Close
Categorii
Meniu

Am un DVR vechi, chinezesc, si nu stiu ce aplicatie sa folosesc pentru monitorizare pe internet

Stim ca in China se produce orice, de la echipamente de la calitate premium si pana la echipamente foarte ieftine si slabe calitativ, denumite generic “chinezarii”.


In ultimii zeci de ani Romania a fost inundata de sisteme de aceste sisteme de supraveghere tip “chinezarie” pentru ca piata cerea aceste produse, iar vanzatorii puteau obtine adaosuri foarte mari distribuind aparatura cumparata ieftin din China, dar vanduta scump in Romania.


Pentru ca sunt inca multe persoane care folosesc aceste sisteme vechi, am considerat ca ar fi util sa le oferim putin ajutor. Acest articol este dedicat clientilor care folosesc DVR-uri vechi si fara nume, sunt impacati cu ele, dar isi doresc sa le monitorizeze prin internet, de pe telefon sau calculator.

Mai intai sa vedem cum identificam un produs “chinezesc”.1. Care sunt problemele principale cu aceste DVR-uri?La aceste DVR-uri “fara nume” principalele probleme care apar sunt:
- lipsa unei aplicatii stabile si eficiente de monitorizare de pe telefonul mobil
- lipsa unei aplicatii de monitoritorizare pentru calculator
- probleme cu garantie si service

Aceste unitati nu sunt neaparat nefiabile, ele pot functiona ani de zile fara probleme daca nu sunt expuse socurilor de tensiune, umiditatii sau temperaturilor extreme.
Problema este lipsa unui suport tehnic real din partea unui producator. Acest lucru face ca aplicatiile de monitorizare pentru telefon si calculator sa nu fie disponibile clientilor pe un site, ci doar pe un mic CD aflat in cutia DVR-ului sau scrise pe un colt al cutiei DVR-ului. Daca CD-ul sau cutia se pierd, adio aplicatie.
Alta mare problema este lipsa unei actualizari a aplicatiilor de monitorizare. Chiar si daca stim ce aplicatie trebuie sa folosim, sistemele de operare de pe telefoane si calculatore sunt intr-o schimbare continua. Daca nu se ocupa nimeni de actualizarea aplicatiilor pentru a fi compatibile cu noile sisteme de oparere, atunci acele aplicatii devin inutile.

Daca in ce priveste problemele de garantie si service nu avem cum sa va ajutam, in ceea ce priveste accesarea sistemului prin internet de pe telefon sau calculator, va putem oferi cateva solutii.

Dar mai intai, sa aflam daca avem un DVR “chinezarie”.2. Cum identificam un DVR “chinezesc”?Sunt mai multe indicii.

- pe carcasa DVR-ului nu gasim nimic care sa indice producatorul, gasim eventual doar textul “H.264” sau “H.264 digital video recorder” si nimic altceva.

dvr chinezesc dvr chinezesc

ATENTIE! Ca o lamurire importanta, “H.264” este numele standardului de compresie pe care DVR-ul il foloseste pentru inregistrari, nu are legatura cu numele producatorului sau cu modelul DVR-ului. Noi intrebam clientii: “Ce model DVR aveti?” De multe ori raspunsul este: “Am un DVR H.264”. A spune “Am un DVR H.264” este echivalent cu a raspuspunde la intrebarea “Ce masina aveti?” cu “Am o masina cu motor”.

- cutia in care DVR-ul a venit este o cutie simpla de carton, fara un nume de producator, pe care apare eventual textul generic “DVR - Digital Video Recorder”.

cutie dvr chinezesc cutie dvr chinezesc

- modelul si informatiile despre DVR sunt plasate pe un banal autocolant mic, lipit pe fundul sau lateralele DVR-ului.

eticheta dvr chinezesc eticheta dvr chinezesc

- o cautare pe internet dupa modelul care apare pe autocolantul de pe spatele DVR-ului nu ne duce catre o pagina web oficiala a unui producator.3. Gasirea aplicatiei de monitorizare pentru telefonul mobilAplicatiile de mobil pentru DVR-uri “fara nume” sunt aplicatii generice, utilizate de mai multe modele de DVR-uri “fara nume”. Din pacate, fiecare DVR de acest gen are una, maxim doua, aplicatii cu care este compatibil. Deci, este crucial sa stim aplicatia corecta.

Aplicatia corecta o putem gasi in urmatoarele locuri:
- pe cutia DVR-ului, daca exista detalii si instructiuni scrise undeva pe cutie.
- pe CD-ul din cutia DVR-ului, daca exista acel CD si nu a fost pierdut.
- de la firma care a vandut DVR-ul, ei sunt cei care ar trebui sa ofere clientilor suportul tehnic pe care chinezul nu il ofera.
- pe un pliant sau manual din cutia DVR-ului, daca acesta exista.

Daca niciuna din variantele de mai sus nu da rezultate, putem sa cautam online (pe Google) alti posesori care s-au aflat in situatia noastra si care au gasit raspuns. Cum? Simplu. Tastam in fereastra de cautare Google urmatorul text:

aplicatie mobil DVR “nume DVR-ul nostru”
nume DVR-ul nostru = codul DVR de pe autocolantul lipit pe spatele DVR-ului

cautare aplicatie dvr chinezesc

Exista sanse sa gasiti raspunsuri pe diverse forumuri sau site-uri de la persoane care au avut aceeasi problema.

Daca totul esueaza iata cateva recomandari de aplicatii pe care le puteti folosi. Sunt aplicatii pe care noi le-am testat cu succes pe multe DVR-uri “chinezesti”. Este posibil ca una din aceste aplicatii sa functioneze cu DVR-ul dumneavoastra.

Le puteti gasi gratuit printr-o simpla cautare din telefon pe AppStore (daca aveti Iphone) sau GoogleStore (daca aveti telefon cu Android). Multe exista chiar si pe WindowsMobile.

- vMEye
- vMEyeSuper
- ASEE sau ASEE+
- XMEye

Va trebui sa incercati pe rand aplicatiile si, cu putin noroc, veti nimeri una care se potriveste cu DVR-ul dumneavoastra. Ne puteti cere si ajutorul daca nu va descurcati. Trebuie doar sa lasati solicitarea in sectiunea de comentarii a acestui articol.

ATENTIE! Utilizarea cu succes a acestor aplicatii implica mai intai efectuarea tututor setarilor corecte pentru accesul prin interet la DVR. Aceste setari se efectueaza indiferent daca aveti un DVR de firma (Hikvision, Sony, Samsung, Dahua, etc) sau un DVR necunoscut. Vorbim despre:
- setare IP, masca, gateway pentru DVR, conform retelei in care este conectat
- identificarea in meniul DVR-ului a porturilor pe care DVR-ul le foloseste
- deschiderea acelor porturi pe router-ul de internet din locatie prin procedurile de “port-forward”.
- verificarea porturilor deschise prin aplicatia ping.eu

Este posibil sa fi facut toate etapele de mai sus, sau este posibil ca ultimele randuri sa sune a chineza. Daca suna a chineza va indrumam sa parcurgeti tutorialele noastre complete si foarte bine vazute despre setarile mentionate mai sus.

blog - TUTORIAL COMPLET SETARI ACCESARE DVR PRIN INTERNET

youtube - partea 1 - Conectarea fizica si explicatii generale
youtube - partea 2 - Setari retea DVR si identificare porturi
youtube - partea 3 - Setari “port-forwarding” router si verificare

Daca ati facut toti pasii corecti, porturile DVR-ului apar “open” in ping.eu si putem sa trecem la configurarea aplicatiei de mobil.

Aplicatia de mobil se configureaza cu IP-ul de internet alocat locatiei dumneavoastra de furnizorul de internet (il obtineti tot din pagina ping.eu , tutorialele prezentate mai sus acopera si acest aspect) si portul de mobil pe care il foloseste DVR-ul (port care acum ar trebui sa apara ca “deschis”).
 
Un exemplu clar de configurare aplicatie mobil VMEyeSuper gasiti in acest tutorial youtube:

youtube - Configurarea aplicatiei de mobil pentru DVR

Am tot discutat mai sus despre porturi si cat de importante sunt. Acestea sunt caile de identificare ale DVR-ului. IP-ul identifica doar locatia dumneavoastra, dar in locatie pot fi multe dispozitive conectate la internet (telefoane mobile, laptop-uri, calculatoare). Porturile DVR-ului sunt acelea care, asociate IP-ului, directioneaza fix catre DVR.

In functie de DVR-ul dvs. puteti gasi in meniu porturi diferite. Unele DVR-uri au 3 porturi, altele 2, altele doar 1 port. Sunt mai multe porturi pentru ca fiecare este gandit cu un scop. Gasim urmatoarele variante de porturi:
port HTTP - de obicei este 80, folosit pentru accesul la DVR prin browser web. Vom discuta despre accesul prin browser imediat.
port server (numit uneori media sau port TCP) - aici fiecare producator isi alege un numar (puteti gasi 8000, 34567, 7777, 8888, etc), folosit pentru accesul la DVR prin aplicatie de mobil.
port mobil - daca exista acest port in DVR-ul dvs. este posibil ca numai acest port sa poata fi folosit pentru accesul prin telefon mobil. Nu este o regula. Recomandarea este sa incercati configurarea aplicatiei de mobil cu toate porturile existente in DVR.4. Monitorizarea de pe un calculator sau laptopUn DVR poate fi accesat si prin calculator, nu numai de pe telefonul mobil, iar daca accesarea prin aplicatia de mobil a esuat, venim cu o veste buna. Conectarea cu un laptop sau calculator se poate face mai usor.

DVR-urile folosesc aplicatii de monitorizare si pentru calculatoare sau laptop-uri, insa majoritatea DVR-urilor “chinezesti” sunt compatibile si cu browser-ul Internet Explorer de la Microsoft. Asta inseamna ca daca folositi un calculator cu sistem de operare Windows veti putea accesa DVR-ul folosind browser-ul Internet Explorer.

ATENTIE! In versiunile noi de Windows, Internet Explorer a fost ascuns. Browser-ul implicit este acum Edge, care are o iconita asemanatoare cu Internet Explorer, dar nu trebuie confundat. Trebuie sa folositi Internet Explorer.

                                 Internet Explorer                                                                 Edge

 simbol internet explorer simbol edge

Spuneam ca Internet Explorer se gaseste inca in Windows, dar a fost ascuns. Trebuie doar sa cautam cu bara de cautare si vom gasi si Internet Explorer.

unde este internet explorer?

ATENTIE! Si pentru monitorizarea prin Internet Explorer sunt necesari pasii de setare corecta a DVR-ului si router-ului descrisi mai sus.

Dupa setarile corecte ramane doar sa accesam DVR-ul prin deschiderea browser-ului Internet Explorer si introducerea in bara de adrese textului:

http://IP_public:port_http

Exemplu:
http://89.43.28.64:80

In exemplul de mai sus “http://“ este sintaxa standard prin care o adresa de internet este construita, “IP_public” este 89.43.28.64 , iar “port_http” este 80. IP_public si port http se despart prin doua puncte “:”.

Daca ceva este neclar va recomandam sa urmariti acest tutorial Youtube.

youtube - Conectare la DVR prin calculator

Desi este putin probabil, acolo unde conectarea prin Internet Explorer nu reuseste (se poate ca unele DVR-uri sa nu fie compatibile nici macar cu Internet Explorer) puteti incerca o aplicatie generica de monitorizare pe care sa o instalati pe calculator. Va putem oferi noi o aplicatie de acest gen, a fost testata cu succes cu multe DVR-uri “chinezesti” de pe piata. Daca sunteti interesat de aceasta aplicatie va rugam sa lasati solicitarea in sectiunea de comentarii.

5. Concluzie


Un DVR vechi nu este neaparat un DVR de aruncat la gunoi. Incercati sa parcurgeti cu atentie pasii descrisi mai sus si aveti toate sansele sa reusiti accesarea prin internet a sistemului dumneavoastra de supraveghere. Daca nu va descurcati ne puteti oricand contacta pentru un sfat, iar daca va hotarati sa modernizati sistemul va ajutam sa aleageti unul potrivit. Ne puteti contacta prin e-mail la adresa comenzi@supraveghere24.ro sau prin telefon la numarul 0728 08 70 08.

Va multumim

Istrate Alexandru
Inginer Sisteme SecuritateLasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 02.07.2019 16:31
In completare, pentru DVR-urile chinezesti fara niciun nume(sau vreun cod de produs ceva), incercati aplicatia SecuViewer. Trust me, it works!!
Creat pe: 10.11.2020 5:42
cum se numeste aplicatia?
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.