Rolul de baza al unui DVR este acela de a primi semnalul video brut de la camerele de supraveghere, de a procesa acel semnal, si de a obtine o imagine finala in format digital, care poate fi stocata pe Hard Disk, poate fi afisata pe un monitor / televizor, poate fi transmisa prin internet catre telefon mobil / tableta / calculator. Deci, daca nu stiati, in ce priveste obtinerea unui sistem de supraveghere de calitate DVR-ul este cel putin la fel de important ca si camerele de supraveghere.
De cele mai multe ori clientii se concentreaza doar pe specificatiile camerelor de supraveghere, ignorand complet alegerea unui DVR pe masura. Mare greseala. Pentru imagini de calitate trebuie ca DVR-ul si camerele sa lucreze impreuna, sa se completeze. Un DVR performant la care conectam camere de supraveghere inferioare nu are cum sa ofere imagini de calitate. La fel si invers, degeaba montam o camera foarte buna pe un DVR care nu stie ce sa faca cu acea camera.
Am discutat intr-un articol separat despre toate reperele generale pe care ar trebui sa le parcurgeti atunci cand alegeti un DVR ("Ghid complet achizitie DVR”), de la numarul de canale, pana la intrari audio si functia detectie miscare. In acest articol ne vom concentra doar pe legatura dintre DVR si calitatea imaginilor finale pe care sistemul de supraveghere le va oferi.
1. In prima parte vom explica in detaliu ce contribuie la obtinerea de imagini si inregistrari de calitate de la un DVR.
2. In a doua parte vom recomanda DVR-uri de calitate pentru orice buget.
1. Ce contribuie la obtinerea de imagini si inregistrari de calitate de la un DVR?
Am specificat separat “imagini si inregistrari” pentru ca majoritatea DVR-urilor nu respecta acelasi standard de calitate pentru ceea ce vedeti in timp real pe monitor si ce se stocheaza pe Hard Disk. Un aspect despre care vom discuta putin mai tarziu.
Calitatea imaginilor pe care dumneavoastra le vedeti cu ochii pe monitor, pe televizor, tableta, telefon, rezulta dintr-un cumul de factori:
Rezolutia pe care DVR-ul este capabil sa o gestioneze
Ce este rezolutia? Rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este alcatuita o imagine. Incercati sa desenati ceva folosind numai puncte facute din creion. Cu cat folositi mai multe puncte, cu atat va deveni imaginea mai clara. Numarul de puncte pe care l-ati folosit in desen defineste rezolutia desenului. In acelasi mod, ganditi-va la o imagine de pe monitor ca o multime de puncte apropiate, de diferite culori si nuante, din a caror pozitionare se formeaza imaginea. Cu cat imaginea este compusa din mai multe puncte, cu atat mai mult detaliu. In termeni tehnici, punctele din care este alcatuita o imagine digitala se numesc pixeli. Cu cat mai are rezolutia cu atat mai detaliate si mai “folositoare” imaginile obtinute.
Veti gasi rezolutia unei imagini exprimata ca numarul de pixeli de pe orizontala imaginii inmultit cu numarul de pixeli de pe verticala imaginii. Exact cum aria unui dreptunghi este data de inmultirea dintre lungime si latime, la fel si rezolutia se exprima prin inmultirea numarului de pixeli de pe orizontala cu numarul de pixeli de pe verticala. Exemple de rezolutii: 640x480 pixeli , 720x576 pixeli , 960x576 pixeli, 1280x720 pixeli, 1920x1080 pixeli, etc.
Repetam! Cu cat numarul de pixeli din care este alcatuita imaginea este mai mare, cu atat mai mare este rezolutia, cu atat mai multe detalii vom putea recunoaste in imagine.
Important! Rezolutia pe care o poate gestiona DVR-ul trebuie sa fie egala (sau peste) rezolutia camerelor. Exemplu concret. Putem conecta o camera de 2 megapixel pe un DVR capabil de 2 megapixel sau mai mult. Nu putem conecta o camera de 2 megapixel pe un DVR capabil de rezolutii de 1 megapixel.
Iata o imagine extrasa din inregistrarile unui DVR cu rezolutie 960 x 576 pixeli, in care daca incercam sa ne apropiem cu un zoom de numarul de inmatriculare vedem ca pixelii nu sunt suficienti in imagine pentru a ne oferi informatia cautata. Deci, ar fi fost necesara o rezolutie mai buna.
Acum iata o imagine extrasa din inregistrarile unui DVR cu o rezolutie de 1920x1080 pixel (2 megapixel). Dupa cum puteti vedea, datorita rezolutiei mari, rezultatul este total diferit.
In al doilea exemplu, numarul de pixeli "inghesuiti" in imagine sunt de 4x mai mare de cat in primul exemplu. Asta inseamna ca avem de 4x mai multa calitate in a doua imagine, deci distantele pe care putem recunoaste detalii importante sunt mai mari.
In ultimii ani rezolutiile disponibile pe unitatile DVR moderne au ajuns la un nivel neasteptat de bun. Odata cu aparitia tehnologiilor de supraveghere "HD analog" au intrat pe piata camere si DVR-uri capabile de rezolutii de pana la 8 Megapixel. Acest progres este unul uimitor pentru sistemele de supraveghere analogice. Rezolutii de asa nivel puteam gasi in urma cu cativa ani doar la aparatura de supraveghere digital IP, la preturi enorme.
Mai jos gasiti rezolutiile disponibile pe DVR-uri, in ordinea crescatoare a calitatii, de la cea mai slaba la cea mai buna.
Pentru DVR-urile de generatie veche veti gasi: QCIF – 176 x 144 pixeli, CIF – 352 x 288 pixeli, D1 – 720 x 576 pixeli, WD1 – 960 x 576 pixeli. Orice DVR capabil doar de astfel de rezolutii trebuie evitat!!! Preturile pentru DVR-uri, cu rezolutii mult mai mari, sunt foarte asemanatoare.Asa cum spuneam, pe DVR-urile moderne de tehnologie ”HD analog" situatia este alta. Nivelul de calitate a crescut foarte mult. In acest moment gasim DVR-uri capabile de rezolutii foarte mari la preturi foarte accesibile.
Iata ce rezolutii puteti obtine cu DVR-urile moderne de pe piata, impreuna cu distantele pentru care aceste rezolutii sunt indicate. Distantele mentionate sunt distantele pentru care acea rezolutie ofera detalii semnificative (recunoastere faciala, recunoastere numar inmatriculare).
- 1 Megapixel – 1280 x 720 pixeli - eficienta maxima pana la 10 metri liniari
- 2 Megapixel – 1920 x 1080 pixeli - eficienta maxima pana la 15 metri liniari
- 5 Megapixel – 2582 x 1944 pixeli - eficienta maxima pana la 25 metri liniari
- 8 Megapixel – 2582 x 1944 pixeli - eficienta maxima pana la 25 metri liniari
Calitatea semnalului video primit de la camere
Spuneam la inceput ca DVR-ul si camerele trebuie sa lucreze impreuna. Sa presupunem ca am ales un DVR performant, capabil de procesarea rezolutiilor inalte. DVR-ul trebuie sa aiba si cu ce lucra. Aici intervine calitatea semnalului video primit de la camere. Pe langa specificatiile camerelor (rezolutie pe masura DVR-ului, functii avansate, electronica performanta), trebuie sa asiguram si un transfer de calitate, fara pierderi, al semnalului video de la camera la DVR. Deci, nu trebuie sa neglijam calitatea cablului folosit (obligatoriu cupru) si calitatea conectorilor video. Un conector video de 2 lei poate “strica” imaginea unei camere de 1000 lei.
Electronica utilizata in constructia DVR-ului si a camerelor de supraveghere
Rezolutia imaginilor video obtinute este principala masura a calitatii video, dar rezolutia este doar un numar de pixeli. Pe langa numarul mare de pixeli este foarte important ca acei pixeli care compun imaginea finala sa fie pixeli de calitate. Ce inseamna asta? Un pixel de calitate este un pixel care isi pastreaza culoarea, claritatea si contrastul. Aici intervine electronica utilizata in constructia DVR-ului si a camerelor. Veti gasi pe piata multe DVR-uri si camere de supraveghere cu aceleasi caracteristici pe hartie, dar cu imagini total diferite pe monitor. Datorita materialelor superioare si proiectarii avansate, unele DVR-uri ofera o imagine mult superioara altor DVR-uri cu aceleasi specificatii. In recomandarile de mai jos veti gasi o lista de DVR-uri cu electronica performanta, recomandate de tehnicienii nostri.
Calitatea dispozitivului de pe care urmariti imaginile
Sa spunem ca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite si avem un DVR capabil de rezolutii foarte mari , cu o placa video foarte performanta si putere de procesare excelenta. Ultima piesa importanta, dar de cele mai multe ori neglijata, este dispozitivul de pe care faceti monitorizarea. Fie televizor, monitor, tableta, telefon mobil, dispozitivul final care va ofera imaginile trebuie sa fie capabil sa afiseze rezolutia pe care DVR-ul o debiteaza. Degeaba cumparam camere de 5 megapixel, DVR de 5 megapixel, dar urmarim imaginile de pe un monitor mic, capabil de rezolutie slaba. Incercati sa ganditi de la inceput tot lantul care compune monitorizarea, de la camere, trecand prin DVR si terminand cu ecranul pe care se face monitorizarea.
2. DVR-uri recomandate
Daca sunteti in cautarea unui DVR de calitate, urmatoarea lista de recomandari ar trebui sa va fie de folos.
Daca bugetul dvs. este extrem de limitat, dar aveti nevoie de un DVR fiabil si performant, va recomand DVR-urile cu suport Full HD , 2 Megapixel, de la Envio. Sunt DVR-uri care suporta camere de pana la 2 Megapixel, de orice tehnologie (AHD, TVI, CVI). Avem deci o flexibilitate mare in a conecta camere de la orice producator. DVR-urile au posibilitatea monitorizarii prin internet folosind o aplicatie foarte buna si gratuita. Intrare audio pentru conectare microfon. Posibilitatea utilizarii pe post de NVR in combinatie cu camere IP.
DVR 4 canale Envio ADP-304
DVR 8 canale Envio ADP-308
Cu un buget ceva mai generos ar trebui sa va ganditi la seria 7100HQHI de la Hikvision. Principalul avantaj al acestor unitati este fiabilitatea excelenta (avem unitati de acest tip in functiune de peste 6 ani fara nicio problema), acces la suportul tehnic si aplicatia de monitorizare Hikvision (ivsm-4500). Posibilitatea conectarii de camere de maxim 2 megapixel de la orce producator, intrare audio.
DVR 8 canale Hikvision 7108HQHI-K1
DVR 16 canale Hikvision 7116HQHI-K1
Contactati-ne!
Pentru orice alte neclaritati nu ezitati sa ne contactati (telefon 0728 08 70 08 sau formularul de CONTACT). Nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.
Cu stima
Istrate Alexandru - Ing. Sisteme Securitate
viorel_tarzan2013@yahoo.com
Ceea ce vreau sa va-n treb,pot face capturi video pe calculator cu: DVR 4 canale Full 960H VD1 Real time Hikvision DS-710 HVI-SL.
viorel_tarzan2013@yahoo.com
CE POT FACE PENTRU A REGLA CLAR