Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ce influenteaza Calitatea Imaginii unui DVR?

Cea mai importanta functie a unui DVR este aceea de a primi semnal video de la camerele de supraveghere, de a procesa acel semnal, si de a obtine o imagine de calitate pe care utilizatorul sa o poata folosi, fie prin vizualizare live, fie ca inregistrare pe Hard Dsik.

Deci, in cadrul unui sistem de supraveghere, DVR-ul este responsabil pentru obtinerea imaginilor finale, iar acest aspect il face un echipament cel putin la fel de important precum camerele.

Am discutat intr-un articol separat despre reperele generale pe care ar trebui sa le urmati atunci cand alegeti un DVR (GHID: CUM SA ALEG UN DVR?). In acest articol ne vom concentra doar pe legatura dintre DVR si calitatea imaginilor finale pe care, dumneavoastra ca si client, veti putea conta.

1. Vom explica de ce un DVR este cel putin la fel de important ca si camerele pentru obtinerea de imagini live si inregistrari de calitate.

2. Vom recomanda DVR-uri pe care puteti conta.

3. Vom face o lista cu nivelurile de calitate recomandate pentru diverse situatii si distante.

Ce face ca o imagine sa fie de calitate?

Calitatea imaginilor unui DVR este data de rezolutia pe care acesta o poate obtine de la camerele atasate. O rezolutie mare inseamna detalii multe si calitate ridicata, iar o rezolutie mica inseamna detalii putine si calitate scazuta

De cele mai multe ori clientii se concentreaza doar pe camerele de supraveghere, ignorand complet alegerea unui DVR pe masura. Foarte mare greseala. Important este echilibrul dintre echipamentele folosite. Pentru o imagine de calitate trebuie sa gandim DVR-ul si camerele ca pe un sistem alcatuit din 2 piese facute sa se completeze una pe cealalta. Un DVR cu suport pentru rezolutie foarte buna trebuie sa aiba atasate si camere de calitate, altfel irosim din calitatile DVR-ului. La fel si invers, degeaba montam o camera foarte buna pe un DVR cu rezolutie slaba.

Rezolutia imaginilor video obtinute este principala masura a calitatii video. Pe langa rezolutia imaginii, la calitatea finala mai contribuie si alti factori. Veti gasi pe piata multe DVR-uri si camere de supraveghere cu aceleasi caracteristici pe hartie, dar cu imagini total diferite pe un monitor. Datorita materialelor superioare, a proiectarii avansate, etc, unele echipamente ofera o imagine cu un plus de calitate. Mai jos veti gasi o lista de DVR-uri recomandate de tehnicienii nostri, o lista cu preturi pentru toate buzunarele.

Ce este rezolutia?

Am stabilit mai sus ca rezolutia este masura calitatii imaginilor oferite de un DVR.

Rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este alcatuita o imagine. Incercati sa desenati ceva folosind numai puncte facute cu un creion. Cu cat folositi mai multe puncte, cu atat va deveni imaginea mai clara. Numarul de puncte pe care l-ati folosit in desen defineste rezolutia desenului. In acelasi mod, ganditi-va la o imagine de pe monitor ca o multime de puncte apropiate, de diferite culori, din a caror asezare se formeaza imaginea. Cu cat imaginea este compusa din mai multe puncte, cu atat mai mult detaliu. In termeni tehnici, punctele din care este alcatuita o imagine digitala se numesc pixeli.

Veti gasi rezolutia unei imagini exprimata ca numarul de pixeli de pe orizontala imaginii inmultit cu numarul de pixeli de pe verticala imaginii. Exact cum aria unui dreptunghi este data de inmultirea dintre lungime si latime, la fel si rezolutia se exprima prin inmultirea numarului de pixeli de pe orizontala imaginii cu numarul de pixeli de pe verticala imaginii. Exemple de rezolutii: 640x480 pixeli , 720x576 pixeli , 960x576 pixeli, 1280x720 pixeli, 1920x1080 pixeli.

rezolutie_pixeli

Repetam! Cu cat numarul de pixeli din care este alcatuita imaginea este mai mare, cu atat mai mare este rezolutia, cu atat mai multe detalii vom putea recunoaste in imagine.

Iata o imagine extrasa din inregistrarile unui DVR cu rezolutie 960 x 576 pixeli, in care aparent avem o imagine buna. Insa, daca incercam sa ne apropiem cu un zoom de numarul de inmatriculare vedem ca pixelii nu sunt suficienti in imagine pentru a ne oferi informatia cautata.

exemplu_pixeli  exemplu_pixeli2

Acum iata o imagine extrasa din inregistrarile unui DVR cu o rezolutie de 3 Megapixel. Dupa cum puteti vedea, rezultatul este total diferit.

rezolutie_pixeli  rezolutie_pixeli

In al doilea exemplu, numarul de pixeli "inghesuiti" in imagine sunt de 4x mai multi de cat in primul exemplu. Asta inseamna ca avem de 4x mai multa calitate in aceeasi imagine.

Rezolutii disponibile pe DVR-urile actuale

In ultimii ani rezolutiile disponibile pe unitatile DVR moderne au ajuns la un nivel neasteptat de bun. Odata cu aparitia tehnologiilor de supraveghere "HD analog" au intrat pe piata camere si DVR-uri capabile de rezolutii de pana la 8 Megapixel. Acest progres este unul uimitor pentru sistemele de supraveghere analogice. Rezolutii de asa nivel puteam gasi doar la aparatura de supraveghere digital IP, la preturi enorme.

Am enumerat mai jos rezolutiile disponibile pe DVR-uri, in ordinea crescatoare a calitatii, de la cea mai slaba la cea mai buna.

Pentru DVR-urile de generatie veche aveam la dispozitie:

  • QCIF – 176 x 144 pixeli
  • CIF – 352 x 288 pixeli
  • D1 – 720 x 576 pixeli
  • WD1 – 960 x 576 pixeli (timp de multi ani aceasta a fost rezolutia maxima pe care o putea oferi un sistem de supraveghere analog)

Asa cum spuneam, odata cu aparitia tehnologiei "HD analog" situatia s-a schimbat. Nivelul de calitate a crescut foarte mult. In acest moment gasim DVR-uri cu suport pentru rezolutii HD la preturi foarte accesibile.

Iata ce rezolutii puteti obtine cu unitatile DVR de pe piata, impreuna cu distantele pentru care aceste rezolutii sunt indicate. De exemplu, daca am o curte cu lungime de 12 metri si doresc sa acopar acei 12 metri eficient, va trebui sa am un DVR si camera care sa suporte minim rezolutia de 2 Megapixel - 1920 x 1080 pixeli. Doar atunci voi putea recunoaste detalii semnificative pe toti cei 12 metri.

  • 1. HD 1 Megapixel – 1280 x 720 pixeli - eficienta maxima pana la 10 metri liniari
  • 2. HD 2 Megapixel – 1920 x 1080 pixeli - eficienta maxima pana la 15 metri liniari
  • 3. HD 3 Megapixel  – 1920 x 1536 pixeli - eficienta maxima pana la 20 metri liniari
  • 4. HD 5 Megapixel – 2582 x 1944 pixeli - eficienta maxima pana la 25 metri liniari

DVR-uri recomandate

Daca sunteti in cautarea unui DVR, urmatoarea lista de recomandari ar trebui sa va fie de folos:

  • Daca aveti un buget limitat, aparatura de supraveghere de la Enni Vision ofera o gama completa de echipamente cu rezolutii mici si mari, pentru orice buget. Sunt produsele cu raport pret/performanta foarte bun.

Va recomandam:

ADP-304 si ADP-308 , 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dar si camere HD - 1 Megapixel - 1280x720 pixeli.

ADH-304 si ADH-308, 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dari si camere Ful HD - 2 Megapixel - 1920x1080 pixeli.

  • Daca aveti un buget mai generos, aparatura de supraveghere Hikvision sau Dahua este pentru dumneavoastra. Gasiti aici orice nivel de calitate aveti nevoie, la pachet cu un ambalaj profesional, suport tehnic solid.

Va recomandam:

7104HGHI-F1 si 7108HGHI-F1, 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dar si camere HD - 1 Megapixel.

7204HQHI-F1 si 7208HQHI-F2, 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dar si camere de 1 Megapixel si 2 Megapixel.

7204HUHI-F1 si 7208HUHI-F2, 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dar si camere Ful HD de pana la 3 Megapixel.

7204HUHI-F1/S si 7208HUHI-F2/S, 2 DVR-uri de 4 si 8 canale, cu suport pentru camere vechi analogice, dar si camere Ful HD de pana la 5 Megapixel.

Contactati-ne!

Speram ca explicatiile noastre v-au fost de folos in alegerea DVR-ului potrivit. Pentru orice alte neclaritati nu ezitati sa ne contactati (tel: 0728 08 70 08 sau comenzi@supraveghere24.ro). Nu uitati sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.

Cu stima

Istrate Alexandru - Ing. Sisteme Securitate

Echipa Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 20.05.2014 2:17
Am o placa de captura analog,ce ofera capturi video pal de 720X576.Mar interesa daca exista vreun tw-tuner cu captura video pal mai mare de 720X576(bineânĊ£eles tot analog)
viorel_tarzan2013@yahoo.com
Creat pe: 21.05.2014 16:03
Tehnologia PAL va limiteaza la cele 576 linii. Dumneavoastra aveti o placa de captura cu rezolutie D1 (720x576). Ati putea lua o placa de captura cu format WD1, adica 960x576. Imaginea este mai realista, numarul de pixeli cu 20% mai mare. Mai mult de atat nu veti obtine cu PAL.
Creat pe: 26.05.2014 1:35
Am o camera video sony de 8mm,la esire are o mufa geac unde intra un geac cu 3 erceauri,rosu,alb,si galben.
Ceea ce vreau sa va-n treb,pot face capturi video pe calculator cu: DVR 4 canale Full 960H VD1 Real time Hikvision DS-710 HVI-SL.
viorel_tarzan2013@yahoo.com
Creat pe: 26.05.2014 22:04
Capturi video puteti face direct pe calculator folosind o placa de captura. Dumneavoastra ati mentionat un DVR. In acest caz veti face captura pe DVR si puteti accesa acele informatii folosind si un calculator.
Creat pe: 16.08.2018 14:14
Am un sistem de supraveghere cu 8 camere model GNV12A-JTA40. PE MONITOR NU MAI AM CLARITATE IMAGINE.
CE POT FACE PENTRU A REGLA CLAR
Creat pe: 16.01.2019 20:21
Buna seara scz ca va deranjez mi sa furat masina si am o filmare pe unde a trecut masina si nu se vede bine persoana care conduce de pe camerele de supravegere va rog sa ma ajutati unde pot gasi sa fac o claritate sa se vada persoana din masina.va rog sami dati un mail.trisciuc22@gmail.com va multumesc
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.