Close
Categorii
Meniu

Conectarea video a camerelor de supraveghere prin video baluni

Discutam in continuare despre modalitatile si pasii concreti prin care se poate transmite semnalul video de la o camera de supraveghere analogica la un DVR.
 Daca alimentarea cu energie elecrica a camerelor este problema, atunci gasiti AICI tutorialul despre alimentarea cu 12V a camerelor de supraveghere.



Camerele de supraveghere analogice au nevoie pentru functionare de un DVR, indiferent de tipul camerelor. Fie ca lucram cu camere AHD, camere HDTVI, camere HDCVI sau clasicele camere 960H cu linii TV, pentru afisarea si stocarea de imagini avem nevoie de un DVR compatibil.
Dupa ce am ales camerele si DVR-ul compatibil, de obicei respectand simpla corelatie intre tehnologia camerelor si tehnologia DVR-ului (camere AHD cu DVR AHD, camere HDTVI cu DVR HDTVI, etc), trebuie sa cablam, sa mufam si sa conectam camerele la intrarile video ale DVR-ului pentru a le putea folosi la capacitate maxima: stocare inregistrari, detectie miscare, conexiune la internet, etc.


Conectarea semnalului video de la camerele de supraveghere analogice la un DVR se poate face in 2 moduri:



1. Prin cablu de internet (UTP / FTP, numit si cablu ethernet) si conector video balun.

2. Prin cablu coaxial si conector BNC

1. Conectarea prin cablu UTP / FTP si video balun

Pentru cei ce doresc si alternative la solutia clasica cu cablu coaxial exista o solutie ceva mai flexibila.
Semnalul video nu este altceva decat o serie de impulsuri electrice transmise de catre camera catre DVR, si ca orice legatura electrica acest semnal trebuie sa se transmita printr-o bucla cu legaturi + (PLUS) si - (MINUS). Mergand pe principiul de mai sus observam ca putem folosi si alte medii pentru a transmite semnal video, atata timp cat respectam legile curentului electric.
Solutia “cablu internet + video balun” simuleaza aceeasi legatura “coaxial + BNC”, insa foloseste o implementare putin diferita.
Dupa cum puteti vedea, cablul UTP este alcatuit dintr-un invelis protector si 4 perechi de cablu de cupru, separate 2 cate 2 si torsadate. Un conector video-balun este o rigleta de + si - atasata unei terminatii BNC, compatibila cu conexiunile camerelor si DVR-ului.

cablu_utp_video_balun   video_balun

Procedura de mufare

Utilizarea video balunilor pentru conectarea camerelor la DVR se face astfel:

1. Cablul UTP are 4 perechi de fire si poate fi folosit pentru transmiterea simultanta a 4 semnale video de la 4 camere (cate o camera la fiecare pereche).
2. Puteti folosi perechi din cablul UTP si pentru alimentarea cu 12V a camerelor daca distantele pana la camere sunt mici (20-30 metri). Recomandat este totusi sa alimentati camerele folosind un cablu separat de alimentare (cititi AICI despre alimentarea camerelor cu 12V), iar cablul UTP sa ramana doar pentru semnal video.
3. Pentru fiecare camera aveti nevoie de 1 video balun pentru camera si 1 video balun pentru intrarea video in DVR. Veti folosi deci cate o pereche video balun (2 bucati) pentru fiecare camera din sistem.
4. Conectarea cablului la video balun se face ca in imaginea de mai jos. Procedura este foarte simpla, respectati pasii si polaritatea firelor. Daca la video balunul de la camera ati folosit firul albastru pentru + si firul maro pentru - atunci veti folosi aceleasi culori si la video balunul de la DVR.

pasi_utilizare_video_balun

5. Lungimile maxime pe care puteti folosi video baluni sunt prezentate in imaginea de mai jos. Exista video baluni pasivi (se numesc pasivi pentru ca nu necesita nicio sursa de alimentare - sunt ieftini si usor de gasit) si exista video baluni activi (se numesc activi pentru ca acestia se alimenteaza si amplifica semnalul pentru a putea fi folosit pe distante mult mai mari - sunt scumpi si mai greu de gasit).

lungimi_maxime_video_balun

Avantaje


- cablul UTP / FTP este mai usor si mult mai flexibil, deci cu o pozare mai simpla
- cablul UTP / FTP contine 8 fire de cupru, impartite in 4 perechi, deci pe un singur cablu putem conecta un maxim de 4 camere simultan, fata de coaxial unde suntem limitati la o camera per cablu


Dezavantaje

- pretul ceva mai ridicat pentru cablul UTP / FTP de calitate, fata de cablul coaxial RG59
- conectorii video balun sunt mai scumpi decat conectorii BNC

Intrebari frecvente

1. Cu ce tipuri de camere analogice pot folosi Video Baluni?
Puteti folosi Video Baluni pentru urmatoarele tipuri de camere analogice: 960H, AHD, HD-TVI, HD-CVI.

2. Pe ce distante pot sa cablez camere cu cablu UTP si Video Balun?
Distantele pe care puteti folosi cablul UTP si conectorii Video Balun difera in functie de tehnologia camerei analogice si de rezolutia camerelor. Nu uitati si de calitatea cablului UTP. Folositi doar cablu UTP de cupru, fara aliaje de aluminiu sau alte materiale, altfel veti observa ca distantele maxime de mai jos se vor miscora semnificativ.

Pentru video baluni pasivi (cei mai intalniti) avem:
- maxim 300 metri pentru 960H si AHD 720P
- maxim 450 metri pentru HD-CVI 720P
- maxim 250 metri pentru HD-CVI 1080P
- maxim 200-250 metri pentru HD-TVI pentru HD-TVI 720P si 1080P

3. Functionarea Video Balunilor este afectata de temperatura exterioara?
Pentru camerele de exterior eficienta maxima a Video Balunilor se obtine intre -15 si +70 grade Celsius. Se recomanda ca atat conectorii Video Balun cat si conectorii de alimentare sa fie protejati de o doza cu standard de protectie pentru exterior. In acest mod veti proteja conectorii de umezeala si inghet si veti putea folosi Video Balunii eficient pentru temperaturi mult mai extreme.

4. Cand este recomandat sa folosim cablu coaxial si cand cablu UTP?
Am stabilit ca ambele variante, implementate corect, duc la acelasi rezultat. Exista insa situatii cand este mai eficient sa apelati la o varianta sau la alta.
Datorita faptului ca legatura prin Cablu UTP permite utilizarea unui singur cablu pentru transmiterea simultana de semnal video de la 4 camere, este mai avantajos sa apelati la cablu UTP pentru solutii unde camerele de supraveghere sunt pozitionate consecutiv, intr-o ordine continua, astfel incat sa puteti ajunge la fiecare camera cu acelasi cablu UTP, urmand un singur traseu logic si eficient. De exemplu, daca traselu de cablu de la o camera din curte trece pe langa pozitiile altor 2 camere in drumul spre DVR, atunci este logic ca in aceasta situatie sa folosim un cablu UTP pentru toate camerele.
Cablul coaxial se recomanda pentru distante scurte de la DVR pana la camere.

5. Pot folosi conector Video Balun pentru cablu coaxial sau conector BNC pentru cablu UTP?
Puteti, insa imaginea video va avea mult de suferit. Conceptele de cablaj prin Video Balun + UTP si BNC + Coaxial sunt gandite sa functioneze separat. Conectorii Video Balun sunt construiti pentru a transfera eficient semnal video doar de la cablu UTP, iar conectorii BNC sunt construiti pentru a functiona eficient doar cu cablu coaxial. Nu amestecati lucrurile.

2. Conectarea prin cablu coaxial si conector BNC

Gasiti AICI articolul complet despre conectarea camerelor de supraveghere folosind cablu coaxial si conectori BNC.

Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro 


Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.


Multumim
.

Echipa Supraveghere24




Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 14.04.2018 11:26
Articole foarte bune si utile, prezentate profesionist.
multumesc echipei -supraveghere24.ro.
Creat pe: 23.06.2018 1:26
Un articol care m-a ajutat foarte mult. Vă mulțumesc. Leo
Creat pe: 07.01.2019 17:35
Am folosit la conectarea 2 camere o sursa de 12V 5A de la AKU si obtin imagine neclara, daca pun fiecare camera cu alimentator, merge ok. Sa iau o sursa de 10A, e posibil sa se piardă alimentarea pe fir?
La camere am folosit fir UTP pentru semnal si alimentare(la una vreo 30m si la una 10-15m), iar la fiecare conexiune am imbinat fiecare pereche de fire ca un singur fir, din 8 fire am facut 4, 2 alimentare si 2 semnal, am procedat bine?
Creat pe: 15.02.2019 13:47
Foarte Tare ! Este bine de stiut..daca stiam aceste lucruri..din timp...altfel vorbeam cu cei care au instalat sistemul de supraveghere ! ;)
Creat pe: 14.09.2019 8:16
Am 2 sisteme de supraveghere cu câte 4 camere, care s-au oprit chiar dacă DVR-urile funcționează. La amândouă Au funcționat timp de trei ani fără întrerupere. Care ar putea fi cauza?
Creat pe: 05.07.2021 10:31
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati intr-o problema tehnica:
Am un DVR cu 16 canale:
DVR pentarid: AHD/TVCI/HDCVI/CVBS, IP. Compresie H.264, 1080P. Format de comprimare: H.264
Vizualizare live 1080P (1920x1080), 12-15fps/canal Inregistrare 1080P (1920x1080), 12-15fps/canal:
Analogic: 8 * 1080P (1920x1080), NVR: 16*1080P Iesire video: HDMI 1920x1080, VGA 4 canale de intrare audio, 1 canal de iesire audio Suport de stocare: 1 x SATA HDD. Maxim 4TB Mod de inregistrare: permanent, dupa un orar zilnic, numai la miscare, numai in timpul declansarii alarmei Direct accesibil dupa iPhone, iPAD, Android, Blackberry prin programul XMEYE. Control PTZ Back-up: FTP, USB flash
Upgrade firmware prin portul USB Mouse USB Alimentare 12Vcc, consum 3A


Am prelungit cablul usb la 20 m pentru utilizarea mouse. Dar nu fuctioneaza. Cablul este cumparat de la Contectic.ro.
Mentionez ca am prelungit cablul video pentru monitor iar acesta este OK.

Exista un aplificator de semnal pentru utilizarea mosuse-lui de la 20m?

Astept raspuns la adresa de email: alvit_business@yahoo.ro, tel. 0721703772
Va multumesc anticipat,
Octavian Irimia
Creat pe: 20.09.2021 10:39
buna as vrea sa cunosc cu se poate sa am raspuns la ceasta intrebare stiu ca pot da printru cablu ftp la 2 camere dar la 4 camere cum se face?
Arhiva blog
Copyright © 2023 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.