Daca aveti un sistem de supraveghere de instalat va veti lovi inevitabil de problema alimentarii cu energie electrica a camerelor de supraveghere.
Acest ghid nu este un manual academic despre curenti si teoria electricitatii, deci nu vom intra in definitii si teoreme, ci vom discuta strict si la obiect despre variantele existente si pasii de urmat pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere.
Iata intrebarile la care vom oferi raspuns:
1. Ce fel de curent electric folosesc camerele de supraveghere?
2. Cu ce pot alimenta camerele de supraveghere?
3. Ce este tensiunea de alimentare si ce este amperajul?
4. Ce sursa de alimentare ar trebui sa aleg?
5. Ce cablu de alimentare si de ce grosime trebuie sa folosesc daca am lungimi mai mici sau mai mari?
6. Concret, ce am de facut pentru alimentarea camerelor?
1. Ce fel de curent electric folosesc camerele de supraveghere?
Ca orice echipament electronic, si camerele de supraveghere au nevoie de curent electric pentru a functiona.
Exista 2 tipuri de curent electric cu care ne putem intalni in viata de zi cu zi: curent continuu si curent alternativ.
Curentul electric alternativ este curentul disponibil de la prizele de curent, usor de transmis pe distante mari, dar neutilizat in alimentarea directa a electronicelor.
Curentul electric continuu este curentul folosit pentru alimentarea dispozitivelor electronice (televizor, telefon mobil, camere de supraveghere, etc), provenit din curentul electric alternativ prin folosirea de alimentatori si surse de alimentare.
2. Cu ce pot alimenta camerele de supraveghere?
Camerele de supraveghere folosesc curent continuu pentru functionare.
Curentul continuu de care o camera de supraveghere are nevoie poate fi furnizat de o sursa de alimentare sau de un alimentator. De la sursa de alimentare sau de la alimentator transmiterea curentului catre camera de supraveghere se face folosind un cablu de alimentare cu 2 fire.
De ce 2 fire?
Curentul electric reprezinta o miscare de electroni ce pleaca de la borna pozitiva a sursei de alimentare (de la +), trece prin echipamentul ce trebuie alimentat (camera de supraveghere in cazul nostru), si apoi se intoarce la borna negativa a sursei de alimentare (la -). Avem deci un traseu inchis, o bucla inchisa.
In imaginea de mai jos puteti vedea principiul de functionare al unei alimentari pe curent continuu si ce se intampla atunci cand bucla care face posibila alimentarea este intrerupta.
Ganditi-va la cablul cu 2 fire folosit pentru alimentare ca la o autostrada cu 2 sensuri. Pe un sens electronii merg de la sursa de curent spre camera de supraveghere, iar pe al doilea sens se intorc de la camera la sursa de alimentare. Aceasta este bucla descrisa mai sus.
Grosimea firelor si materialul din care sunt facute influenteaza mult calitatea circuitului de alimentare, dar vom discuta aceste aspecte mai tarziu. Mai intai insa...
3. Ce este tensiunea de alimentare si ce este amperajul?
Cand vorbim de alimentarea unei camere de supraveghere trebuie sa discutam despre aceste 2 aspecte:
- amperii consumati de catre camera
- tensiunea de alimentare a camerei
Consumul de curent al unei camere se masoara in Amperi. Simbolul acestei marimi este litera “A”.
De obicei, o camera de supraveghere are un consum mic de curent in timpul zilei, dar pe timp de noapte, cu cat camera are un iluminator IR mai mare si mai puternic, cu atat consumul camerei va fi mai mare. De exemplu, o camera cu 24 led-uri IR va consuma maxim 1 Amper noaptea, in timp ce o camera cu 72 led-uri IR poate consuma pana la 2.5 Amperi.
Numarul de amperi consumati de o camera depinde mult de producator si tehnologia pe care acel producator a integrat-o in camera. In orice caz, numarul de Amperi consumati de fiecare camera este marcat pe carcasa sau cutia camerei. Exemplu: 1500mA, 2000mA, 3000mA, etc.
ATENTIE! 1000mA (miliAmperi) = 1Amper, deci 1500mA = 1,5A.
In imaginile de mai jos puteti vedea consumul unei camere notat pe cutia acesteia (imaginea din stanga) si numarul de amperi disponibili pe care ii poate oferi un alimentator de 4A (imaginea din dreapta).
Sursa de alimentare potrivita pentru alimentarea tuturor camerelor dintr-un sistem video trebuie sa fie aleasa in functie de numarul de amperi consumati de toate camerele. Sursa trebuie sa fie capabila sa ofere un numar de amperi cel putin egal, daca nu chiar mai mare, decat numarul total de amperi consumati de catre camere. Este foarte important sa notati consumul fiecarei camere in parte pentru a alege corect sursa de alimentare de care aveti nevoie.
Tensiunea de alimentare a camerelor este al doilea aspect foarte important. Tensiunea este cea care face posibil transferul de curent de la sursa de alimentare pana la camera. Pe spatele camerelor de supraveghere este mentionata explicit si tensiunea la care se alimenteaza camerele respective. De obicei, camerele de supraveghere se alimenteaza la 12V curent continuu (CC), insa exista si exceptii.
ATENTIE! Fiti foarte atent sa alimentati camerele cu tensiunea corecta. O tensiune mai mica decat cea specificata de producator va face ca echipamentele sa nu functioneze sau sa functioneze cu probleme, iar o tensiunea mai mare decat cea specificata de producator va deteriora camera.
4. Ce sursa de alimentare ar trebui sa aleg?
Sursa de alimentare cu care alimentati camera (sau camerele) trebuie sa:
- debiteze acceasi tensiunea pe care o folosesc si camerele (de obicei 12V)
- ofere suficienti amperi pentru a acoperi consumul cumulat al camerelor.
Cu cat sursa ofera mai mult amperi decat au nevoie camerele, cu atat va fi mai putin solicitata sursa. Ca exemplu, daca avem 2 camere cu consum individual de 1 Amper va trebui sa folosim o sursa de alimentare de minim 2 amperi. Se recomanda sa folosim surse de alimentare cu o rezerva suplimentara de Amperi pe care camerele nu o acceseaza. Astfel, sursa va fi mai putin solicitata si va rezista mai bine in timp. Ganditi-va la o sursa de alimentare ca la un motor de masina. Asa cum un motor mai mare va fi mai putin solicitat decat un motor mic atunci cand "trage" greutatea masinii, asa si sursa de alimentare cu amperi mai multi va fi mai putin solicitata decat o sursa de alimentare cu amperi la limita.
Sursa de alimentare pentru camere poate lua mai multe forme:
- o placa electronica montata intr-o cutie metalica pentru protectie
- un alimentator comun pentru toate camerele, dar cu suficienti amperi pentru a acoperi consumul tuturor camerelor
- un alimentator individual pentru fiecare camera cu suficienti amperi pentru camera pe care o alimenteaza
Oricare din variantele de mai sus sunt eficiente atata timp cat respectati tensiunea de alimentare si consumul de amperi.
5. Ce cablu trebuie sa folosesc?
Ajungem la un aspect foarte delicat, care da dureri de cap chiar si multor instalatori cu experienta.
In primul rand, materialul conductor folosit pentru cablul de alimentare trebuie sa fie cupru. Evitati aluminiul sau alte aliaje.
Pentru ca o camera de supraveghere sa se alimenteze corect trebuie ca tensiunea de care are nevoie camera (12 Volti) sa se pastreze de la sursa si pana la camera, indiferent de lungimea de cablu folosita. Exista insa asa numita "cadere de tensiune pe cablu". Tensiunea de alimentare scade odata cu cresterea lungimii de cablu. Pentru a compensa acest efect putem folosi un cablu mai gros pentru lungimile mari. Cu cat cablul are diametrul de cupru mai gros cu atat caderea de tensiune pe fir va fi mai mica. In plus, acolo unde aveti posibilitatea, este indicat sa folositi cablu de cupru masiv. Este mai eficient decat cablul de cupru litat.
Alegerea grosimii cablului potrivit se face in functie de:
-distanta pe care aveti nevoie sa duceti 12V
-amperii de care are nevoie camera de supraveghere
Ne intrebam deci, ce tip de cablu si ce grosime am nevoie daca doresc sa alimentez o camera de supraveghere care consuma x amperi, pe distanta de y metri, folosind tensiunea de 12V? In tabelul de mai jos gasiti raspunsurile.
6. Concret, ce am de facut?
6.1 Faceti un inventar. Aveti nevoie de:
- sursa de alimentare (placa, alimentator, etc)
- cablu de alimentare de cupru cu 2 fire si de grosime potrivita
- conectori de alimentare tip tata
- conectori de alimentare tip mama (daca folosim un alimentator)
6.2. Intindeti cablu de alimentare de la sursa de alimentare pana la camere
- puteti folosi cate o lugime de cablu pentru fiecare camera, sau
- puteti folosi o singura lugime de cablu care sa treaca pe la toate camerele. Aceasta varianta implica ceva mai multe cunostinte. Pentru incepatori recomandam cate o lugime de cablu separata pentru fiecare camera.
6.3. Din cele 2 fire ale cablului de alimentare alegeti un fir pentru legatura + si un fir pentru legatura -
Nu conteaza care fir este + si care - . Daca firele sunt colorate in rosu si negru atunci, de obicei, firul rosu este folosit pentru + si firul negru pentru -. Daca firele sunt marcate cu o dunga, atunci firul cu dunga este folosit pentru + si firul fara dunga pentru -.
6.4. Conectati cablul de alimentare la sursa de alimentare prin atasarea firului + la borna + a sursei de alimentare si firului - la borna - a sursei de alimentare
6.5. Fiecare camera are o mufa de alimentare tip mama. In mufa de alimentare mama se introduce mufa de alimentare tata atasata cablului de alimentare.
6.6. Odata circuitul inchis, putem da drumul la alimentarea sistemului.
Varianta video a acestui ghid o gasiti mai jos:
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro
Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.
Multumim .
Echipa Supraveghere24
m o intrebare. Pot alimenta mai multe camere de exeplu 3 camere cu un consum fiecare 1A pe un singur traseu de alimentare ?
Multumesc
2. Pun o singură siguranță de 10 A pe alimentarea generala.
Camerele sunt montate pe un container locuibil alimentat de la panouri fotovoltaice
Toti consumatorii sunt alimentați de la 12v (iluminat led, frigider, pompele de apă, ventilatoare proiectoare exterioare)
Mulțumesc pentru ajutor.
Vreau sa va cer sfatul intr-o problema de montaj alunei camere Wi-Fi - DIGOO=.Am luat-o de la Wish si nu are alimentator si nici instructiuni de montaj.Nu stiu cu cat se alimenteaza ca sa cumpar o sursa. V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc.
Cu stima.
Multumesc !
Am cumparat de aici, un DVR, HDD, sursa alimentare, cablu si mufe. In 4 ore, le-am legat intre ele si cu o camera, si totul merge perfect!! M-am mai uitat pe site, am mai dat un telefon si a realizat proiectul!
Tensiunea se măsoară în (V) iar curentul în (A)
Curentul indiferent ca e ACsau DC apare în momentul închiderii unui circuit cu un consumator în cazul de fata ce spuneți alimentatoare
Și da naștere la Putere care este P=U×I
La 350 m lungime de cablu, ce precautii trebuie sa iau, va rog?
mariuscons@gmail.com