Cu totii stim cat de periculos poate fi focul. Fie ca vorbim de o simpla bucatarie sau de un depozit de cherestea, un sistem de detectie si avertizare in cazul unui incendiu este foarte util si foarte recomandat.
Problema principala de care ne lovim cand ne gandim la instalarea unui sistem de alarmare in caz de incendiu este pretul. Un sistem dedicat pentru detectarea unui incendiu este un proiect costisitor. In plus, daca vorbim de o locatie cu finisajele incheiate proiectul devine si anevoios.
Pe piata, in supermaketuri, gasim detectoare de fum simple, pe baza de baterie, insa aceste aparate nu fac decat sa declanseze un banal semnal sonor atunci cand se depisteaza particule de fum. Daca sunteti in locatie veti auzi semnalul sonor, daca nu, nu veti sti de incendiu. Avem nevoie de ceva mai eficient, o solutie care sa porneasca o sirena de exterior si care sa trimita un avertisment catre un dispecerat sau direct catre un telefon mobil.
Va prezentam in continuare o solutie eleganta, deloc costisitoare, care rezolva toate problemele de mai sus.
Este vorba despre utilizarea unui sistem anti-efractie, existent sau nou implementat, la care sa conectam detectori de fum sau flacara, astfel incat sistemul anti-efractie sa va informeze atat in cazul unei efractii, dar si in cazul unui inendiu.
Avatajele acestei solutii sunt:
- costurile mult mai reduse pentru centrala si accesoriile anti-efractie decat pentru centrala si accesoriile anti-incendiu.
- detectorul de fum se poate atasa oricarui sistem anti-efractie existent, fara a fi necesar un sistem nou.
- daca nu aveti un sistem anti-efractie existent, se poate construi unul cu costuri mult mai mici decat costurile pentru un sistem anti-incendiu.
Iata cum functioneaza solutia, mai exact:
Pe o centrala de alarmare anti-efractie se pot conecta mai multi senzori de diverse tipuri (de miscare, contacte magnetice, de geam spart, etc), cu scopul de a proteja anumite incaperi sau spatii bine definite (acestea se numesc zone). Pe centrala, pentru o mai buna gestionare, aceste zone sunt numerotate. Astfel, un sistem de alarma are alocat zonei 1 de pe centrala senzorii de pe intrarea principala, pe zona 2 senzorii de pe hol, etc.
Solutia noastra se bazeaza pe rezervarea unei zone fizice de pe centrala (sau a mai multor zone) pentru conectarea detectorului (sau detectorilor de fum / foc). In acest mod, cand se va declansa alarma pe zona alocata senzorului de fum se va sti ca senzorul de fum a detectat ceva, iar cum un senzor de fum poate depista doar fum, stim ca exista un posibil incendiu. Aceasta alarma o puteti primi dumneavoastra direct pe telefonul mobil sau o poate primi pe dispecerat firma de paza cu care colaborati. Va trebui doar sa-i instruiti ca pe zona respectiva exista un detector de fum, astfel incat dispecerul sa stie despre ce este vorba. Simplu si eficient.
Pentru integrarea corecta cu centrala anti-efractie, senzorul de fum foloseste un adaptor care face conversia intre tipul de impulsuri transmise de senzorul de fum si tipul de impulsuri recunoscute de centrala anti-efractie. Acest adaptor se numeste “soclu”. Nu va faceti griji, detectorul de fum pe care il recomandam in continuare vine la pachet si cu acest soclu, iar inter-conectarea lor este foarte simpla.
Iata si sistemul complet de alarmare impotriva incendiului, construit cu o centrala antie-fractie, sirena, tastatura, si tot ce mai este necesar.
Centrala pe fir Paradox
Tastatura Paradox
Sirena exterior
Detector fum cu soclu inclus
La acest sistem putem, desigur, adauga orice detector anti-efractie posibil: contact magnetic, senzor PIR, etc.
In plus, putem atasa si un modul de comunicare prin SMS pentru a putea primi alarmele direct pe telefonul mobil.
Detectorii de fum pot fi si wireless, in caz ca instalarea pe cablu este dificila. In aceasta situatie sistemul complet se modifica putin. Avem nevoie de o centrala wireless la care sa conectam detectorul de fum wireless.
Centrala Paradox wireless
Tastatura Paradox
Sirena exterior
Telecomanda Paradox
Detector fum wireless
Daca sunteti interesat de un astfel de sistem, dar nu stiti cum veti proceda cu montajul, va putem oferi configurarea completa a echipamentelor de catre un tehnician. Dumneavoastra veti primi aparatura impreuna cu instructiuni de prindere. In plus, beneficiati si de suport tehnic telefonic complet.
Daca aveti intrebari sau solicitari legate de cum puteti utiliza un sistem anti-efractie pentru detectie incendiu nu ezitati sa ne contactati. Email: comenzi@supraveghere24.ro sau telefon 0728 08 70 08.
Sfaturile si parerile dumneavoastra sunt importante. Va rugam sa le lasati in sectiunea de comentarii pentru a putea imbunatati continutul articolelor noastre.
Cu stima
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate Supraveghere24.ro