video-Balun.
Un conector va fi mufat la capatul de cablu de la DVR, iar al doilea va fi mufat la capatul de cablu de la camera de supraveghere.
In imaginile de mai sus, de la stanga la dreapta, distribuitor alimentare, conectori alimentare mama / tata, conectori BNC, conectori video-balun.
Toate procedurile de mufare vor fi detaliate mai jos.
4. Pozarea lungimilor de cablu
Sa incepem munca fizica!
Asa cum am mentionat mai sus, fiecare camera de supraveghere trebuie sa primeasca o legatura de date si o legatura de alimentare.
Ati ales ce cablu sa folositi si ati ales traseele pe care le veti urma.
Puteti porni trasarea cablurilor de la camere sau de la DVR, oricum va este mai comod.
Aveti grija sa pozati firele cat se poate de sigur, fara puncte in care firele sa aiba contact si frecare cu o suprafata ascutita. In astfel de situatii, din cauza vantului cablurile se mai deplaseaza si frecarea va cauza deterioarea invelisului. Apa poate patrunde pe cablu, cablurile se pot intrerupe, etc.
Nu lasati portiuni de cablu care sa poata fi apucate, trase, smulse.
Folositi cravate de prindere pentru fixarea cablului ferm pe pozitie.
Folositi copex de plastic sau metalic pentru protejarea cablurilor.
Folositi pat cablu cu adeziv pentru pozarea eleganta pe pereti. Pat cablul cu adeziv se aseaza temporar pe pozitie folosind adezivul, apoi se prinde ferm folosind suruburi autofiletante.
Pastrati-va la fiecare capat de cablu, DVR si camere, o lungime de cablu suplimentar pentru mufarea mai usoara.
5. Prinderea dozelor aparente (optional)
Camerele de supraveghere fac contact cu cablurile de semnal si alimentare folosind conectori date si alimentare. Aceste conexiuni nu trebuie sa fie vizibile si nu trebuie sa fie expuse la umezeala si murdarie. De ce?
- pentru ca intr-un mediu exterior, cu umezeala si praf, aceste conexiuni se vor deteriora, deci conexiunile de semnal si alimentare ale camerei se vor intrerupe.
- pentru ca cineva poate sabota mult mai usor camerele
- pentru ca nu este estetic; amatorii lasa cabluri atarnate aiurea.
Daca nu aveti un loc ferit unde sa puteti ascunde legaturile de date si alimentare ale camerelor (un tavan fals, pod, etc) este indicat sa utilizati doze aparente pentru protejarea si mascarea conexiunilor.
Camerele de interior pot fi montate direct pe un tavan fals, iar conexiunile ascunse in tavanul fals.
La exterior nu avem mereu un astfel de avantaj.
Oriunde nu exista o varianta accesibila de protejare si mascare a conexiunilor recomandam utilizarea dozelor aparente. Exista si doze estetice, pe diverse culori.
Dozele se pot prinde pe perete, pe tavan, sub streasina, oriunde sunt necesare.
Folositi o bormasina si dibluri cu holsurub pentru beton si BCA.
Folositi autofilentante pentru lemn.
Folositi banda metalica perforata pentru stalpi rotunzi.
Este important ca dozele sa fie fixe si bine ancorate. Trebuie sa reziste si la posibile lovituri.
!!! Atentie - Daca prindeti doze pe un perete pe care apa de ploaie se scurge va recomandam sa aplicati si o pelicula de silicon pe partea superioara a dozei, intre doza si perete. Preveniti patrunderea apei in doza prin orificiile facute de holsuruburi.
Aveti 2 variante de prindere a unei doze:
- prindeti dozele langa camera de supraveghere. Cablurile de semnal si alimentare pozate vor patrunde in doza prin spatele dozei sau prin una din presetupele din partea inferioara. Alegem o presetupa din partea inferioara pentru ca apa de ploaie sa nu poata ajunge in doza.
In situatia in care cablurile ies direct din perete si doriti sa acoperiti cablurile cu doza, atunci introduceti cablurile in doza prin spatele dozei, prindeti doza pe perete si aplicati putin silicon pe partea de sus a dozei
Tot printr-o veti introduce cablurile de date si alimentare de la camera de supraveghere. In doza se vor face mufele de semnal si alimentare, dupa care veti acoperi doza cu capacul protector al dozei. Despre mufe discutam pe larg mai jos.
- prindeti doza pe perete, iar camera de supraveghere direct pe capacul dozei. Acesta varianta este eficienta doar daca folositi doze cu capac cu suruburi. Daca folositi doze cu capac cu capse riscati sa cada capacul dozei, cu camera cu tot, sub greutatea camerei. Vara in special, datorita dilatarii materialelor, capacele dozelor se largesc si pot cadea mai usor.
Va trebui sa introduceti cablurile de date si alimentare in doza, la fel ca la pasul anterior. Camera va fi prinsa pe capacul dozei cu suruburi autofiletante mici, cablurile de la camera vor fi trecute prin capacul dozei, se fac conexiunile in doza, apoi capacul dozei cu camera atasata se infileteaza pe pozitie. Aplicati silicon intre doze si piciorul camerei de supraveghere. Rezultatul va fi ca in imaginea de mai jos:
6. Prinderea camerelor pe pozitie
In functie de suprafata pe care trebuie sa prindeti camerele va trebui sa folositi metoda de prindere potrivita.
Pentru lemn va trebui sa folositi suruburi autofiletante
Pentru BCA si beton va trebui sa folositi holsurub si diblu
Pentru rigips va trebui sa folositi “melci” de rigips
Daca aveti izolatie va trebui sa folositi holsuruburi de lungime potrivita, astfel incat camera sa se prinda in zid, nu in izolatie.
Camera trebuie sa fie ferm prinsa, fara joc.
Este ideal sa alegeti pozitii protejate pentru camere, cat mai putin expuse la intemperii, ploaie, zapada.
Va recomandam inca o data articolul nostru dedicat alegerii pozitiei optime pentru o camera de supraveghere.
POZITIONAREA EFICIENTA A CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE
7. Conexiuni semnal video
In acest moment trebuie sa aveti toate firele pozate si trecute prin doza de protectie.
In cazul in care folositi cablu coaxial pentru semnalul video, conexiunile se fac folosind conectori BNC.
In link-ul de mai jos gasiti un tutorial detaliat, cu imagini, despre cum sa mufati un cablu coaxial cu conectori BNC.
MUFAREA CABLULUI COAXIAL
In cazul in care folositi cablu de internet UTP conexiunile se fac folosind conectori Video-Balun.
In link-ul de mai jos gasiti un tutorial detaliat, cu imagini, despre cum sa mufati un cablu UTP cu conectori Video-Balun.
MUFAREA CABLULUI UTP
Legaturile de date se fac pentru fiecare camera, atat la capatul de cablu de la camera, cat si la capatul de cablu de la DVR. Asta inseamna ca pentru fiecare camera aveti nevoie de 2 conectori de date, fie ei BNC sau Video-Balun.
Pachetul dumneavoastra de supraveghere trebuie sa contina toti conectorii de date necesari pentru toate camerele.
8. Conexiuni alimentare
Conexiunile de alimentare asigura ca toate camerele de supraveghere vor primi alimentare cu energie electrica de la sursa de alimentare
Conexiunile de alimentare se fac mai intai la camere, apoi la sursa de alimentare.
Pentru alimentarea unei camere va trebui sa:
- folositi un conector alimentare tata
- conectorul tata are un jack alimentare tip tata si o mica rigleta, marcata + / - (plus / minus), unde va trebui sa conectati cablul de alimentare.
- cablul de alimentare are 2 fire (daca folosim cablu UTP vom alege o pereche din cele 4 disponibile pentru a o folosi pe post de cablu alimentare).
- din cele 2 fire de alimentare, un fir va fi firul de + (plus) si un fir va fi firul de - (minus).
- dumneavoastra alegeti care fir sa fie folosit pentru + si care fir pentru - . Trebuie sa tineti minte ce alegere ati facut. Va trebui sa respectati aceeasi ordine de la camera si la sursa de alimentare. De obicei, pentru alimentare, firul rosu se foloseste pentru + si firul negru pentru -. Daca nu aveti aceste culori alegeti dumneavoastra.
!!! Atentie - Respectati mereu semnele. PLUS (+) merge mereu la PLUS (+) si MINUS (-) merge mereu la MINUS (-), altfel veti provoca un scurt-circuit.
- folositi un cutit sau cutter pentru a decupa 1-2 milimetri din invelisul firelor de alimentare. Cuprul din interiorul firelor trebuie sa fie vizibil. Acel cupru va face contact cu interiorul rigletei.
- folositi o surubelnita mica, tip stea, pentru a desface fiecare surub din rigleta conectorului, introduceti firul pe care l-ati ales pentru legatura + in rigleta +, firul pe care l-ati ales pentru - in rigleta - , dupa care sa strangeti ferm fiecare surub, astfel incat firele sa nu poata iesi. Nu strangeti exagerat de tare. Puteti sa rupeti firul.
- dupa ce ati conectat cablul de alimentare la rigleta conectorului de alimentare introduceti conectorul tata in mufa de 12V a camerei.
- repetati procedura pentru fiecare camera in parte. Fiecare camera are propriul cablu de alimentare, deci procedura este identica.
Ne mutam la conexiunile de la sursa de alimentare:
Daca aveti o sursa de alimentare
- sursa de alimentare trebuie sa fie construita cu o rigleta cu una sau mai multe iesiri marcate + / -. La aceasta rigleta va trebui sa conectati cablurile de alimentare care vin de la camere, respectand polaritatea ( + la +, - la -).
Daca aveti mai multe iesiri la sursa va trebui sa conectati cate o camera la fiecare iesire.
Daca aveti o singura iesire va trebui sa conectati toate camerele la aceeasi iesire. Asta inseamna ca toate firele de + de la camere se vor conecta la iesirea de + a sursei, iar toate firele de - de la camere se vor conecta la iesirea de - a sursei.
Daca aveti un alimentator comun pentru toate camerele
-veti folosi conectori tip mama.
-conectorii tip mama se folosesc impreuna cu un distribuitor de alimentare si se introduc in iesirile distribuitorului de alimentare.
-distribuitorul are o intrare de 12V si mai multe iesiri 12V. Tot ce face un distribuitor este sa imparta curentul de la alimentator in mai multe directii.
-introduceti distribuitorul in iesirea alimentatorului.
-introduceti conectorii mama in iesirile distribuitorului.
-conectati firele de alimentare ale camerelor la rigletele conectorilor mama. Nu uitati sa respectati polaritatea. Firul folosit pentru + la camera va intra in rigleta + a conectorului mama.
Daca aveti un alimentator pentru fiecare camera
- veti folosi conectori tip mama.
- conectorii mama se introduc direct in iesirile alimentatorilor.
- firul de alimentare de la fiecare camera va ajunge la un alimentator diferit.
- firul de alimentare se conecteaza la rigleta conectorului mama.
- respectati polaritatea. + la + , - la - .
Iata un tutorial complet despre mufarea conectorilor de alimentare:
ALIMENTAREA CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE
Avem si o varianta video pentru dumneavoastra:
9. Pregatire DVR
Scopul DVR-ul este procesarea, afisarea si stocarea semnalului video venit de la camere. Stocarea inregistrarilor se face pe un HDD intern pe care dumneavoastra trebuie sa il montati. DVR-ul vine din fabrica fara HDD montat.
Montare HDD in DVR:
- desfaceti cutia DVR-ului prin inlaturarea suruburilor de prindere
- identificati lacasul destinat HDD-ului langa placa de baza
- prindeti HDD-ul in locul sau folosind suruburile de prindere din cutia DVR-ului. Suruburile le gasiti intr-o punguta in cutia de accesorii a DVR-ului.
- conectati HDD-ul la placa de baza a DVR-ului folosind cablurile de date si alimentare. Cablurile le gasiti in cutia de accesorii a DVR-ului.
- asigurati-va ca HDD-ul este fix pe pozitie si ca toate conexiunile sunt facute bine
- puneti la loc capacul DVR-ului si prindem suruburile
Iata un tutorial detaliat despre Montarea unui HDD intr-un DVR
Trebuie acum sa conectati la DVR mufele video de la camere pe intrarile video de pe panoul din spate. In functie de tipul DVR-ului veti avea 4, 8, 16 intrari video tip BNC tata. Mufele de la cablurile camerelor se infileteaza fix pe intrarile video, fara joc.
Conectati mouse-ul din cutie la unul din porturile USB. Mouse-ul il vom folosi pentru interactiunea cu meniul DVR-ului.
Pentru teste si setari veti conecta monitorul de proba la iesirea VGA sau un televizor la iesirea HDMI.
Asezati DVR-ul pe pozitia finala.
Monitorul il puteti folosi doar pentru teste si setari. Monitorul nu trebuie sa ramana conectat la DVR dupa ce terminati setarile. Toate functiile sistemului pot fi accesate si folosite integral din interfata de retea. Desigur, daca doriti, puteti pastra un monitor sau TV conectat si sa urmariti camerele si prin aceasta metoda, iar cu mouse-ul sa interactionati cu DVR-ul (DVR-urile suporta si mouse wireless, daca doriti sa controlati sistemul de la distanta mai mare).
10. Punere in functiune si reglaje
Acum putem sa punem in priza sursa de alimentare a camerelor si alimentatorul DVR-ul.
Daca ati facut instalarea corect, dupa ce DVR-ul va incarca meniul, veti vedea pe ecranul acestuia imagini de la camerele de supraveghere.
Cu imagine de la fiecare camera pe monitor puteti regla camerele in pozitia lor finala, conform dorintelor dumneavoastra. Reglarea camerelor se face, in functie de model, cu o surubelnita sau un inbus (gasit in cutia camerei). Este util sa aveti o persoana care sa stea langa monitor si sa va ajute cu indicatii (stanga , dreapta, mai sus, mai jos, etc). In alta varianta puteti finaliza setarile sistemului, in special conectarea sistemului de supraveghere la internet, si sa reglati camerele de unul singur, folosind telefonul mobil.
Un sistem de supraveghere analogic se configureaza in principal din meniul DVR-ului. Configurarea unui DVR este o etapa pentru care ar trebui sa consultati manualul DVR-ului. In functie de producatorul DVR-ului manualul il gasiti pe site-ul oficial al producatorului, pe un CD din cutia DVR-ului, la furnizorul DVR-ului dumneavoastra. Daca sunteti client Supraveghere24 beneficiati de configurare gratuita a intregului sistem, deci nu trebuie sa va stresati cu acest pas.
Ca repere, pentru configurarea DVR-ului va trebui sa:
- alegeti o parola
- alegeti limba de operare (Engleza, Romana, etc)
- setati ora si data
- formatati si initializati HDD-ul pentru inregistrare
- alegeti rezolutia si cadrele pe secunda pentru inregistrare
- configurati setarile de retea pentru conectare la internet
- alegeti si configurati modul de inregistrare pentru camere: continuu sau la miscare
11. Probleme posibile
Exista situatii cand rezultatul final al montajului nu este cel asteptat. Iata cateva din problemele cu care va puteti lovi. Daca sistemul pe care il instalati este achizitionat de la noi, va rugam sa folositi numarul de telefon din fisa tehnica primita pentru a solicita ajutor de la un tehnician.
“Nu am imagine pe monitor de la nicio camera”
Cel mai probabil alimentarea camerelor nu este corect facuta. Verificati daca toate camerele au LED-urile infrarosu aprinse. Acoperiti obiectivul unei camere cu mainile, astfel incat senzorul de lumina al camerei sa creada ca este noapte, si vedeti daca LED-urile infrarosu se aprind. Daca se aprind, atunci alimentarea este corect facuta si problema este in alta parte. Daca nu se aprind, atunci camerele nu primesc alimentare si trebuie sa verificati sursa de alimentare, integritatea traseelor de alimentare si conectorii de alimentare.
Un alimentator defect implica solicitarea garantiei. Noi testam toate alimentatoarele inainte sa le adaugam in pachete.
“Nu am imagine pe monitor de la parte din camere”
Verificati alimentarea camerelor prin acoperirea obiectivului camerei si vedeti daca se aprind LED-urile IR. Daca nu se aprind, atunci sansele sunt sa aveti o mufa de alimentare cu conexiuni gresite. Alta varianta este partea de semnal. Poate mufele BNC nu sunt bine facute si DVR-ul nu primeste semnal video. Asigurati-va ca toate mufele sunt in regula.
“DVR-ul nu porneste”
Verificati alimentatorul DVR-ului. Trebuie sa debiteze 12V si minim 2 Amperi. Incercati sa alimentati DVR-ul cu alimentatorul camerelor de supraveghere.
“DVR-ul porneste dar nu incarca meniul”
Un DVR care nu initializeaza meniul are fie o problema de alimentare, fie o placa de baza defecta. Incercati sa porniti DVR-ul fara HDD. Daca nu initializeaza nici fara HDD, atunci aveti un DVR cu placa de baza defecta si trebuie sa apelati la garantie.
“HDD-ul face un zgomot ciudat”
Un “zumzet” constant este normal pentru orice HDD functional. Daca auziti zgomote neregulata si puternice, atunci este posibil ca DVR-ul sa nu fie alimentat corect sau HDD-ul sa fie in prag de o defectiune. Verificati ca alimentatorul functioneaza in parametri.
“DVR-ul nu recunoaste HDD-ul”
Verificati conectorii SATA dintre placa de baza a DVR-ului si HDD. Asigurati-va ca HDD-ul este conectat corect.
Daca problema persista puteti avea un HDD defect. Contactati serviciul de garantie.
12. Concluzii
Va amintim ca echipa noastra va sta la dispozitie cu consultanta si suport tehnic gratuit in orice problema de IT si securitate. Puteti trimite intrebarile dumneavoastra pe adresa de email: comenzi@supraveghere24.ro si veti fi contactat de un tehnician. Ne puteti gasi si la telefon 0728 08 70 08 daca sunteti interesat de o solutie de securitate.
Implicarea dumneavoastra este importanta, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro
Ce recomandari aveti?
Multumesc.
Cu stima, Constantin Danet
De un foarte mare folos ghidul dv
Fapt pentru care va multumesc si voi apele la dv cu mare incredere daca va fi nevoie
am parcurs ghidul pentru instalare, dar nu am gasit rezolvare pentru problema mea. Pe scurt,
am procurat doua camere model VIGIO AVIR3H-G care au functionat intr-o locatie si pe care proprietarul le-a inlocuit.
Din nefericire cablurile au fost taiate la ambele camere asa incat nu stiu cum trebuie sa fac legaturile. Cablurile erau ecranate, cu 5 fire: doua rosii, doua negre si unul galben. Exista posibilitatea sa refac conexiunile ? Nu am gasit niciunde
detalii despre aceste camere.
Va multumesc.
oxial și nu știu să-l montez aveți pe cineva care știe mulțumesc
As if the porn woman in the movie is reachable actually!
Therefore it will be much easier to become deluded and playthings to your creativity.
you try this porn classification that will at all disappoint you better!
Homemade lesbian porn pertains to the kind of porn wherein female lovers make
like to each other and film it at their own homes! That
is perfect, you will much less notice well-executed kind porn-this period it thinks actual and genuine most likely, the
hot lesbians filmed it for your liking specifically. milfed pornTheir naughty pussies have been itching and you are wanted by them to cool
off to their hot naked bodies! This actually happens in genuine lifetime you would sense extra authentic as if you had
been watching a real issue!