Contrar celor mai multe pareri, nu doar camerele de supraveghere sunt elemente important ale unui sistem de supraveghere, ci si DVR-ul. Intreg ansamblul camere + DVR trebuie sa functioneze in echilibru, iar DVR-ul este elementul central, care primeste informatia bruta de la camere, o prelucreaza, o transforma in format digital, o stocheaza pe Hard-Disk si o pune la dispozitia dumneavoastra (pe monitor, televizor, pe telefon mobil, pe laptop, pe PC, etc). Prelucrarea semnalului brut de la camere si transformarea acestuia in format digital este extrem de important. Un DVR de calitate va fi capabil sa faca aceasta prelucrare si transformare de la analog la digital fara pierderi, rezultand in imagini clare, cat mai apropiate de realitate.
Datorita importantei DVR-ului am dedicat acest articol punctelor cruciale la care trebuie sa fiti atent atunci cand alegeti un DVR pentru viitorul dumneavoastra sistem de supraveghere.
Dupa ce parcurgeti acest ghid va trebui sa stiti si cum sa alegeti camerele de supraveghere potrivite locatiei. In acest sens va recomandam ghidul nostru complet pentru ALEGEREA CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE POTRIVITE.
Ne intoarcem acum la caracteristicile importante ale unui DVR.
Rezolutia de afisare si inregistrare a DVR-ului
Alegeti rezolutia de afisare si inregistrare a DVR-ului in functie de calitatea pe care doriti sa o obtineti de la sistemul video. Atentie! O prima capcana in care puteti cadea este sa confundati rezolutia de afisare live a imaginilor cu rezolutia la care DVR-ul poate stoca imagini. Aceste doua rezolutii pot fi diferite la unele modele de DVR. Este foarte important sa va asigurati ca rezolutia de inregistrare este la acelasi nivel cu rezolutia live, altfel imaginile din inregistrari vor fi mai slabe decat imaginile afisate in timp real.
Cateva cuvine si despre ce este "rezolutia". Imaginile pe care le vedem pe monitoare, televizoare, telefoane, tablete, etc, sunt imagini digitale formate din multe puncte mici, asezate unul langa altul, care privite privite de ochiul uman capata sens. Rezolutia este numarul de puncte (tehnic se numesc pixeli) din care este alcatuita o imagine digitala. Cu cat mai multe puncte (pixeli) in imagine, cu atat mai dense si concentrate detaliile pe care le vom putea recunoaste din imagine. In acest moment exista camere de supraveghere accesibile cu rezolutii suficient de mari pentru a putea recunoaste persoane straine si numere de inmatriculare pe distante de pana la 30-40 de metri. Desigur, cu cat mai mare rezolutia camerei, cu atat mai mare si pretul. Mai jos o sa prezentam rezolutiile de care aveti nevoie pentru a recunoaste persoane pe diferite distante. Atentie! Daca alegeti o camera cu o rezolutie mare va trebui sa alegeti si un DVR care sa suporte acea rezolutie pentru ca imaginile finale sa fie de rezolutia dorita.
Spuneam mai sus sa aveti grija la rezolutia de afisare si rezolutia de inregistrare a unui DVR si ca aceste doua rezolutii ar trebui sa fie la fel pentru a va asigura ca atunci cand urmariti o inregistrare aveti imagini de calitate maxima. Exista pe piata DVR-uri cu mai multe rezolutii de inregistrare. Cele mai slabe modele (care ar trebui evitate!!!) sunt cele care suporta rezolutiile invechite: CIF, D1, WD1 (numita si 960H). Daca mai gasiti asa ceva pe raftul unui magazin sau pe un site, NU CUMPARATI. Sunt produse din stocuri vechi, cu o calitate foarte slaba. Ca reper, rezolutia WD1 (960H) este echivalenta cu 960x576 pixeli. Cu un DVR de aceasta rezolutie veti putea recunoaste detalii cu adevarat utile pe distante de doar 3-4 metri, in timp ce preturile pentru aceste DVR-uri sunt foarte apropiate de preturile pentru un DVR HD modern.
Pentru ca am mentionat DVR-urile moderne, acestea sunt acum DVR-uri care suporta rezolutii incepand cu rezolutia HD 1 Megapixel (adica 1280x720 pixeli) si ajung pana la rezolutii 4K - 8 Megapixel (3840 x 2160 pixeli).
Daca aveti un buget foarte limitat alegeti rezolutia HD 1 Megapixel (1280x720 pixeli), rezolutie eficienta pe distante de 9-10 metri. "Eficient pe X metri" inseamna ca veti putea recunoaste persoane si numere de inmatriculare in primii X metri din imagine. Dupa X metri veti avea o imagine de ansamblu, veti vedea culorile hainelor, modelul autoturismului, dar nu veti putea distinge alte detalii marunte. Varianta 1 Megapixel este cea mai slaba rezolutie pe care o puteti gasi pe un DVR modern. Datorita eficientei maxime pe distante de maxim 10 metri, utilitatea reala a acestor DVR-uri este pentru locatii precum: case si curti mici, magazine mici, baruri, apartamente, etc. Iata recomandarile noastre pentru DVR-uri HD - 1 megapixel.
Urmatorul prag de calitate este cel de 2 Megapixel 1920 x 1080 pixeli (numit uzual si FullHD). Varianta 2 Megapixel este in acest moment solutia cu cel mai bun raport pret / calitate datorita pretului foarte apropiat de rezolutia 1 Megapixel, dar cu o calitate aproape dubla. Cu aceasta rezolutie acoperiti eficient 14-15 metri, probabil cele mai uzuale distante pentru care un client are nevoie de supraveghere eficienta, de unde si concluzia ca pentru raport optim pret / calitate este indicat sa mergeti pe 2 Megapixel.
Peste 2 megapixel, in functie de nevoi si buget, gasiti rezolutii de 3 Megapixel, 5 Megapixel (2560 x 1920 pixeli), pana la 8 Megapixel (3840 x 2160 pixeli) si in curand si 12 Megapixel.
Folositi reperele de mai jos pentru a va alege DVR-ului, in functie de distantele pentru care aveti nevoie de acoperire eficienta:
• 1 Megapixel, 1280 x 720 pixeli - Rezolutia este utila pentru monitorizarea de spatii si distante mici. Obtinem recunoastere faciala pe distante liniare de 9-10 metri. Recomandat pentru suprafete de maxim 100mp.
• 2 Megapixel, 1920 x 1080 pixeli - Acesta este nivelul urmator de calitate, acum deja la un pret accesibil pe piata. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii medii, unde se doreste recunoasterea de detalii semnificative pe distante liniare de pana la 14-15 metri. Recomandat pentru suprafete de maxim 200mp.
• 3 Megapixel, 2052 x 1536pixeli - Rezolutie apropiata de cea de 2 Megapixel, utila pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe distante liniare de pana la 18-20 metri.
• 4 si 5 Megapixel, 2560 x 1920 pixeli. Rezolutie mare cu calitate foarte buna. Recomandata pentru monitorizarea spatiilor de dimensiuni mari. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 25-30 metri.
• 8 megapixel, 3840 x 2160 pixeli. Rezolutie foarte mare si calitate excelenta. Recomandata pentru monitorizarea spatiilor de dimensiuni mari si foarte mari. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 40 metri fata de camera.
IMPORTANT! Un DVR care suporta rezolutia maxima X Megapixel va fi compatibil cu camere de rezolutie X Megapixel si mai mica, insa nu va fi compatibil camere de rezolutie mai mare de X Megapixel. De exemplu, un DVR de 2 Megapixel va fi compatibil cu camere de 1 si 2 Megapixel, insa nu va fi compatibil cu camere de 3 Megapixel.
Aveti grija ca DVR-ul pe care il alegeti sa inregistreze la rezolutia pe care o doriti pentru fiecare canal in parte. Unele DVR-uri inregistreaza la rezolutia maxima declarata doar pe canalele 1 si 2, in timp ce restul canalelor folosesc o rezolutie inferioara. Noi nu comercializam astfel de DVR-uri, dar daca va orientati catre alti furnizori, nu scapati acest aspect din vizor.
Va recomandam sa studiati si Oferta noastra completa de DVR-uri. Sunt echipamente pentru care garantam si pentru care putem oferi suport tehnic complet. Tehnicienii nostri le folosesc zi de zi si le cunosc in amanunt. Folositi optiunile de filtrare din partea stanga pentru a selecta specificatiile dorite (numar canale, rezolutie maxima suportata, etc). Fiecare DVR achizitionat de la noi beneficiaza de suport tehnic complet si configurare si conectare la internet gratuita.
Numarul de cadre pe secunda
Sistemele de supraveghere nu sunt gandite sa faca poze statice (pentru asta avem fotografi), ci sa va ofere imagini video fluide si utile. Pe scurt, DVR-ul alcatuieste imaginile video prin alipirea mai multor "poze" intr-o succesiune rapida, una dupa alta. Cu cat mai multe poze (cadre) succesive "ingramadeste" DVR-ul intr-o secunda, cu atat mai cursive si fluide vor fi imaginile video. Numarul de poze (cadre) "ingramadite" de DVR intr-o secunda se masoara in "Numarul de cadre pe secunda".
Numarul de cadre pe secunda (in engleza "fps" - frames per second) este o specificatie care merge "mana in mana" cu rezolutia. Acest numar de cadre pe secunda este un indice al fluiditatii inregistrarilor video. Cu cat mai multe cadre pe secunda avem, cu atat mai cursive si mai fluide vor fi imaginile din inregistrari. Am spus "imaginile din inregistrari" pentru ca toate DVR-urile afiseaza imagini live la numarul de cadre pe secunda maxim pe care il ofera camera (de obicei 25 fps), insa nu toate DVR-urile si inregistreaza la acelasi numar de cadre pe secunda. Veti vedea situatii ca aceasta. Un DVR cu rezolutie maxima 5 Megapixel pe afisare si inregistrare va afisa imagini live de 5 Megapixel cu 25fps, dar va stoca inregistrari de 5 Megapixel cu doar 12fp.
Majoritatea DVR-urilor de pe piata ofera intre 6 si 25 cadre pe secunda pentru fiecare canal, in functie de rezolutia canalului. Cu cat mai mare rezolutia cu atat mai dificil este sa se inregistreze la numar mare de fps. Asa cum spuneam mai sus, atentie la numarul de cadre pe secunda cu care poate inregistra DVR-ul in rezolutia dorita.
Pentru o redare in timp real, in orice situatie, indiferent de viteza cu care se deplaseaza obiectele sau persoanele, aveti nevoie de 25 cadre/secunda (fps) pentru fiecare canal. In specificatiile DVR-urilor veti gasi numarul de cadre pe secunda cu care DVR-ul stocheaza inregistrari in diferite rezolutii. De exemplu, majoritatea DVR-urilor cu rezolutie maxima 2 Megapixel vor putea stoca inregistrari cu 12 fps pentru rezolutia 2 Megapixel si 25 fps pentru rezolutia 1 Megapixel.
Nu trebuie acum sa trageti concluzia ca aveti nevoie neaparat de 25fps si ca inregistrarile cu mai putine fps-uri vor fi inregistrari slabe, sacadate si inutile. Daca toata lumea si-ar permite DVR-uri de 8 Megapixel la 25fps ar fi minunat. Aceste unitati sunt foarte scumpe insa (datorita procesorului foarte puternic necesar). Important este sa alegem un DVR cu rezolutia de care avem nevoie pentru acoperirea distantelor dorite, si cu fps-uri corespunzatoare vitezei obiectelor si persoanelor pe care dorim sa le monitorizam. 25 fps sunt necesare atunci cand monitorizam persoane si obiecte cu viteze de peste 30 km/h (autoturisme pe drumuri, in parcari, etc). In rest, 12 fps sunt suficiente pentru majoritatea locatiilor, acolo unde nu exista deplasare in viteza (curti de case, magazine, farmacii, etc). La viteze de sub 30km/h nu veti vedea nicio diferenta intre imagini de 12fps si imagini de 25fps. Veti vedea insa o diferenta serioasa la pret, DVR-urile cu inregistrare in rezolutii mari la 25fps-uri fiind foarte scumpe.
Pentru ca numarul de cadre pe secunda este o specificatie foarte importanta pentru un DVR, dar si pentru o camera de supraveghere, va sugeram sa parcurgeti si articolul nostru dedicat "FPS-uri si sistemele de supraveghere".
Codarea video a DVR-ului
Codarea video reprezinta tehnologia prin care DVR-ul comprima imaginile video in fisiere pentru stocare pe HDD-ul intern. Aceasta codare se mai numeste si "standard de compresie". Codarea standard utilizata de DVR-uri timp de multi ani a fost (si pentru multe modele inca este) codarea H.264.
Orice DVR de pe piata suporta standardul H.264, insa DVR-urile mai performante folosesc deja, in ordine crescatoare a performantelor, standardele H.264+, H.265 si H.265+ . Cu cat mai eficienta codarea, cu atat mai eficienta compresia, deci cu atat mai eficient va fi folosit spatiul de stocare disponibil pe Hard Disk. Daca va orientati catre un DVR cu o codare mai noua si mai performanta veti putea economisi mult spatiu, deci veti avea mult mai multe zile de inregistrari.
Numarul de canale
Stabiliti cate camere de supraveghere va sunt necesare si alegeti o unitate de inregistrare cu suficiente intrari video (canale). Numarul de camere de care aveti nevoie depinde de locatia pe care doriti sa o urmariti. Luati in considerare posibile extinderi ale sistemului si incercati sa anticipati aceste extinderi prin achizitia unui DVR cu 2, 3 canale suplimentare. Este o risipa sa fiti nevoit sa inlocuiti DVR-ul pentru ca doriti sa mai adaugati camere si nu mai aveti canale libere.
Perioada de stocare
Ganditi-va care este perioada de stocare de care aveti nevoie. 10 zile? 15 zile? 30 zile? In functie de numarul de camere pe care le aveti, de rezolutia la care veti face inregistrarea, cadrele pe secunda la care faceti inregistrarea, standardul de compresie, daca inregistrati non stop sau doar la detectie de miscare, veti avea nevoie de un Hard Disk mai mic sau mai mare. Daca doriti sa va faceti singur calculul puteti studia ghidul de mai jos, despre alegerea HDD-ului potrivit. Daca va decideti sa cumparati un DVR de la Supraveghere24 vom face noi calculul pentru dumneavoastra.
Cititi AICI ghidul nostru complet pentru alegerea Hard-ului potrivit. Veti gasi toate informatiile necesare si o formula de calcul pentru determinarea capacitatii necesare in functie de toti factorii enumerati in paragraful anterior.
Alte caracteristici de luat in considerare
Doriti detectie la miscare? Cam toate DVR-urile suporta aceasta functie foarte utila. Ce trebuie sa stiti este ca detectia de miscare este eficienta doar daca rezolutia imaginilor este pe masura. Pentru camere de 1 Megapixel va puteti baza pe detectie de miscare eficienta pe distante de 5-6 metri. Peste aceasta distanta camera nu va avea pixeli suficienti pentru a detecta corect. Pentru 2 Megapixeli detectia de miscare este eficienta pana la 10-12 metri. Si asa mai departe. Nu incercati sa folositi o camera de 1 Megapixel pentru detectie miscare la o curte de 50 metri lungime.
Doriti inregistrare audio pentru camere? Majoritatea DVR-urilor au cel putin o intrare audio pe care puteti monta un microfon, insa unele nu au intrari audio deloc. Daca doriti sa aveti inregistrare audio pentru mai multe camere asigurati-va ca DVR-ul pe care il alegeti are numarul de intrari audio de care aveti nevoie sau veti avea nevoie. Gasiti DVR-uri la preturi accesibile cu 1, 4, 8 canale audio.
Doriti sa folositi sistemul de supraveghere pe post de sistem de alarma? Atunci aveti grija ca unitatea aleasa sa fie dotata cu intrari si iesiri de alarma. Pe intrarile de alarma puteti conecta senzori de miscare, iar pe iesirile de alarma montati sirene sau module SMS. Senzorii de miscare vor detecta miscare bazata pe caldura (nu doar pe modificarea unor pixeli) si pot declansa alarma cand cineva intra in perimetru.
Monitorizarea si controlul sistemului prin internet, de pe telefon mobil, laptop, este cruciala. Atentie la aplicatia de monitorizare cu care DVR-ul vine la pachet. Aplicatia pe care o veti folosi este strans legata de producatorul DVR-ului. Nu puteti folosi orice aplicatie doriti. Este important sa alegeti un DVR de la un producator care ofera o aplicatie de monitorizare stabila si cu toate facilitatile pe care le doriti. Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont sunt mai jos. DVR-urile din oferta noastra bifeaza toate aspectele.
-este compatibila aplicatia cu sistemul de operare al telefonului dvs? iOS, Android, Windows, unele aplicatii functioneaza corect doar cu unele sisteme de operare.
-fiabilitatea de zi cu zi. Important ca aplicatia sa fie stabila, sa nu se inchida din senin sau sa se blocheze.
-puteti monitoriza simultan mai multe canale? Unele aplicatii permit monitorizarea unei singure camere, altele 4, altele 8. Aplicatiile DVR-urile noastre suporta urmarirea simultana a 16 canale.
-suporta redarea inregistrarilor de la distanta? Veti dori sa puteti folosi telefonul mobil si pentru accesarea inregistrarilor, nu doar a imaginilor live.
-suporta avertizare la miscare tip "push-video" ? Cu aceasta functie veti fi avertizat instant daca DVR-ul a detectat miscare. Este o functie mult mai rapida si eficienta decat avertizarea prin e-mail la detectie miscare.
In incheiere
Pentru a beneficia de toate avantajele unui sistem de supraveghere video este important sa stiti ce functii poate oferi un DVR si sa alegeti DVR-ul cu functiile de care aveti nevoie. Daca urmati sfaturile noastre veti fi sigur de o investitie buna.
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.
Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.
Multumim .
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24 .ro
Va multumesc.