Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Structura ghidului este pe 4 parti. Aceasta este partea a 2-a. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:
Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR
Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1
Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante
Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii
In prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. Acum trecem la partea a 2-a, configurarea camerelor cu setarile de retea stabilite in prima parte.
Iata care sunt pregatirile necesare
Se conecteaza prima camera IP cu un cablu scurt de internet (Patch Cord) la portul de retea LAN al laptopului sau calculatorului cu care facem setarile. Camera trebuie sa fie alimentata (cel mai usor este sa folositi un alimentator de 12V cu 1-2 Amperi).
Se inchide conexiunea wireless a laptopului sau calculatorului, astfel incat numai conexiunea LAN pe cablu sa fie activa. In acest mod, orice tentativa de comunicare cu camera va fi directionata doar prin portul LAN, acolo unde camera este conectata. Conexiunea Wi-Fi se inchide prin Click-Dreapta pe iconita si se apasa pe optiunea "Disable".
Este posibil sa aveti camere IP wireless. Chiar daca aveti o camera IP wireless va trebui mai intai sa o conectati pe cablu pentru a configura legatura wireless. Legatura wireless se configureaza din acelasi meniu cu restul setarilor de retea (Network). Acolo alegeti reteaua Wi-Fi a locatiei, introduceti parola Wi-Fi si completati campurile IP, Subnet Mask si Gateway, asa cum veti vedea mai jos.
Se incepe configurarea camerei, asa cum veti citi mai jos.
Principiul de baza pentru configurarea camerelor
Vom intra in detalii imediat. Pe scurt, va trebui sa accesam meniul de configurare al fiecarei camere, sa gasim submeniul “Retea” (“Network” daca meniul este in engleza) si acolo sa completam campurile: IP, Masca Retea, Gateway.
Pentru a considera o camera IP ca fiind configurata corect pentru comunicare in retea trebuie ca acea camera IP sa aiba:
- un IP corect
- o Masca de Retea (SUBNET MASK) corecta
- un IP Gateway (DEFAULT GATEWAY) corect
Acum vom detalia toata procedura, cu exemple concrete
In prima parte a tutorialului am folosit un exemplu in care am stabilit ca reteaua noastra are urmatoarea configuratie (daca nu ati inteles nimic din ce am detaliat pana acum inseamna ca nu ati parcurs prima parte si ca trebuie sa incepeti de acolo) :
Masca Retea (SUBNET MASK): 255.255.255.0
Gateway (DEFAULT GATEWAY): 192.168.1.1
Masca de Retea si Gateway-ul sunt informatii pe care le vom folosi pentru configurarea camerelor si NVR-ului.
Tot in prima parte am construit si o lista de IP-uri pe care sa le folosim pentru camere si pentru NVR. Dupa ce am testat si am verificat, am ales asa:
IP NVR: 192.168.1.100
IP cam 1: 192.168.1.101
IP cam 2: 192.168.1.102
IP cam 3: 192.168.1.103
...
Aplicarea acestor setari de retea unei camere IP, in functie de model si producator, se poate realiza in 2 moduri. In ambele moduri pregatirile necesare sunt aceleasi, cum am descris mai sus.
1. Folosind un utilitar de configurare rapida. Aceasta varianta este valabila doar daca producatorul camerelor dvs. ofera acest utilitar. Daca da, atunci nu aveti mult de munca. De exemplu, Hikvision ofera utilitarul SADP (il puteti descarca de AICI), utilitar cu care puteti “depista” si configura echipamente Hikvision conectate in reteaua locala unde aveti conectat calculatorul.
2. Folosind un browser. Daca producatorul camerelor dvs. nu ofera un utilitar de configurare rapida, atunci singura varianta ramasa este sa configurati camerele prin varianta clasica, cu accesarea directa a camerelor printr-un browser de internet (Internet Explorer, Mozilla Firefox).
1. Configurarea camerelor folosind un utilitar (Hikvision SADP in exemplul nostru)
Cu camera IP alimentata si conectata la laptop rulam aplicatia SADP. In fereastra SADP vom vedea camera noastra, cu toate informatiile actuale de retea cu care este setata camera.
Daca avem o camera Hikvision noua, proaspat scoasa din cutie, aceasta va fi in stare “inactiva”. Asta inseamna ca inainte de a-i putea seta IP, Masca, Gateway, va trebui sa ii alegem o parola de administrare. Cu o parola defininta camera devine “activa” si setarile de retea devin disponibile in interfata SADP.
Selectam camera folosind casuta din partea stanga a tabelului. Cu camera selectata, in partea dreapta a ferestrei vom primi optiunea sa alegem parola de administrare si sa reconfirmam parola. Parola trebuie sa fie intre 8 si 16 caractere si nu trebuie sa contina cuvantul “admin”. Odata aleasa parola de administrare camera va putea fi accesata folosind utilizatorul “admin” si parola de administrare. NU pierdeti aceasta parola! Este foarte importanta, iar resetarea parole la echipamentele Hikvision se face dificil.
Cu o camera IP Hikvision in stare activa, aplicatia SADP ne permite configurarea setarilor de retea ale camerei. Cu camera selectata vom avea in partea dreapta a ferestrei SADP tabelul cu informatiile de retea ale camerei. In acel tabel trebuie sa completam campurile: IP Address, Subnet Mask, Gateway. Apoi completam campul “Admin password” cu parola aleasa si apasam pe butonul -Modify- .
Folosind exemplul nostru, dupa ce am activat camera vom introduce setarile de retea ale camerei asa cum le-am ales in prima parte a tutorialului:
- campul IP Address: 192.168.1.101
- campul Subnet Mask: 255.255.255.0
- campul Gateway: 192.168.1.1
- restul de campuri (port, HTTP port, IPv6 Address, etc) raman neschimbate, nu avem de ce sa umblam acolo
- completam campul “Admin Password” cu parola camerei si apasam -Modify- pentru salvarea setarilor
- repetam procedura de configurare pentru restul camerelor. Deconectam aceasta camera, conectam urmatoarea camera, facem setarile de retea.
Va recomandam sa folositi aceeasi parola pentru toate camerele. Ceva nu foarte complex, dar nici banal. Este foarte important sa nu pierdeti aceasta parola.
2. Configurarea camerelor folosind browser de internet (recomandat Internet Explorer, fuctioneaza cu majoritatea modelelor de camere supraveghere)
In aceasta situatie trebuie sa mai facem cateva pregatiri suplimentare. Nu avem un utilitar care sa “gaseasca” automat camera conectata, asa ca va trebui sa aflam cum sa ne conectam la camera mai intai.
Toate camerele IP vin din fabrica cu un IP standard de fabrica. Acest IP trebuie sa fie notat undeva pe cutia camerei, sau in manual, sau sa il obtineti de la furnizor.
Trebuie deci sa:
- identificam IP-ul de fabrica al camerei noastre (de ex: 192.168.1.10 sau 192.168.0.64 sau 192.168.1.64 cum este cazul pentru camerele Hikvision)
- ne asiguram ca laptopul (sau calculatorul) cu care facem setarile foloseste un IP din aceeasi clasa de cu IP-ul de fabrica al camerei. Va aduceti aminte ca am explicat pe indelete in prima parte ca 2 dispozitive pot comunica intr-o retea doar daca folosesc IP-uri de aceeasi clasa. Un caz fericit ar fi ca, din start, camera si laptop-ul sa fie in aceeasi clasa (de exemplu camera sa aiba 192.168.1.10 si laptopul sa aiba 192.168.1.2). In aceasta situatie fericita vom putea accesa direct camera prin browser, fara a mai fi necesare alte artificii. Veti vedea imediat cum.
Dar sa spunem ca nu avem noroc, iar camera si laptopul sunt in clase diferite. De exemplu camera 192.168.0.64 din fabrica, iar laptopul nostru 192.168.1.2 . Aceste 2 IP-uri sunt din clase diferite. Modalitatea cea mai simpla de a stabili ca 2 IP-uri sunt din aceeasi clasa este sa comparam primele 3 grupuri de cifre. In exemplul nostru 192.168.0. si 192.168.1. nu sunt identice, deci IP-urile sunt din clase diferite. Va aduceti aminte din prima parte ca putem identifica rapid care este IP-ul unui laptop sau calculator intr-o retea folosind comanda “ipconfig /all” din interfata CMD. Daca ati sarit peste prima parte va aduca aminte sa o parcurgeti, este foarte importanta.
In situatia IP-urilor din clase diferite trebuie sa modificam temporar IP-ul laptopului la un IP din clasa camerei (pentru ca cele 2 dispozitive sa poata comunica), sa accesam camera, sa facem setarile de retea corecte, apoi sa intoarcem IP-ul laptopului la cel initial.
Iata cum:
Accesam setarile de retea ale calculatorului.
START -> SETTINGS -> Network and Internet -> Change adapter options
In aceasta fereastra gasim conexiunea “Ethernet”, pe care facem Dublu-Click (vezi imagine imediat mai jos)
Se deschide o fereastra unde identificam optiunea “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4). Facem dublu-click pe aceata optiune (vezi imagine mai jos).
Se deschide o fereastra noua cu 2 optiuni:
- Obtain IP address automatically (este selectata implicit pe majoritatea sistemelor de operare)
- Use the following IP address
Noi bifam “bulina” "Use the following IP address" si devin disponibile campurile de IP, Subnet Mask si Default Gateway. Acestea sunt setarile de retea ale calculatorului de pe care lucrati.
Aici completam campurile in functie de IP-ul de fabrica al camerei noastre. Sa presupunem ca avem camera cu IP de fabrica 192.168.0.64 . IP-ul laptopului nostru este 192.168.1.2, deci din clasa diferita. Deci, IP-ul , masca si Default Gateway trebuie sa fie modificate temporar. Iata un exemplu:
IP temporar laptop: 192.168.0.200
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1
Daca am fi avut o camera cu IP de fabrica 192.168.10.10, atunci IP-ul calculatorului ar fi trebuit modificat in 192.168.10.200 si Default Gatway 192.168.10.1 pentru a putea accesa camera.
Apasam -OK- si iar -OK- ca setarile sa fie salvate.
Acum deschidem un browser (Internet Explorer sau Google Chrome sau Mozilla Firefox, dar pentru utilizatorii de Windows recomandat este Internet Explorer. Acesta este in continuare browserul cu compatibilitatea cea mai mare cu majoritatea camerelor de supraveghere de pe piata. Atentie! Nu confundati Internet Explorer cu Edge. Gasiti Internet Explorer in orice versiune de Windows cu o simpla cautarea in bara de search a Windows. Trebuie doar sa tastati “Internet Explorer” in bara de cautare.
Din browser putem acum sa accesam camera folosind IP-ul camerei in bara de adrese a browser-ului. (vezi imagine mai jos)
In bara de adrese formularea este:
http://IP-camera ( in exemplul nostru: http://192.168.0.64 )
Si desigur, apasam ENTER.
Daca ne-am asigurat ca IP-ul camerei si IP-ul calculatorului sunt in aceeasi clasa, odata ce am apasat ENTER, vom avea in fata interfata de logare a camerei, unde completam userul admin si parola de fabrica. De obicei utilizatorul admin este chiar “admin”, iar parola de fabrica depinde de la producator la producator. Unele camere au parola de fabrica “admin”, alte camere “1234”, alte camere nu au deloc parola. Aceste informatii sunt pe cutia camerei sau in manual.
Din interfata camerei trebuie acum sa accesam meniul de configurare, sa gasim submeniul Retea (sau Network daca avem limba engleza) si sa completam IP, Masca , Gateway pentru camera, asa cum am stabilit in lista de IP-uri din prima parte. Nu uitati sa salvati.
Spuneam de posibilitatea unor camere wireless. In acest caz, in meniul Network al camerei veti gasi si un submeniu dedicat pentru conexiunea wireless. Va trebui sa completati informatiile de retea (IP, masca, gateway) in acel submeniu si sa alegeti si reteaua wifi in care va functiona camera. Apoi, camera va putea fi accesata doar prin wireless.
Scoatem camera configurata din portul LAN si trecem la urmatoarea camera. Procedura se repeta la fel, la toate camerele, singura diferenta de la o camera la alta fiind IP-ul.
Dupa ce toate camerele IP au fost configurate cu setarile cu care vor functiona in retea trebuie sa configuram si NVR-ul, apoi sa intoarcem setarile de retea ale laptopului la cele initiale (din acelasi meniu de unde mai devreme le modificasem).
Atat despre configurarea camerelor. Desigur, exista multe alte setari pe care le putem face la camerele IP: setari de imagine, de rezolutie, detectie miscare, etc, dar aceste setari pot fi abordate dupa ce avem tot sistemul conectat si functional, cu imagine. Puteti citi mult mai multe despre configurarea unei camere IP din tutorialul nostru dedicat. Il gasiti AICI.
In partea urmatoare (Partea 3) vom detalia setarile de retea pentru NVR si toate setarile suplimentare necesare pentru utilizarea NVR-ului (formatare HDD pentru inregistrare, setare data si ora, etc).
Pe data viitoare,
Cu stima
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate
Nu va merg pozele, nu se incarca.
Am incercat si cu Crome si cu Firefox
- camerele din locatie sa aiba IP diferit si porturi diferite (cam1: http 81 media 8001 rtsp 1024 si cam2: http 82 media 8002 rtsp 1025) de exemplu
- aceste porturi sa fie forwardate pe acel router
- pe NVR-ul din locatia nr 2 se adauga camerele din prima locatie cu IP-ul public al locatiei unde se afla camerele si portul media aferent fiecarei camere.
Sper ca am fost explicit.
Rtsp - acest port imi dadea batai de cap.
Un alt impas a fost accesarea NVR ului din aplicatia de telefon IVMS. Nu mergea prin portul server 8000 ci printr-un altul 48065.
Nu stiu de unde l-a luat pe aceasta din urma ca nu apare pe nicaieri, nici in interfara NVR (DS-7604NI-E1) nici accesand NVR prin browser IE.
L-am gasit in portforward din router. In alta parte unde mai poate fi gasit acest port server?