Close
Categorii
Meniu

De ce au dungi si valuri camerele mele de supraveghere?

Daca ati instalat sau folosit vreodata un sistem de supraveghere analogic (adica un sistem cu DVR la care camerele sunt conectate prin cablu coaxial + mufe BNC sau cablu UTP + video baluni) aveti mari sanse sa fi intampinat dungi si valuri pe imaginile de la camere. Aceste dungi si valuri sunt foarte comune la sistemele analogice si apar in special pe timp de noapte, cand camerele trec in mod infrarosu.

Iata un exemplu de imagine cu probleme:

dungi camere supraveghere

In acest articol explicam motivele care cauzeaza aceste probleme de imagine si oferim solutii pentru rezolvarea problemelor, astfel incat imaginile de la camerele dumneavoastra sa arate ca in poza de mai jos, nu ca in cea de mai sus.

fara dungi camere supraveghere

Cauze posibile:


1. Camera nu primeste suficient curent datorita lungimii prea mari de cablu

Camerele de supraveghere moderne functioneaza cu tensiune continua de 12V. Aceasta tensiune (sau diferenta de potential) are sarcina de a transmite de la sursa de alimentare si pana la camera a Amperilor de care camera are nevoie. Insa, daca avem o lungime prea mare de cablu vom pierde din aceasta tensiune. Aceasta pierdere se numeste “cadere de tensiune pe fir”.

Pentru ca o camera sa functioneze corect este permisa o eroare de 10% fata de valoarea de 12V, adica este in regula ca la camera sa ajunga orice tensiune intre 10.8V si 13.2V. Asta inseamna ca la mufa de alimentare a camerei trebuie sa avem intre 10.8 si 13.2 Volti. Mai mult de 13V in mufa camerei si aceasta poate fi avariata serios (pe romaneste “ardem camera”). Mai putin de 10.8V in mufa camerei si aceasta va avea probleme de imagine si probleme cu iluminatorul infrarosu. Printre aceste probleme se numara:
- LED-urile IR nu se aprind suficient de puternic si stau slab aprinse, iar iluminarea IR devine ineficienta.
- imaginea camerei poate fi intunecata
- apar linii, valuri si tremur pe imagine
- imagine cu intreruperi sau chiar lipsa imagine complet

Distanta pana la care o camera se alimenteaza corect depinde nu doar de lungimea cablului, ci si de consumul in Amperi al camerei. Cu cat o camera consuma mai multi Amperi cu atat mai mica este distanta pe care tensiunea de 12V poate “transporta” acei amperi catre camera.

Pe timp de zi, cand camera nu foloseste IR-ul, o camera consuma aprox 200mA. Pe timp de noapte, cu IR-ul pornit, aceeasi camera poate consuma 1200mA. Asta inseamna ca pe zimp de zi este posibil sa avem imagine normala, iar problemele sa apara noaptea, cand consumul camerei creste substantial.

Concluzia este ca trebuie sa asigurati camerei, atat ziua cat si noaptea, tensiunea corecta si Amperii suficienti pentru o alimentare corecta.

Solutia!

Pas 1. Cititi de pe cutia camerei sau de pe fisa tehnica care este consumul maxim in amperi al camerei si asigurati-va ca sursa de alimentare (sau alimentatorul) poate oferi acei amperi. Luati si o marja de eroare. Nu multe surse reusesc sa “ofere” toti amperii cu care “se lauda”. Noi recomandam ca sursa de alimentare sa aiba pe eticheta un amperaj cu 50% mai mare decat consumul maxim cumulat al tuturor camerelor din sistem.
Pas 2. Masurati tensiunea care ajunge la mufa camerei. Daca tensiunea de la mufa este sub 11V aveti 2 variante:
- mariti tensiunea de iesire de la sursa de alimentare (daca sursa permite asa ceva; unele au un buton de reglare a tensiunii) pentru a compensa caderea de pe traseu, pana cand tensiunea de la camera atinge pragul normal.
- folositi cablu de alimentare mai gros (cablul sa fie de cupru, NU de aluminiu, NU din aluminiu suflat). Cu cat cablul de alimentare este mai gros cu atat mai mica este caderea de tensiune. Aveti sanse astfel sa oferiti camerei curentul necesar.

2. Camera pierde curent prin carcasa pentru ca este montata pe o suprafata metalica

Este posibil ca o camera sa fie alimentata corect, lungimea de cablu sa fie mica, aparatul de masura sa arate 12V la mufa de alimentare care intra in camera, dar cu toate acestea sa avem dungi, tremurat, intreruperi pe imagine. Una din cauzele posibile ale acestor probleme este pierderea de curent prin carcasa camerei. Intalnim aceasta situatie daca avem o camera cu carcasa metalica montata pe o suprafata metalica. Camera este practic conectata la un punct de masa pe unde se “scurge” curentul.
Aceasta problema apare la camerele mai ieftine cu carcasa metalica, camere care nu circuitele interne de alimentare izolate de carcasa. Curentul electric care ar fi trebuit sa alimenteze camera trece prin carcasa si se “scurge” prin suprafata metalica pe care camera este montata. Pierderea poate fi mare, si atunci camera nu va avea deloc imagine, sau poate fi mica, si atunci apar probleme de imagine de tipul: dungi, intreruperi, tremurat imagine.

Solutia!

Montati camera de supraveghere pe o doza de plastic sau pe orice suprafata care nu conduce curentul electric. Chiar si o bucata de lemn introdusa intre camera si suprafata de prindere va intrerupe pierderea.

Exista pe piata si camere de supraveghere cu carcasa de plastic dur antivandal, camere cu care nu veti intampina aceasta probleme. Iata cateva exemple:

Hikvision 16C0T-IRPF

Hikvision 16D0T-IRP

3. Camerele “sufera” de efectul buclei de impamantare

O alta situatie in care camerele de supraveghere pot prezenta dungi si valuri pe imagine este situatia cand echipamentele care alcatuiesc sistemul de supraveghere (DVR, camere, monitor) sunt alimentate din prize conectate la puncte de impamantare diferite.

De ce este o problema sa alimentam echipamentele sistemului de supraveghere din prize diferite? Pentru ca orice priza are un punct de impamantare unde tensiunea ar trebui sa fie nula (zero), cel putin in teorie. Insa in lumea reala prizele nu au tensiune nula pe legatura de impamantare, iar cand 2 echipamente sunt alimentate din prize diferite, dar sunt si interconectate printr-o legatura de date (cum se intampla intre camere si DVR sau intre DVR si monitorul atasat DVR-ului), atunci acea mica diferenta de potential dintre prize va genera un curent care va circula intre cele 2 echipamente prin singura legatura comuna, adica legatura video. Acel curent mic transmis prin cablul de semnal video este suficient sa dea peste cap imaginea si sa produca dungi si valuri foarte urate.

Solutia!

Alimentati toate echipamentele (DVR, sursa alimentare, monitor) din aceeasi priza. Folositi un prelungitor conectat la o singura priza si introduceti monitorul, DVR-ul, si sursa camerelor in acel prelungior. Astfel, toate echipamentele vor imparti aceeasi impamantare.efect bucla impamantare

4. Impamantare proasta a prizei care alimenteaza sistemul de supraveghere

Vedem efectele acestei situatii atunci cand avem un DVR cu carcasa metalica.

Orice echipament electric este conceput sa se alimenteze dintr-o priza cu impamantare, printr-un cablu cu un fir separat de impamantare. Rolul acelui fir de impamantare este de a transmite la impamantarea cladirii curentul electric care “scapa” din placa de alimentare a DVR-ului pana pe carcasa acestuia. Acest curent, daca netrimis catre legatura de impamantare, va ajunge de pe carcasa DVR-ului pe legatura video a camerelor, afectand imaginea.

Solutia!

Daca stiti ca aveti probleme cu impamantarea, atunci un DVR cu carcasa de plastic nu are aceasta problema. Iata cateva DVR-uri de calitate, cu carcasa de plastic:

4 canale: Hikvision 7104HQHI-F1

8 canale: Hikvision 7108HQHI-F1


Daca aveti un DVR cu carcasa metalica puteti verifica daca are carcasa incarcata electric folosind un aparat de masura. Puteti chiar sa simtiti o piscatura atunci cand atingeti carcasa cu podul palmei. Solutia este trasarea unui fir de pe surubul de masa al carcasei pana la un punct de impamantare din locatie.

5. Cablurile camerelor trec pe langa trasee electrice de tensiune mare

In functie de calitatea cablului de date al camerelor puteti sa va apropiati mai mult sau mai putin de trasee electrice. De stiut ca semnalul video al camerelor poate fi bruiat prin inductie magnetica de campul generat de curentul care trece prin circuitele electrice din apropierea cablurilor camerelor.

Solutia!

Folositi cablu ecranat sau pozati cablurile la o distanta de cel putin 15 centrimetri fata de traseele de curent. Recomandam utilizarea cablului FTP in astfel de situatii. Gasiti AICI acest tip de cablu.

6. Conectori video de proasta calitate

O alta posibilitate pentru problemele de imagine poate fi utilizarea de conectori video de slaba calitate, video baluni sau mufe BNC.

Solutia!

Asigurati-va ca folositi conectori video de calitate si ca mufele sunt corect facute. Gasiti AICI video baluni de calitate si AICI conectori BNC de calitate.


7. Concluzii


Daca ati parcurs cu atentie toate sfaturile de mai sus cu siguranta ati gasit si raspunsul pentru dungile si valurile din imaginile camerelor dumneavoastra de supraveghere.

Pentru orice nelamurire sau sugestie puteti plasa un comentariu in sectiunea de comentarii a acestui articol.

Cu stima,
Istrate Alexandru
Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 30.06.2018 14:18
Dl. Alexandru, de curînd am achiziționat un sistem supraveghere bineînțeles de pe internet marca CCTV.Vînzătorul mia trimis un dvr care spune că are toate setările făcute, dar rezoluția pe timp de noapte nu este bună.Una dintre ele vede pînă la 5-6 metri alta nu vede deloc, și a treia vede acceptabil,aici mă refer pe timpul nopții. După părerea dumneavoastră se mai pot face ceva setări de un specialist?.Vă mulțumesc.
Creat pe: 30.06.2018 14:22
Menționez faptul că zona nu este luminată.
Creat pe: 15.07.2018 10:53
Buna ziua, de ce se vede roz tot ce este verde,galben inclusiv contururile luminilor artificiale sau naturale.Am 2 minidome de exterior si amandoua se vad la fel. model DS-2 CE55A2P-VFIR3.
Sunt defecte?
Multumeac
Creat pe: 15.07.2018 12:09
Problemele cu distorsionarile de culori pe baza de roz sunt cauzate de un filtru infrarosu defect. Pe timp de zi acel filtru ar trebui sa opreasca radiatia IR din atmosfera, iar noaptea sa permita radiatiei IR sa patrunda in obiectiv pentru a se forma imagine. La dvs. aveti filtrul defect. daca sunt in garantie camerele se rezolva asa, daca nu, nu aveti ce face.
Creat pe: 03.10.2018 3:27
Va rog din suflet daca se poate sa îmi spuneți camerele de luat vederi potficonectate la 2DVR hikvision?si a doua întrebare de ce pe ecran unde arata ziua,ora,de înregistrare laurma apare(s)
Creat pe: 17.01.2019 18:48
Am incercat diverse metode indicate pe net, dar nimic. Am eliminat setarea DVR (am setat off) si functioneaza perfect.
Creat pe: 01.06.2019 17:54
Bn.ziua d-le inginer nu mai aveam imagine la camere si am desfăcut carcasă si în interior am găsit mai multe fire fara legături între ele si nici nu stiu cine a umblat si nici cum sa le unesc .Ms.anticipat pt răspuns.
Creat pe: 08.06.2020 10:48
Buna ziua care este cauza de se intrerup camerele video si apre cu scris rosu pe ele 960 (H) ce se intampla cu ele?sistemul este CCTV HD
Creat pe: 16.12.2020 23:05
Va rog din suflet ajutati ma ,am cumparat camere hikvision  kit cu 3 camere ,dar am o problema la ele nu am semnal videio la dvr nu arata nimic ce vede camera .va rog ajutati ma ,va rog .
Creat pe: 24.10.2021 0:11
Sunteți foarte buni prin tot ceea ce faceți!!
Creat pe: 09.11.2021 22:45
Vă salut!
Am o problemă cu sistemul meu de supraveghere. Noaptea toate cele 4 camere exterioare prezintă o imagine distorsionată, în sensul că aceasta apare de parcă ar fi un viscol, furtună ceva. M-am gândit la gâze, dar așa multe și pe toate camerele era greu de crezut. Nici nu a fost cazul - e senin, fără vânt, praf ori alte impurități.
Hikvision
Mulțumesc pentru orice  răspuns!
Creat pe: 29.01.2022 8:53
Am asemenea situație de Valuri, noaptea.
Am eliminat ce sa putut, chiar și la alimentarea din alimentator de la 220v.
Am alimentat tot sistemul direct pe 12v din acumulatori 12v cc. Fără nici un curent de 220v, deci pe zero. Fără nici un curent în apropiere fiind în câmp.
Tot are valuri.
De unde ar mai putea fi...?????
Mulțumesc anticipat.
Creat pe: 25.03.2024 20:05
Bună seara. Am instalat doua camereDS-2CE16HOT-IT5Exir bullet 5 MP 3.6 MM Lens și una din ele îmi face dungi și are un bruiaj când se aprinde IR distanta cablului de alimentare fiind mai lung,mi sa schimbat și video baloom, dar cea de-a doua camera merge perfect fara nici o problemă .Ce sfat îmi puteți da ,ce am de făcut? Mulțumesc.
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.