Close
Categorii
Meniu

Accesoriile unui sistem de supraveghere - Partea 1 - Accesorii video

De cele mai multe ori, cand se construieste un sistem de supraveghere discutiile se concentreaza pe alegerea camerelor de supraveghere si a DVR-ului, iar alegerea accesoriilor potrivite este neglijata. Pentru o solutie completa trebuie sa analizam toate componentele care alcatuiesc sistemul nostru.

Alegerea accesoriilor corecte pentru un sistem de supraveghere de calitate face diferenta dintre un sistem excelent si un sistem mediocru. Daca nu doriti sa cheltuiti bani multi pe echipamente de calitate de care sa nu va bucurati pentru ca sursa de alimentare nu face fata consumului, iar conectorii video nu fac contact perfect, atunci ar trebui sa respectati urmatoarele sfaturi.

Mai jos vom discuta in parte despre fiecare accesoriu care poate fi folosit impreuna cu un sistem de supraveghere, vom explica modalitatea de utilizare corecta si vom recomanda produse concrete, pe care tehnicienii nostri le-au testat in multiple montaje. Daca stiti deja care sunt principiile de utilizare a tuturor accesoriilor si doriti sa sariti peste explicatii, va oferim lista completa a accesoriilor pe care noi le recomandam pentru sisteme de supraveghere.

Recomandarile pe care le facem sunt bazate pe ani de experienta si pe testarea si eliminarea produselor de la multi furnizori de echipamente, pana cand am gasit produsele de calitate pe care ne putem baza, deci pe care va puteti baza si dumneavoastra.

Nu am inclus in explicatiile de astazi detalii despre Hard Disk-ul necesar pentru stocarea inregistrarilor. Un articol dedicat acestui subiect a fost scris deja si il puteti gasi AICI. Am inclus in schimb in lista simplificata de recomandari si HDD-urile pe care noi le folosim la sistemele noastre.

Accesoriile necesare unui sistem de supraveghere se impart in 3 cateva categorii principale, iar fiecare categorie in cateva subcategorii, in functie de tipul sistemului de supraveghere.

Categoriile principale de accesorii de care aveti nevoie sunt:Partea 1. Accesorii pentru legatura video dintre camere si unitatea de inregistrare
Partea 2. Accesorii pentru alimentarea electrica a camerelor de supraveghere
Partea 3. Accesorii pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si cablurilorIn acest articol discutam detaliat PARTEA 1 din lista de mai sus, accesoriile necesare si recomandate pentru legatura video a camerelor de supraveghere. Puteti accesa rapid si PARTEA 2 si PARTEA 3 cu un simplu click pe link-urile de mai sus sau din continutul articolului.


Partea 1. Accesorii pentru legatura video dintre camere si unitatea de inregistrare


Legatura video este modalitatea prin care semnaul video de la camerele de supraveghere ajunge in sistem pentru a putea fi stocata, vizualizata, accesata prin internet, etc. Aceasta legatura video poate fi:
- legatura pe fir (camerele de supraveghere sunt conectate la sistemul de supraveghere prin cablu)
- legatura wireless (camerele de supraveghere sunt conectate la sistemul de supraveghere prin legatura radio WiFi)

In functie de tehnologia sistemului de supraveghere accesoriile necesare realizarii legaturii video sunt diferite.


1.1 Legatura video pentru camere analog


Camerele analog, fie ele analog vechi (960H) sau analog HD (AHD, TVI, CVI) folosesc aceleasi accesorii de zeci de ani.

Legatura video pentru aceste camere se poate realiza doar pe fir. Nu veti mai gasi o solutie wireless eficienta pentru camere analog.

Aceasta legatura pe fir se poate face in 2 moduri, ambele fiind eficiente, dar cu mici diferente de implementare.

1.1.1 Conectori video BNC si cablu coaxial (varianta clasica, veche de zeci de ani de zile, utilizata pentru cablarea camerelor de supraveghe de cand exista camere de supraveghere)

sau

1.1.2 Conectori video tip video-balun si cablu de retea UTP (varianta mai moderna, mai usor de pozat si mufat)

1.1.1 Conectori video BNC si cablu coaxial

Reprezinta cea mai veche solutie pentru legatura video a camerelor de supraveghere. Este o solutie testata, verificata, sigura.

Avantaje
Pretul scazut al cablului, pretul accesibil al conectorilor BNC, multi instalatori cunosc si folosesc acest sistem, deci gasiti foarte usor tehnicieni pentru implementare.

Dezavantaje
Cablul coaxial este rigid si greu, deci pozarea si asezarea cablului pe pozitie este mai dificila, in special la interior unde exista multe coturi si directii. De asemenea, conectorii BNC se mufeaza mai greu pe cablu decat alternativa video-balunilor folosita la cablu UTP. Daca mufele BNC nu sunt facute corect vom avea intreruperi de semnal dese.

Sfaturi
Atentie la calitatea materialelor din care este construit cablul. Pentru un semnal de calitate miezul cablului trebuie sa fie din cupru, nu din aluminiu.
In plus, conectorii BNC trebuie sa fie de o constructie solida, astfel incat sa se fixeze ferm pe cablu si sa ofere o conexiune stabila. Grosimea si greutatea cablului coaxial in combinatie cu mufe BNC proaste duc la desprinderea mufelor BNC de pe cablu, deci intreruperi de semnal.
Noi sugeram sa folositi cablu coaxial pentru solutii de exterior, acolo unde cablul are trasee cat se poate de drepte. Nu ne lovim astfel de problema flexibilitatii cablului.

Recomandari
Cablu coaxial RG6 cu miez de cupru, eficient pe lungimi de pana la 200m
Conectori BNC cu filet solid si garnitura dubla de cauciuc.


1.1.2 Conectori video-balun si cablul de internet UTP


Reprezinta solutia mai noua in materie de cablaj video pentru camere analog.

Avantaje
Cablul UTP este mult mai subtire, flexibil si mai usor decat cablul coaxial, dar si rezistent. Este deci mult mai usor de pozat pe trasee cu coturi.
Datorita constructiei cu 4 perechi de fire la interior putem folosi cablul UTP pentru conectarea simultana a semnalului video de la 4 camere. Un lucru imposibil cu cablul coaxial, unde folosim o lungime de cablu pentru fiecare camera.
Conectorii video-balun care se folosesc cu cablul UTP se mufeaza mult mai usor si mai sigur pe cablul UTP decat mufele BNC pe cablul coaxial. Acest lucru face ca mufarea sa se poata face cu mana, fara nicio scula.

Dezavantaje
Pretul conectorilor video balun este de 5 ori mai mare decat cel al mufelor BNC.
Calitatea semnalului video depinde mult de calitatea video-balunilor folositi. O camera video cu semnal fullHD are nevoie de un video balun mai bun decat o camera cu semnal HD simplu. Este foarte usor sa “stricati” calitatea unei camere foarte bune cu un video-balun prost. Din fericire noi va recomandama doar video baluni de cea mai buna calitate.
Invelisul cablului UTP este mai fragil decat cel al cablului coaxial, ceea ce nu il recomanda pentru distante mari si expuse de exterior. In aceasta situatie puteti apela la varianta cablului FTP (un UTP construit special pentru exterior) sau sa apelati la varianta coaxial + BNC.

Sfaturi
Folositi cablu UTP pentru interior, iar la exterior doar pentru trasee protejate (pe sub stresina, prin pod, trecut prin copex). Cablul UTP functioneaza perfect pentru case, vile, orice sistem de supraveghere unde traseele de cablu sunt pozate pe structura.
Folositi FTP pentru exterior unde aveti lungimi mari expuse (lungimi intre stalpi sau lungimi aflate la inaltime).
Folositi cablu UTP sau FTP doar de cupru, in niciun caz aluminiu.
Folositi video-baluni de calitate, niciodata variantele cele mai ieftine si de constructie indoielnica. Este o economie care va costa mult in final.

Recomandari
Cablu UTP de calitate pentru interior si lungimi protejate la exterior
Cablu FTP de calitate pentru lungimi expuse la exterior
Video baluni pentru camere HD 720p si 1080p
Video baluni pentru camere analog de peste 4 megapixel.1.2 Legatura video pentru camere IP


Camerele IP, in functie de model, pot transmite semnalul video prin legatura wireless sau legatura pe fir.

Atentie! Nu orice camera IP este obligatoriu o camera wireless doar pentru ca este camera IP. Toate camerele IP sunt dotate cu porturi de retea pentru a putea fi conectate pe cablu, insa doar anumite modele au si functia wireless integrata.

Putem avea si sisteme mixte, cu camere pe fir si camere wireless integrate in acelasi sistem, flexibilitatea fiind unul din avantajele principale ale sistemelor de supraveghere IP.1.2.1 Legatura pe cablu a camerelor IPPentru conectarea pe cablu a camerelor IP trebuie sa folosim conectori de retea RJ-45 si cablu de internet tip UTP (sau FTP). Alta varianta de cablaj nu exista. Daca la camerele analog puteam folosi cablu coaxial sau cablu UTP, la camerele IP putem lucra doar cu cablu UTP. Vom vedea in sectiunea accesoriilor pentru alimentare cum cablul UTP poate fi folosit in acelasi timp si pentru legatura video si pentru alimentarea camerelor IP.

Conectorii necesari pentru legatura video a camerelor IP sunt conectorii de retea RJ-45. Acesti conectori pot fi construiti din plastic sau metal. Cei de plastic sunt recomandati pentru trasee de cablu protejate sau pozate pe interior. Daca aveti legaturi de cablu expuse intemperiilor si descarcarilor electrice conectorii de metal ofera o capsulare perfecta a capetelor cablului si posibilitatea impamantarii unuia dintre capete pentru eliminarea in siguranta a descarcarilor electrice.

conector RJ-45 retea mufa plasticconector RJ-45 retea mufa metalica

Ca si la camerele analog, cablul UTP se recomanda pentru traseele de interior si pentru traseele protejate de exterior. Pentru trasee de exterior expuse (lungimi pozate la intaltime, lungimi pozate intre stalpi, etc) se recomanda cablul FTP (varianta de exterior a cablului UTP).

Avantaje
Cablul UTP / FTP permite utilizarea tehnologiei PoE, cu care puteti alimenta camerele IP folosind cablul de date.
Cablul UTP / FTP este flexibil, usor, poate fi pozat pe orice suprafata fara nicio dificultate.

Dezavantaje
- trebuie sa folosim un cleste special de sertizat pentru mufarea conectorilor de retea pe cablul UTP. In plus, firele se aseaza in mufa de retea intr-o anumita ordine, deci sunt necesare si cateva cunostinte suplimentare.

cleste sertizat cablu retea

Sfaturi
Folositi un cleste de sertizat de calitate cand mufati cablul UTP. Cu un cleste de proasta calitate riscati ca pinii din mufa sa nu ajunga la cuprul din firele UTP, deci sa nu existe contact perfect.
Folositi conectori de retea de calitate. Nu e nimic mai frustrant decat o mufa proasta, care nu capseaza corect si care da batai de cap pentru ca nu stim de ce nu avem legatura cu camera.
Folositi doar cablu de cupru, niciodata de aluminiu.

Recomandari
Cablu UTP de calitate pentru camere IP
Cablu FTP de calitate pentru camere IP
Mufe retea de plastic pentru cablu UTP
Mufe retea metalice pentru cablu FTP1.2.2 Legatura Wireless a camerelor IPO optiune pe care camerele IP o ofera, iar cele analog nu, este posibilitatea transmiterii semnalului video prin wireless (alimentarea se face in continuare prin cablu). In aceasta situatie nu sunt necesare accesorii video. O sa fie nevoie insa de un router performant in locatie, care sa poata sustine fluxul de date de la camere si care sa ofere acoperire buna.
Principiul este urmatorul. Camerele wireless se conecteaza la reteaua wireless oferita de router, iar din router informatia ajunge la unitatea de stocare sau la telefonul dumneavoastra.
Singurele accesorii necesare cand folosim camere de supraveghere wireless sunt accesoriile de alimentare si cele de prindere, iar despre acestea vorbim in sectiunile urmatoare.

Informatii complete despre utilizarea camerelor IP wireless puteti gasi in ACEST articol dedicat.Partea 2. Accesorii pentru alimentarea electrica a camerelor de supraveghereGasiti AICI PARTEA 2 a acestui ghid complet , Accesoriil pentru alimentarea electrica camerelor de supraveghere.Partea 3. Accesorii pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si cablurilor


Gasiti AICI PARTEA 3 a acestui ghid complet , Accesoriil pentru prinderea si asezarea pe pozitie a camerelor si cablurilor.

Nu ezitati sa ne contactati pentru detalii sau nelamuriri. Ne gasiti pe supraveghere24.ro sau direct la adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro

Cu stima,

Istrate Alexandru

Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.