Close
Categorii
Meniu

Camere cu aceleasi caracteristici, dar cu preturi diferite. De ce?

Internetul este un loc mare, plin de oferte, preturi si furnizori pentru orice, inclusiv camere de supraveghere. Daca sunteti in cautarea unui sistem de supraveghere aveti de unde alege.

In cautarile dumneavoastra pentru camerele potrivite, una din "dilemele" de care va veti lovi va fi: De ce doua camere care arata la fel si au aceleasi caracteristici, au preturi total diferite?

Exista doua raspunsuri la aceasta intrebare. Am detaliat totul mai jos. Nu am prezentat si varianta evidenta, adica exact acelasi produs, aceeasi marca si acelasi model, dar vandut de doi distribuitori cu adaosuri total diferite. Aici discutam despre produse de la producatori diferiti, cu caracteristici asemanatoare, dar preturi total diferite.

Explicatia 1 - Camerele au exact aceleasi caracteristici, dar calitatea electronicii folosite este total diferita.

Modul cel mai rapid de a intelege despre ce vorbim este sa luam un exemplu concret. Sa analizam rezolutia camerelor, poate cea mai vizata caracteristica legata de sistemele de supraveghere.

Doua camere analogice cu acelasi iluminator infrarosu, cu aceeasi lentila si cu rezolutie de 2 Megapixel 1080p, pot avea preturi total diferite. Asta pentru ca nu doar rezolutia este importanta pentru calitatea unei imagini. Rezolutia unei camere este doar un numar de pixeli, un numar de puncte din care imaginea este alcatuita. Si, desigur, mai multi pixeli inseamna o imagine mai detaliata si mai buna. Dar nu este chiar asa. 

O camera de supraveghere are sarcina de a prelua informatiile transmise de lumina din jur si de a transforma aceasta informatie in semnal electric. Este o conversie de la natural la tehnic. O camera de calitate reuseste sa faca aceasta conversie intr-un mod cat mai eficient, cat mai apropiat de realitate, astfel incat curtea dumneavoastra plina de culori si verdeata sa apara pe ecran la fel de veridic.

Deci, intorcandu-ne la exemplul nostru, o imagine de 2 megapixeli de calitate va avea fiecare pixel din imagine in aceeasi culoare si contrast si luminozitate cu punctul corespondent din lumea reala. O imagine de 2 megapixeli slaba va avea acelasi numar de pixeli, dar din toti acei pixeli poate doar jumatate corespund in culoare si contrast cu realitatea din jur. Cred ca intelegeti diferenta. Doar pentru ca am doua imagini cu aceeasi rezolutie, deci alcatuite din acelasi numar de puncte, nu inseamna ca acele imagini ofera aceeasi calitate a informatiei captate.

Cu toate acestea, pe piata, camere cu specificatii de 2 Megapixel sunt multe si toate ofera rezolutia promisa, insa rezultatul final, cel de care ar trebui sa va folositi, este total diferit. Camerele slabe cu caracteristici excelente pe hartie sunt distribuite ca avand caracteristici pompose, exact acele caracteristici la care un posibil client nestiutor se va uita. Mesajul este "cumparati cu incredere, caci iata, rezolutie mare la pret foarte mic. Super oferta!". Asa apare prima "pacaleala" pe care un client o poate suferi.

Conversia cu succes unei imagini naturale intr-o imagine digitala este data de calitatea electronicii din camera, electronica responsabila de pastrarea unui randament cat mai crescut de conversie intre ceea ce exista in lumea reala si ceea ce vedem pe monitor.

Asa deci, doua camere cu rezolutii identice pe hartie, una mai scumpa si una mai ieftina, se diferentiaza cel mai probabil prin calitatea electronicii.

Recomandarea noastra este sa incercati sa obtineti exemple de imagini zi/noapte cu camerele la care v-ati orientat. Un distribuitor serios va avea exemple video reale pentru a oferi clientilor. Un distribuitor care impinge in fata doar specificatii pe hartie si refuza un dialog concret despre calitatea finala a imaginilor trebuie evitat.

Discutia aceasta nu se opreste doar la rezolutie. Si alte specificatii sunt comercializate in acelasi mod. De exemplu, standardul de protectie exterior la intemperii, sau iluminatorului infrarosu.

Explicatia 2. Camerele au aceleasi caracteristici principale, electronica asemanatoare, dar functii diferite integrate in acea electronica.

A doua varianta este varianta camerelor care nu prezinta in fisa tehnica toate caractaristicile pe care le ofera, sau clientul nu stie sa faca diferenta.
Se merge pe ideea ca un client neinstruit se orienteaza iarasi la clasica rezolutie, distanta IR, unghi deschidere. Acestea sunt aspectele pe care orice inginer amator de sisteme supraveghere le abordeaza. De abordat sunt mai multe aspecte, aspecte care fac diferenta.

Iata 2 camere, arata la fel, au aceeasi rezolutie, dar preturile sunt total diferite. De ce? Sunt chiar si de la acelasi producator. Ce se intampla? Un client grabit ar spune: "Ia uite, 2 megapixeli si e mult mai ieftina. Pai doar n-o sa dau dublu pe o camera cu aceeasi rezolutie"
Ar trebui cheltuit dublu pe aceeasi rezolutie daca s-ar analiza absolut toate caracteristicile si functiile camerei mai scumpe si s-ar stabili ca acele caracteristici si functii suplimentare sunt necesare locatiei unde se monteaza camera. Si in acel moment diferenta de pret este justificata.

Sa analizam doua modele de camere asemanatoare, dar totusi diferite. Camerele Hikvision 16D0T-IRP si 16D1T-IR. La prima vedere fisele tehnice ale acestor camere sunt identice. Exista insa diferente semnificative, mai greu de observat, dar cu consecinte asupra imaginilor finale pe care utilizatorul le va obtine.

Iata diferente:

- carcasa plastic (16D0T-IRP) fata de carcasa metalica (16D1T-IR)
- senzor imagine diferit chiar daca rezolutia este aceeasi. Avem deci electronica diferita, cu o conversie de randament mai mare pentru modelul 16D1T-IR.
- functii suplimentare integrate pentru modelul 16D1T-IR; functii precum BLC si WDR fac diferenta mare in calitatea imaginii in conditii de lumina variabila, zone umbrite si luminoase in acelasi cadru, etc.

Alt exemplu bun este comparatie intre modelul 16D1T-IT5 si modelul 16D5T-IT5, doua camere cu aceasi rezolutie, aceeasi carcasa, acelasi iluminator IR, dar totusi cu preturi diferite. Aveti mai jos link-uri cu fisele tehnice ale acestor echipamente. Dumneavoastra care credeti ca sunt diferentele care justifica pretul? Asteptam comentariile dvs cu motivele pentru care considerati ca aceste doua produse difera in pret.

Lasa un comentariu
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.