Close
Categorii
Meniu

Totul despre sistemele de supraveghere cu PoE

Acest articol va fi foarte util persoanelor care s-au orientat catre un sistem de supraveghere IP si au auzit despre PoE, dar doresc sa obtina mai multe informatii.
Avantajele unui sistem de supraveghere IP sunt multe si nu fac obiectul acestui articol, insa merita subliniat ca un sistem de supraveghere IP ofera un nivel de calitate al imaginilor mult peste cel al camerelor analogice de rezolutie echivalenta, si in plus ofera si multe alte facilitati extrem de utile, cum este si functia PoE.

In acest articol gasiti raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Ce este PoE?
2. Cum functioneaza PoE?
3. Care sunt componentele unui sistem de supraveghere IP cu PoE?
4. Au toate camerele IP PoE?
5. Care sunt avantajele PoE?
6. Care sunt dezavantajele PoE?
7. Ce recomandari aveti pentru un sistem de supraveghere IP cu PoE?



1. Ce este PoE?



PoE este acronimul pentru “Power over Ethernet” (in traducere: “Alimentare prin Ethernet”) si este o tehnologie care permite realizarea simultana a legaturilor de date si alimentare electrica pentru dispozitive de retea, prin acelasi cablu de retea.

Sa oferim cateva explicatii suplimentare.

Cand vorbim despre dispozitive de retea vorbim despre echipamente care folosesc o conexiune de retea standard cu porturi RJ-45 (vezi imaginile de mai jos), asa cum sunt si camerele IP. PoE este o tehnologie dedicata strict echipamentelor de retea, deci singurele camere de supraveghere care pot folosi PoE sunt camerele IP. Asta inseamna ca nu putem folosi PoE pentru camere analogice.
Termenul “Ethernet” din definitia de mai sus face referire la orice tip de cablu de retea (deseori poreclit “cablu de internet”). Vorbim despre cablul uzual de retea cu 8 fire impartite in 4 perechi torsadate. Cele mai intalnite tipuri de cablu de retea sunt, in ordinea crescatoare a calitatii: UTP (folosit de obicei la interior), FTP (folosit de obicei la exterior), SFTP (folosit pentru proiecte speciale).

conectori camera IP  cablu retea UTP

cablu retea FTP  cablu retea SFTP


Sa ne intoarcem la camere de supraveghere si functia PoE. Folosind PoE putem sa realizam legatura de date si alimentare pentru o camera de supraveghere IP folosind un singur cablu. Camerele IP sunt probabil cele mai intalnite dispozitive de retea care utilizeaza PoE.

PoE este o tehnologie standardizata riguros prin IEEE 802.3 din 2003. Acest standard international garanteaza compatibilitatea intre echipamente cu functia PoE, chiar daca echipamentele sunt de la producatori diferiti.
Daca sunteti cunoscator de limba engleza puteti citi mai multe despre PoE AICI.



2. Cum functioneaza PoE?



Un sistem care foloseste PoE se bazeaza pe 3 componente principale:
- echipamentul PoE care face alimentarea
- cablul de retea
- echipamentul PoE care este alimentat

Echipamentul PoE care face alimentarea este un dispozitiv cu porturi de retea, alimentat la priza, si care foloseste acele porturi de retea pentru comunicare date, dar si pentru a trimite alimentare electrica prin cablul de retea.
Cele mai intalnite dispozitive de acest tip sunt: switch-uri cu PoE, NVR-uri cu PoE, injectoare PoE.

switch poe

NVR PoE

injector PoE

Cablul de retea necesar nu este un cablu special, ci cablu de retea uzual. Asa cum am mentionat intr-un paragraf anterior, acest cablu de retea poate fi, in ordine crescatoare a calitatii, cablu UTP, FTP, SFTP. Toate aceste cabluri au aceeasi structura: 8 fire impartite in 4 perechi torsadate.
In mod normal, daca nu am folosi PoE, o camera IP foloseste pentru legatura de date 2 perechi (portocaliu si verde) din cele 4 disponibile, iar celelalte 2 perechi (maro si albastru) raman neutilizate. Tehnologia PoE foloseste exact perechile maro si albastru pentru a transmite alimentare electrica camerelor IP.
Daca privim pinii unei mufe de retea sertizata corect, de la stanga la dreapta avem:
- pin 1 - alb/portocaliu - legatura date
- pin 2 - portocaliu - legatura date
- pin 3 - alb/ verde - legatura date
- pin 4 - albastru - PLUS alimentare PoE
- pin 5 - alb/albastru - PLUS alimentare PoE
- pin 6 - verde / legatura date
- pin 7 - alb/maro - MINUS alimentare PoE
- pin 8 - maro - MINUS alimentare PoE

conector RJ-45 retea mufa

Echipamentul PoE care este alimentat poate fi aproape orice dispozitiv, dar pentru ca discutam despre supraveghere video, prezentam cele 2 posibilitati care tin de supravegherea video.
- o camera IP cu PoE integrat
- o camera IP fara PoE + un splitter PoE

O camera IP cu PoE integrat poate fi alimentata direct prin mufa de retea pentru ca are in constructie mecanismul de transformare a tensiunii de 48V (folosita de standardul PoE) in tensiune 12V (folosita de circuitele camerei).
O camera IP fara PoE nu are dispozitivul PoE intern, deci nu putem alimenta direct camera din mufa de retea. In acest caz avem nevoie de un adaptor extern. Aici intervine Splitterul PoE (vezi imaginea de mai jos). Acest echipament preia tensiunea 48V PoE si face transformarea la 12V, tensiunea pe care o putem conecta la jack-ul standard de alimentare al camerei.

splitter poe  splitter poe


3. Care sunt componentele unui sistem de supraveghere IP cu PoE?



Un sistem de supraveghere IP cu PoE poate fi construit cu oricare din urmatoarele structuri:

3.1 Camere IP cu PoE integrat + NVR cu PoE integrat

solutie IP cu NVR PoE

3.2 Camere IP cu PoE integrat + switch cu PoE integrat + NVR fara PoE

solutie IP cu Switch PoE

3.3 Camere IP cu PoE integrat + injector PoE pentru fiecare camera + switch fara PoE + NVR fara PoE

solutie IP cu injector PoE

3.4 Camere IP fara PoE integrat + splitter PoE + NVR/switch/injector PoE

solutie IP cu injector PoE si splitter



4. Toate camerele IP au PoE?



Nu toate camerele IP au PoE integrat. Am intalnit aceasta confuzie la multi clienti pentru ca o camera IP cu PoE arata exact ca o camera IP fara PoE. Diferenta o face constructia interna.
Orice camera de supraveghere IP are o mufa de retea pentru partea de date si o mufa de alimentare pentru alimentarea cu 12V. O camera de supraveghere IP cu PoE pastreaza aceste 2 conexiuni (date si alimentare 12V), dar suplimentar ofera si posibilitatea alimentarii camerei prin mufa de retea, lasand in acel moment mufa de alimentare 12V neutilizata.
Pe scurt, doar pentru ca avem o camera de supraveghere IP nu inseamna ca obligatoriu trebuie sa se si alimenteze prin acea legatura de retea. Camerele IP cu PoE integrat mentioneaza acest lucru in specificatii.

Aceeasi confuzie se poate face si in cazul NVR-urilor de stocare. Unele NVR-uri au PoE integrat pentru alimentarea camerelor IP conectate, alte NVR-uri nu. Pe un NVR cu PoE gasim porturi de retea cu PoE pentru fiecare camera IP suportata. Pe un NVR fara PoE gasim un singur port de retea folosit doar pentru date, pe unde vor comunica toate camerele IP conectate la acel NVR. 

La fel si in cazul switch-urilor. Majoritatea switch-urilor de pe piata sunt fara PoE. Un switch cu PoE (adica un switch capabil sa alimenteze echipamente PoE) mentioneaza explicit acest lucru pe cutie si in specificatii.



5. Care sunt avantajele PoE?



Standarul PoE este o facilitate care ridica destul de mult costul unei solutii de supraveghere. Camerele IP cu PoE sunt mai scumpe decat camerele IP fara PoE, iar switch-ul PoE sau NVR-ul PoE este mai scump decat echipamentul echivalent fara PoE. Partea pozitiva este ca o solutie PoE ofera multe avantaje care pot reduce drastic alte costuri ale proiectului. Deci, care sunt avantajele PoE?

- PoE permite utilizarea de lungimi de cablu de cel putin 100 metri pana la camere. Fata de solutia standard cu alimentare pe 12V, cu PoE (care foloseste 48V) putem instala fara probleme camere la distante mult mai mari. Cu cablu FTP de calitate si switch PoE performant echipa noastra a reusit implementarea de solutii de supraveghere IP pana la distante de 150 metri. Asta inseamna ca solutii care nu sunt tehnic posibile prin varianta clasica de alimentare cu 12V sunt posibile prin varianta PoE.
- Posibilitatea de a folosi un singur cablu pentru date si alimentare pana la distante atat de mari se traduce intr-o economie consistenta facuta la cablu de alimentare si alte accesorii ce ar fi fost necesare daca am fi dorit sa alimentam camerele cu 12V pe distante mari.
- Un alt avantaj este usurinta instalarii. Deoarece fiecare camera are o singura legatura de cablu munca fizica este mai putina.
- Nu in ultimul rand, sistemele cu PoE sunt sisteme cu un cablaj mult mai aerisit, fara cabluri peste cabluri si aglomeratie inestetica. Clientii pretentiosi aleg in general elegenta unui sistem de supraveghere IP cu PoE.



6. Care sunt dezavantaje PoE?



Principalul, si poate singurul, dezavantaj al unei solutii cu PoE este pretul ridicat al aparaturii. Din acest motiv solutiile cu PoE sunt recomandate in acele situatii unde avantajele oferite depasesc dezavantajul costului ridicat. Mai exact pentru solutii cu lungimi mari de cablu. In rest, PoE nu este altceva decat o solutie eleganta si eficienta.



7. Cateva recomandari de echipamente?



Iata cateva recomandari de echipamente pentru cei interesati de alcatuirea unui sistem de supraveghere cu PoE.

Incepem prin a va recomanda cateva pachete de supraveghere PoE testate si asamblate de tehnicienii nostri. Toate pachetele sunt personalizabile, deci putem inlocui si adauga camere de supraveghere cu alte specificatii si caracteristici, dupa dorinta si cerintele clientului.

Pachet complet IP PoE cu 1 camera
Pachet complet IP PoE cu 2 camere
Pachet complet IP PoE cu 3 camere
Pachet complet IP PoE cu 4 camere

Recomandari Camere IP cu PoE

Datorita calitatii excelente si pretului foarte bun recomandam camerele IP de la Hikvision. Sunt performante, fiabile, si toate modelele au din fabrica integrat si PoE. Ramane doar sa alegeti modelul potrivit distantelor si locatiei dumneavoastra.

Cele mai populare modele sunt:
DS-2CD2020F-I - recomandata pentru distante de maxim 20 metri
DS-2CD2120F-I - varianta in format Dome a camerei 2020F-I
DS-2CD2420F-IW - camera interior cu audio si unghi wide
DS-2CD2T42WD-I5 - recomandata pentru distante de maxim 30 metri
DS-2CD2T85FWD-I5 - recomandata pentru distante de maxim 40 metri

Oferta noastra de camere IP este mult mai mare. Puteti gasi toate modelele AICI.

Recomandari NVR-uri cu PoE

NVR Hikvision 4 canale PoE
NVR Hikvision 8 canale PoE
NVR Hikvision 16 canale PoE

Recomandari NVR-uri fara PoE

NVR Hikvision 4 canale PoE
NVR Hikvision 8 canale PoE
NVR Hikvision 16 canale PoE

Recomandari Switch-uri cu PoE

Daca ati optat pentru o solutie cu NVR fara PoE veti avea nevoie de un switch PoE cu care sa alimentati camerele IP.

Switch Hikvision 4 porturi PoE
Switch 8 porturi PoE
Switch Hikvision 8 porturi PoE

Recomandare Injector PoE

Cele mai mici switch-uri sau NVR-uri cu PoE au 4 porturi. Daca aveti 1,2 camere si nu doriti sa cheltuiti bani pentru un echipament scump PoE, dar doriti totusi sa folositi tehnologia PoE, puteti folosi cate un injector PoE pentru fiecare camera pe care o montati. Gasiti un injector de calitate AICI.

Recomandare Splitter PoE

Daca aveti camere de supraveghere IP fara PoE, iar lungimile de cablu pana la camere sunt mari, puteti apela la o solutie PoE cu cate un splitter PoE la fiecare camera. Splitterul va prelua alimentarea PoE de pe fir si va face transformarea la 12V, tensiune pe care o puteti folosi pentru camere IP standard. Un splitter bun si accesibil gasiti AICI.

In incheiere va amintim ca echipa Supraveghere24 va sta la dispozitie pentru orice problema legata de sisteme de securitate. Nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail: comenzi@supraveghere24.ro

cu stima,

Istrate Alexandru

Inginer Sisteme Securitate

Supraveghere24.ro

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 03.07.2018 18:33
Foarte util articolul. Multumesc frumos!
Creat pe: 22.02.2019 17:15
bună ziua..e posibil sa mi se umble la dvs din afară.? de exp eu am un dvr in casă si o cam video..ce am observat...e ca mi se pune pauză sau stop pe înregistrare..si dupa aceia redare ..adk eu cand ma uit pe înregistrare imi sare de exp de la ora 1:32 la 2:05... parerea mea e ca cineva imi umbla din afară la dvr cu o aplicatie sau ceva de genul... e posibil asa ceva...Va multumesc frumos. dacă se poate ast un mesaj din partea dvs...0767321249.
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.