Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cum aleg Rezolutia unui DVR si a unei Camere de Supraveghere

Pana nu de mult, liniile TV (TVL) reprezentau unitatea de masura pentru rezolutia camerelor de supraveghere video analogice. Numarul de linii TV varia in general intre 420 si 1000 TVL, calitate suficienta pentru obtinerea de detalii semnificative, precum recunoasterea fetelor sau numerelor de inmatriculare, pana la distante de 4-5 metri fata de pozitia camerei.

Situatia s-a schimbat in ultimii ani odata cu aparitia tehnologiilor analog HD (HDTVI, HDCVI, AHD, HDSDI - Gasiti AICI un articol cu toate informatiile despre aceste tehnologii si diferentele dintre ele).
Acum avem la dispozitie camere de supraveghere si DVR-uri capabile sa ofere rezolutii HD de 1 megapixel, 2 megapixeli, chiar 3 megapixeli.

Merita facuta si o mica paranteza si mentionam ca, desi rezolutia are un rol extrem de important in calitatea reala pe care o obtinem din imaginile finale, rezolutia nu este singurul factor demn de luat in considerare atunci cand alegem camere de supraveghere. Un senzor de imagine proiectat special pentru functionare atat ziua cat si noaptea, va oferi o calitate mult mai buna a imaginilor finale. Calitatea lentilei este de asemenea un element decisiv pentru a obtine imagini cat mai clare de la camera de supraveghere. Gasiti AICI ghidul nostru complet despre alegerea camerelor de supraveghere potrivite.

Noi va recomandam sa incepeti selectia unui sistem de supraveghere cu unitatea de inregistrare (DVR), nu cu camerele video. Un ghid complet despre alegerea DVR-ului potrivit dumneavoastra gasiti AICI. In plus, tutorialul nostru youtube despre alegerea DVR-ului potrivit va fi cu siguranta util.

Dar sa ne intoarcem la rezolutie. Rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este formata imaginea pe care dumneavoastra o vedeti. Cu cat mai multe puncte in imagine, cu atat mai bogata imaginea in detalii. Deci, ideal este sa cautam rezolutii cat mai mari pentru camere si DVR, insa aceste echipamente trebuie sa fie si compatibile.

Este important ca rezolutia pe care o camera o ofera sa fie egalata de rezolutia pe care o poate procesa si stoca DVR-ul. Cele doua dispozitive, camera si DVR-ul, trebuie sa functioneze in “echipa”.
Dupa tehnologia veche existau 4 rezolutii standard la care DVR-urile inregistraru:
    •    CIF (352x288 pixeli)
    •    2CIF (sau half D1, 576x352pixeli)
    •    D1 (720x576 pixeli)
    •    WD1 (960x576)

Acum cativa ani v-am fi recomandat sa va orientati catre DVR-uri cu rezolutie D1 sau WD1 si sa va resemnati cu ideea ca veti putea folosi sistemul de supraveghere eficient pentru distante de 4-5 metri. In acest moment, aparatura moderna analog HD este suficient de accesibila incat sa merite sa va orientati catre echipamente cu calitate HD. Gasiti pe piata DVR-uri cu rezolutii de inregistrare si stocare HD la preturi foarte accesibile. Odata cu acest salt in nivelul rezolutiei putem opta pentru camere si DVR-uri care sa ne fie utile pe distante de 10, 15, 20, 25 metri. Gasiti AICI DVR-uri cu rezolutii HD si FULL HD la preturi accesibile.

Dupa ce ati ales DVR-ul cu rezolutia dorita, urmatorul pas este sa alegeti rezolutia potrivita pentru camerele pe care le veti conecta la DVR-ul dumneavoastra. Cel mai important este sa “potriviti” rezolutia pe care o poate “produce” o camera cu rezolutia DVR-ului dumneavoastra. Va poate fi de ajutor Lista de mai jos, care contine numarul de linii TV al camerelor actuale si o “traducere” in numar de pixeli (rezolutie):
    •    480 TVL echivalent cu 510 x 492 pixeli
    •    600 TVL echivalent cu 768 x 494 pixeli
    •    700 TVL echivalent cu 811 x 508 pixeli
    •    1000 TVL echivalent cu 960 x 576 pixeli - eficient 4-5 metri
    •    1 megapixel echivalent cu 1280 x 960 pixeli - eficient 8-10 metri
    •    2 megapixeli echivalent cu 1920 x 1080 pixeli - eficient 12-15 metri
    •    3 megapixeli echivalent cu 2052 x 1536pixeli - eficient 15-20 metri
Iata 2 filmulete cu imagini de la o camera cu rezolutie de 800 TVL si o camera cu rezolutie de 2 megapixeli. Puteti cumpara acum camera de 2 megapixeli la acelasi pret la care puteati cumpara camera cu 800 TVL acum 5 ani. Atat de mult a evoluat tehnologia.
 

Dupa cum vedeti in tabel, la un DVR vechi cu rezolutie de inregistrare D1, cele mai potrivite camere erau cele de 600 TVL. Acum cativa ani, pentru cea mai buna calitate ati fi putut opta pentru DVR-urile cu rezolutie WD1 impreuna cu camere de 1000 TVL.
Pe scurt, recomandate sunt:
DVR-urile cu rezolutii HD (1 megapixel, 2 megapixeli, 3 megapixeli) impreuna cu camere HD de 1 megapixel, 2 megapixeli, 3 megapixeli. Un DVR care suporta rezolutii mari va fi compatibil cu camere cu rezolutii mari si mici. Acest principiu nu functioneaza si invers, o camera cu rezolutie mai mare decat cea suportata de un DVR nu va putea fi montata pe acel DVR.

Iata o lista de DVR-uri si camere de calitate, toate compatibile intre ele. Gasiti in link-urile de mai jos si exemple de imagini cu acele camere montate pe DVR-urile corespunzatoare.
Pentru cei ce doresc sa acopere eficient distante de pana la 10 metri, si care nu doresc sa cheltuie foarte mult, recomandam:
DVR HD megapixel Hikvision + camere Hikvision de 1 megapixel
Pentru cei ce doresc sa acopere eficient distante de pana la 15 metri recomandam:
DVR Full HD Enni Vision + camere Enni Vision de 2 megapixel
Pentru cei ce doresc un sistem eficient pe distante de pana la 20 metri recomandam:
DVR FULL HD Hikvision + camere Hikvision 2 megapixel
In concluzie, pentru a beneficia de un sistem de supraveghere video cu performante maxime, dar care sa se incadreze in bugetul propus, aveti grija la echivalenta dintre rezolutiile camerelor de supraveghere si DVR-urile achizitionate.

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.