Close
Categorii
Meniu

Ce cablu sa folosesc pentru camerele de supraveghere? Coaxial sau UTP? Cum este mai bine?

Daca instalarea prin cablu a camerelor de supraveghere IP implica automat folosirea de cablu UTP sau FTP, pentru sistemele de supraveghere clasice (cele cu DVR si camere analog) exista doua variante posibile de cablaj. In acest articol vom prezenta cele doua variante, impreuna cu avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.

1. Cablu coaxial cu mufe BNC + cablu alimentare cu mufe alimentare

2. Cablu UTP/FTP cu mufe video-balun si mufe alimentare

Dar care este mai buna, mai eficienta? Ce modalitate de cablaj este recomandata?

Iata ce trebuie sa stiti despre cele 2 modalitati, apoi puteti lua singur decizia.

In primul rand, ambele modalitati de cablaj si mufare functioneaza perfect daca sunt respectati pasii corecti de instalare. Calitatea imaginilor va fi identica, deci discutia nu trebuie sa fie despre care modalitate este mai buna, ci care modalitate de cablaj este mai potrivita pentru fiecare persoana si locatie.

Sa discutam pe rand despre fiecare modalitate si sa prezentam ce avantaje / dezavantaje are, si cand este mai indicat sa se foloseasca.1. Cablu UTP / FTP + video baluni + mufe alimentare- cablul de internet (fie el UTP sau FTP) poate fi folosit simultan atat pentru legatura video cat si cea de alimentare, deci vorbim despre 1 singur cablu atat pentru video cat si alimentare.
- calitatea imaginilor folosind cablul UTP / FTP este strans legata de calitatea materialului din interiorul cablului (cupru sau aluminiu). Evitati aluminiul / aluminiul cuprat cu orice pret. Alegeti numai cablu UTP / FTP din cupru integral.
- desi structura de baza este identica intre UTP si FTP, UTP-ul este un cablu mai subtire, gandit in general pentru interior, in timp ce FTP-ul este un cablu mai solid si gros, gandit pentru exterior. Mentionam aceste lucruri pentru ca folosind cablu UTP puteti conecta corect o camera de supraveghere pe distante de pana la 25-30 metri. Cu FTP aceasta distanta este de 30-40 metri, deci FTP-ul permite pozarea de lungimi mai mari, pentru ca FTP-ul foloseste cupru mai gros in constructie, capabil sa conduca tensiunea corecta de alimentare pe distante mai mari.
- este foarte usor de pozat, fiind un cablu flexibil, de greutate mica. Deci, daca aveti o locatie unde aveti multe colturi si coturi de traversat cu cablul, UTP/FTP este alegerea optima.
- puteti folosi un cablu pentru a conecta mai multe camere in acelasi timp. Folosind cele 8 fire (impartite in 4 perechi) puteti conecta 2 camere pe acelasi cablu. Atentie sa respectati torsadarea perechilor pentru a nu produce interferente video.
- calitatea video-balunilor este foarte importanta. Cu cat rezolutia camerelor este mai mare, cu atat ar trebui ca balunii sa fie cu o constructie cat mai eficienta. Totul se reduce la fidelitatea cu care un balun poate transmite semnalul. Cu un video balun de proasta calitate semnalul video va avea mult de suferit, chiar daca ati ales cel mai bun cablu si cele mai bune camere. Cum stim ca un video-balun este sau nu de calitate? Dificil de stabilit cand ne uitam la poze pe internet. In mod normal sugerez sa nu luati cei mai ieftini baluni posibili. Va las si 2 recomandari de baluni pe care va puteti baza. Pentru camere de 1mp, 2mp, 3mp va recomand ACEST balun din cupru. Pentru camere de rezolutie foarte mare, 5mp, 8mp, recomand ACEST balun premium.
- modalitatea corecta si detaliata de a conecta o camera folosind cablu UTP/FTP o puteti gasi in tutorialul nostru “Conectarea,,,”2. Cablu coaxial cu mufe BNC + cablu alimentare cu mufe alimentare- cablul coaxial se foloseste strict pentru legatura video; pentru legatura de alimentare se foloseste cablu de alimentare. Gasiti si cablu coaxial cu cablu alimentare unite din fabrica pentru a simula un singur cablu. Puteti cumpara de AICI acest cablu foarte practic. Altfel, va trebui sa pozati 2 cabluri diferite pentru fiecare camera (un coaxial si un traseu de alimentare).
- cablul coaxial nu poate fi folosit pentru a conecta mai multe camere pe acelasi cablu. Fiecare cablu coaxial va conecta o singura camera. Cablul de alimentare poate fi folosit pentru a alimenta mai multe camere.
- cablul coaxial nu trebuie sa fie de o calitate speciala (asa cum cablul UTP ar trebui sa fie din cupru integral). RG59 sau RG6 este foarte bun. Cablul coaxial este gandit cu un miez central pe post de PLUS, si o camasa exterioara pe post de MINUS. Recomandat este totusi ca macar miezul cablului coaxial sa fie din cupru. Nu trebuie sa cautati cablu coaxial integral din cupru sau lucruri foarte sofisticate. Chiar si un cablu coaxial de calitate mai slaba este suficient pentru distante mari si semnal video de calitate.
- calitatea mufelor BNC nu este foarte importanta. Daca pentru UTP/FTP avem nevoie de baluni de calitate, mufele BNC sunt o modalitate mai simpla si mai ieftina de conectare. In schimb mufarea corecta cu BNC se face mai dificil. Va trebui sa fiti foarte atent ca mufa sa fie foarte fixa si bine stransa pe cablu pentru a nu permite aparitia de joc si contact imperfect.
- cu cablu coaxial se lucreaza mai dificil. Este un cablu greu si mai rigid decat cablul UTP, deci daca aveti multe coturi si cotloane prin care trebuie sa pozati cablul sunteti mai avantajat de cablu UTP. In plus, fiind un cablu greu, trebuie sa fiti foarte atent in spatele DVR-ului, greutatea cablului sa nu “traga” in jos de intrarile video si sa produca contacte imperfecte si intreruperi.
- cablul coaxial + cablul alimentare permite trasee mai lungi de cablu per camera. Daca cu cablu UTP de cupru puteti poza trasee de pana la 30 metri, cu cablu FTP de cupru trasee de pana la 40 metri, cu cablu coaxial + alimentare de 2x0.75 puteti poza trasee de pana la 50 metri fara sa aveti probleme de alimentare.
- modalitatea cablu coaxial + cablu alimentare + mufe BNC + mufe alimentare este o modalitate mai ieftina de cablaj. Pretul cablului coaxial cu alimentare atasat este ceva mai mic fata de cablul UTP, iar mufele BNC sunt mult mai ieftine decat video-balunii de calitate. Daca bugetul este prioritar pt. dvs. si aveti nevoie de o solutie cat mai accesibila, atunci cablarea cu coaxial este pt. dvs.
- modalitatea corecta si detaliata de a conecta o camera folosind cablu coaxial o puteti gasi in tutorialul nostru “Conectarea,,,”

Daca aveti intrebari nu ezitati sa ne contactati. Completati formularul nostru si luam legatura cu dvs. in cel mai scurt timp.

Cu stima
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 14.11.2021 8:56
Buna ziua!

Ce cablaj am nevoie va rog ptr a instala o camera la 150m de casa?
ce tip de cablu si mufe?

Va multumesc,

Cu stima
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.