Close
Categorii
Meniu

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 4 - Pozitionare, Cablaj, Conexiuni, Punere in functiune

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine 4 parti. Aceasta este partea a 4-a. Iata structura celor 4 parti, pentru a va putea orienta mai usor:



Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR

Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1

Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante

Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii.



In prima parte am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR.
In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.
In a treia parte am configurat NVR-ul pentru functionare in retea, am ales parola, am activat inregistrarile, etc. Pe scurt, am pus in functiune NVR-ul cu setarile obligatorii pentru o functionare corecta.
Acum am ajuns la partea a patra, ultima parte, unde vom discuta despre alegerea pozitiei optime pentru fiecare camera, cablaj, mufele necesare si conectarea fizica dintre camere si restul sistemului.



1. Gandim pozitia camerelor


Prima etapa in montajul fizic al sistemului IP este alegerea pozitiilor optime pentru camere. Multi clienti stiu deja unde doresc sa monteze camerele, fie pentru ca au discutat cu un tehnician, fie pentru ca au cunostinte suficiente despre lentile, senzori imagine si rezolutii incat sa isi faca singuri alegerile. Exista totusi sfaturi si reguli pentru o pozitionare optima, iar in aceast sens am construit un articol dedicat. Va recomandam cu tarie sa il parcurgeti. Veti afla care sunt inaltimile ideale de prindere in functie de lentila camerei si unghiul de deschidere; veti afla cum puteti maximiza acoperirea unei laturi si a unui perimetru, si multe altele.
//link pozitionare camere



2. Cablajul camerelor


Dupa ce am ales punctele unde vom monta camerele este timpul sa trecem la cablaj.
Cablajul necesar pentru un sistem IP poate fi de mai multe tipuri, in functie de tipul camerelor IP.


2.1 Cablaj pentru camere wireless.


Camerele wireless au nevoie doar de alimentare pe cablu deoarece legatura video se va face prin WiFi.
Alimentarea camerelor wireless se poate realiza in doua moduri:
- cu alimentator 12V conectat direct la o priza din apropierea camerei. Varianta aceasta este utilizata in general pentru camere de interior sau oriunde exista prize usor accesibile.
// poza camera IP wifi cu alimentator
// schema sistem wifi alimentator
- cu sursa de alimentare care alimenteaza toate camerele simultan. Varianta aceasta este cel mai des folosita pentru camere de exterior, pentru ca nu prea avem prize imprastiate prin toate punctele unde dorim sa montam camerele. Fiecare camera va avea nevoie de cate un cablu de alimentare pozat de la punctul de prindere pana la sursa de alimentare. Sursa de alimentare nu trebuie neaparat sa stea montata in acelasi loc cu NVR-ul sau cu router-ul de internet. Orice locatie protejata si care este la indemana este foarte buna. De exemplu, puteti monta sursa de alimentare intr-un pod, conectata la o priza 220V de acolo, iar din pod sa plecati cu cablurile de alimentare pentru camere. Ce tip de cablu este necesar? Ce grosime? Vom raspunde imediat si la aceste intrebari in sectiunea 2.3 .


2.2 Cablaj pentru camere pe fir


Camerele IP pe fir folosesc cablu atat pentru semnalul video cat si pentru alimentare.
Si aici avem 2 variante posibile de cablaj.
- doar cu cablu de retea daca avem un sistem PoE (Power over Ethernet)
Aceata varianta de cablaj se numeste cablare cu PoE si consta in utilizarea unui singur cablu de retea atat pentru alimentare cat si pentru semnal video. Solutia implica obligatoriu utilizarea de echipamente cu tehnologie PoE la ambele capete ale cablului. Cablul folosit este cablu de retea ethernet (UTP sau FTP). Fiecare camera trebuie sa fie compatibila PoE, iar la capatul opus al cablului avem nevoie de switch PoE, injector PoE sau NVR cu PoE. Detaliile complete despre solutia PoE le gasiti in articolul nostru “Totul despre sistemele de supraveghere cu PoE”.
- cu cablu de retea pentru video si cablu de alimentare daca nu avem un sistem PoE
In aceasta varianta alimentarea camerelor nu se mai face prin cablul de date, deci trebuie sa folosim cablu de retea pentru legatura de date si cablu separat de alimentare pentru alimentarea camerelor. Va trebui sa intindem cate un cablu de retea si un cablu de alimentare de la fiecare camera pana la nodul central care leaga toate camerele (NVR sau Switch).


2.3 Tipuri de cabluri, grosimi, specificatii


Camerele IP pe fir folosesc cablu de retea categoria 5 sau categoria 5E. Acest cablu este disponibil in cateva formate: UTP, FTP, SFTP. Principiul este acelasi, difera doar constructia. Este un cablu cu 8 fire, impartite in 4 perechi, care se mufeaza (sertizare este termenul tehnic) folosind conectori de retea RJ-45. Daca folosim camere IP cu PoE atunci acest cablu este suficient si pentru alimentarea camerelor.
// poze cablu utp, ftp, sftp, mufe rj-45
Cablul UTP este gandit pentru interior sau pentru solutii de exterior ceva mai protejate, unde cablul nu este intins intre stalpi, la inaltimi mari.
Cablul FTP este gandit pentru exterior, acolo unde sunt necesare treceri intre stalpi, pe distante mari.
Cablul SFTP este gandit pentru solutii de exterior foarte dificile, unde cablul este foarte expus la intemperii grave si descarcari electrice. Doar 1% din solutii folosesc cablu SFTP. In rest, UTP sau FTP sunt ideale.
Cablul de alimentare pe care trebuie sa il folosim, in situatia in care nu avem camere cu PoE,  se alege in functie de distantele pana la camere. Pentru distante de maxim 20-30 metri putem folosi cablu cu 2 fire cupru (2 x 0.5mm). Pentru distante de 30-40 metri recomandat este cablul cu 2 fire cupru (2 x 0.75mm). Pentru distante de peste 40 metri trebuie cablu si mai gros de 2x1mm sau 2x1.5mm.
Va recomandam sa parcurgeti articolul “Alimentarea camerelor de supraveghere” pentru informatii detaliate despre alimentarea camerelor in mod corect.

3. Mufele si conectorii


Camerele IP folosesc doar conectori de retea RJ-45. Daca avem camere cu PoE atunci prin aceasta mufa se va face si alimentarea camerei.
Daca nu avem camere cu PoE (deci avem legatura de alimentare separata) va trebui sa atasam conectori de alimentare tip TATA la cablul de alimentare pentru a putea alimenta camerele.
Mufele de retea RJ-45 se fac simplu, insa aveti nevoie de un cleste de sertizat bun. Aveti mai jos schema si codul de culori pentru mufare corecta.
// link mufa retea
Mufele de alimentare se fac si mai simplu. Cablul de alimentare are 2 fire. Va trebui sa alegeti un fir din cele doua pentru legatura PLUS si al doilea va fi pentru legatura MINUS. Infiletati firul pentru PLUS la borna + a rigletei conectorului si firul pentru MINUS la borna - a rigletei conectorului. Atentie sa respectati aceleasi fire si la capatul celalalt, acolo unde aveti sursa de alimentare.
Un tutorial complet despre alimentarea camerelor de supraveghere puteti citi AICI.

4. Interconectarea echipamentelor


Acum ca am mufat corect cablurile, este momentul sa conectam aparatura.
Pentru un sistem cu PoE conectam aparatura ca in schema de mai jos:


// schema poe


Pentru un sistem IP wireless conectam aparaatura ca in schema de mai jos:


// schema wifi


Pentru un sistem standard, cu cablu alimentare si cablu date, conectam aparatura ca in schema de mai jos:

// schema


Atentie la conexiunile de alimentare cu sursa de alimentare. Trebuie sa respectam cu exactitate polaritatea firelor. Daca la camere am conetat firul rosu la PLUS, la fel conectam si la borna sursei (firul rosu la PLUS). Idem respectam si firul pentru minus.
Daca v-ati ocupat si de introducerea IP-urilor camerelor in meniul NVR-ului veti vedea cum, una cate una, vor aparea pe ecran imaginile de la camere.



5. Concluzii



Aici se incheie ghidul nostru pentru instalarea unui sistem de supraveghere IP. Daca ati respectat instructiunile noastre veti avea acum un sistem IP functional, corect setat.
Desigur, aveti acum varianta sa conectati acest sistem de supraveghere la internet pentru accces prin telefon, tableta, etc. Aici intervine tutorialul nostru pentru conectarea camerelor la internet.
// link internet.
Daca aveti intrebari si sugestii va rog sa le plasati in sectiunea de comentarii.
Cu stima
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 25.05.2019 15:27
Salut, aveti o problema cu pozele. Apare "//  link internet", dar pozele nu se vad. Nici la partea a 3-a nici la a 4-a. La 1 si 2 e bine. Am incercat si cu Chome si cu Firefox, deci nu e de la browser, e de la server (broken links).
Puteti rezolva? Multumesc.
Creat pe: 25.05.2019 15:41
Nu este o eroare. Articolele nu sunt inca finalizate si pozele nu exista inca in articol. Vor fi gata in aproximativ o saptamana. Este un material destul de stufos si necesita timp, iar avand in vedere faptul ca sunt articole gratuite se lucreaza la ele atunci cand exista timp liber. Cu stima, Echipa Supraveghere24.
Creat pe: 28.05.2019 7:51
Buna ziua. Camerele se pot monta numai de firma autorizata sau pot fi montate si de proprietar? Sunt ceva legi care reglementeaza acest lucru? Multumesc mult.
Creat pe: 15.06.2019 18:04
Ce setări şi configurări sunt necesar de efectuat camerelor de supraveghere în cazul că nu se doreşte un NVR, adică nu se doreşte înregistrarea (pe harddiscul NVR-ului) a imaginilor capturate şi nici gestionarea lor ci se doreşte doar vizualizarea live a camerelor la un moment dat (pentru un control al zonelor supravegheate) sau în caz de detectare a vreunei mişcări de către senzorii camerelor, de avertizare prin email sau avertizare push video.
Creat pe: 15.07.2021 14:35
Link-urile sunt inactive pe pagina cu Ghid 4-camere IP...
Creat pe: 08.03.2022 12:16
Foarte bun articolul, pacat ca nu au mai aparut pozele si apare doar "//  link internet". Ar fi fost de nota 10 sa fie finalizat cu succes in intregime.
Creat pe: 14.01.2023 16:46
Buna....Concret, unde se inscrie IP-ul static in submeniurile DVR ?...Va multumesc
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.