Close
Categorii
Meniu

Incarcarea unei masini electrice de acasa - Sfaturi, echipamente, preturi

Industria masinilor electrice este intr-o continua crestere. Tehnologiile folosite in constructia masinilor electrice evolueaza rapid si masinile electrice sunt din ce in ce mai comune. Deci, putem spune ca cel putin in materie de autoturisme, masinile electrice sunt viitorul. Multe persoane au observat aceste lucruri si se gandesc ca in urmatorii 5-10 ani sa faca trecerea la o masina electrica. Probabil nu complet, dar cu siguranta a doua masina a familiei va putea fi electrica. Este bine deci sa stim de pe acum ce echipamente sunt neceare pentru incarcarea unei masini electrice.

Toti cei care se afla in etapa de proiectare sau ridicare a unei case ar trebui sa ia in considerare varianta integrarii a unei solutii de incarcare electrica la domiciliu.

Acest ghid este destinat celor ce doresc sa se informeze in legatura cu modalitatile, tehnologiile, echipamentele si preturile disponibile pentru incarcarea masinilor complet electrice si hibride.1. Ce masini electrice exista?Masinile care pot circula folosind doar energie electrica sunt impartite in 3 categorii:

HEV - Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termic (pe benzina sau diesel), dar fara posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Bateriile se incarca intern, in mers, folosind energia generata de motorul termin si de franare. Un astfel de autoturism nu necesita si nu permite incarcare de la o statie de incarcare si este privit de foarte multa lume ca un simplu ”artificiu” dedicat corporatiilor cu flote mari de masini pentru ocolirea impozitelor asociate cu motoarele termice. Nu consideram ca aceasta clasa de masini electrice are un viitor.

PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid cu incarcare). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termin (pe benzina sau diesel), cu posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Un astfel de autoturism poate fi incarcat de la o statie de incarcare. Logica din spatele unui PHEV este de a oferi autonomie completa electrica, fara emisii si consum de carburant, pentru drumuri scurte si dese (de exemplu drumuri pana la munca si inapoi, drumuri la magazin, etc). Motorul pe benzina sau diesel intra in actiune doar la drumuri lungi. Un scenariu comun este urmatorul. De luni pana vineri proprietarul foloseste masina doar in mod electric pentru a ajunge la munca si inapoi. In fiecare seara conecteaza masina la statia de incarcare de acasa pentru a se incarca in cursul noptii. In weekend pleaca la plimbare cu familia la un drum lung in afara orasului folosind motorul diesel/benzina. O solutie practica, care va fi prezenta pe piata mult timp.

BEV - Battery Electric Vehicle. Un autoturism complet electric, cu baterii foarte mari, care se incarca obligatoriu din reteaua electrica folosind o statie de incarcare. Acest concept de autoturism este subiectul discutiilor si temerilor. Daca raman fara curent? Nu exista infrastructura de incarcare suficienta! Se incarca greu masinile si o sa stau cu orele! Toate aceste idei sunt pertinente, dar trebuie sa luam in calcul ritmul in care tehnologia evolueaza in acest segment. Autonomia de deplasare a masinilor complet electrice este in crestere constanta, timpii de incarcare scad constant, statiile de incarcare se inmultesc, apar aplicatii care contorizeaza statiile de incarcare disponibile si costul statiilor de incarcare domestice a coborat foarte mult. Este usor de imaginat un viitor in care fiecare casa va avea in garaj o statie de incarcare. Deci, daca sunteti un tanar cu proiectul unei case in vizor, este o idee buna sa integrati de pe acum incarcarea electrica in planurile dumneavoastra.

// poza plug in hybrid

// poza electric2. Tipuri de incarcareMasinile electrice folosesc acumulatori (baterii) pentru a stoca energia electrica in curent continuu. Masinile complet electrice au baterii mari, masinile hibride au baterii mai mici, dar ambele au nevoie de o modalitate de incarcare a bateriilor. Aceste modalitati sunt:

Incarcare folosind statie de curent alternativ

Fiecare automobil electric (complet electric sau hibrid ) cu incarcare are integrat din fabrica un incarcator intern care transforma curentul alternativ de la reteaua nationala de curent alternativ in curent continuu pentru bateriile masinii. Aceasta varianta de incarcare este mai lenta (dar accesibila ca pret) si cel mai des utilizata pentru incarcarea autoturismului din garajul propriu.

Incarcare folosind statie de curent continuu

In aceasta situatie statia de incarcare este cea care transforma intern curentul alternativ de la retea in curent continuu si debiteaza in bateriile masinii direct curent continuu. Aceasta varianta este cea mai performanta, cu incarcare rapida (pana la 70-80% din capacitate in aprox. 1 ora). Aceste statii au un cost ridicat si sunt utilizate in principal in parcari de supermarketuri, pe autostrazi, hoteluri.

// poza tipuri de incarcare3. Standarde de incarcareIn functie de regiune si de tipul de incarcare folosit va trebui sa apelam la un standard anume de incarcare. Pentru Europa se folosesc conectorii Type2 (numiti si Mennekes) pentru incarcare de la statii de curent alternativ si conectorii CCS2 pentru incarcare de la statiile cu incarcare rapida.

// poza standarde incarcare4. Care este rolul statiei de incarcare?O statie de incarcare este un adaptor intre reteaua de curent si masina electric si are 3 roluri principale.

Primul si cel de baza este sa ofere compatibilitate perfecta intre curentul disponibil de la retea si autoheviculul pe care dorim sa-l incarcam. Indiferent de tipul autovehiculului, de tensiunile folosite de acesta, de reteaua de incarcare, statia de incarcare trebuie sa ofere o incarcare corecta, fara probleme.
Al doilea rol, la fel de important, este protectia utilizatorului de orice risc de electrocutare. Nu ar fi deloc sigur sa se permita utilizatorului variante pe cont propriu de incarcare. Tensiunile si curentii folositi de masinile electrice sunt foarte periculoase.
Al treilea rol este protectia autovehiculului si retelei de posibile probleme tehnice care ar putea avaria autovehiculul sau reteaua.
Ca bonus, o statie de incarcare face si monitorizeaza parametrilor de incarcare pe care ii poate oferi utilizatorului (timpul de incarcare, nivelul de incarcare, curentul debitat, etc).

Statia de incarcare ofera
•Protectie la supracurent. Realizata printr-un modul de protectie la suprasarcina si scurtcicuit MCB, in cazul defectarii cablului de incarcare.
•Protectie diferentiala. Se asigura prin montarea unei protectii de tip diferential. Se evita astfel situatia electrocutarii prin atingerea unor parti metalice aflate accidental in contact cu o faza.
•Protectie la supratensiune. Se refera la supratensiuni datorate fulgerelor, situatie posibila in urma expunerii echipamentului la conditii atmosferice extreme.
•Protectie la Scufundare. Cupla de incarcare nu prezinta tensiuni periculoase decat in momentul in care este introdusa in EV si ciclul de incarcare este initiat. Scufundarea unui cablu de incarcare este posibila dar se evita prin existenta protectiei diferentiale.
•Protectie mecanica la decuplare. Pe parcursul ciclului de incarcare cupla de incarcare este blocata in vehicul si in statia de incarcare.5. Tipuri de incarcare (lenta, medie, rapida)Vorbeam mai sus de incarcare rapida si lenta. Iata care sunt nivelurile de incarcare disponibile (EVSE  = Electric Vehicle Supply Equipment).

Tip EVSE
//poza tabel6. Statii de incarcare si accesoriiSupraveghere24 poate oferi orice varianta de incarcare doriti, de orice nivel, portabil sau fix. Solutiile noastre folosesc aparatura premium SETEC.

Incarcare portabila Level1

//poza level1
//textIncarcatoarele au puteri cuprinse intre 2.3kW si 3.6kW cu mufa de retea Schuko

Incarcare portabila Level2

//poza
//text

Incarcare cu montaj pe perete (Wallbox) Level2

//poza1
//poza2

//text

Incarcare cu montaj pe stalp Level2

//poza

//text

Incarcare curent continuu Level3

// poza

//text7. ConcluzieDaca doriti sfaturi sau o solutie de incarcare auto nu ezitati sa ne contactati.

Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 06.02.2020 17:55
Ma intereseaza care e indicatia fabricantului in modul de incarcare a autoturismelor electrice pentru protectia bateriei si folosirea acesteia pe o durata cat mai lunga( inarcare rapida sau lenta??)
Mii de multumiri!
Mihaela
Arhiva blog
Copyright © 2020 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.