Ati decis sa achizitionati un sistem de supraveghere cu camere IP si acum doriti sa va apucati de instalare.
Daca nu ati observat pana acum ca un sistem IP este diferit fata de un sistem analog, veti observa in curand. Pe langa principiul de functionare si de constructie al echipamentelor, pasii necesari pentru configurarea unui sistem IP sunt diferiti fata de pasii pentru configurarea unui sistem analog. Am putea spune ca un sistem IP este mai dificil de pus in functiune. Fizic, un sistem IP se monteaza cel putin la fel de usor ca un sistem analog, insa partea de configurare este cea care da batai de cap, in principal datorita cunostintelor de retelistica necesare.
Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori.
Tutorialul este gandit si construit pentru instalarea si configurarea camerelor IP care NU folosesc un NVR cu alimentare PoE integrata. Pentru sistemele care folosesc NVR cu PoE integrat setarile sunt putin diferite. Avem un tutorial separat pentru aceasta situatie. Deci, tutorialul acesta poate fi folosit pentru urmatoarele sisteme IP:
- fara PoE (sisteme care se alimenteaza cu sursa de alimentare 12V)
- cu PoE folosind switch PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablul de date prin conectarea camerelor la un switch PoE)
- cu PoE folosind injectoare PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablu de date prin conectarea fiecarei camere la cate un injector PoE)
Daca nu stiti ce este PoE, atunci va recomand sa studiati mai intai articolul nostru despre Sistemele IP cu PoE.
Contrar primului instinct de proaspat instalator (instinct de multe ori valabil si la instalatorii cu experienta) nu este bine sa va aruncati imediat in prinderea camerele pe pozitiile finale. Lasati bormasina jos si cititi in continuare.
Un sistem de supraveghere IP este format din:
- camere IP
- NVR
- HDD pentru stocare inregistrari (HDD-ul va trebui montat in interiorul NVR-ului)
- sursa alimentare camere (fie sursa sau alimentator de 12V, fie switch sau injectoare PoE, in functie de cum a fost gandit sistemul)
- conectori (acestia pot fi doar conectori de retea daca folositi PoE sau conectori de retea + conectori de alimentare daca folositi alimentare cu 12V)
- cablu pentru conexiuni (doar cablu de retea UTP / FTP daca folositi PoE sau cablu de retea UTP / FTP + cablu alimentare daca folositi alimentare 12V)
Aceast ghid complet este structurat in 4 parti, aceasta fiind prima parte:
Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR
pasul 1 - Montam HDD-ul in NVR
pasul 2 - Analizam reteaua in care vom integra camerele
pasul 3 - Alegem o lista de IP-uri pentru camere si NVR. Cate un IP diferit pentru fiecare camera si un IP pentru NVR.
Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1
Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante
Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii
Fie ca vorbim de un sistem IP cu 2 camere sau de unul cu 22 de camere, trebuie sa parcurgem etapele de mai sus.
Ce unelte avem nevoie pentru aceasta parima parte?
- surubelnita stea
- laptop sau calculator
- acces pe fir sau wireless la reteaua (router-ul) la care va fi conectat sistemul de supraveghere
Partea 1 - Pasul 1 - Montarea HDD-ului in NVR
Ca sa nu pornim NVR-ul pentru setari doar ca sa trebuiasca sa-l oprim pentru a monta HDD-ul, mai bine montam de acum HDD-ul in NVR, urmand ca atunci cand ne apucam de setarile NVR-ului sa ne ocupam si de formatarea si initializarea Hard Disk-ului.
HDD-ul se monteaza foarte usor, folosind accesoriile din cutia in care a venit NVR-ul. In cutie trebuie sa aveti: cablu SATA date, cablu SATA alimentare, cateva suruburi de prindere.
Se desfac suruburile care fixeaza capacul NVR-ului folosind o surubelnita stea si se indeparteaza capacul.
Se ataseaza conectorii SATA pentru date si alimentare in mufele corespunzatoare ale HDD-ului.
Se aseaza HDD-ul in interiorul NVR-ului, langa placa de baza a NVR-ului, in pozitia indicata de orificiile de prindere. Luati in considerare lungimile cablurile SATA. Acestea trebuie sa fie conectate la placa de baza a NVR-ului, deci orientati HDD-ul astfel incat cablurile sa ajunga pana la mufele SATA de pe placa de baza.
Prindeti HDD-ul in suruburi. Suruburile sunt din cutia NVR-ului.
Asigurati-va ca ambele capete ale conexiunilor SATA, de la HDD si de la placa de baza, sunt corecte si fixe.
Daca aveti nevoie mai multe detalii si explicatii despre montarea HDD-ului gasiti AICI un un tutorial foarte detaliat, cu imagini.
Partea 1 - Pasul 2 - Analiza retelei
In cazul unui sistem de supraveghere IP, NVR-ul si camerele se configureaza cu setari de retea corespunzatoare retelei in care va fi conectat sistemul. Deci, daca dorim o instalare eleganta, trebuie sa configuram mai intai camerele si NVR-ului pe birou, urmand ca apoi sa asezam echipamentele pe pozitia finala.
Veti dori cu siguranta sa puteti accesa sistemul de supraveghere folosind telefonul mobil, cand sunteti plecat, din vacanta, cand stati la semafor, oricand. Veti dori sa puteti vedea in timp real ce se intampla si sa puteti accesa inregistrari, sa primiti avertizari cand s-a detectat miscare, etc.
Pentru a beneficia de aceste facilitati trebuie sa gandim sistemul de supraveghere ca o parte integrata a retelei din locatia unde sistemul se monteaza. Asta inseamna ca sistemul video trebuie sa comunice corect cu router-ul de internet din locatie, router prin care sistemul va putea fi accesat prin internet sau local, oricum doriti.
Pentru a fi siguri de o comunicare corecta intre router, camere si NVR trebuie sa ne asiguram ca toate aceste dispozitive “vorbesc aceeasi limba”. Intr-o retea, echipamentele care vorbesc aceeasi limba sunt echipamentele care au IP-uri din aceeasi clasa. Noi trebuie sa depistam care este clasa de IP-uri pe care reteaua noastra o foloseste si sa alegem pentru fiecare din camerele si NVR-ul nostru IP-uri unice din acea clasa.
Clasa de IP-uri a retelei este data de router-ul de internet al locatiei. Router-ul este ca portarul unei parcari mari de masini. Rolul lui este de a filtra ce masini au voie sa intre in parcare si ce masini nu au voie. In plus, are rolul de a gestiona locurile de parcare si de a se asigura ca fiecare masina ajunge in locul de parcare corect si nu ocupa locul de parcare al altei masini. In aceasta analogie parcarea este reteaua locala, locurile de parcare sunt IP-urile dispozitivelor din retea (calculator, laptop, telefoane mobile, imprimanta, camerele IP, NVR-ul, etc), masinile sunt pachetele de date care comunica intre dispozitive.
Pentru a depista clasa de IP-uri trebuie deci sa aruncam un ochi pe IP-urile pe care router-ul le aloca dispozitivelor.
Asa deci, intram in paine. Cu un calculator (sau laptop) conectat la router-ul locatiei (fie pe fir, fie pe wireless, nu conteaza. Noi in acest tutorial am folosit o legatura pe cablu). Deschidem interfata CMD (Command Prompt) a calculatorului (START - RUN - tastam "CMD" - apasam tasta ENTER) si in fereastra neagra CMD tastam “IPCONFIG /ALL” si apasam tasta ENTER. Atentie! Se tasteaza doar textul dintre ghilimele. Vezi imagini de mai jos.
Dupa ce ati rulat comanda "IPCONFIG /ALL" veti avea in fata o fereastra cu o lista destul de lunga de informatii de retea. Acelea sunt setarile de retea ale calculatorului de pe care ati rulat comanda “IPCONFIG /ALL”. Din aceasta lista putem obtine toate informatiile de care avem nevoie pentru a ne construi schema logica a sistemul de supraveghere. In functie de modul de conectare al calculatorului la retea (wireless sau pe fir) trebuie sa cautam in lista de informatii de retea o sectiune diferita. Noi in exemplu avem un calculator conectat pe fir si ne uitam la sectiunea ETHERNET ADAPTER LOCAL AREA CONNECTION. Daca aveti o legatura wireless cu reteaua atunci trebuie sa va uitati la sectiunea WIRELESS LAN ADAPTER.
In lista gasim campul DEFAULT GATEWAY si ne uitam ce IP avem acolo. Vezi imagine de mai sus.
DEFAULT GATEWAY este router-ul nostru, iar IP-ul pe care il vedem asociat campului GATEWAY este IP-ul cu care router-ul nostru comunica in reteaua locala.
In exemplul nostru, router-ul are IP 192.168.1.1
De aici tragem concluzia ca in reteaua noastra se foloseste clasa de IP-uri 192.168.1.X , deci toate echipamentele care fac parte din aceasta retea si care vor face parte din aceasta retea (chiar si camerele si NVR-ul) trebuie sa aiba un IP de tipul 192.168.1.X pentru a putea comunica.
Terminatia X este un numar care poate fi intre 1 si 254. De obicei, dar nu intotdeauna, router-ul retelei va avea primul numar din aceast interval, dupa care urmeaza restul dispozitivelor. Asa s-a intamplat si in exemplul nostru, unde router-ul are IP 192.168.1.1
Stim acum ce tip de IP trebuie sa folosim. Dar cum stim care IP-uri sunt libere, neutilizate de alte dispozitive, astfel incat sa le putem folosi pentru camere si NVR?
Partea 1 - Pasul 3 - Alegerea IP-urilor pentru camere si NVR
Ne intoarcem la tabelul “ipconfig /all” si cautam si campul “ipv4 address”. Ne uitam ce IP gasim pentru acest camp.
In exemplul nostru, "ipv4 address" este 192.168.1.2
Acest "IPv4 address" este IP-ul calculatorului de pe care am facut interogarea. Vedem ca este un IP din clasa 192.168.1.X (asa cum era si logic sa fie) si ca terminatia este cifra 2. In functie de terminatia IP-ului deducem in ce parte a plajei de numere de la 1 la 254 aloca router-ul nostru IP-uri in retea. Daca IP-ul calculatorului este 192.168.1.2 , asta inseamna ca router-ul nostru are setata plaja de alocare IP-uri in partea inferioara, cu numerele mici.
Deci, daca router-ul aloca IP-uri in partea inferioara a plajei de IP-uri concluzia este ca pentru camerele noastre putem incerca IP-urile cu terminatie mare. De exemplu, 192.168.1.100 , .101 , .102, etc. Aceste IP-uri au cele mai mare sanse de a fi libere.
Construim deci o lista de IP-uri pentru camere si NVR. Avem nevoie de cate un IP unic pentru fiecare dispozitiv. De exemplu: 192.168.1.100 pentru NVR, apoi 192.168.1.101 pentru prima camera, 192.168.1.102 pentru a doua camera, si asa mai departe.
Ca sa fim siguri ca deductia noastra este corecta facem si o verificare finala a fiecarui IP ales.
Tot din interfata CMD folosim comanda de retea "PING". Rolul acestei comenzi este dea a “da o strigare” in retea catre un anume IP si sa astepte un raspuns de la acel IP. Daca folosind “ping” nu primim raspuns de la IP-ul folosit atunci acea adresa este libera. Daca primim raspuns, atunci exista un dispozitiv in retea cu acel IP si nu il putem folosi.
In interfata CMD tastam "ping 192.168.1.100" si apasam ENTER (vezi imaginile de mai jos).
Raspunsurile posibile pentru comanda "ping" sunt doua. Fie primim un raspuns de genul "reply from 192.168.1.100: bytes=32...." , fie primim un raspuns de genul "reply from 192.168.1.2: Destination host unreachable" sau direct "Destination host unreachable"
In prima varianta IP-ul catre care am "dat strigare" a raspuns, deci exista in retea si nu poate fi folosit.
In a doua varianta, varianta pe care noi o cautam, am primit raspuns de la IP-ul calculatorului (192.168.1.2) si IP-ul pe care il interogam nu a putut fi contactat. Deci, acel IP este unul pe care il putem folosi.
Acum ca am ales IP-urile pe care le vom folosi pentru sistemul nostru trebuie sa le si notam, ca sa nu facem incurcaturi cand setam camerele.
192.168.1.100 - NVR
192.168.1.101 - camera acces poarta de exemplu
192.168.1.102 - camera hol
192.168.1.103 - camera spate
Pentru a putea continua spre partea a 2-a, anume configurarea camerelor si NVR-ului, vom mai avea nevoie de 2 informatii din tabelul "ipconfig /all". Ideal este sa adaugam de acum si aceste informatii pe lista noastra de IP-uri notate).
IP DEFAULT GATEWAY - 192.168.1.1 (am discutat despre acest IP mai devreme. Va fi nevoie de el si in configurarea camerelor)
SUBNET MASK (Masca de retea) - 255.255.255.0 (masca de retea defineste clasa de IP-uri a retelei noastre. Nu intram in detalii mai avansate. Importat este sa stim ca avem nevoie de aceasta masca in configurarea camerelor si NVR-ului si ca este bine sa o notam de acum. Masca se gaseste, desigur, tot in tabelul "ipconfig /all", la sectiunea SUBNET MASK (Vezi imaginea de mai sus).
ATENTIE!. Exemplul de mai sus este un exemplu cu clasa de IP-uri folosita de reteaua locala din birourile Supraveghere24. Este posibil sa descoperiti ca in reteaua dumneavoastra, prin comanda “ipconfig /all” , obtineti o situatie total diferita. Toate aceste posibilitati rezulta din modul in care este configurat router-ul dvs. De exemplu, putem gasi prin comanda “ipconfig /all” ca IP-ul alocat calculatorului de pe care facem interogarea este 192.168.1.101
In aceasta situatie concluzia este ca router-ul aloca IP-uri din partea superioara a numerelor disponibile, iar noi va trebui sa ne orientam catre IP-uri mai mici.
192.168.1.10 pt NVR
192.168.1.11 pt camera 1
etc.
Alta posibila situatie este sa gasim o clasa de IP-uri total diferita. De exemplu 192.168.0.1 pentru router. Asta inseamna ca toate IP-urile din retea nu vor mai fi de tipul 192.168.1.X , ci de tipul 192.168.0.X si va trebui sa adaptam solutia ca atare.
Atentie deci la informatiile prezentate si, mai presus de orice, ganditi logic. Nu incercati sa aplicati mot-a-mot tot ce cititi in tutorial.
Acum ca avem lista clara a IP-urilor pe care le vom folosi pentru sistem, trebuie sa ne apucam de configurat echipament cu echipament.
In Partea 2 a acestui tutorial ne vom ocupa de configurarea camerelor si NVR-ului folosind informatiile extrase in aceasta prima parte.
Pe curand,
Istrate Alexandru - Ing. Sisteme Securitate
Supraveghere24.ro
Multumesc