Situatia s-a schimbat in ultimii ani odata cu aparitia tehnologiilor HD prin analog (TVI, CVI, AHD, SDI). Gasiti AICI un articol cu detalii despre fiecare tehnologie si diferentele dintre ele. Pe scurt, camerele de supraveghere cu aceste tehnologii sunt capabile sa ofere rezolutii foarte mari, incepand de la rezolutia deja banala HD de 1 Megapixel ( care este deja superiora rezolutiei vechi de 1200TVL), trecand prin 2 megapixeli FullHD, si mergand pana la 8 Megapixeli 4K. Iar progresul continua. Acum exista variante de unde un client poate alege pentru orice fel de solutie de supraveghere.
Cateva cuvine si despre ce este "rezolutia". Imaginile pe care le vedem pe monitoare, televizoare, telefoane, tablete, etc, sunt imagini digitale formate din multe puncte mici, asezate unul langa altul, care privite privite de ochiul uman capata sens. Rezolutia este numarul de puncte (tehnic se numesc pixeli) din care este alcatuita o imagine digitala. Cu cat mai multe puncte (pixeli) in imagine, cu atat mai dense si concentrate detaliile pe care le vom putea recunoaste din imagine. In acest moment exista camere de supraveghere accesibile cu rezolutii suficient de mari pentru a putea recunoaste persoane straine si numere de inmatriculare pe distante de pana la 30-40 de metri. Desigur, cu cat mai mare rezolutia camerei, cu atat mai mare si pretul. Mai jos o sa prezentam rezolutiile de care aveti nevoie pentru a recunoaste persoane pe diferite distante. Atentie! Daca alegeti o camera cu o rezolutie mare va trebui sa alegeti si un DVR care sa suporte acea rezolutie pentru ca imaginile finale sa fie de rezolutia dorita.
Asa cum spuneam mai sus, cand vine vorba de alegerea rezolutiei unei camere de supraveghere trebuie sa ne gansim neaparat si la DVR-ul (sau NVR daca vorbim de camere IP) la care vom conecta camera. Trebuie sa ne asiguram ca unitatea de inregistrare la care vom conecta camera noastra suporta rezolutia camerei. Este important ca rezolutia maxima pe care o ofera camera sa fie egalata de rezolutia pe care o poate procesa si stoca DVR-ul. Cele doua dispozitive, camera si DVR-ul, trebuie sa functioneze in “echipa”. Un ghid complet despre cum sa alegem corect un DVR gasiti AICI.
Acum ne intoarcem la camere. Spuneam ca rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este alcatuita imaginea pe care dumneavoastra o vedeti pe monitor, si cu cat mai multe puncte in imagine cu atat mai bogata imaginea in detalii. Deci, ideal este sa cautam camere (si DVR-uri compatibile) cu rezolutii cat mai mari.
Spuneam ca puteti gasi pe piata camere si DVR-uri cu rezolutii foarte mari la preturi foarte mici. Odata cu acest salt in nivelul rezolutiei putem opta pentru camere si DVR-uri care sa ne fie utile pe distante de 10, 15, 20, 25, 30 metri, dupa nevoi. Folositi reperele de mai jos pentru a alege rezolutia camerelor, in functie de distantele pentru care aveti nevoie de acoperire eficienta:
• 1 Megapixel, 1280 x 720 pixeli - Rezolutia este utila pentru monitorizarea de spatii si distante mici. Obtinem recunoastere faciala pe distante liniare de 9-10 metri. Recomandat pentru suprafete de maxim 100mp. Recomandari camere supraveghere 1 Megapixel.
• 2 Megapixel, 1920 x 1080 pixeli - Acesta este nivelul urmator de calitate, acum deja la un pret accesibil pe piata. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii medii, unde se doreste recunoasterea de detalii semnificative pe distante liniare de pana la 14-15 metri. Recomandat pentru suprafete de maxim 200mp. Recomandari camere supraveghere 2 Megapixel.
• 3 Megapixel, 2052 x 1536pixeli - Rezolutie apropiata de cea de 2 Megapixel, utila pentru recunoastere faciala si numar inmatriculare pe distante liniare de pana la 18-20 metri.
• 4 si 5 Megapixel, 2560 x 1920 pixeli. Rezolutie mare cu calitate foarte buna. Recomandata pentru monitorizarea spatiilor de dimensiuni mari. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 25-30 metri. Recomandari camere supraveghere 5 Megapixel.
Dupa ce ati ales camerele cu rezolutia dorita, urmatorul pas este sa alegeti DVR-ul cu rezolutia potrivita. Un DVR care suporta rezolutia maxima X Megapixel va fi compatibil cu camere de rezolutie X Megapixel si mai mica, insa nu va fi compatibil camere de rezolutie mai mare de X Megapixel. De exemplu, un DVR de 2 Megapixel va fi compatibil cu camere de 1 si 2 Megapixel, insa nu va fi compatibil cu camere de 3 Megapixel.
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.
Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresiile dumneavoastra despre acest articol.
Multumim .
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24 .ro