Close
Categorii
Meniu

Cum alimentam camerele de supraveghere? Ghid complet

Daca aveti un sistem de supraveghere de instalat va veti lovi inevitabil de problema alimentarii cu energie electrica a camerelor de supraveghere.

Acest ghid nu este un manual academic despre curenti si teoria electricitatii, deci nu vom intra in definitii si teoreme, ci vom discuta strict si la obiect despre variantele existente si pasii de urmat pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere.

Iata intrebarile la care vom oferi raspuns:

1. Ce fel de curent electric folosesc camerele de supraveghere?
2. Cu ce pot alimenta camerele de supraveghere?
3. Ce este tensiunea de alimentare si ce este amperajul?
4. Ce sursa de alimentare ar trebui sa aleg?
5. Ce cablu de alimentare si de ce grosime trebuie sa folosesc daca am lungimi mai mici sau mai mari?
6. Concret, ce am de facut pentru alimentarea camerelor?


1. Ce fel de curent electric folosesc camerele de supraveghere?

Ca orice echipament electronic, si camerele de supraveghere au nevoie de curent electric pentru a functiona.
Exista 2 tipuri de curent electric cu care ne putem intalni in viata de zi cu zi: curent continuu si curent alternativ.

Curentul electric alternativ este curentul disponibil de la prizele de curent, usor de transmis pe distante mari, dar neutilizat in alimentarea directa a electronicelor.
Curentul electric continuu este curentul folosit pentru alimentarea dispozitivelor electronice (televizor, telefon mobil, camere de supraveghere, etc), provenit din curentul electric alternativ prin folosirea de alimentatori si surse de alimentare.


2. Cu ce pot alimenta camerele de supraveghere?


Camerele de supraveghere folosesc curent continuu pentru functionare.
Curentul continuu de care o camera de supraveghere are nevoie poate fi furnizat de o sursa de alimentare sau de un alimentator. De la sursa de alimentare sau de la alimentator transmiterea curentului catre camera de supraveghere se face folosind un cablu de alimentare cu 2 fire.

De ce 2 fire?

Curentul electric reprezinta o miscare de electroni ce pleaca de la borna pozitiva a sursei de alimentare (de la +), trece prin echipamentul ce trebuie alimentat (camera de supraveghere in cazul nostru), si apoi se intoarce la borna negativa a sursei de alimentare (la -). Avem deci un traseu inchis, o bucla inchisa.

In imaginea de mai jos puteti vedea principiul de functionare al unei alimentari pe curent continuu si ce se intampla atunci cand bucla care face posibila alimentarea este intrerupta.

circuit_inchis_deschis_curent_camere_supravegherecablu_alimentare_2x05

Ganditi-va la cablul cu 2 fire folosit pentru alimentare ca la o autostrada cu 2 sensuri. Pe un sens electronii merg de la sursa de curent spre camera de supraveghere, iar pe al doilea sens se intorc de la camera la sursa de alimentare. Aceasta este bucla descrisa mai sus.

Grosimea firelor si materialul din care sunt facute influenteaza mult calitatea circuitului de alimentare, dar vom discuta aceste aspecte mai tarziu. Mai intai insa...

3. Ce este tensiunea de alimentare si ce este amperajul?

Cand vorbim de alimentarea unei camere de supraveghere trebuie sa discutam despre aceste 2 aspecte:
- amperii consumati de catre camera
- tensiunea de alimentare a camerei

Consumul de curent al unei camere se masoara in Amperi. Simbolul acestei marimi este litera “A”.

De obicei, o camera de supraveghere are un consum mic de curent in timpul zilei, dar pe timp de noapte, cu cat camera are un iluminator IR mai mare si mai puternic, cu atat consumul camerei va fi mai mare. De exemplu, o camera cu 24 led-uri IR va consuma maxim 1 Amper noaptea, in timp ce o camera cu 72 led-uri IR poate consuma pana la 2.5 Amperi.
Numarul de amperi consumati de o camera depinde mult de producator si tehnologia pe care acel producator a integrat-o in camera. In orice caz, numarul de Amperi consumati de fiecare camera este marcat pe carcasa sau cutia camerei. Exemplu: 1500mA, 2000mA, 3000mA, etc.

ATENTIE! 1000mA (miliAmperi) = 1Amper, deci 1500mA = 1,5A.

In imaginile de mai jos puteti vedea consumul unei camere notat pe cutia acesteia (imaginea din stanga) si numarul de amperi disponibili pe care ii poate oferi un alimentator de 4A (imaginea din dreapta).

consum_camera_marcat_pe_cutie  amperi_alimentator_de_pe_alimentator


Sursa de alimentare potrivita pentru alimentarea tuturor camerelor dintr-un sistem video trebuie sa fie aleasa in functie de numarul de amperi consumati de toate camerele. Sursa trebuie sa fie capabila sa ofere un numar de amperi cel putin egal, daca nu chiar mai mare, decat numarul total de amperi consumati de catre camere. Este foarte important sa notati consumul fiecarei camere in parte pentru a alege corect sursa de alimentare de care aveti nevoie.

Tensiunea de alimentare a camerelor este al doilea aspect foarte important. Tensiunea este cea care face posibil transferul de curent de la sursa de alimentare pana la camera. Pe spatele camerelor de supraveghere este mentionata explicit si tensiunea la care se alimenteaza camerele respective. De obicei, camerele de supraveghere se alimenteaza la 12V curent continuu (CC), insa exista si exceptii.

ATENTIE! Fiti foarte atent sa alimentati camerele cu tensiunea corecta. O tensiune mai mica decat cea specificata de producator va face ca echipamentele sa nu functioneze sau sa functioneze cu probleme, iar o tensiunea mai mare decat cea specificata de producator va deteriora camera.

4. Ce sursa de alimentare ar trebui sa aleg?

Sursa de alimentare cu care alimentati camera (sau camerele) trebuie sa:
- debiteze acceasi tensiunea pe care o folosesc si camerele (de obicei 12V)
- ofere suficienti amperi pentru a acoperi consumul cumulat al camerelor.

Cu cat sursa ofera mai mult amperi decat au nevoie camerele, cu atat va fi mai putin solicitata sursa. Ca exemplu, daca avem 2 camere cu consum individual de 1 Amper va trebui sa folosim o sursa de alimentare de minim 2 amperi. Se recomanda sa folosim surse de alimentare cu o rezerva suplimentara de Amperi pe care camerele nu o acceseaza. Astfel, sursa va fi mai putin solicitata si va rezista mai bine in timp. Ganditi-va la o sursa de alimentare ca la un motor de masina. Asa cum un motor mai mare va fi mai putin solicitat decat un motor mic atunci cand "trage" greutatea masinii, asa si sursa de alimentare cu amperi mai multi va fi mai putin solicitata decat o sursa de alimentare cu amperi la limita.

Sursa de alimentare pentru camere poate lua mai multe forme:
- o placa electronica montata intr-o cutie metalica pentru protectie
- un alimentator comun pentru toate camerele, dar cu suficienti amperi pentru a acoperi consumul tuturor camerelor
- un alimentator individual pentru fiecare camera cu suficienti amperi pentru camera pe care o alimenteaza

Oricare din variantele de mai sus sunt eficiente atata timp cat respectati tensiunea de alimentare si consumul de amperi.

sursa_alimentare_camerealimentator_camere_supravegherealimentator_camere_supraveghere_5A5. Ce cablu trebuie sa folosesc?

Ajungem la un aspect foarte delicat, care da dureri de cap chiar si multor instalatori cu experienta.

In primul rand, materialul conductor folosit pentru cablul de alimentare trebuie sa fie cupru. Evitati aluminiul sau alte aliaje.

Pentru ca o camera de supraveghere sa se alimenteze corect trebuie ca tensiunea de care are nevoie camera (12 Volti) sa se pastreze de la sursa si pana la camera, indiferent de lungimea de cablu folosita. Exista insa asa numita "cadere de tensiune pe cablu". Tensiunea de alimentare scade odata cu cresterea lungimii de cablu. Pentru a compensa acest efect putem folosi un cablu mai gros pentru lungimile mari. Cu cat cablul are diametrul de cupru mai gros cu atat caderea de tensiune pe fir va fi mai mica. In plus, acolo unde aveti posibilitatea, este indicat sa folositi cablu de cupru masiv. Este mai eficient decat cablul de cupru litat.

Alegerea grosimii cablului potrivit se face in functie de:

-distanta pe care aveti nevoie sa duceti 12V

-amperii de care are nevoie camera de supraveghere

Ne intrebam deci, ce tip de cablu si ce grosime am nevoie daca doresc sa alimentez o camera de supraveghere care consuma x amperi, pe distanta de y metri, folosind tensiunea de 12V? In tabelul de mai jos gasiti raspunsurile.

ce_diametru_cablu_alimentare_camere_supraveghere


6. Concret, ce am de facut?

6.1 Faceti un inventar. Aveti nevoie de:
- sursa de alimentare (placa, alimentator, etc)
- cablu de alimentare de cupru cu 2 fire si de grosime potrivita
- conectori de alimentare tip tata
- conectori de alimentare tip mama (daca folosim un alimentator)

conector_alimentare_mama_tata


6.2. Intindeti cablu de alimentare de la sursa de alimentare pana la camere

- puteti folosi cate o lugime de cablu pentru fiecare camera, sau

- puteti folosi o singura lugime de cablu care sa treaca pe la toate camerele. Aceasta varianta implica ceva mai multe cunostinte. Pentru incepatori recomandam cate o lugime de cablu separata pentru fiecare camera.


6.3. Din cele 2 fire ale cablului de alimentare alegeti un fir pentru legatura + si un fir pentru legatura -

Nu conteaza care fir este + si care - . Daca firele sunt colorate in rosu si negru atunci, de obicei, firul rosu este folosit pentru + si firul negru pentru -. Daca firele sunt marcate cu o dunga, atunci firul cu dunga este folosit pentru + si firul fara dunga pentru -.

6.4. Conectati cablul de alimentare la sursa de alimentare prin atasarea firului + la borna + a sursei de alimentare si firului - la borna - a sursei de alimentare

6.5. Fiecare camera are o mufa de alimentare tip mama. In mufa de alimentare mama se introduce mufa de alimentare tata atasata cablului de alimentare.

6.6. Odata circuitul inchis, putem da drumul la alimentarea sistemului.

schema_conectare_alimentare_camere

Varianta video a acestui ghid o gasiti mai jos:

Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro 


Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.


Multumim
.

Echipa Supraveghere24


Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 06.10.2016 16:26
multumesc foarte frumos.ati fot de un foarte mare ajutor.sincer am stat 5 ore sa gasesc solutia dar cu dumneavostra am rezolvato in maxin 20 de minute.sunteti o echipa buna mult noroc si ce sa spun orce problema  o ac uitssa gasesc la dumneavoastra.cu stima si respec marin iulian
Creat pe: 21.04.2017 11:27
super ok
Creat pe: 07.06.2017 15:03
Excelent tutorial pentru incepatori!
Creat pe: 15.11.2017 8:42
Buna ziua
m o intrebare. Pot alimenta mai multe camere de exeplu 3 camere cu un consum fiecare 1A pe un singur traseu de alimentare ?
Multumesc
Creat pe: 20.01.2018 19:39
Excelent!
Creat pe: 09.04.2018 22:39
Salut! Am o intrebare daca ma puteti ajuta am o camera auto.si mufa e distrusa am retezst-o crezand ca dau de cele 4fire,dar m-am inselat am dat doar de trei unul rosu unul negru si unul alb.acum e problema cs stiu ca rosu si negru e alimentare dar pt monitor e doar un fir alb al doilea....? Daca ma puteti ajuta? Va multumes! george_george850@yahoo.com
Creat pe: 18.04.2018 11:49
Salut, pot alimenta camera din bancul de baterii 12v (capacitate totală 400A) : 1. Cu câte o singuranta de 2A pentru fiecare cameră (4 camere)
2. Pun o singură siguranță de 10 A pe alimentarea generala.

Camerele sunt montate pe un container locuibil alimentat de la panouri fotovoltaice
Toti consumatorii sunt alimentați de la 12v (iluminat led, frigider, pompele de apă, ventilatoare proiectoare exterioare)

Mulțumesc pentru ajutor.
Creat pe: 18.04.2018 15:17
desigur. cat timp stiti ca acel acumulator nu scoate vreodata peste 14V, atunci este in regula. Daca ajungeti la 14V atunci riscati serios sa avariati camerele.
Creat pe: 07.06.2018 9:11
Cum o alimentez dc nu avem sursa de curent și nici net? Gen o baterie solară.
Creat pe: 26.09.2018 22:18
Excelent  articol . Mulțumim  pentru  ajutor.
Creat pe: 18.10.2018 2:26
Sfaturi foarte utile. Multumim frumos !!!
Creat pe: 27.10.2018 18:03
            Buna ziua.
    Vreau sa va cer sfatul intr-o problema de montaj alunei camere Wi-Fi  - DIGOO=.Am luat-o de la Wish si nu are alimentator si nici instructiuni de montaj.Nu stiu cu cat se alimenteaza ca sa cumpar  o sursa. V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu un sfat.

                  Multumesc.

                                 Cu stima.
Creat pe: 01.12.2018 8:43
Foarte  importanta explicatia Dvs.
Multumesc !
Creat pe: 19.04.2019 17:32
Felicitări ca împărtășiți informații si altora. Va mulțumesc pentru tot ajutorul! Foarte clar explicat.
Creat pe: 24.04.2019 16:35
Informații importante, cu o mică excepție. Nu este nevoie de cablu gros de 1,5 și 2,5,este puțin exagerat, se poate cu cablu UTP care are 8 fire subțiri, nici măcar de 0,75, din care 2 fire se folosesc la alimentare și pe celelalte 6 se pot monta 3 camere de supraveghere, cu specificația că trebuie folosite mufe video balun. Spor la treabă tuturor
Creat pe: 24.04.2019 18:00
va rog sa nu recomandati solutia alimentare prin UTP fara sa mentionati distantele plauzibile pe care poate fi folosita solutia si in niciun caz alimentarea a 3 camere folosind o singura pereche de fire. Este o solutie "romaneasca" peticita, care duce de multe ori la probleme de imagine pe timp de noapte.
Creat pe: 22.05.2019 17:17
Multumesc "Supraveghere24"!!!!
Am cumparat de aici, un DVR, HDD, sursa alimentare, cablu si mufe. In 4 ore, le-am legat intre ele si cu o camera, si totul merge perfect!! M-am mai uitat pe site, am mai dat un telefon si a realizat proiectul!
Creat pe: 10.04.2020 7:30
La o astfel de explicatie ( simpla si la obiect) nu mai sunt necesare intrebari, decat multumiri.
Creat pe: 04.01.2021 16:08
buna ziua  ,an un sistem de supraveghere cu 4 camere si o sursa cu 4 iesiri si pe viitor as vrea sa mai montez 2 camere trebuie sa schimb sursa ca nu are decat 4 iesiri ?

Creat pe: 21.09.2021 20:32
Cam pentru incepatori acest articol. Ma asteptam sa prezentati consumul unei camere in diverse situatii: ziua in stand-by, ziua cu un motor de rotire pornit , ziua cu ambele motoare de rotire pornite. Pentru noapte la fel.
Creat pe: 25.11.2021 8:55
Excelent articolul, explicit si la obiect! Eu am mai ramas insa cu o intrebare la care nu i-am gasit raspuns: care este cauza intreruperii de transmitere a imagini pentru o perioada mai luga sau mai scurta de timp, cu revenirea acesteia fara nici o interventie din partea mea? Am un sistem de 5 camere (2 de generatie mai recenta, 3 mai vechi dar acelasi producator) si am perioade in care functioneaza toate, perioade in care se intrerupe una sau mai multe camere, iar dupa o vreme isi revin, perioade in care una sau doua camere prezinta deformari de imagine - dupa care isi revin sau dupa care se inchid. Dupa o vreme isi revin toate, nu neaparat toate deodata. Baiatul care mi-a instalat sistemul a inlocuit alimentarea si acum imi genereaza 14 volti. Amperajul nu l-am verificat. Care poate fi problema?
Creat pe: 15.09.2022 9:11
Losing him to the plunger forward to 85 of endometriosis. <a href=https://clomida.com/>clomid and cialis</a> Outcomes in assisted reproductive technology ART When it comes to acupuncture and fertility, perhaps the most research has been done in the sub-realm of ART outcomes specifically.
Creat pe: 22.09.2022 23:43
Important for crypt proliferation. <a href=http://tamoxifenolvadex.com/>buy tamoxifen withought prescription</a> He is still remembered for kissing the ball while recording an out in the ninth inning of a Game 2 win last October.
Creat pe: 14.11.2022 12:27
Buna ziua.Am instalat un kit cu doua camere de fapt nu eu meseriasu și după aproape trei săptămâni când a venit factura am constatat că consumul să triplat adică de la 5kw sa ajuns la 14kw in 24 ore.Care să fie problema e ceva montat greșit? Mulțumesc
Creat pe: 01.01.2023 13:29
Bună ziua ,faceți va rog diferenta între curent și tensiune
Tensiunea se măsoară în (V) iar curentul în (A)
Curentul indiferent ca e ACsau DC apare în momentul închiderii unui circuit  cu un consumator în cazul de fata ce spuneți alimentatoare
Și da naștere la Putere care este P=U×I
Creat pe: 05.02.2023 1:13
Salut, felicitari si mii de multumiri ptr ceea ce faceti voi
Creat pe: 24.02.2023 7:59
Buna ziua,

La 350 m lungime de cablu, ce precautii trebuie sa iau, va rog?
mariuscons@gmail.com
Creat pe: 23.05.2023 19:31
Buna seara am montat o camera de supraveghere si as dori sa stiu ce cablu de alimentare se potriveste la sursa de priza la 220w.multumesc
Creat pe: 05.07.2023 14:47
Cum pot monta camerele la panouri solare fara transformatorul  220 ?
Creat pe: 12.11.2023 14:54
This study is a preliminary trial for a new CC regimen aimed at overcoming the anti- estrogenic effects of CC on the endometrium <a href=http://cialiss.beauty>buy real cialis online</a> It is difficult to understand this level of complexity by simply studying patient samples, yet it is also difficult to model complexity in the laboratory
Creat pe: 29.11.2023 22:12
Deja am stricat o cameră...am folosit 24.in loc de 5A
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.