Conectarea camerelor de supraveghere pe un singur cablu, care sa rezolve simultan alimentarea si legatura video, este o facilitate extrem de utila pentru orice montaj. In acest sens au fost dezvoltate tehnologiile PoE si PoC (PoE pentru camere IP si PoC pentru camere analog), care permit alimentarea camerelor prin acelasi cablu folosit pentru legatura video. PoE sau PoC rezolva elegant problema alimentarii prin cablu de date, dar pentru a folosi aceste tehnologii trebuie neaparat sa folosim camere si unitati de inregistrare cu aceste tehnologii integrate din fabrica, iar acest lucru se traduce intr-un cost mult mai mare pentru aparatura, de cele mai multe ori inaccesibil majoritatii clientilor.
Dar nu toata lumea doreste toate avantajele pe care PoE / PoC le ofera (cititi mai multe despre PoE sau PoC), ci doar avantajul de a folosi un singur cablu pentru alimentare + video, la un cost cat mai mic. Va anunt ca exista o solutie rapida si eficienta de a implementa video + alimentare pe acelasi cablu fara echipamente scumpe, folosind aceleasi camere si DVR-uri normale si accesibile la care ne uitam cu totii cand cautam un sistem de supraveghere bun. Eu numesc aceasta solutie “PoE de Romania”. “PoE de Romania” este un artificiu, nu este o lectie trecuta in manualele instalatorilor, dar functioneaza si functioneaza bine.
Ideea de baza este foarte simpla si implica folosirea unui singur cablu de internet (UTP sau FTP) pentru fiecare camera. Veti vedea imediat cum se poate folosi un singur cablu UTP pentru legaturile de date si alimentare ale unei camere, fara a mai fi necesare alte cabluri.
De ce UTP / FTP?
1. Este un cablu foarte versatil, compus din 8 fire impartite in 4 perechi torsadate. Aceste 4 perechi pot fi distribuite astfel incat sa folosim 2 perechi pentru legatura de alimentare (o pereche PLUS 12V si o pereche MINUS 12V) si alte 2 perechi pentru legatura video (o pereche PLUS video si o pereche MINUS video).
2. Permite cablarea conform punctului 1. pe distante de pana la 30 metri.
3. Torsadarea firelor anuleaza campul magnetic creat de curentul care trece prin fire, deci, implementat corect, “PoE de Romania” nu produce pierderi de semnal video (dungi, valuri, pureci).
4. Cablul UTP este flexibil si usor de pozat. Dintre toate cablurile disponibile pentru conectarea sistemelor de supraveghere cablul UTP este cel mai maleabil si usor de pozat.
5. Pentru distante de peste 30 metri, pana la 50 metri, se poate folosi cablul FTP. FTP-ul foloseste cupru mai gros si invelis mai rezistent. Este o varianta mai solida si mai performanta a cablului UTP.
Ce trebuie facut mai exact?
Mai intai facem inventarul accesoriilor necesare.
1. Cablu UTP sau FTP - cate o lungime de la DVR pana la fiecare camera.
2. Conectori video balun - cate o pereche (2 bucati) pentru fiecare camera; Video balunii sunt mufele video pe care trebuie sa le folositi pentru camere analog in combinatie cu cablu de internet.
3. Conectori alimentare tip tata - acest conector face legatura intre cablul UTP si mufa de alimentare a camerei
4. Alimentator sau sursa alimentare pentru camere - pentru ca traseul de date si alimentare vine pe acelasi cablu va trebui sa asezati sursa de alimentare a camerelor langa DVR.
5. Conectori alimentare tip mama - acest conector face legatura intre cablul UTP si mufa alimentatorului. Desigur, este necesar doar daca folositi alimentatori. Daca folositi sursa de alimentare nu aveti nevoie de conectori mama. Cand folosim o sursa, legatura de alimentare se face prin conectarea directa a firelor la bornele sursei.
6. O banda izolat neagra sau alba - veti vedea mai jos pentru ce folosim banda.
Spuneam ca in interiorul cablului UTP gasim 8 fire impartite in 4 perechi. Aceste sunt: perechea Portocaliu , perechea Verde, perechea Albastru, perechea Maro. Fiecare pereche are 2 fire, un fir de culoare plina si al doilea fir cu o dunga alba. De exemplu, perechea Portocaliu are firele Portocaliu Plin si Portocaliu cu Dunga.
Noi vom folosi perechile Portocaliu si Verde pentru legatura video. Vom folosi perechile Albastru si Maro pentru legatura de alimentare. Pentru cei curiosi, nu exista o regula pentru cum alegem culorile, important este doar sa:
- respectam culorile la ambele capete ale conexiunii (la camera si la DVR / sursa alimentare).
- sa nu desfacem perechile si sa amestecam un fir dintr-o pereche cu un fir din alta pereche.
Incepem cu legaturile pentru camere
Luam cablul UTP si facem o taietura circulara (cu un cutter sau cutit) in invelisul exterior al cablului pentru a expune aproximativ 10 centimetri din firele interioare. Atentie cand taiati sa nu taiati si perechile colorate.
Asezam perechile in ordine, de la stanga la dreapta, in ordinea in care le vom folosi. Portocaliu, Verde, Albastru, Maro.
Desfacem aproximativ 2-3 centimetri din torsadarea fiecarei perechi pentru a separa firele si inlaturam invelisul protector al fiecarui fir pentru a expune 2-3 centrimetri de cupru.
Torsadam inapoi portiunile de cupru expuse pentru fiecare pereche si taiem cu un sfic sau cutter excesul de cupru pentru a pastra doar 0.5-0.7 cm de cupru.
Introducem perechea Portocaliu in rigleta de PLUS a video balunului. Introducem perechea Verde in rigleta de MINUS a video balunului. Daca avem un video balun cu capsa trebuie doar sa apasam capsa, sa introducem perechea pana in capat si sa eliberam capsa. Daca avem un video balun cu suruburi desfacem surubul rigletei, introducem perechea si strangem surubul pana obtinem un contact bun. Trageti usor de perechi pentru a fi sigur ca sunt bine prinse in balun si ca nu ies. Nici pentru perechea PLUS si nici pentru perechea MINUS nu trebuie sa ramana exces de cupru vizibil in afara balunului dupa ce am facut legaturile.
Ne mutam pe partea de alimentare si desfacem cele 2 suruburi de pe rigleta conectorului tata. Nu desfacem suruburile complet, ci doar cat sa fie loc in rigleta pentru a introduce perechile de alimentare.
Introducem perechea Albastru in rigleta de PLUS a conectorului. Introducem perechea Maro in rigleta de MINUS a conectorului. Perechile se introduc in rigleta pana la capat. Strangem suruburile rigletei pentru a obtine un contact ferm. Nici pentru perechea PLUS si nici pentru perechea MINUS nu trebuie sa ramana exces de cupru vizibil in afara rigletei dupa ce am strans suruburile.
Facem putina “curatenie” si folosim banda de izolat pentru a masca portiunea unde perechile au ramas fara invelis protector. Infasuram cu banda, in mod circular, toata portiunea expusa. Totul este fixat si protejat.
Introducem mufa video-balunului in mufa video BNC a camerei si conectorul de alimentare tata in mufa de alimentare a camerei.
Pentru protejarea conexiunilor de umezeala va recomand sa folositi o doza aparenta care sa mascheze legaturile facute.
Ne mutam pe legaturile de la DVR si sursa
Trebuie doar sa repetam procedeul de mai sus si la capatul celalalt al cablului, acolo unde avem sursa si DVR-ul. Nu uitati sa respectati culorile!
Daca folositi un alimentator veti veti avea nevoie de un conector alimentare mama. Daca folositi o sursa de alimentare va trebui sa fixati perechea Albastru pe rigleta V+ a sursei si perechea Maro pe rigleta COM a sursei. Un tutorial complet despre cum sa alimentam camere de supraveghere corect folosind o sursa de alimentare gasiti AICI.
Legaturile pentru video balun se fac identic, doar ca aici vom introduce video balunul in una din intrarile video ale DVR-ului.
Mentiuni foarte importante de respectat!
Aceasta solutie de cablare a camerelor este eficienta doar in urmatoarele conditii:
- pentru fiecare camera se foloseste un traseu de cablu UTP/FTP independent si nu se incearca folosirea aceleiasi lungimi de cablu pentru conectarea a 2-3 camere simultan. Teoretic se poate, dar vezi cauza multe probleme de imagine. Regula este simpla: 1 camera = 1 cablu, 4 camere = 4 cabluri, etc.
- cablul UTP/FTP folosit sa fie cablu de cupru! Nu folositi cablu de aluminiu sau aluminiu cuprat.
- lungimea de cablu pentru fiecare camera sa nu depaseasca 30 metri pentru cablul UTP si 50 metri pentru cablul FTP. Grosimea cuprului pentru fiecare fir din interiorul cablului UTP permite utilizarea cu succes a tensiunii de 12V pe distante de maxim 30 metri. Daca folosim UTP-ul pentru lungimi mai mari de 30 metri vom vedea ca nu vom obtine o alimentare corecta a camerelor, in special pe timp de noapte cand camerele intra in consum mare datorita IR-ului. Lungimea maxim pentru cablul FTP este 50 metri pentru ca avem cupru mai gros in firele cablului FTP.
- respectati culorile perechilor si nu desfaceti perechile. Principalul motiv pentru care aceasta solutie este eficienta si nu produce interferente este structura torsadata a firelor care compun o pereche. Cele 2 fire din fiecare pereche sunt “innadite” intr-o spirala (torsadate) producand astfel o anulare reciproca a campurilor magnetice care rezulta din parcurgerea fiecarui fir de curent electric. Acest avantaj de constructie face ca semnalul video sa nu fie afectat de alimentarea atat de apropiata. Daca incepem sa desfacem perechile si sa le folosim in mod amestecat (de exemplu luam firul portocaliu plin din perechea Portocaliu si firul maro cu dunga din perechea Maro si le folosim pentru alimentare vom produce interferente serioase.
In final mai spun doar ca ideal ar fi sa putem cu totii sa apelam la tehnologiile dedicate si sa nu recurgem la astfel de artificii. Dar, cat timp implementarea acestor solutii improvizate este facuta corect, rezultatul final va fi unul perfect, iar pretul intregului sistem va fi mult diminuat.
Sugestiile si parerile dumneavoastra sunt importante, deci va rog sa le lasati in sectiunea de comentarii.
Cu stima,
Echipa Supraveghere24.ro
Insa acest lucru este gresit evident si practic anuleaza ceea ce s-a spus mai devreme cu anularea cumpurilor si interferentelor.
Logic ar fi sa se foloseasca firul albastru pentru + si firul albastri-alb pentru -. In acelasi fel se va folosi firul maro pentru + si maro-alb pentru -.
In acest fel + si - vor fi torsadate/ spiralate pentru ca fac parte din aceiasi pereche.
La cum ati recomandat in articol nu are nici o logica ptr ca doar torsadarea din interiorul unei perechi este cea care blocheaza interferentele si nu torsadarea unei perechi cu alte perechi.
Din acelasi motiv si la mufare cablului internet se folosesc firele 1236 ptr 100Mbit/s deci perechea portocaliu si perechea verde, o pereche ptr transmisie TX si o pereche ptr receptie RX. Si in cadrul unei perechi avem de exemplu TXpozitiv - portocaliu si TXnegativ - portocali/alb.
Pe baza acestei logici e normal sa fie si + si - pe aceiasi pereche , ele urmand a se roti in spirala si anula reciproc pe toata lungimea cabluui astfec incat sa nu produca interferente cu perechile vecine.
Anghel
Inginer electronist.
Va sunt recunoscător pentru toată munca depusa.
Teo
Aveti voi alte metode?
pe un singur cablu merg f bine 2 camere, camera 1 foloseste verde pentru semnal video si portocaliu pentru plus alimentare, firele albe corespunzatoare sunt trasee de minus video respectiv minus alimentare. Pentru camera nr 2 se foloseste albastru pentru video si maro pentru plus alimentare, bineinteles cu firele albe corespunzatoare pentru masa video si masa alimentare. Asta e regula ca sa stim ce si cum cand trebuie sa reparam dupa altii.
Multumesc!